WikiLeaks: Κολαστήριο το Γκουαντάναμο

Posted on 30 Απριλίου, 2011 3:26 μμ από

1


Γράφει η Κατερίνα Σταυρούλα

«…Αν κρίνει κανείς από τα χείλη σας, θα καταδικαστείτε ασφαλώς, και μάλιστα σύντομα…» έγραφε ο Φράντς Κάφκα στη Δίκη ανήμπορος εικάζουμε να υποθέσει ότι ο εφιάλτης θα έπαιρνε σάρκα και οστά τον 21ο αιώνα στο Γκουαντάναμο. Οι αποκαλύψεις από τα Wikileaks,  μέσω του υλικού που προμηθεύτηκαν από τον αμερικανό στρατιώτη Μπράντλει Μάννινγκ, των 779 φακέλων των κρατουμένων που πέρασαν από το κολαστήριο του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» είναι απλά η επιβεβαίωση των υποψιών που μέχρι τώρα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας μόνο σαν μεμονωμένα περιστατικά. Από τους φακέλους προκύπτει ότι τουλάχιστον 150 κρατούμενοι ήταν αθώοι Αφγανοί και Πακιστανοί κάθε επαγγέλματος (αγρότες, μάγειρες, οδηγοί κ.α.) που κρατούνταν εν γνώσει των ανακριτικών αρχών. Άλλοι 380 κρατούμενοι είχαν εκτιμηθεί ως απλά «στρατιωτάκια» κατώτερης βαθμίδας και σημασίας. Ανάμεσα τους υπήρχαν και άνθρωποι που έπασχαν από ψυχικές ασθένειες όπως σχιζοφρένεια, παράνοια, σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας ή ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Μπορεί το 2002 με την έναρξη της λειτουργίας του Γκουαντάναμο ο τότε αντιπρόεδρος τον ΗΠΑ Ντικ Τσέινι να περιέγραφε τους κρατούμενους σαν τους «χειρότερους των απολύτως κακών» και να τάιζε τον φόβο μιλώντας για «αποφασισμένους να σκοτώσουν εκατομμύρια Αμερικανούς αν μπορούν, και απολύτως έτοιμους να πεθάνουν προσπαθώντας» αλλά υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από την υποκρισία της προπαγάνδας.   Αν και στους φακέλους περιέχονται και πληροφορίες για ομολογίες κρατουμένων κατά στόχων στις ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους, το Γκουαντάναμο δεν είχε ποτέ καμία σχέση με οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης ή ασφάλειας. Οι φάκελοι του Wikileaks το επιβεβαίωσαν. Εκεί βρέθηκαν άνθρωποι φυλακισμένοι γιατί ήταν ιερείς και έλεγαν προσευχές σε τζαμί στην επαρχία Κανταχάρ ή γιατί λόγω του επαγγέλματος τους ως οδηγοί ταξί είχαν γενικές γνώσεις και πληροφορίες για την Καμπούλ. Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα κρατήθηκε για έξι χρόνια για να δώσει μέσω των ανακρίσεων πληροφορίες για το αραβικό ειδησιογραφικό δίκτυο.

Ο μεγαλύτερος κρατούμενος ήταν ο Μοχάμεντ Σαντίκ, 89 χρόνων , Αφγανός χωρικός που έπασχε από γεροντική άνοια, κατάθλιψη αλλά και οστεοαρθρίτιδα. Μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο με αφορμή κάποια «ύποπτα» έγγραφα που υποτίθεται ότι ανήκαν στον γιο του. Οι ανακριτές κατέληξαν μέσα σε έξι εβδομάδες ότι δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα, δεν ήταν ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν και «δεν είχε καμία επιπλέον αξία ως πηγή πληροφοριών για τις ΗΠΑ». Μετά από μήνες επαναπατρίστηκε.

Ο μικρότερος κρατούμενος ήταν ο δεκατετράχρονος Νακίμπ Ουλάχ. Πιάστηκε το 2003 και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο λόγω της υποτιθέμενης πληροφόρησής του για τοπικούς αρχηγούς των Ταλιμπάν. Οι ανακριτές , δείχνοντας το ανθρωπιστικό προσωπείο τους, αποδέχτηκαν τελικά ότι υπήρξε θύμα απαγωγής τοπικής φυλής που συνδεόταν με τους Ταλιμπάν και θεώρησαν ότι αν και μπορεί να κατείχε πληροφορίες, αυτές είχαν μικρότερη αξία από την ανάγκη να μεταφερθεί ο ανήλικος μακριά από το περιβάλλον της φυλακής.

Πέρα από την ουσιαστική εκμηδένιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τους βασανισμούς και τη μη εκδίκαση υποθέσεων για χρόνια για τα οποία καμία αναφορά δεν γίνεται στους φακέλους, η ουσία κρύβεται στην προσπάθεια των Αμερικανικών αρχών να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Γι΄ αυτό τον σκοπό καταλήγει να είναι ενοχοποιητικό στοιχείο το ρολόι Casio που σύμφωνα με τους ανακριτές αποτελεί εργαλείο της Αλ Κάιντα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Αλλά και υπό αυτό το πρίσμα καταλήγει να είναι επίσης ύποπτη και να κατατάσσεται στις τρομοκρατικές οργανώσεις η κρατική μυστική υπηρεσία του Πακιστάν  ISI, κάτι που δημιουργεί ήδη ρήγμα στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Και με αυτά τα δεδομένα και τον χρόνο να κυλάει αποδεικνύεται απατηλή και η υπόσχεση Ομπάμα ότι θα κλείσει το Γκουαντάναμο. Λόγια που εξαφανίζονται μπροστά στην ανάγκη να διατηρηθεί η ισχύς με κάθε κόστος και να διαφυλαχθεί ως επτασφράγιστο μυστικό  η κατάντια του συστήματος.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο Πριν που κυκλοφορεί.

Δείτε επίσης:  Guantanamo Bay: οι κρατούμενοι ζωγραφίζουν 

WikiLeaks: Κολαστήριο το Γκουαντάναμο

Ετικέτα: ,