Πάρκο στην Κύπρου, απάτη στην Κλαυθμώνος

Posted on 26 Απριλίου, 2011 2:17 μμ από

3


του Γαλαξιάρχη

Δύο ειδήσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον για την τύχη των ακάλυπτων χώρων του κέντρου και τη συστηματική απάτη δήμου και εργολάβων, που βέβαια δεν πρόκειται να βρουν το δρόμο προς τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Η σημερινή «Ε» ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σκάνδαλο του υπόγειου γκαράζ της πλ. Κλαυθμώνος, το οποίο αποτελεί ένα από τα «πρώιμα» έργα ΣΔΙΤ, έχοντας απαλλοτριωθεί (1972) και χτιστεί επί χούντας και συνεχίζοντας ακόμη και σήμερα, παρανόμως, να συνεισφέρει μόνο στην τσέπη του ιδιώτη που το κατασκεύασε. Σύμφωνα με το άρθρο του Άρη Χατζηγεωργίου:

«Η κατασκευστική εταιρεία (ΦΡΑΞΕΚΤΕ) θα είχε δικαίωμα εκμετάλλευσης του γκαράζ για 24 χρόνια από την αποπεράτωσή του! Όμως, 37 χρόινα μετά, ο Δήμος Αθηναίων ακόμη περιμένει ξοδεύοντας απίστευτα ποσά σε δικηγόρους, ενώ άλλοι δημόσιοι φορείς (π.χ. υπ. εργασίας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) συνεχίζουν να πληρώνουν την εταιρεία για να σταθμεύουν υπηρεσιακά οχήματα»

Οι ετήσιες εισπράξεις που ανέρχονται στα 1,5 εκατ. ευρώ, με περιθώριο κέρδους 35%, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πηγαίνουν στις τσέπες της κατασκευάστριας εταιρείας, λόγω του κλασικού κόλπου της «μη παράδοσης λόγω παρατυπιών», που χρησιμοποιούν συστηματικά οι εργολάβοι σε συνεννόηση με το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να καλύπτονται νομικά και τα δύο μέρη (της διαπλοκής και διαφθοράς) από τυχόν μελλοντικές νομικές συνέπειες των -κατά παράδοση- κακών δημόσιων έργων. Σε σχετικό ερώτημα της δημοτικής παράταξης «Συμπαράταξη για την Αθήνα» (ΚΚΕ) που κατατέθηκε το Δεκέμβρη του 2010, ο διευθυντής Δημοτικής Περιουσίας Ε. Ευσταθόπουλος απαντά:

«Η κατασκευή του έργου δεν ολοκληρώθηκε και κατά το μέρος που κατασκευάστηκε είχε ελλείψεις και ελαττώματα ούτως ώστε υπήρξε ουσιαστική και νομική αδυναμία παραλαβής του και συνέπεια αυτού ουδέποτε καταρτίστηκε σύμβαση μίσθωσης».

Βέβαια, αυτό δεν εμπόδισε τους κατασκευαστές να εκμεταλλεύονται το «μη παραδοθέν» γκαράζ για όλη την περίοδο «από τα τέλη του 1974» έως σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακαράκο, νομικό σύμβουλο του δήμου:

«Υπήρξε επιτυχής έκβαση στον Άρειο Πάγο, ο οποίος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για να κριθεί εκ νέου. (…) Πρέπει να κατατεθεί νέα αγωγή κατά των κερδών που έχει αποκομίσει η κατασκευάστρια εταιρεία μέχρι σήμερα».

Το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» κλείνει με δύο επισημάνσεις:
(α) Παραμένει άγνωστο τόσο το ύψος των αναδρομικών που διεκδικεί ο δήμος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και το κατά πόσο η ΦΡΑΞΕΚΤΕ έχει προβλέψει για την κάλυψή τους.
(β) Ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης χρησιμοποίησε το εν λόγω παράνομο πάρκινγκ, ως επιτυχημένο παράδειγμα, για να πείσει τους κατοίκους της Κυψέλης να μετατρέψει το πάρκο της Κύπρου σε υπόγειο γκαράζ.

Αυτή η δεύτερη επισήμανση μας φέρνει στην επόμενη (αυτή τη φορά ευχάριστη) είδηση που δεν είναι άλλη από το οριστικό τέλος στα σχέδια δημιουργίας πάρκινγκ στο πάρκο επί των οδών Πατησίων και Κύπρου, το οποίο μετατράπηκε πριν δύο χρόνια σε «Κερατέα» του Κέντρου, με τους κατοίκους να πολεμούν με τα ΜΑΤ του Κακαλαμάνη προκειμένου να προστατέψουν τα λιγοστά δέντρα που κατάφεραν να γλυτώσουν από τις νυχτερινές καταδρομικές επιχειρήσεις «πριονίσματος» του πάρκου. Το τέλος δόθηκε από την απόφαση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που καλούν το δήμο να ακυρώσει την οικοδομική άδεια καθώς και να αποκαταστήσει άμεσα τη βλάστηση στο πάρκο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr:

Στην 60σέλιση έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποδίδονται ευθύνες σε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπέγραψαν τη σύμβαση για την ανέγερση γκαράζ με ιδιωτική εταιρεία το 2006. Η οικοδομική άδεια για το γκαράζ χαρακτηρίζεται μη νόμιμη και ζητείται η ακύρωσή της. Ζητείται επίσης η εφαρμογή της απόφασης 1458/2010 του διοικητικού εφετείου, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων.
Αναφέρεται ρητά στο πόρισμα πως «είναι εντελώς ασύμβατη η συνύπαρξη πάρκιγκ με υπερκείμενο χώρο πρασίνου παραπέμποντας σε σειρά γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε στο tvxs.gr η κα Μηνακάκη. Κατοχυρώνεται, έτσι, η αποκλειστική χρήση χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο σχέδιο πόλης και αποκλείεται η διπλή χρήση τους (π.χ υπόγειο γκαράζ και υπερκείμενος χώρος πρασίνου).
Το πόρισμα υποχρεώνει, επίσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να αποκαταστήσουν άμεσα τη βλάστηση και να εγκαταστήσουν συστήματα πυροπροστασίας και άρδευσης. «Γιατί το πάρκο το ποτίζουν οι κάτοικοι εδώ και δύο χρόνια, καθώς ο Δήμος αρνείται να το περιποιηθεί ακόμα και σήμερα», τονίζει η κα Μηνακάκη, προσθέτοντας ότι κάποιοι συνειδητά προωθούν την εγκατάλειψη του πάρκου -που έχει φτάσει στο σημείο να προσελκύει δραστηριότητες αγοραπωλησίας ναρκωτικών- ώστε να δικαιολογηθεί η οικοδόμηση γκαράζ.
Επιπλέον, απαιτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων να ανακαλέσει την υπαγωγή αυτής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο. Η παράνομη ενίσχυση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την οικοδόμηση γκαράζ στο πάρκο πρέπει οπωσδήποτε να ανακληθεί, σύμφωνα με το πόρισμα (το 2008 είχε εγκριθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών η ένταξη της επένδυσης σε πρόγραμμα επιδοτήσεων). «Τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί, είχαμε σταματήσει αυτή την ενέργεια με την καταγγελία μας στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στις 4 Φεβρουαρίου του 2009. Παρ’ όλ’ αυτά, δύο χρόνια μετά δεν έχουν ανακαλέσει ακόμα την απόφαση υπαγωγής», τονίζει η κ. Μηνακάκη στο tvxs.gr, ενώ υπογραμμίζει την αδιαφορία που έχει δείξει για το θέμα η σημερινή δημοτική αρχή υπό τον κ. Καμίνη.

Καλά νέα που όμως ουδείς υπάλληλος κατασκευστικής εταιρείας και συνάμα δημοσιογράφος δεν πρόκειται να διαλαλήσει. Με το καλό, η ανάλογη δικαίωση και στον αγώνα της Κερατέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  • Τα παραμύθια του δημάρχου για Κλαυθμώνος και Κοτζιά, Ελευθεροτυπία
  • Αντίδραση, εν όψει του χτισίματος πάρκινγκ στο Α’ Νεκροταφείο, Ελευθεροτυπία

Ζαphod

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-9Ej