«Κράτος πρόνοιας» τον καιρό του μνημονίου

Posted on 7 Ιουνίου, 2011 2:21 μμ από

2


Απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για αγορά ορθοπεδικών ειδών

απο Alterthess

Σάλος έχει προκληθεί στο σύνολο του αναπηρικού κινήματος, και ειδικότερα μεταξύ των ατόμων με παραπληγία, τετραπληγία, ημιπληγία και ακρωτηριασμούς, μετά την έκδοση εγκυκλίου από τη διοίκηση του ΙΚΑ που αφορά στα ορθοπεδικά βοηθήματα.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και πυροδότησε ήδη από χθες θύελλα αντιδράσεων, που εκφράσθηκαν με διάφορους τρόπους. Κυριότερος είναι η κατάληψη που πραγματοποιεί στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ από χθες –συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη- ομάδα νέων με αναπηρία, μέλη της Κίνησης Ατόμων με αναπηρία.

===================================================================================

Η ομάδα ζητά να αποσυρθεί η εγκύκλιος υπ’ αρ. 37 από τις 31/05/2011 που ορίζει τα κριτήρια παροχής ορθοπεδικών βοηθημάτων γιατί υποστηρίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις περιορίζεται η πρόσβαση στα βοηθήματα, ενώ καλούνται να καταβάλλουν συμμετοχή μεγαλύτερη του 25%, που φτάνει σε περιπτώσεις μέχρι και το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 είχαν περικοπεί σχεδόν όλες οι παροχές σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και ΟΓΑ.

Για το θέμα της τελευταίας εγκυκλίου και ζητώντας την άμεση απόσυρσης της κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , Ηρώ Διώτη, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Βασίλης Μουλόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Νύχτα» υπέγραψε και απέστειλε προς τα υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα, η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εγκύκλιο (ΑΔΑ: 4ΑΤΖ4691ΩΓ-ΩΝ) με θέμα τη χορήγηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών. Αυθαίρετα, χωρίς καμία αιτιολόγηση, με πρόσχημα την προσαρμογή των τιμών στις τιμές της βάσης δεδομένων του «Παρατηρητηρίου Τιμών» της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, προχώρησε στον επανακαθορισμό των χρηματικών ποσών για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Οι νέες αυτές τιμές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες έως και 50% σε σχέση με τις προηγούμενες, δεν καλύπτουν τα κόστη του εμπορίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία με τη διαφορά της εμπορικής τιμής.

Όπως και στην περίπτωση των ειδικών θεραπευτικών υποδημάτων για τα άτομα με διαβήτη, τον Οκτώβριο του 2010, που απεντάχθηκαν από τα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για να ενταχθούν λίγες ημέρες αργότερα, μετά την πανελλαδική κατακραυγή, έτσι και τώρα, χωρίς καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρά σε πρωτοφανείς και εξοντωτικές μειώσεις στα παρεχόμενα ορθοπεδικά, και όχι μόνο, είδη.

Στην περίπτωση των βοηθημάτων που περιλαμβάνονται στη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς είναι παγιδευμένα και καταδικασμένα σε ολοκληρωτική ακινησία, καθώς τα αναπηρικά καθίσματα, τα τεχνητά μέλη, τα γερανάκια, τα συστήματα ουροσυλλογής, τα μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, οι ορθοστάτες και όλα τα άλλα βοηθήματα, είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή αλλά και ουσιαστική διαβίωσή τους.

Επειδή είναι τουλάχιστον ανήθικο η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να καταδικάζει ακόμη και σε πλήρη ακινησία τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς, στο πλαίσιο δραστικών περικοπών των κοινωνικών παροχών, ακολουθώντας τις κατεδαφιστικές πολιτικές της τρόικα και της κυβέρνησης.

Επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα, και τα άτομα με αναπηρία δέχθηκαν δραστικές περικοπές στο εισόδημά τους, ενώ η επικείμενη απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων αναμένεται να φέρει άγρια μείωσή τους και δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους.

Επειδή η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους των καταστημάτων πώλησης των ορθοπεδικών ειδών και να πατάξει ουσιαστικά φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, αντί να μετακυλύει το κόστος στους πολίτες-άτομα με αναπηρία.

Επειδή τέτοιου είδους περικοπές αποτελούν πρόγευση για το πακέτο «παροχών υγείας» του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας προς το σύνολο των ασφαλισμένων.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Θα αποσύρουν άμεσα την επίμαχη εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;

2. Θα προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς ορθοπεδικών ειδών, με στόχο και τη μη επιβάρυνση των ΑμεΑ με επιπλέον κόστος αλλά και την εξοικονόμηση εσόδων για το Δημόσιο;

===================================================================================

η εγκύκλιος απο το disabled.gr

http://wp.me/p1pa1c-ayU

μανικάκος