Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης

Posted on 28 Απριλίου, 2011 3:32 πμ από

0


Γράφει και μεταφράζει η Anakata-dyomenh

Τα Παλαιστινικά κινήματα  Χαμάς και Φατάχ φαίνεται να έχουν έρθει σε μεταξύ τους συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, για την γεφύρωση του σοβαρού χάσματος που οδήγησε στο διαχωρισμό μεταξύ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή  εκλογών εντός του επόμενου χρόνου.

Οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007 που οδήγησε στον έλεγχο της Δυτικής Όχθης από τη Φατάχ και τη Λωρίδα της Γάζας από την ισλαμική Χαμάς.

«Έχουμε συμφωνήσει να σχηματίσουμε κυβέρνηση αποτελούμενη από ανεξάρτητες προσωπικότητες που θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές» είπε ο Αζαμ αλ-Αχμάντ,  επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων της Φατάχ στο Κάιρο.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν επανειλημμένως πιέσει τους ηγέτες τους να λύσουν τις βαθιές διαφορές τους. Μέχρι τώρα οι διαφορές των δύο πλευρών σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας έμοιαζαν αγεφύρωτες, αλλά φαίνεται ότι υπήρξαν μυστικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη σημερινή ελπιδοφόρα συμφωνία. Βέβαια, ακόμα επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι προηγούμενες προσπάθειες, υπογραφές ακόμη και σχηματισμοί κυβερνήσεων ναυάγησαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της κυβέρνησης του Μ. Αμπάς στο al-jajeera υπάρχουν συζητήσεις για ενεργοποίηση του Νομοθετικού Συμβουλίου όπως και της PLO, καθώς υπάρχει και συμφωνία για την απελευθέρωση φυλακισμένων και από τις δύο πλευρές.

Η Χαμάς μέχρι τώρα δε δέχεται καμία διαπραγμάτευση με το Ισραηλινό κράτος και συνεχίζει τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Μ.  Αμπάς κατάρρευσαν πέρυσι καθώς ο Παλαιστίνιος ηγέτης επιδιώκει πλέον στήριξη από τον ΟΗΕ για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Πρόσφατα η Γαλλία δήλωσε υποστήριξη στην πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους σε αντίθεση με τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ που δήλωσε αντίθετη, καθώς θεωρεί μια τέτοια απόφαση κακή και βιαστική. Η Αμερική από την πλευρά της δηλώνει ότι οποιαδήποτε Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποκυρήξει τη βία και να δεχτεί την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε δήλωση στήριξης δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους από 300 αριστερούς διανοούμενους του Ισραήλ, με την υποστήριξη πολλών πολιτών αλλά και ανάμεσα σε πλήθος αντιδράσεων από άλλους. (Δείτε λεπτομέρειες εδώ  ) Το επίσημο κράτος του Ισραήλ μέσω του Μ. Νετανιάχου, μετά την ανακοίνωση της συμφιλίωσης, άσκησε πιέσεις στον Μ. Αμπάς καλώντας τον να επιλέξει «μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ και της ειρήνης με τη Χαμάς».

Φαίνεται να έχει γίνει ένα ελπιδοφόρο μικρό  βήμα ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο. Η σφυρηλάτηση της ενότητας των Παλαιστινίων θεωρείται σημαντική για την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτος. Αν δημιουργηθεί νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει πιθανότατα τη στήριξη του ΟΗΕ για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους και δε θα χρειαστεί να διαπραγματεύεται πλέον με το Ισραήλ.  Αυτή είναι μία μεγάλη αλλαγή για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά δε θα μείνουν για μία ακόμη φορά στα λόγια  και από εκεί και πέρα έχουμε να αναμένουμε εξελίξεις και αντιδράσεις…

shortlink: http://wp.me/p1pa1c-9GB