Μερικές πρόχειρες κι ολίγον αργοπορημένες σκέψεις -αργοπορημένες ως προς το χρόνο διατύπωσης και έκφρασης…
Δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω το debtocracy ως κριτικός ταινιών τεκμηρίωσης, αν έπρεπε να παρουσιάζει την αντίθετη και πολλαπλώς παρουσιασμένη από τα κυρίαρχα μέσα άποψη… Γιατί στην παρούσα συγκυρία που ζει η χώρα πιστεύω ότι αυτό δεν είναι και τόσο ουσιώδες…
Για να μην πολυλογώ θεωρώ ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) θα έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο προπαγανδιστικό παρά ουσιαστικό και για αυτό θεωρώ ότι ακόμα κι έτσι μπορεί να αποβεί χρήσιμη.
Εννοώ ότι σε ουσιαστικό επίπεδο δε θα έχει αποτέλεσμα, γιατί δεν πιστεύω ότι η Εκτελεστική Εξουσία στην Ελλάδα θα επιτρέψει σε μια τέτοια Επιτροπή να δράσει, γιατί ακόμα κι αν δράσει αμφιβάλλω αν θα βγει κάποια άκρη σε σχέση με το απεχθές του χρέους και γιατί ακόμα κι αν προκύψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους απεχθές π.χ. 60%, απομένει ένα μη απεχθές κομμάτι το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο μας ρίχνει στην ίδια παγίδα στην οποία βρισκόμαστε τώρα.
Το γιατί η Εκτελεστική Εξουσία δε θα επιτρέψει σε μια τέτοια Επιτροπή να δράσει είναι πασιφανές. Αν ήθελαν λογιστικό έλεγχο του χρέους θα το είχαν κάνει από την αρχή. Αλλά πώς να το έκαναν αφού μια πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή μπορεί να τους καταλόγιζε ευθύνες όχι με αερολογίες, αοριστολογίες και φήμες αλλά με απτά αποδεικτικά στοιχεία για τους παράνομους όρους σε συμβάσεις δανεισμού κτλ… Το παρόν πολιτικό σκηνικό ποτέ δε θα ανέθετε το Λογιστικό Έλεγχο σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Επιτροπή. Το ερώτημα είναι αν η ίδια η κοινωνία πρέπει να το επιβάλει… Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί το πολιτικό σύστημα δε θα επιτρέψει ποτέ λύσεις οι οποίες δε θα συμπεριλαμβάνουν τους ίδιους τους πολιτικούς σε καίριες θέσεις…
Έστω και την επιβάλει η κοινωνία την ΕΛΕ… Ο όρος απεχθές χρέος είναι όρος του διεθνούς δικαίου και τελεί υπό 3 προϋποθέσεις. Με τη δικαιολογία ότι στην Ελλάδα υπήρχε “δημοκρατία” και ότι οι πολίτες ψήφιζαν κάθε 4 χρόνια αλλά και λόγω του ότι πίσω από το ελληνικό χρέος βρίσκονται μηχανισμοί και κράτη που δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν από ένα διεθνές δικαστήριο να κρίνει το χρέος απεχθές, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο αίτημα σε επίπεδο διεθνούς “δικαίου” είναι μηδαμινές -με τις παρούσες συνθήκες.
Το Debtocracy είναι πλήρως αποκαλυπτικό σε αυτό το επίπεδο. Μας πληροφόρησε πώς οι Αμερικανοί ξεφορτώθηκαν το χρέος του Ιρακ μετά την εισβολή το 2003, χωρίς να γίνεται αναφορά του όρου “απεχθές χρέος” για να μην τον χρησιμοποιήσουν και άλλα κράτη… Δηλαδή εν ολίγοις μας αφήνει να συμπεράνουμε ότι διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του διεθνώς ισχυρού. Και για αυτό δεν τρέφω αυταπάτες ότι μπορεί ποτέ να γινόταν δεκτό (εκτός Ελλάδας) το χρέος ως απεχθές.
Η πρόθεση των Ευρωπαίων, Τροικάνων κτλ είναι πρώτον η Ελλάδα ως πειραματικό εργαστήριο να χρησιμεύσει ως μοντέλο που θα τρομάξει όσα κράτη θέλουν να έχουν αυξημένες κοινωνικές δαπάνες. Το σύνθημα είναι “Πάρτε μέτρα για να μην πάθετε ό,τι η Ελλάδα”… δεύτερον στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο οι ισχυροί της Ευρώπης πρέπει κάπως να εξασφαλιστούν, πρέπει να εξασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστηματός τους… και αυτό γίνεται μέσα από τη μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους με τοκογλυφικούς όρους… Άραγε πόσα δις έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού; Η ΕΚΤ δανείζει με επιτόκιο 1% και οι μηχανιμοί την Ελλάδα με 6%… και μετά πηγαίνουν στη δευτερογενή αγορά και αγοράζουν ομόλογα Χ αξίας σε πολύ κατώτερη τιμή… Είναι ένα κερδοσκοπικό φαύλο σύστημα από το οποίο επωφελούνται και έλληνες κερδοσκόποι…
Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί ως εξής: Αφού έρθουν και αγοράσουν για μια χούφτα ευρώ παραγωγικές υποδομές και δίκτυα, ιδιωτικοποιήσουν ΔΕΗ, Ύδρευση και άλλες ΔΕΚΟ, αυξήσουν τις τιμές και το κόστος ζωής, ρίξουν κι άλλο τους μισθούς –γιατι ο εξαθλιωμένος άνεργος θα δεχτεί να εργαστεί για ακόμα πιο εξαθλιωμένο μισθό- τότε μπορεί να μας αφήσουν ήσυχους… αφού πρώτα μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση…
Έστω λοιπόν ότι 60% του εξωτερικού χρέους κριθεί επαχθές…θα απομείνει ένα υπόλοιπο το οποίο ναι μεν είναι διαχειρίσιμο αλλά μας αφήνει να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο…
Αυτό που θα έτρεμαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν το ενδεχόμενο να μην πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της. Αν η Ελλάδα έφευγε από το Ευρώ και την ΕΕ τότε το οικοδόμημά τους θα αποδεικνυόταν σαθρό, θα ερχόταν η σειρά της Πορτογαλίας, μετά της Ισπανίας, και το σύστημα θα κατέρρεε, γιατί όχι μόνο το Ευρώ αλλά και πολλά κράτη θα δέχονταν επιθέσεις τύπου Ελλάδας.
Το σημαντικότερο που κατά τη γνώμη μου ακούγεται στο Debtocracy είναι ότι ακόμα και αν το χρέος δεν αποδειχτεί ή κηρυχθεί απεχθές, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το πληρώσει.
Και καταλήγουμε στον ίδιο παρονομαστή, γιατί ακόμα και αν κηρύξουμε εμείς μέρος τους χρέους απεχθές, τον πόλεμο από τις Αγορές δε θα το γλυτώσουμε. Άρα η απάντησή μας, ανεξαρτήτως ποιο μέρος είναι απεχθές ή όχι, είναι το Δε Χρωστάμε, Δεν πληρώνουμε…
Γιατί άραγε ακόμα και αν κάποια από τα χρήματα πήγαν π.χ. για την κατασκευή δρόμων, ποιων τα αυτοκίνητα αγοράζαμε κατά προτίμηση τόσα χρόνια; Ό,τι μας έδωσαν, το πήραν πίσω πάνω κάτω με διαφορετικούς τρόπους…
Αυτό όμως που θα πετύχει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου είναι να καταρρίψει στη συνείδηση αυτών που ακόμα έχουν αυταπάτες ότι απλά οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους…
Γιατί τα λεφτά από τις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων δεν πήγαιναν στους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών, πήγαιναν στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων…
Γιατί στην Ελλάδα το Δημόσιο ήταν πάντοτε ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε Πολιτικούς-Κράτος και Μεγαλοεργολάβους, Βιομήχανους, Εφοπλιστές, Καναλάρχες κτλ…
Θα καταδείξει λοιπόν η ΕΛΕ πώς λειτουργούσε ένα φαύλο οικονομικό σύστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή και παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί μερικοί ζουν στην πλάνη ότι απλά έτυχε στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια να βγάζουμε απλά απατεώνες πολιτικούς… δεν είναι όμως έτσι… είναι ένα ολόκληρο οικονομικόπολιτικό σύστημα -δυο συγκοινωνούντα δοχεία… Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αν είχαμε τους αδιάφθορους, αδέκαστους και έντιμους πολιτικούς δε θα φτάναμε ως εδώ… Μα αυτοί οι αδέκαστοι, αδιάφθοροι κτλ δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί ποτέ δε θα χρηματοδοτηθούν ούτε από Εταίρους, ούτε Αγορές, ντόπιες ή ξένες…
Για αυτό πιστεύω ότι μια ΕΛΕ που θα αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία και θα μας περιγράψει το τοκογλυφικό όργιο που έγινε εις βάρος του ελληνικού λαού έχει περισσότερο προπαγανδιστική αξία, ίσως μπορέσει να ξυπνήσει όλους αυτούς που ακόμα φαντασιώνονται ότι υπάρχει διέξοδος μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ, των Αγορών που ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις απώλειες και του ΔΝΤ…
Υπάρχει και ένα ερώτημα που είναι ευρύτερο ίσως από αυτά που θα ψάξει μια οποιαδήποτε ΕΛΕ… η κρίση είναι αποτέλεσμα του χρέους ή το χρέος είναι αποτέλεσμα της κρίσης;
Πολλές φορές ξεχνάμε ότι μαίνεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος κι ότι εκτός από την Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί άλλοι που χρωστάνε αλλά και μια παγκόσμια καπιταλιστική κρίση…
Αυτά τα λίγα κάπως άναρχα ριγμένα… και πώς αλλιώς θα γινόταν…
ανεύθυνος ανάρτησης: j4nus
ΥΓ: Πρέπει να φτιαχτεί μια «Επιτροπή» που να εξηγεί απλά και κατανοητά ότι η επικλήσεις της εθνικής ενότητας και της εθνικής συνεννόησης είναι μια παγίδα που σκοπό έχει να αποκρύψει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διεξάγεται ένας κοινωνικός πόλεμος βαθιά ταξικός… Και όπως σε κάθε πόλεμο, υπάρχουν τουλάχιστον 2 στρατόπεδα…
vassozacharof
10 Ιουνίου, 2011 7:09 μμ
εξαιρετικο κειμενο και δεν ειναι καθολου ‘σκορπια φυλλα της ζωης μου’και οσον αφορα το ΥΓ, σαν επιτροπη μπορει να λειτουργησει το ιδιο το ντοκυμαντερ (ως debtocracy 2 ) με διευρυσμενο αριθμο προσωπων απο το φασμα της ‘αριστερας’με στοχο να δωσει διεξοδο και προοπτικη στην επιλυση της κρισης για το συμφερον της χωρας.
Γιαννκα
10 Ιουνίου, 2011 8:16 μμ
j4nus… καθολου καθυστερημενος,ηταν ισως αναγκαιο να κατακατσει λιγο ο κουρνιαχτος και να ξεκαθαρισει το τοπιο οσο ειναι δυνατον.Θα συμφωνησω για τον προπαγανδιστικο ρολο που μπορει να παιξει η ΕΛΕ σαν εργαλειο,αν λοιπον αναδειχθουν τα ταξικα χαρακτηριστικα και η ουσιαστικα ταξικη κοινωνικη συγκρουση αυτου του πολεμου ,τοτε θα αναγκασθουν εκ των πραγματων να αποφασισουν με ποιους θα παν και ποιους θ’αφησουν.
Πιστευω εξ αλλου οτι οι «πλατειες» εδωσαν ενα γερο crash test για τις δυναμεις που ηταν ανενεργες μεχρι σημερα,αλλα κατ εμε εχουμε δρομο να διανυσουμε ακομη εκτος «απροοπτων» βεβαια
Πραγματικα εξαιρετικο το κειμενο .
parameterλ
11 Ιουνίου, 2011 2:27 πμ
Επιπλέον μια Επιτροπή που αποφασίζει να αποκηρύξει όλο ή μέρος του χρέους ως απεχθές, αποτελεί πολιτική επιλογή, έστω από πολίτες. Να καταδειχθεί ακριβώς, αυτή η διάσταση της Επιλογής. Δεν πρέπει να παγιδεύεται ο κόσμος στο «τριπάκι» δεν υπάρχει επιλογή, ε «να τι να κάνουμε;». Θα διαφωνήσω, όμως, στο γεγονός ότι επιβλήθηκε μια φορά από τις ηπα για το Ιράκ, και πάει αυτό ήταν. Ναι, οι ηπα ως υπερδύναμη αυτό έκαναν, το προηγούμενο όμως υπάρχει και δεν σημαίνει ότι παύει να είναι πολιτική επιλογή, επειδή εμείς δεν είμαστε υπερδύναμη. Όχι υπερδύναμη δεν είμαστε, ωστόσο το ερώτημα μένει, αποφασισμένοι είμαστε;
iguana
11 Ιουνίου, 2011 12:10 μμ
εγω θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το ίδιο το αίτημα για ΕΛΕ μπορει να λειτουργήσει αποσαρθρωτικά, για την οποιαδήποτε κυβέρνηση η οποία αρνείται να την εφαρμόσει. Είναι δηλαδή πολιτικό όπλο το ίδιο το αίτημα. Είναι τόσο στοιχειώδης απάιτηση, που το πολιτικό κόστος τοης άρνησης, είναι ιδιαίτερα μεγάλο για μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ανίκανη να εξηγήσει γιατι κρατάει μυστικές τις δανειακές συμβάσεις
oldboy9
12 Ιουνίου, 2011 11:18 πμ
Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, για να φέρει «καρπούς» θα πρέπει να καλλιεργηθεί αποκλειστικά «από κάτω προς τα πάνω», όσο αυτό δεν, τότε η κηπουρική θα είναι απεχθές…χρόνος!!!
Sorry j4nus 😉
Geortypanos
12 Ιουνίου, 2011 11:43 πμ
ο γνωστός προβοκάτορας (εγώ) ξαναχτυπά:
ο όρος odious debt δεν έχει χρησιμοποιηθεί ΠΟΥΘΕΝΑ για μη αποπληρωμή χρέους. ακόμα και στον Ισημερινό, πέραν από την ρητορική του προέδρου δεν έγινε ποτέ επίσημο claim για επαχθές χρέος.
άρα τον νομικό κομμάτι του θέματος είναι αδόκιμο ακόμα.
για τους δε όρους του odious debt, η βασική περιγραφή του Sack (http://www.odiousdebts.org/odiousdebts/index.cfm?DSP=subcontent&AreaID=3)
«If a despotic power incurs a debt not for the needs or in the interest of the State, but to strengthen its despotic regime, to repress the population that fights against it, etc., this debt is odious for the population of all the State.»
…
«Odious» debts, incurred and used for ends which, to the knowledge of the creditors, are contrary to the interests of the nation, do not compromise the latter in the case that the nation succeeds in getting rid of the government which incurs them except to the extent that real advantages were obtained from these debts. The creditors have committed a hostile act with regard to the people; they can’t therefore expect that a nation freed from a despotic power assume the «odious» debts, which are personal debts of that power.»
θυμίζω στους αγαπητούς συμφορουμίτες ότι Despotic Power για μια σειρά, κάκιστων είναι αλήθεια, κυβερνήσεων που εκλέγονταν με +- 70-80% των ψήφων, δεν υπάρχει … οι επιλογές ήταν των πολιτών, και δυστυχώς τις πληρώνουμε τώρα …
Geortypanos
12 Ιουνίου, 2011 11:46 πμ
και φυσικά, συμπληρώνω απλά, ότι δόξα τω θεώ, και κατασχέσεις περιουσιών προβλέπονται για τους ενόχους, και αποζημιώσεις κλπ (αν θέλουμε να διεκδικήσουμε λεφτά πίσω) …
oldboy9
12 Ιουνίου, 2011 12:06 μμ
@Geortypanos, αν και προβοκάτορας συμπαθητικό σας βρίσκω 😉
Geortypanos
12 Ιουνίου, 2011 12:13 μμ
δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας 😛
oldboy9
12 Ιουνίου, 2011 12:19 μμ
…ξεκινάμε την ΕΛΕ εδώ και τώρα 😛
Geortypanos
12 Ιουνίου, 2011 12:27 μμ
Αρχίστε την Επανάσταση Χωρίς Εμένα 🙂
http://en.wikipedia.org/wiki/Start_the_Revolution_Without_Me
Eddie
12 Ιουνίου, 2011 1:28 μμ
υπαρχει λογος να επαναστατησουν οι νεοφιλελευθεροι;
Αφου αυτοι που κυβερνανε ακολουθουν κατα γραμμα τη θεωρια τους.
Μιλαμε ειδικα με το μεσοπροθεσμο που θα ξεπουλησει ο,τι εχει και δεν εχει το κρατος, οι νεοφιλελευθεροι θα ζησουν τον απολυτο παραδεισο τους!
😛
oldboy9
12 Ιουνίου, 2011 12:34 μμ
…κάθε επανάσταση θέλει τον…Γεωτρυπανιστή της, λέμε 🙂
oldboy9
12 Ιουνίου, 2011 1:37 μμ
@Eddie, υπάρχει δλδ παράδεισος! 😛
Eddie
12 Ιουνίου, 2011 1:38 μμ
Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ.
Το πρώτο για τους αστούς, το δεύτερο για τους πολλούς 😉
oldboy9
12 Ιουνίου, 2011 1:39 μμ
…όπως πάντα ετοιμόλογος! 😉
j4nus
12 Ιουνίου, 2011 4:00 μμ
Το τι είναι despotic power στα μέτρα κάθε εποχής είναι διαφορετικό…
Ενοχοι και αποδεικτικα στοιχεία δεν πρόκειται να βρεθούν γιατί αυτοί που είναι ψηλά φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους…
Geortypanos
12 Ιουνίου, 2011 6:05 μμ
αν και η έννοια despotic power αλλάζει από εποχή σε εποχή σωστά, δεν νομίζω να είναι δεσποτική εξουσία αυτή που έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία …
ChristosK
13 Ιουνίου, 2011 11:36 πμ
μερικα ερωτηματα:
-οταν οι της ΕΛΕ μιλανε για λαϊκο ελεγχο του χρεους πως ακριβως το εννοουν; γιατι απο οτι γνωριζω η ΕΛΕ δε δομηθηκε απο κατω προς τα πανω, δε στηριχθηκε σε ενα κινημα το οποιο θα την ελεγξει αν και οταν χρειαστει.
-ποσο αντιδραστικο ειναι την εποχη που ο λαος εχει αρχιζει να ψελιζει το «δε χρωσταμε δεν πληρωνουμε» μια αριστερη πρωτοβουλια να προσπαθει να χωρισει το χρεος σε νομιμο κι απεχθες; αν οχι αντιδραστικο, δεν ειναι τουλαχιστον παραπλανητικο;
-πως θα επιβαλει η ΕΛΕ τα πορισματα της, αν οχι με την πιεση ενος κινηματος που ομως δεν υπαρχει; μηπως τελικα δε χρειαζεται καν ενα τετοιο κινημα; γιατι; (προβοκατορικο)
-ειναι ή οχι η ΕΛΕ αλλη μια πρωτοβουλια διαμεσολαβησης, αλλη μια πρωτοβουλια βασισμενη στη λογικη της αναθεσης; μηπως αυτο πηγαινει κοντρα στη δημιουργια ενος ταξικου κινηματος, ενος κινηματος αυτο-οργανωσης, αλληλεγγυης, ενος κινηματος επαναδιεκδικησης ολων οσων μας ανηκουν; με το να μπαινει για αλλη μια φορα η λογικη της αναθεσης; μηπως τετοιες λογικες δεν αρμοζουν σε καιρους οπου οι αντικειμενικες συνθηκες κραυγαζουν ηδη επανασταση; θα μου πεις, ποιος θα την κανει; ελα ντε!! μηπως θα επρεπε να προσπαθουμε να σπρωξουμε τις υποκειμενικες συνθηκες να φτασουν και να ξεπερασουν τις αντικειμενικες αντι να προτεινουμε για αλλη μια φορα λογιστικο… ζαπινγκ;
-τι ακριβως θα θεωρηθει επαχθες χρεος σε τελευταια αναλυση; ο,τι εμπλεκεται με μιζες-σκανδαλα και λοιπα παρατραγουδα; μα αν ειναι να θεωρησουμε επαχθες το χρεος που εμπλεκεται με τα παραπανω, δεν ειναι σα να λεμε οτι το συστημα δε λειτουργησε καλα (και δημιουργησε το χρεος) επειδη καποιοι εκαναν κομπινες; επειδη καποιοι ειναι λαμογια; μα γι’αυτο δε λειτουργησε καλα το συστημα; επειδη καποιοι πχ δανειστηκαν με δυσμενεις ορους; Το γιατι φτασαμε στο σημειο να δανειζομαστε, το γιατι τα οσα χρεωνομαστε τα επιστρεφουμε στις τραπεζες δεν απασχολει κανεναν; Η υπεραξια στην τσεπη του αφεντικου είναι ή όχι απεχθης; Γιατι καθ’όλα νομιμη είναι! Μηπως τελικα καταληγουμε να λεμε ότι ο καπιταλισμος είναι σε κριση γιατι καποιοι καταχραστηκαν τους ρολους τους; ναι, κατα τη γνωμη μου η ΕΛΕ αυτο το συμπερασμα μπορει να βγαλει, γιαυτο και αποτελει προταση συνδιαχειρησης. Long live Capitalismus!!
-το προβλημα του χρεους ειναι κατ’ ουσιαν λογιστικο προβλημα; το χρεος εκανε την κριση ή η κριση το χρεος; ακομα κι αν αυριο το χρεος με ενα μαγικο ραβδακι εξαφανιζοταν, δε θα προεκυπτε μετα απο λιγα χρονια εκ νεου, μεσα στον καπιταλισμο; γιατι επιμενει η ΕΛΕ να ασχολειται μονο με το χρεος, σαν αυτο να ειναι τελικα το μεγαλο μας προβλημα;
-η επιθεση στα εργασιακα δικαιωματα σε τι ακριβως εξυπηρετει την αποπληρωμη του χρεους; ΔΕΝ είναι το χρεος το προβλημα του συστηματος, αλλά η εξασφαλιση φθηνοτερης εργασιας, η επαναφορα του ποσοστου κερδους εκει που ηταν. Εμεις τι θα πετυχουμε αραγε με το να μειωσουμε το χρεος; Θα τους αφαιρεσουμε το προσχημα; Θεωρουμε πραγματικα ότι θα τους λειψει; Ή ότι μεσα από αυτή τη διαδικασια θα εχει ωριμασει στις συνειδησεις των καταπιεσμενων το προταγμα της ανατροπης μεσω της επαναστασης;
-και τελικα, θελουμε εναν καπιταλισμο χωρις χρεος ή θελουμε να τον ξεφορτωθουμε μια και καλη; μπορουμε να το αποδομησουμε σοσιαλδημοκρατικα, μεσα απο επιτροπες και δομες ελεγχου του συστηματος; κι αν μπορουμε, πως φτασαμε εδω;
σκορπιες ερωτησεις j4nus δεν περιμενουν απαντηση, σαν προβληματισμο τις βαζω… βλεπεις, του αγιου πνευματος στη δουλεια μου εκατσε καπως βαρυ και καπου ηθελα να ξεσπασω..
τις καλημερες μου!!
kiratzos
13 Ιουνίου, 2011 5:24 μμ
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Η δικια μου απαντηση καπου εκει μεσα στα ++++++++++++++++++++++
parameterλ
13 Ιουνίου, 2011 3:55 μμ
Για όποιον ενδιαφέρεται. Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους
http://www.gopetition.com/petition/43171.html