Κούβα: Buena Vista Auto Club

Posted on 18 Απριλίου, 2011 6:59 μμ από

4


Φόρος τιμής στους υπέροχους νικελένιους «δεινόσαυρους» των 50s

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Άρχισε προχθές το 6o Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας με το Ραούλ Κάστρο στη θέση του προέδρου της Κούβας. Στο συνέδριο αναμένεται η ανακοίνωση αρκετών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η απελευθέρωση του εμπορίου αυτοκινήτων. Μπορεί άραγε αυτή η νέα σελίδα να σημάνει το τέλος των Cadillac στους κουβανέζικους δρόμους;

«Αυτά τα αυτοκίνητα είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας – σαν τα φασόλια, το ρύζι και το χοιρινό. Τα φροντίζουμε σα να είναι μέλη της οικογένειάς μας»

Χόρχε Πρατς (μηχανικός)

Οι Κουβανοί αγαπούν τα αμερικάνικα αυτοκίνητα και φροντίζουν ακόμη και σήμερα χιλιάδες από αυτά: Cadillac, Chevy και Packard. Μετά την επανάσταση του ’59, όλοι οι αμερικανοί κατασκευαστές σταμάτησαν να στέλνουν αυτοκίνητα στην Κούβα, λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ. Σήμερα, περίπου 150.000 αυτοκίνητα αμερικάνικης κατασκευής πριν το 1960, συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Κούβας. Οι Κουβανοί μηχανικοί είναι διάσημοι παγκοσμίως για την εφευρετικότητά τους και τις πρωτοπόρες πατέντες τους στη χρήση ανταλλακτικών, ακόμη και εναλλακτικών κινητήρων ντίζελ, ώστε να μπορούν αυτές οι αντίκες να συνεχίζουν ασταμάτητα να κυλάνε στους δρόμους. (Αβάνα, Οκτώβριος 2002)


Μία Buick, μοντέλο των αρχών της δεκαετίας του ’50, τρέχει ακόμη στους δρόμους της Αβάνας.

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι ποζάρει από τα πίσω καθίσματα μίας εξαιρετικά διατηρημένης Ford Edsel του 1958 κοντά στο λιμάνι της Αβάνας (Φεβρουάριος 2008).


Μία Chevy από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, στρίβει πλάι στη θάλασσα (Αβάνα, Νοέμβριος 2008).

Buick του 1953 περνά μπροστά από μία τεράστια αφίσα αφιερωμένη στα τριαντάχρονα από το θάνατο του Αλιέντε. Το σύνθημα λέει: «Σαλβαδόρ Αλιέντε: Παρών στις μάχες του σήμερα« (Αβάνα, Σεπτέμβριος 2003).

Μία παλιά Plymouth κυλάει αργά στους δρόμους της Αβάνας, το Νοέμβριο του 2008.

Συνεχίζει να επιβιώνει από τη δεκαετία του 1930 αυτή η Ford στους λιθόστρωτους δρόμους του Τρινιδάδ (Φεβρουάριος 2006).

Μία καλογυαλισμένη Buick των ’50s με ανανεωμένα νίκελ στο κέντρο της Αβάνας (Μάιος 2004).

Ο ήλιος χάνεται στην απογευματινή Αβάνα. Το μέλλον θα δείξει πόσο θα αντέξουν οι  φορτωμένες με νίκελ αντίκες ανάμεσα στην πανσπερμία μοντέρνων δυτικών αυτοκινήτων και σοβιετικών Lada που κατακλύζουν τους δρόμους της Κούβας…

Από το Foreign Policy

Φωτογραφίες: Getty Image
Μετάφραση-Απόδοση: Γαλαξιάρχης

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-9w3