Οι «σοφοί» με την προβληματική ατζέντα

Posted on 15 Απριλίου, 2011 12:12 μμ από

2


του Γαλαξιάρχη

Το ότι η περίφημη έκθεση της επιτροπής σοφών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ήταν ένα αναμάσημα της διαμαντοπούλιας ρητορικής, το περιμέναμε. Το ότι θα εισήγαγαν ετοιματζίδικες πρακτικές απευθείας από το αμερικάνικο σύστημα (π.χ. κολέγια) δεν νομίζω ότι προκαλεί σε κανέναν εντύπωση. Το ότι η επιχειρηματικότητα θα αναγόταν σε «ιερό δισκοπότηρο» για το νέο μοντελάκι δημόσιου (!) πανεπιστημίου, ήταν απολύτως αναμενόμενο.

Εκείνο που εκπλήσσει όμως κάθε φορά είναι η κυνικότητα με την οποία οι διάφορες επιτροπές, οι ομάδες συμβούλων, τα «μεγάλα κεφάλια» και ό,τι έχει περιμαζέψει από τη διεθνή αγορά το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μας αποδείξει ότι ο στυγνός νεοφιλευθερισμός αποτελεί προοδευτική μεταρρύθμιση, δηλώνουν δημοσίως την προχειρότητα και την αδιαφορία τους.

Έτσι λοιπόν, στην «Έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα» που δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου, οι «σοφοί» δηλώνουν απερίφραστα:

Λόγω δυσκολιών στον προγραμματισμό εξ αιτίας της ασυμβατότητας των προγραμμάτων των μελών της επιτροπής, μόνο πέντε μέλη της, η Πρόεδρος Katehi, ο Πρόεδρος Sexton, ο Πρόεδρος Νaylor, ο καθηγητής  Hernes και ο Πρόεδρος Ritzen, μπόρεσαν να μεταβούν επί τόπου στην Ελλάδα στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Η παρούσα έκθεση συνετάχθη από τα πέντε αυτή μέλη της επιτροπής, με βάση τις σημειώσεις τους από συζητήσεις που είχαν κατ’ ιδίαν αλλά και με εκπροσώπους, υλικό το οποίο παρασχέθηκε εκ των προτέρων και επιπλέον εγγράφων στα οποία είχαν πρόσβαση πρίν από την συνάντηση. Και τα εννέα μέλη της επιτροπής είχαν πρόσβαση στην παρούσα έκθεση και δυνατότητα να προσθέσουν τα δικά τους γραπτά σχόλια.

Με απλά λόγια οι εννιά πανεπιστημιακοί «διεθνούς φήμης» που μαζεύτηκαν για να αξιολογήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, λόγω ασυμφωνίας στις ατζέντες τους (άλλος είχε συνέδριο, άλλος να πάει διακοπές, άλλος για γκολφ κ.ο.κ.) έγιναν πέντε. Ήρθαν στην Ελλάδα για μία ημέρα, μίλησαν με υπουργούς, υφυπουργούς και παρατρεχάμενους, έριξαν και μία ματιά σε κάτι χαρτιά κι έβγαλαν πόρισμα. Και βέβαια, οι υπόλοιποι τέσσερις δήλωσαν (από τα συνέδρια, τις διακοπές και το γκολφ) ότι συμφωνούν με τους συναδέλφους τους. Αλίμονο…

Λ. Κατέχη: Η εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο παράνομων εγγραφών συντονίστρια της "επιτροπής σοφών"

Σχετικά με τα συμπεράσματα δε χρειάζεται να κουραστούμε με επαναλήψεις. Η έκθεση κατακλύζεται από γενικόλογες διαπιστώσεις και ακόμη πιο γενικόλογες προτάσεις που παίζουν στο τρίπτυχο επιχειρηματικότητα-μάνατζμεντ-ασφάλεια. Διώξτε τους οργανωμένους φοιτητές, βάλτε μάνατζερ και μπάτσους, βγείτε στη γύρα να βρείτε κονδύλια από πληρωμένες έρευνες ιδιωτών, κόψτε τους τη χρηματοδότηση, πασπαλίστε με ετοιματζήδικα (εξ εσπερίας) μοντελάκια διασύνδεσης (όρα κολέγια) και voila: έτοιμη η συνταγούλα για πανεπιστήμιο μοχίτο.

Υπενθυμίζω ότι η επικεφαλής των σοφών, η κυρία Λίντα Κατέχη (Katehi για τους λατινόφωνους της έκθεσης), είναι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο παράνομων εγγραφών φοιτητών στο πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλλινόις, όταν ήταν αντιπρύτανης σε αυτό.

Για την Έκθεση πατήστε εδώ.

Ζαphod

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-9pf

Posted in: Ελλάδα