Σκά(ε)ι η απεργοσπασία

Posted on 14 Απριλίου, 2011 6:11 μμ από

2


του Γαλαξιάρχη

Μυστήριο (!) καλύπτει τη σημερινή ανυπόγραφη απόφαση των «εργαζομένων» στον τηλεοπτικό Σκάι, ότι δεν πρόκειται να ξανασυμμετάσχουν σε απεργία της ΕΣΗΕΑ αν πρώτα δεν την έχουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι του σταθμού ψηφίσει κατά πλειοψηφία. Μία δήλωση που έκανε το γύρο κυρίως των «ανώνυμων» μπλογκς που διατηρούν δημοσιογράφοι-παπαγαλάκια, προκειμένου να αναπαράγουν στο Ίντερνετ την ίδια (και χειρότερη) παραπληροφόρηση, με εκείνη που τροφοδοτούν καθημερινά τα μέσα όπου εργάζονται (μόνο εκεί επώνυμα, αν και όχι πάντα).

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί έκανε την εμφάνισή της στην ιστοσελίδα του Σκάι η παρακάτω ανυπόγραφη ανακοίνωση:

Νέο Φάληρο Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Προς
Τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ
Κοινοποίηση: Πρόεδρο και Δ.Σ. Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Οι δημοσιογράφοι εργαζόμενοι στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αποφασίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε να ξαναλάβουμε μέρος σε απεργιακή κινητοποίηση αν δεν προηγείται ψηφοφορία στην οποία θα αποφασίζει η πλειοψηφία για συμμετοχή ή όχι στην απεργία.

Υ.Γ. Προς αποφυγή όποιων παρανοήσεων η απόφαση αυτή αφορά μόνο σε μελλοντικές απεργιακές προτάσεις για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Κι ενώ ο παραλήπτης (εκπ/σωπος εργαζομένων) της επιστολής θα έπρεπε να υποψιάσει τους πάντες για την εργοδοτική της προέλευση, αντ’ αυτού οι «πρόθυμοι» συμπαραστάτες των ιδιωτικών συμφερόντων των ΜΜΕ (π.χ. Fimotro) έσπευσαν να την αναπαράγουν και μάλιστα να την εμφανίσουν ως κοινή ανακοίνωση όλων των εργαζομένων του Σκάι, θριαμβολογώντας.

Fimotro: Πρόθυμοι να αναπαράγουν την πλαστή επιστολή ήταν πολλοί και μάλιστα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Άξιος ο μισθός σας κύριε Παπαγιάννη.

Λίγες ώρες αργότερα, και αφού η παραπάνω ανακοίνωση είχε πάρει το δρόμο της προς αναπαραγωγή στο Ίντερνετ, ήρθε η επίσημη (και ενυπόγραφη) ανακοίνωση τωνεκπροσώπων των εργαζομένων τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο του Σκάι, να την διαψεύσει:

Ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Με μια πραξικοπηματική και διασπαστική κίνηση η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στον επίσημο διαδικτυακό κόμβο του ομίλου (www.skai.gr) και η οποία τεχνηέντως αναπαράγεται από blogs και ιστοσελίδες ως “ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΣΚΑΙ” μερίδα εργαζομένων στην τηλεόραση θέλει να ορίζει αν και πότε θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι απεργίες στον όμιλο.

Αφορμή της κίνησης αυτής στάθηκε η πρόσφατη απεργία στον ΣΚΑΙ, την Τρίτη 5 Απριλίου 2011, η οποία αποφασίστηκε από το Διασωματειακό, ως η ελάχιστη απάντηση και ένδειξη αλληλεγγύης στους 16 απολυθέντες του ομίλου.

Χωρίς να ερωτηθεί και να ενημερωθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων στην τηλεόραση, χωρίς να συγκληθεί και να διεξαχθεί Συνέλευση, αγνοώντας και καταπατώντας το καταστατικό της Ένωσης, εντελώς ανεύθυνα και σε μια περίοδο που οι προφάσεις για το “κακό σωματείο” και τον “καλό εργοδότη” περισσεύουν, οι άγνωστοι-ανώνυμοι συνάδελφοί μας απαξιώνουν το σωματείο, δείχνοντας το δρόμο για την επόμενη απεργοσπασία.

Να ξεκαθαρίσουμε πως:
α) Ποτέ δεν διεξήχθη Συνέλευση των εργαζομένων στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ και πως ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση από ένα συντεταγμένο όργανο.
β) Μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στην τηλεόραση ενημερώθηκε για το δήθεν ψήφισμα από την ιστοσελίδα του ομίλου. Δεν ρωτήθηκε ποτέ, αγνοούσε την ύπαρξή της, ενώ κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν ότι εκβιάστηκαν καθώς βρέθηκαν απέναντι στο φάσμα της απόλυσης και της ανεργίας.
γ) Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, μέλη και μη της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενοι στην τηλεόραση που διαφωνούν με την παραπάνω ανακοίνωση. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πραξικόπημα.
δ) Μια υπενθύμιση για τα μέλη και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ: Κατά την διάρκεια των εκλογών εμείς που εκλέγουμε το Δ.Σ. παράλληλα ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Ένωση Συντακτών έτσι ώστε να αποφασίζει για τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.
ε) Οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ουδεμία σχέση έχουν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Διαφωνούν κάθετα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων:
Κωνσταντίνος Δαυλός -Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ-
Λεωνίδας Σακλαμπάνης -Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3-

Το ζήτημα το έφερε στο προσκήνιο ακόμη και η ραδιοφωνική εκπομπή του Σκάι, Ελληνοφρένεια, με τους συντελεστές να αναρωτιούνται με νόημα για το «δράστη» της πρώτης επιστολής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να την έχουν πράγματι συνυπογράψει συνάδελφοί τους υπό την πίεση της απόλυσης.

Το παιχνίδι των media έχει φτάσει στις εσχατιές του… λασπόλακου, με τον Όμιλο Αλαφούζου να πρωτοστατεί στις πιο ελεϊνές μορφές εργοδοτικής επίθεσης από κάθε άλλο μέσο. Ας μην ξεχνάμε ότι τις αντεργατικές συνταγές του Μνημονίου, οι μεγάλοι καναλάρχες και εφημεριδάδες άρχισαν να τις εφαρμόζουν πριν καν αυτές γίνουν νόμος του κράτους, με τον Όμιλο Αλαφούζου και από δίπλα τον ΔΟΛ να προχωρούν σε μονομερείς μειώσεις μισθών, σύναψη ατομικών συμβάσεων και βέβαια δεκάδες απολύσεις, ακόμη και κατά παράβαση των συμφωνηθέντων μεταξύ εργοδοσίας-εργαζομένων.

Ζαphod

http://wp.me/p1pa1c-9nY