«Ο μύθος των Ματάλων» 11-13 Ιουνιου 2011

Posted on 24 Μαΐου, 2011 11:29 πμ από

55


Η αγάπη δύο γερμανών για την Κρήτη στάθηκε η αιτία για να γραφτεί ένα βιβλίο για τα Μάταλα με τίτλο «The Myth of Matala» που αναμένεται να εκδοθεί την άνοιξη.

Εκτός από το βιβλίο ο Arn Strohmeyer και ο εκδότης Thomas Balistier οργανώνουν στα Μάταλα της Κρήτης μια συνάντηση χίπηδων στις 11 Ιουνίου, ευελπιστώντας να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από βετεράνους χίπηδες από τον κόσμο!

Αυτή αποτελεί μια προσπάθεια επανένωσης στον τόπο που τη δεκαετία του ’70 έκλεισε στους κόλπους του όλους τους ελεύθερους ανθρώπους. Γι’ αυτό και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μπορούν να το κάνουν μέσα από την ιστοσελίδα www.arnstrohmeyer.de

Matala Open-Air 2011 –

The Myth of Matala is still alive – 11-13 Ιουνιου 2011

Eνα παρτυ επανένωσης των πρωην Χίππιδων που ζούσαν στις σπηλιές στις δεκαετίες του '60 και '70.

Το «Matala Open-Air» είναι ενα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ με ζωντανή μουσική,διαφορα πάρτυ στις παραλίες Ματάλων και Κομού, ακριβώς μπροστά απο τις διασημες σπηλιές και υπο τους ήχους της μουσικής των δεκαετιών ’60 και ’70, μουσικές γνωστές και απο το θρυλικό φεστιβάλ του woodstock. Κατα την διάρκεια του φεστιβαλ θα πραγματοποιηθουν διαφορες εκδηλώσεις που αφορουν τους χίππιδες, οπως διαφορες εκθέσεις, παζάρι με είδη φτιαγμένα απο τους ίδιους, παιδική χαρά για τα παιδιά και πολλές εκπλήξεις…

Ο συγγραφέας στην προσπάθεια του να αναζητήσει του χίπηδες εκείνης της εποχής με τους οποιους ειχε ζήσει και ο ίδιος στα Μάταλα,συγκέντρωσε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και 12 μοναδικές προσωπικές ιστορίες πρώην χίπιδων,οι οποίες τυπώνονται σ’ ένα λεύκωμα και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από τους ίδιους στο φεστιβάλ τον Ιούνιο.

«Όλοι οι πρώην χίπις με τους οποίους μίλησα, έχουν να πουν πως η περίοδος της ζωής τους στα Μάταλα, ήταν η καλύτερη που είχαν ζήσει ποτέ» ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Στροχμάγιερ και πρόσθεσε:
«Οι Χίπις τότε ζούσαν κάθε μέρα σαν να μην υπάρχει αύριο. Μέσα από την απλότητα της ζωής στα Μάταλα όμως, αναδεικνύονταν η σπουδαιότητα της ζωής. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο βρισκόμασταν μαζί και μοιραζόμασταν τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και τις ίδιες χαρές».

Το όνομα των Χίπις παράλληλα θέλει να αποκαταστήσει ο κ. Στροχμάγιερ, μιλώντας για τη δεκαετία του ’60 στα Μάταλα.
«Πολλοί έλεγαν τους Χϊπις φρικιά και πίστευαν πως δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη ζωή» τονίζει ο κ. Στροχμάγιερ και διευκρινίζει:
«Οι Χίπις όμως του τότε, ήταν άνθρωποι με αναζητήσεις, άνθρωποι που ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο. Κι είχαν ως απόλυτη προτεραιότητα τα Μάταλα. Ήταν σαν ιερό χρέος της νεολαίας να βρεθείς εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί όμως, μετά τα Μάταλα συνέχισαν τις σπουδές τους και οι περισσότεροι είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή ακόμα και καθηγητές. Η εικόνα τους διαφέρει απ’ αυτή που πολύς κόσμος είχε ή έχει». *

απο το flashnews.gr

 

Πριν από δεκαετίες ολόκληρες τα Μάταλα έγιναν ο κυριότερος προορισμός για όσους αισθάνονταν ότι ανήκαν στο κίνημα των «παιδιών των λουλουδιών» και αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Η πιο διάσημη παραλία της Κρήτης, πολλά χρόνια πριν αρχίσει το ρεύμα των τουριστών που μεταμόρφωσε το νησί, ήταν πόλος έλξης για χιλιάδες νέους που ζούσαν στους ξέφρενους ρυθμούς του κινήματος των «χίπις». Οι σπηλιές, που έχουν απαθανατιστεί σε ουκ ολίγες κινηματογραφικές επιτυχίες και έχουν χιλιοτραγουδηστεί, αποτέλεσαν ένα καταφύγιο και ένα σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων – και όχι μόνο – νέων.

Σήμερα, 4 δεκαετίες μετά την οριστική παρακμή της κουλτούρας των χίπις, ορισμένοι άνθρωποι που τότε ήταν μέσα στο κίνημα και πρωτοστατούσαν στα ατέλειωτα πάρτι και στις κάθε είδους καταχρήσεις, που ήταν το σήμα κατατεθέν αυτού του εναλλακτικού τρόπου ζωής, σκέφτονται πως θα ήταν ωραίο να αναβιώσουν αυτήν την εποχή και τα δεδομένα της. Και μερικοί δε μένουν στη σκέψη, αλλά προχωρούν και σε πράξεις.

Μια συνάντηση μερικών εκατοντάδων πρώην χίπις, που ήδη διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, μαζί με τις οικογένειές τους, στα Μάταλα του σήμερα, ως φόρος τιμής στα Μάταλα του χθες.

υγ:μπηκε λίγο νωρίς το ποστ,για να κανονισουν τις δουλειές όσοι ενδιαφερθούν… 🙂 🙂 🙂

υγ2: κερασμένο…

Look whats happening out in the streets
Got a revolution got to revolution

λουλουδιασμένο & μαστουρομένο λινκ : http://wp.me/p1pa1c-ah5

αγάπη ρε τρόληδες 😀 😀 😀

μανικάκος….

Posted in: Ελλάδα