Πολιτική ανυπακοή στις ΗΠΑ για την πρώτη επέτειο της οικολογικής καταστροφής απο τη BP

Posted on 21 Απριλίου, 2011 2:48 πμ από

1


της inflammatory

20 Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Άμεσης Δράσης κατά της Εκχύλισης και δεκάδες οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις πραγματοποιούν κινήσεις πολιτικής ανυπακοής στις ΗΠΑ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους απο την πρωτοφανή και πολυσυζητημένη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, που προκλήθηκε όταν η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της βρετανικής εταιρείας BP, εξερράγη ανοιχτά της Ορλεάνης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται απο το δίκτυο ακτιβιστών Rising Tide North America απαιτώντας να μπεί ένα τέλος στην περιβαλλοντική καταστροφή και κλιματική αποσταθεροποίση που δημιουργούνται απο τις βιομηχανίες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και hydrofracking. Οι εν λόγω ακτιβιστές προέρχονται κυρίως απο περιοχές όπως το Τέξας, Πενσυλβάνια, Νέα Υόρκη, νότιο Σικάγο περιοχές δηλαδή που επηρρεάζονται απο τις βιομηχανίες εξόρυξης.

Δυο ημέρες πρίν τη Δευτέρα, έλαβε μέρος στη Washington DC η 3ήμερη σύνοδος νέων για το περιβάλλον Power Shift η οποία προσέλκυσε 10.000 μαθητές και φοιτητές απ΄ολη τη χώρα, απαιτώντας απο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την προώθηση καθαρών πηγών ενέργειας. Την ίδια στιγμή 1000 ατομα συγκροτούν το μπλοκ του Power Shift (διοργανωμένο απο το Rising Tide North America) και πραγματοποιούν πορεία απο το πάρκο Lafayette στα γραφεία του Υπ. Εσωτερικών. 300 διαδηλωτές εισέρχονται στην υποδοχή του κτιρίου και πραγματοποιούν κατάληψη για 1 ώρα, ζητώντας την κατάργηση των υπεράκτιων γεωτρήσεων πετρελαίου και εξόρυξης άνθρακα και πίσσας, ενώ 21 απο αυτούς συλλαμβάνονται με την κατηγορία παράνομης εισόδου, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ήδη στο Σικάγο συνέλαβαν 6 άτομα απο το Little Village Environmental Justice Organization (LVEJO), Rising Tide North America, Rainforest Action Network (RAN) και Backbone Campaign επειδή σκαρφάλωσαν απο τον τοίχο και μπήκαν στο χώρο εργοστασίου άνθρακα, αναρτώντας πανό με το σύνθημα «κλείστε τα τοξικά εργοστάσια άνθρακα του Σικάγο», όπως φαίνεται στο βάθος της διπλανής φωτογραφίας. Στην πρωτεύουσα της Ουάσινγκτον τοποθετήθηκε πανό μπροστά απο γραφεία της BP και στο Mississippi ψαράδες και κάτοικοι του Biloxi Bay, οι οποίοι ακόμα υποφέρουν οικονομικά απο την πτώση δραστηριότητας στην αλιεία εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μιλώντας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης για νεκρά δελφίνια στη θάλασσα, περιορισμένες προσδοκίες για την εποχή της γαρίδας και καταβολές αποζημίωσης που ακόμα περιμένουν.

Συγκέντρωση του Power Shift

Κατάληψη γραφείων του Υπ. Εσωτερικών στη Washington DC

τι είναι το Hydrofracking