«Έφυγε» ο Λάκης Σάντας

Posted on 30 Απριλίου, 2011 12:42 μμ από

14


«Έφυγε» ο Λάκης Σάντας ένα μήνα πριν κλείσουν τα 70 χρόνια από το ιστορικό κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Σάντας, ο ήρωας που πριν 70 χρόνια μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, κατέβασε τη ναζιστική σημαία των γερμανών κατακτητών από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 και η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα.

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου «Σωτηρία», που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Ο ίδιος ο Λάκης Σάντας περιγράφει τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, σε κείμενό του που υπάρχει στο αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου.

«Λύσαμε το συρματόσχοινο και τραβήξαμε για να την κατεβάσωμε. Μα την είχαν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τρία συρματόσχοινα που στήριζαν τον κοντό. Κρεμιόμαστε και οι δυο για την κατεβάσωμε, μα δεν κατέβαινε. Αρχίσαμε με τη σειρά να σκαρφαλώνουμε στον σιδερένιο κοντό για να τη φτάσωμε και να την κόψωμε. Μα ήταν αδύνατο να τη φτάσωμε. Κουρασμένοι σταθήκαμε για λίγο κι απογοητευτήκαμε, σκεφτόμαστε τι να κάνωμε. Να φύγωμε χωρίς τη σημαία λάφυρο, δεν το σκεφτήκαμε ούτε στιγμή. Και μέσα στην ένταση της σκέψης μας, σκεφτήκαμε να σπάσωμε τα τρία συρματόσχοινα για να μπορέσωμε να τη σπάσωμε».

«Με χέρια και με δόντια» κατάφεραν να κατεβάσουν το σύμβολο του ναζισμού. Έσκισαν τον αγκυλωτό σταυρό και την υπόλοιπη σημαία την πέταξαν στη σπηλιά. «Ακούσαμε το γδούπο της και ησυχάσαμε», καταλήγει η διήγησή του.

Ο Απόστολος Σάντας ήταν μοναδικός γιατί ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη, αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Συνασπισμός.

Newsbomb.gr

Μία ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ, όπου οι Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος εξιστορούν στον Φρέντι Γερμανό την ενέργειά τους στο ξημέρωμα της 31ης Μαίου 1941, να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την απαρχή του αντιστασιακού κινήματος.

Ζαphod

Short URL: http://wp.me/p1pa1c-9Ji

Υ.Γ. Τραγική ειρωνία. Η θλιβερή είδηση ήρθε λίγη ώρα μετά την ανάρτηση της ιστορίας του «ανύπαρκτου ήρωα Κουκίδη» μέσω της οποίας κάποιοι επιχείρησαν να καπηλευτούν τον αγώνα των πραγματικών αντιστασιακών.