Πρώτο Θέμα: Διατάζουμε… μείωση μισθών

Posted on 3 Μαΐου, 2011 2:46 μμ από

22


του Γαλαξιάρχη

Ποιος θα φανταζόταν ότι θα υπήρχε άνθρωπος που θα έκανε τον Αλαφούζο να μοιάζει με εργατοπατέρα; Κι όμως, ο γίγαντας του κιτς, ο φαιδρός γλίτσας του σεξισμού, ο βαλιτσάνθρωπος των 5 εκατομμυρίων ευρώ, Θέμος Αναστασιάδης κατάφερε το ακατόρθωτο. Παραμονή πρωτομαγιάς αποφάσισε ότι ακόμη και οι παράνομες ατομικές συμβάσεις που συνάπτονται σωρηδόν στα πειρατικά ΜΜΕ είναι περιττές. Αρκεί μία εντολή από τη διεύθυνση κι ένας χρήσιμος λακές για να την εκτελέσει, ώστε με μία κίνηση να εξαφανίσει το 10% από τους μισθούς όλων των εργαζομένων του. Η γνώμη των υπαλλήλων του και βέβαια το εργατικό δίκαιο, απολύτως αδιάφορα για τον γλοιώδη αυτόν τυπάκο.

Στις 28 Απριλίου, οι ιδιοκτήτες του Πρώτου Θέματος (Αναστασιάδης και Καραμήτσος) αποφάσισαν, απόντων των εργαζομένων, μείωση μισθών 10%. Όχι μόνο δεν επέλεξαν την ούτως ή άλλως παράνομη διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους κάτω από τον πέλεκυ της απόλυσης, προχωρώντας μονομερώς στην οριζόντια μείωση, αλλά δεν έκαναν ούτε καν τον κόπο να τους ενημερώσουν σχετικά με τις αποφάσεις τους. Έτσι, οι υπάλληλοι έμαθαν για τον πρωτομαγιάτικο «μποναμά» μόλις αντίκρυσαν την κατάθεση του μισθού τους στην τράπεζα.

Το γεγονός έγινε γνωστό από την παρακάτω ανακοίνωση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι του Πρώτου Θέματος (από Διακλαδική Πρωτοβουλία ΜΜΕ)

Ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Τάσος Καραμήτσος αποφάσισαν νύχτα και προχώρησαν σε αιφνιδιαστικές μειώσεις αποδοχών, παίρνοντας τον μπαλτά και χωρίς να ενημερώσουν τους άμεσα θιγόμενους, δηλαδή το πόπολο των εργαζόμενων που όλα αυτά τα χρόνια τους στήριζαν. Είχαν, μάλιστα, το θράσος –χαζογελώντας ως συνήθως και αφού κρύφτηκαν το πρώτο 24ωρο, να απαντούν προκλητικά και με απειλές, σε όσους αγωνιούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί.

Δεκάδες χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, οι οποίοι στήριξαν -την άλλοτε πρώτη σε κυκλοφορία- εφημερίδα τις δύσκολές ώρες της σύγκρουσης των τέως συνεκδοτών Αναστασιάδη–Τριανταφυλλόπουλου, πετιούνται στα σκουπίδια. Αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν ξανά, όταν ο Θέμος και ο Τάσος αποφάσιζαν να μετατρέψουν σε «γαλατικό χωριό» το «Πρώτο Θέμα» συγκρουόμενοι με τον Μπόμπολα, γιατί όπως έλεγαν τους πίεζε για απολύσεις και μειώσεις μισθών. Τουλάχιστον, οι Μπόμπολας και Ψυχάρης είχαν το θάρρος να το ανακοινώσουν και να συγκρουστούν ανοιχτά με τους δικούς τους εργαζόμενους, ακολουθώντας μια νομότυπη διαδικασία. Φαίνεται, όμως, πως για τους Αναστασίαδη και Καραμήτσο οι εργαζόμενοι στο «Πρώτο Θέμα» είναι σήμερα «στημένες λεμονόκουπες», αφού χρησιμοποιήθηκαν για όλα τα τερτίπια των δυο νεόπλουτων εκδοτών.

Ισως να θέλουν να οδηγήσουν την εφημερίδα στην πλήρη απαξίωση, ίσως και να σκοπεύουν να την ξεφορτωθούν, με γυαλιστερό περιτύλιγμα το μειωμένο μισθολογικό κόστος. Αλλωστε οι εφοπλιστές όπου κι αν μπήκαν απαιτούν «κινέζικους» μισθούς. Τα ίδια στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, τα ίδια στο «Βήμα» του Σταύρου Ψυχάρη. Μήπως αυτό επιβάλει ο νέος κάτοχος του 40% της εφημερίδας ή μήπως αυτό ζητάει κάποιος νέος «μεγαλοεπενδυτής»;

Οι δύο νεόκοποι εκδότες δεν σεβάστηκαν για άλλη μια φορά τίποτα και κανέναν. Κατόπιν εορτής ζητούν να ενημερώσουν δήθεν τους εργαζόμενους. Μα μπορούν οι εργαζόμενοι να συζητήσουν στη βάση μιας καραμπινάτης παρανομίας, χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά της εργοδοσίας; Θα συναινέσουν σιωπηρά στα «συμβόλαια θανάτου» που ετοιμάσαν μια νύχτα τα αφεντικά; Θα αποδεχτούν την κατακρεούργηση των μισθών και της αξιοπρέπειάς τους, υπό καθεστώς φόβου και απειλών για μαζικές απολύσεις;

Εργαζόμενοι του «Πρώτου Θέματος»

Τραγική ειρωνία; Την ίδια μέρα, ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος (της Μαίρης Λαμπαδίτη) για την μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στα ταμεία: «Τι επίπτωση θα έχουν η μείωση των μισθών και οι ανατροπές στην αγορά εργασίας, στα έσοδα των ταμείων; Φέτος οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης θα μετρήσουν απώλειες πάνω από δέκα δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, την ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και τη µείωση των µισθών».

Χθες το απόγευμα, μία ημέρα αφότου αντιλήφθηκαν οι εργαζόμενοι το «χουνέρι» του Αναστασιάδη, πραγματοποιούν γενική συνέλευση. Όπως σημειώνει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι«:

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Πρώτο Θέμα η γενική συνέλευση των εργαζομένων με θέμα την «αιφνίδια και παράνομη περικοπή των μισθών», ενώ είχε προηγηθεί η «συγγνώμη» των εκδοτών όχι για τις μειώσεις αλλά για το ότι δεν τις είχαν ανακοινώσει στους εργαζόμενους. Στη συνέλευση, όπου παρέστησαν μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, όπως έγινε γνωστό δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι «η περικοπή μισθών δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή» ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε, επικαλούμενος και τους νομικούς συμβούλους, ότι η μείωση αυτή καθεαυτή, αλλά και με τον τρόπο που έγινε, είναι παντελώς παράνομη.

Για το θέμα επρόκειτο να συνεδριάσουν τα ΔΣ των Ενώσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται στο να αποστείλουν εξώδικη διαμαρτυρία στην ιδιοκτησία του Πρώτου Θέματος για τις «αιφνίδιες και παράνομες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων».

Σημειώστε ότι ακόμη και σήμερα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Πρώτου Θέματος στην ΕΣΗΕΑ, Σπύρος Γκουτζάνης, αναζητείται. Μεταφέρω από το «Άνεργοι Δημοσιογράφοι» την καταγγελία εργαζόμενου στην εφημερίδα:

ΤΟ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΧΟΡΤΑΓΟΥ ΘΕΜΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο πειρατής εκδότης Θέμος Αναστασιάδης, που πιάστηκε με τα 5 εκατ. ευρώ από τις γαλλικές Αρχές, πετσόκοψε τους μισθούς των εργαζομένων χωρίς να τους προειδοποιήσει.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγόρασε πρόσφατα  σπίτι στο Λονδίνο, ώστε να είναι έτοιμος ν αποδράσει αν χρειασθεί. Αυτός στο Λονδίνο και ο Τράγκας στη Γαλλία.
Σωστός ο παίκτης. Ειδικά όταν βρίσκει μπόσικες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας.
Αλήθεια ο κος Γκουτζάνης-εκπρόσωπός μας στην ΕΣΗΕΑ- γιατί σιωπά;

Εργαζόμενος στο «Πρώτο Θέμα»

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-9Mv

Posted in: Ελλάδα