Αναδημοσίευση από Aformi.gr
Συνεχίζοντας, την παράδοση πλέον, των πολύ καλών συζητήσεων, η Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Ανέργων στα ΜΜΕ διοργάνωσε στις 8/4 στην ΕΣΗΕΑ εσπερίδα με θέμα τα ΜΜΕ και την παραπληροφόρηση. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Άλκης Ψυχογιός και ο Γιώργος Φιλιππάκης περιγράφουν τη δυσφήμηση των αγώνων των εργαζομένων από τα αφεντικά των ΜΜΕ και τους χρυσοκάνθαρους υπηρέτες τους. Η Λουκία Κοτρωνάκη μας υπενθυμίζει την αντιμετώπιση των ΜΜΕ στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Ο Κώστας Παπαδάκης την αντιμετώπιση κατηγορουμένων σε πολιτικές δίκες από τα ΜΜΕ. Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο, κάνει μια θεωρητική προσέγγιση στο θέμα ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου τοποθετείται πολιτικά για τα ΜΜΕ.
Δέσπoινα Κουτσούμπα, Πρώην ΓΣ ΑΔΕΔΥ
Άλκης Ψυχογιός, ΕΙΝΑΠ
Γιώργος Φιλιππάκης, δημοσιογράφος/ΑLTER
Λουκία Κοτρωνάκη, Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους «300»
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος
Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθ. Κοινωνιολογίας στο Πάντειο
Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος / Ιnfowar
Short URL: http://wp.me/p1pa1c-9jZ
simon
11 Απριλίου, 2011 1:15 μμ
Πολύ σωστά θέτει το θέμα ο Χατζηστεφάνου. Ωστόσο έχω μια σχετική διαφωνία.
Λέει σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του:
«…λέμε ότι οι μεγαλοδημοσιογράφοι γλείφουν την κυβέρνηση. Γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει τα μέσα ενημέρωσης ως μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και εκεί νομίζω πρέπει να επαναφέρουμε μια αριστερή προσέγγιση για το ρόλο του κράτους σε αυτές τις περιπτώσεις, πως δηλ. είναι το κράτος και σε δεύτερο επίπεδο η κυβέρνηση προστάτης των οικονομικών ελιτ κι όχι οι οικονομικέ ελιτ, που έρχονται να προστατέψουν μια κυβέρνηση επειδή θα τους δώσει ένα έργο ή θα τους γλυτώσει κάποια χρήματα από την εφορία».
Κατ’ αρχάς, τα ΜΜΕ μπορούν όντως να καταταγούν στην κατηγορία των «μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων», από τη στιγμή που κατέχουν αυτό το είδος των μέσων παραγωγής, που κατέχουν, δηλαδή την αποκλειστικότητα της ενημέρωσης – προπαγάνδας. Νομίζω, όμως, πως «το ποιός είναι προστάτης του άλλου» πρέπει να τεθεί στη βάση της αμφίδρομης σχέσης και του αμοιβαίου οφέλους, όπως άλλωστε γίνεται και με τις άλλες μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, τα ΜΜΕ προστατεύουν (καλύπτουν και προπαγανδίζουν για) την κυβέρνηση επειδή τους δίνει χρήματα (κρατική διαφήμιση, φοροαπαλλαγές, νομική προστασία, μη καταβολή του τέλους διαφήμισης, απευθείας χρηματοδότηση από μυστικά κονδύλια, «στραβά μάτια» στις όποιες παρανομίες των ιδιοκτητών τους κλπ) και η κυβέρνηση τους τα δίνει όλα αυτά ακριβώς για να μη βγάζουν την αλήθεια των κυβερνητικών εγκλημάτων προς τα έξω.
Το ίδιο γίνεται και με τις άλλες μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μόνο που εκεί για αυτές το δούναι και λαβείν αφορά στα έργα, τις συμβάσεις, τις φοροαπαλλαγές κλπ και για την κυβέρνηση τις μίζες . Και βεβαίως στα ΜΜΕ ισχύει επιπλέον ότι πολλά από αυτά έχουν ως ιδιοκτήτες εργολάβους και άλλους «εθνικούς» προμηθευτές.
Η όποια αριστερή προσέγγιση νομίζω πρέπει να βλέπει πρωτίστως, να αναδεικνύει και ν’ αντιμετωπίζει αυτή την αμφοτεροβαρή σχέση.
Γαλαξιάρχης (ex Zaphod)
11 Απριλίου, 2011 3:00 μμ
Έχω ξανακούσει τον Άρη να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Οι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται καταρχήν σε άλλους επενδυτικούς χώρους (εφοπλισμός, κατασκευές, καύσιμα, φαρμακοβιομηχανίες κ.λπ.) χρησιμοποιούν τις εκδοτικές τους επιχειρήσεις αποκλειστικά και μόνο για την προώθηση της επιχειρηματικής τους ατζέντας. Ο Χατζηστεφάνου, όντας εργαζόμενος σε τέτοιο όμιλο, ορθώς αναφέρεται στο γλείψιμο της εξουσίας προς το μέσο και όχι το αντίθετο. Ο Σκάι συγκεκριμένα (όπως και ο ΔΟΛ), έχει αποδείξει επανηλλημένα ότι δε θα σκεφτεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο να φτύσει τα πουλέν του όταν αυτά πάψουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Αλαφούζου.
Αν πάρουμε το παράδειγμα του ΔΟΛ, ο οποίος πολεμούσε προεκλογικά τον ΓΑΠ (προτιμώντας Βενιζέλο), όμως άλλαξε εντελώς στάση όταν μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ άρχισε να τακτοποιεί τις οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου, τότε θα δούμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι εκείνη που σπεύδει να υπηρετήσει το μέσον, παρόλο που προεκλογικά πολεμούσε τον πρόεδρό του.
Από εκεί και πέρα όμως ο Άρης παρακάμπτει την ελληνική πραγματικότητα των δεκάδων παρασιτικών ΜΜΕ. Μικρομάγαζα που προκειμένου να φάνε κανένα κοκκαλάκι, γλείφουν την εκάστοτε κυβέρνηση παίζοντας ταυτόχρονα τον ενδιάμεσο μεταξύ αυτής και κεφαλαιούχωνπροκειμένου να συναφθούν συμβόλαια για να φάνε το κάτι τις τους. Πρόκειται για φυλλάδες που ζουν με το κρατικό χρήμα και ιδιοκτήτες που θρέφονται με τη ρεμούλα του μεσάζοντα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να γλείφει τα μέσα, γιατί από αυτά περνάει το χτίσιμο του προφίλ της. Θυμήσου το τάισμα που έκανε ο Καραμανλής στις κωλοφυλλάδες, όταν εκείνες αποφάσισαν να τον πετάξουν στα σκουπίδια, φέρνοντας στο προσκήνιο σκάνδαλα που είχαν ήδη μπει στην κατάψυξη (Βατοπαίδι, Ζήμενς).
Το παιχνίδι του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού παίζεται με δύο παίκτες, μόνο που το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας έχει αποδειχτεί απείρως πιο ισχυρό από τις κυβερνήσεις.
simon
11 Απριλίου, 2011 8:47 μμ
Συμφωνώ και προσθέτω ότι ο Χατζηστεφάνου έχει δίκιο όταν λέει ότι η εξουσία (κυβέρνηση)είναι πάντα ο βασικός αντίπαλος, μιας και είναι αυτή (όχι, βεβαίως, η συγκεκριμένη ξεπουλημένη συμμορία) που, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα αλλάξει τις σχέσεις αυτές.
www.aksioprepeiakantoxh.com
11 Απριλίου, 2011 5:55 μμ
http://www.aksioprepeiakantoxh.com/mesa-mazikis-eximerosis/arthra/363.html
sinenome
11 Απριλίου, 2011 10:47 μμ
O Φιλλιπάκης δεν είναι ένας από εκείνους που βάφανε το ρεπορταζ κίτρινο, ειδικά κάθε φορά που πέρναγε το κατώφλι της αντιτρομοκρατικής ή της γ.α.δ.α.? Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κύριο αλλά ως τέτοιον το θυμάμαι και η παρουσία του εδώ με εκπλήσσει,ομολογώ.
Γιαννκα
12 Απριλίου, 2011 1:09 πμ
οταν θιγομαστε ειτε προσωπικα ειτε επαγγελματικα τοτε ζηταμε αποκατασταση και αλλοθι …το οτι ειπε «οτι εχει κι αυτος ευθυνη» δεν τον εξιλεωνει..
oldboy9
12 Απριλίου, 2011 9:56 μμ
Παρακολούθησα σχεδόν όλες τις ομιλίες, της Δέσποινας Κουτσούμπα & του Άρη Χατζηστεφάνου νομίζω ότι μου κάνανε περισσότερο…»κλικ»!
eddie
13 Απριλίου, 2011 6:51 πμ
Ο Φιλιππακης, το χειροτερο ειδος δημοσιογραφου-ρεπορτερ (μην κατσω και απαριθμησω παραδειγματα τωρα). Κανονικα εαν λειτουργουσε συμφωνα με τη δημοσιογραφικη δεοντολογια αλλα και την κοινωνικη του αποστολη, το συνδικαλιστικο οργανο των δημοσιογραφων, θα επρεπε να παρει ποδι (ενας απο τους πολλους) και οχι να του δινουν και βημα απο πανω…