Μέγαρα: περίπτωση χουντικής «Κερατέας»

Posted on 22 Απριλίου, 2011 12:23 μμ από

2


«Μένει στο στόμα μας μια γεύση θανάτου βλέποντας τις απέραντες εκτάσεις με τα ελαιόδεντρα, μεγαλοπρεπή και επιβλητικά στην αρχή, ξεθαμένα και ξεριζωμένα μετά, ριγμένα πάνω στη γη που τα έθρεψε αιώνες, βλέποντας τις μπουλντόζες να καταστρέφουν αγροκτήματα, κτηνοτροφεία, σοδιές, εκμηδενίζοντας το προϊόν τόσων αιώνων δουλειάς.
Από τη μία μέρα στη άλλη εκατοντάδες φιλήσυχοι αγρότες, που μέχρι τότε ταύτιζαν τα προβλήματά τους με τις καθημερινές δυσκολίες της καλλιέργειας, βρίσκονται ξαφνικά και βάναυσα απαλλοτριωμένοι από την ίδια τους τη ζωή.
Η ταινία τούς δίνει διαρκώς το λόγο και τούς επιτρέπει να μαρτυρούν για το πώς ζούσαν πριν τους καταστρέψουν, να συγκινούνται, να θυμώνουν και να διεκδικούν, μέχρι που ενώνονται και αυτοί με την εξεγερμένη νεολαία στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του ‘73, περνώντας έτσι στην Νεώτατη Ελληνική Ιστορία.»

● Ντοκιμαντέρ του 1973, που καταγράφει τον αγώνα των κατοίκων των Μεγάρων κατά της βίαιης απαλλοτρίωσης της γης τους προκειμένου να κατασκευαστεί στην περιοχή ένα συγκρότημα διυλιστηρίων.

● Η ταινία αποτυπώνει τη βίαιη αλλαγή που υπέστη το φυσικό τοπίο, μαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις συνέπειες της μαζικής απαλλοτρίωσης της γης, τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας και την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από τους φοιτητές, λίγες ώρες πριν από την εισβολή του τανκ και την καταστολή της εξέγερσης από το δικτατορικό καθεστώς στις 17 Νοεμβρίου του ’73.

● Ένα σημαντικό πολιτικό τεκμήριο και μια από τις πρώτες ταινίες με οικολογική διάσταση στον ελληνικό κινηματογράφο.

❝..Στα τέλη του 1968, οι πραξικοπηματίες διαπραγματεύονται με τον Αριστοτέλη Ωνάση το σχέδιο «Ω», δηλαδή την κατασκευή και εκμετάλλευση του τρίτου για τη χώρα συγκροτήματος διυλιστηρίων και άλλων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, στις περιοχές Πάχη (Βασιλικά) και Λάκκα Καλογήρου των Μεγάρων. Το σχέδιο αφορά σε μια επένδυση ύψους 400-500 εκατ. δολαρίων.
Οι παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της εποχής οδηγούν τελικά την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Στραν Α. Ε. του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, το 1972. Η σχετική σύμβαση καταγγέλθηκε, από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, το 1977.❞

Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης
Φωτογραφία, Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης


Βιογραφικό:

Γιώργος Τσεμπερόπουλος 
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε οικονομικά, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως φωτογράφος.
Το ’76 σπούδασε σκηνοθεσία στο AMERICAN FILM INSTITUTE στο Λος Άντζελες, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το ’81.
Στην Αθήνα, το ’87 ίδρυσε τη FILMIKI PRODUCTIONS SA, εταιρεία παραγωγής ταινιών.
Το ’92, έγινε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ΑΕ. και ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΕΣΠΚ (Σκηνοθ. / Παραγ.Κινημ.), και του ΣΑΠΟΕ (Ανεξάρτ.Παραγ.).
Είναι ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της GREENPEACE-ΕΛΛΑΣ.

Σάκης Μανιάτης
Σπούδασε κινηματογράφου και θέατρο στο Παρίσι και στην Αθήνα.
Έκανε μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, από τα γαλλικά.
Έχει αναλάβει το ρόλο ως Σκηνοθέτης, Διευθυντής Φωτογραφίας και Μοντέρ σε αμέτρητες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες, διαφημίσεις κ.τ.λ.π, καθώς και σε όλες τις ταινίες σκηνοθεσίας Μίμη Κουγιουμτζή για το θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν.
Εχει κάνει τους φωτισμούς στο θέατρο για τους σκηνοθέτες Αντ.Αντωνίου, Εύη Γαβριηλίδη, Δημ. Ιωακειμίδη, Μιχ. Κακογιάννη, Άννα Κοκκίνου, Στ.Κοτσίκο, Νίκο Κούνδουρο, Γιαν. Μόρτζο, Γιώργ. Σκούρτη, Γιώργ. Τσεμπερόπουλο, Νίκο Χαραλάμπους κ.α., στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο, καθώς και σε Αθήνα, Πάτρα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον είναι ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος της εταιρείας FORUM ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ.

Συμμετοχή σε Φεστιβάλ

1975 Rotterdam International Film Festival
1975 Cannes, Semaine du Film Politique
1975 Venice, La Biennale
1975 The Greek Mouth of London
1975 Cinema e Liberta, Poretta e Bologna
1974 Berlin Film Forum International of the Young Cinema
1974 Thessaloniki Film Festival of Greek Cinema
1974 Thessaloniki International Film Festival

Βραβεία

1974 FIPRESCI Award, Berlin Film ForumInternational of the Young Cinema
1974 Best Production Award, Thessaloniki Film Festival of Greek Cinema

——————————————————————————————————————————————————————–

Πηγές:

  1. το κανάλι του  minimatakis29
  2. ecofilms 08 , Rhodos International films  + visual arts festival

Jaquou Utopie 

http://wp.me/p1pa1c-9AE