25 Μάη – Διαμαρτυρία και Λαϊκή Συνέλευση [video]

Posted on 26 Μαΐου, 2011 3:22 μμ από

74


Φωτογραφία,βίντεο, ανταπόκριση, σκέψεις ο risinggalaxy

Ομολογώ ότι πήγα χθες στο Σύνταγμα μην περιμένοντας απολύτως τίποτα αξιόλογο σε σχέση με τα δικά μου και μόνο δεδομένα. Είχα την ανησυχία πως θα έβλεπα κάποιο καρακιτσαριό με γαλανόλευκες και άλλα τέτοια γραφικά. Ο κόσμος ήταν ένα ετερόκλητο μείγμα από αυτό που θα λέγαμε απολιτίκ -αν και μετά από εχθές έχω τις ενστάσεις μου για το πόσο αυτός ο κόσμος είναι όντως απολιτίκ- πολλούς αριστερούς, άτομα από την αναρχία, δεξιούς, έφηβους και φατσούλες του Δεκέμβρη του ΄08, κάποιους εντελώς γραφικούς χριστιανούς, περίεργους που ήρθαν για το αν όντως θα μάζευε κόσμο, και καμιά 30 φασίστες.

Εδώ να πω ότι αυτοί απομονώθηκαν σχετικά γρήγορα ενώ παρόλα τα καλέσματα και τα σπαμαρίσματα από διάφορους χουντολάγνους στο facebook και αλλού, οι ελληνικές σημαίες ήταν ακριβώς τέσσερις. Υπήρχαν 2-3 μάλλον γραφικές κυρίες που έδιναν γραμμή ΛΑΟΣ «αυθόρμητα» στο κόσμο με συζητήσεις για «το Πολυτεχνείο που ήταν στημένο» και άλλα τέτοια διασκεδαστικά. Αυτή ήταν και η μοναδική «παρουσία» της ακροδεξιάς στη συγκέντρωση αν εξαιρέσει κανείς τους μπάτσους.

Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο προσπάθησαν να κυριαρχήσουν διάφορες «τάσεις» στα συνθήματα αλλά η εντύπωση που αποκόμισα ήταν πως οι πιο οργανωμένοι πολιτικά δεν θέλησαν να έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Κάποια στιγμή έκανε την εμφάνιση της από τη Σταδίου η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το μπλόκ της οποίας ήταν από τα μαζικότερα που έχω δει στις τελευταίες πορείες με τον τόνο να δίνουν οι εναερίτες αλλά και οι συνάδελφοι που δουλεύουν στο λιγνίτη. Κάποιοι φορούσαν τις φόρμες τους ενώ σχεδόν όλοι τα χαρακτηριστικά πλέον πορτοκαλί καπελάκια.

Εδώ είχαμε και την πρώτη εκδήλωση κοινωνικού αυτοματισμού μια και πολλοί από την συγκέντρωση του Συντάγματος άρχισαν να γιουχάρουν μπερδεύοντας τους εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ με τα μέλη των σωματείων και αναπαράγοντας έτσι την καθεστωτική προπαγάνδα που υποτίθεται ότι κατήγγειλαν συν της άλλης. Αυτό φυσικά δεν πήρα καμιά έκταση. Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας της ΔΕΗ η οποία έριξε λιγνίτη μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών και με έναν τεράστιο γερανό σήκωσε πανό μπροστά στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν άργησαν να αναμειχθούν με το κόσμο του Συντάγματος στη διαμαρτυρία. Ο δρόμος και η συλλογικοποίηση είναι καλό αντίδοτο στη κυβερνητική προπαγάνδα.

Η κατάσταση που επικρατούσε στη πλατεία και σε Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων θύμιζε φεστιβάλ με κόσμο να κάθεται οπουδήποτε, να πίνει τις μπύρες του και κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία να τραγουδάνε κάνοντας τη βόλτα τους στο άδειο οδόστρωμα.

Τη ίδια ώρα ο κόσμος που ήταν μπροστά στη βουλή είχε τα κρουστά του, τα σφυρίγματα του, τις μούτζες προς τη Βουλή, τα αυτοσχέδια συνθήματα και τη καθιστική διαμαρτυρία αρκετών.

Είδα παραπάνω από τρεις παρέες που είχαν και έγχρωμους στην σύνθεσή τους, ενώ δεν ακούστηκε τίποτα (τουλάχιστον εγώ δεν άκουσα τίποτα) κατά των μεταναστών. Με εξαίρεση ενός γραφικού από τη μεριά που, όπως μου είπαν, ήταν μαζεμένοι κάποιοι από τους «300 Έλληνες» ο οποίος φώναξε κάποια στιγμή «Τουρκάλες» προς τη Βουλή.

Το πιο ουσιαστικό από αυτά που συνέβησαν εχθές (για μένα πάντα) ήταν η λαϊκή συνέλευση στο κέντρο της πλατείας.

Υπήρχε μικροφωνική, έπαιρνε όποιος ήθελε το μικρόφωνο και μιλούσε, όλοι ήταν σε κύκλο και ενώ έχουν ξαναγίνει συνελεύσεις στη πλατεία Συντάγματος χθες ζήσαμε την ιστορική στιγμή να έχουμε συνέλευση με σχεδόν 300 και βάλε άτομα ενώ ο κόσμος ανανεώθηκε πολλές φορές μέχρι τις 1:00 που έφυγα εγώ.

Μίλησαν άνθρωποι άνεργοι, επισφαλείς,οικογενειάρχες,δημόσιοι υπάλληλοι που χειροκροτήθηκαν από ιδιωτικούς και ιδιωτικοί υπάλληλοι που χειροκροτήθηκαν από δημόσιους. Έγινε λόγος για το πως αισθάνεται κάποιος που δουλεύει στο δημόσιο και δεν αντέχει άλλο να τη προπαγάνδα ότι είναι χαραμοφάης και ότι είναι βολεμένος. Ακούστηκε από πολλούς πως προσπαθούν να χωρίσουν τη κοινωνία ώστε να κανιβαλίζουμε ο ένας τον άλλο. Ειπώθηκε πως ενώ ο Τριανταφυλλόπουλος και άλλα τηλελαμόγια καλύπτουν τη συνέλευση και τις διαμαρτυρίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τους απλήρωτους εργαζόμενους και τη προπαγάνδα που μας ταΐζουν τόσα χρόνια. Πως δεν θα πρέπει να αφήσουμε το ΣΚΑΙ και τους άλλους υποστηρικτές του Μνημονίου να παίξουν παιχνίδια στις πλάτες των συγκεντρωμένων.

Ακούστηκαν καλέσματα για άμεση δημοκρατία.

Ειπώθηκε από έναν φίλο που είναι από Ισπανία, που από ότι κατάλαβα συμμετείχε και στη διοργάνωση της συνέλευσης από την αρχή έξω από την Ισπανική πρεσβεία, πως στην ουσία δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ισπανών, Γερμανών, Ελλήνων, Τυνήσιων, Αιγύπτιων κ.λ.π. αλλά λαοί που τραβάνε όλοι τα ίδια ζόρια από αυτό το σύστημα που μας επιβάλουν.

Ακούστηκαν θέσεις πως το πολιτικό, η πολιτική είμαστε εμείς και όχι κάποιο εκπρόσωποί μας.

Μίλησαν άνθρωποι που δεν είχαν μιλήσει ποτέ σε μικρόφωνο ούτε σε συνέλευση.

Καταχειροκροτήθηκε η πρόταση για γενική απεργία διαρκείας και συνελεύσεις γειτονίας.

Και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να τα γράφω. Όποιος θέλει να έχει εικόνα ας συμμετέχει

Οπότε αν θέλετε να έχετε άποψη εγώ δεν λέω περισσότερα, ελάτε και σήμερα στο ραντεβού της συνέλευσης στις 21:00 και από πιο πριν στο Σύνταγμα.

Τα κανάλια, οι ακροδεξιοί, τα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας τη δουλειά τους.  Και εμείς την αυτοοργανωσή μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

http://wp.me/p1pa1c-aiU