Fast track «πολιτισμός» στο Γαλάτσι ή μια καθημερινή ιστορία ξεπουλήματος

Posted on 5 Απριλίου, 2011 3:47 πμ από

13


Με αφορμή τις εξελίξεις για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Παλαί

Κάποτε υπήρχε ένας δημόσιος πράσινος  χώρος απέναντι από το Άλσος Βεΐκου στην περιοχή του Γαλατσίου. Ένας από τους ελάχιστους που είχαν απομείνει στην περιοχή, καθώς το Γαλάτσι δε διαθέτει αρκετά πάρκα ούτε κεντρική πλατεία και τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που διαθέτει τους διατηρούν οι κάτοικοι με νύχια και με δόντια (όπως τα πάρκα στη Λυσίου και στην Ηνιόχου που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης, διάβασε σχετικά εδώ).  Αυτός ο χώρος βρισκόταν σχεδόν απέναντι  από το Άλσος Βεΐκου. Τότε που πολύς κόσμος αγωνιούσε για την Ολυμπιάδα που «επιτέλους» θα επέστρεφε στην Ελλάδα από όπου ξεκίνησε και θα πρόσφερε τόσα πολλά (sic), μέρος του πράσινου δημόσιου αυτού χώρου ζητήθηκε για την κατασκευή Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Όπως ήταν λογικό, αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις στους κατοίκους του Γαλατσίου, καθώς αυτό σήμαινε και αποψίλωση μέρους αυτού του χώρου. Ο τότε δήμαρχος Γαλατσίου Β. Παπαδιονυσίου όμως έλεγε ότι θα κατασκευαστεί ένας χώρος άθλησης και πολιτισμού, που την επόμενη μέρα από την Ολυμπιάδα θα έμενε στους Γαλατσιώτες και στα παιδιά τους, οι οποίοι θα είχαν ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση και ότι θα ήταν ένα έργο παρακαταθήκη για την περιοχή. Και πράγματι! Χτίστηκε μέρος αυτού του χώρου και κατασκευάστηκαν οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις γνωστές ως Παλαί. H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον μεταβίβασε στην Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και με τη σειρά της η κυβέρνηση της ΝΔ στον όμιλο Χαραγκιώνη!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νόμο 3342 για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων ο οποίος κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα αυτών που ξεπουλούν τον τόπο, το Παλαί παραδόθηκε για αξιοποίηση στον όμιλο Χαραγκιώνη με σκοπό να τον μετατρέψει σε ένα χώρο εμπορίου και «πολιτισμού» δηλαδή σε… Mall. Οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και το δημοτικό συμβούλιο τελικά ακολούθησε μπλοκάροντας την κατασκευή του Mall.

Οι λόγοι που οι αντιδράσεις ήταν έντονες, πέρα από την εξαπάτηση των κατοίκων της περιοχής είναι εξίσου σοβαροί. Η μετατροπή του Παλαί σε Mall σημαίνει:

1. Κυκλοφοριακό χάος στην ήδη πολύ επιβαρυμένη λεωφόρο Βεΐκου και πιθανή νέα αποψίλωση του χώρου

2. Επιπλέον καυσαέριο, άρα και επιβάρυνση της υγείας των δημοτών

3. Καταστροφή της αγοράς Γαλατσίου με συνέπεια πολλοί καταστηματάρχες αλλά και εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο. Οι νέες θέσεις εργασίας που πιθανόν θα προκύψουν θα είναι επισφαλείς και κακοπληρωμένες.

4. Το άλσος Βεΐκου απέναντι θα μετατραπεί σταδιακά σε προαύλιο χώρο του Mall με χιλιάδες επισκέπτες, πολύ περισσότερους από όσους μπορεί να σηκώσει καθώς οι δυο χώροι συνδέονται με αερογέφυρα.

5. Υπάρχει πρόβλεψη για τερματικό σταθμό μετρό στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι στην πορεία θα αποψιλωθεί κι άλλο κομμάτι του Άλσους.

6. Εξαιτίας της κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, θα υποστεί περαιτέρω φθορές και το παρακείμενο βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα.

Οι κάτοικοι τότε  σταμάτησαν την μετατροπή του Παλαί σε Mall αξιοποιώντας ένα νόμο για την κατασκευή κτιρίων κοντά σε μνημεία με αφορμή το βυζαντινό μνημείο. Ήδη υπήρξε πρόβλημα με την κατασκευή του Παλαί, αν τώρα μετατραπεί το Παλαί σε εμπορικό κέντρο και κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, υπάρχει κίνδυνος το μνημείο να υποστεί σοβαρές φθορές. Έτσι ξεκίνησαν μελέτες και πράγματι το σχέδιο «εκπολιτισμού» του Γαλατσίου πάγωσε για μερικά χρόνια και ηρέμησαν τα πράγματα αν και διαφαινόταν ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον (δείτε σχετικές δημοσιεύσεις συγκεντρωμένες εδώ).

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Ήρθε μνημόνιο και ΔΝΤ. Άρχισαν μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις. Κόσμος πτώχευσε, η ανεργία ανέβηκε στα ύψη, άρχισαν περικοπές, σχολεία ετοιμάζονται για κλείσιμο, απολύσεις, δύσκολοι καιροί…  Ένα νέο νομοσχέδιο εμφανίστηκε ως deus ex machina που θα «βοηθήσει» τη χώρα, γνωστό ως Fast Track επενδύσεις. Ένα νέο νομοσχέδιο με κύριο μέλημα το ξεπούλημα «φιλέτων» γης, εκποίηση δασικών και παραλιακών εκτάσεων και κερδοφόρων επιχειρήσεων (Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε και θαυμάστε τι σημαίνει fast track επενδύσεις εδώ).  Και πριν λίγες μέρες, αυτός ο στρουμπουλός χωρατατζής που ονομάζεται «Μαζί τα Φάγαμε» Θ. Πάγκαλος αποφάσισε περιχαρής ότι επιτέλους θα δοθεί ένα τέλος σε αυτή την  ιστορία και επιτέλους οι Γαλατσιώτες θα «εκπολιτιστούν» θέλουν δε θέλουν (Δείτε σχετική δημοσίευση εδώ). Έτσι ως υπεύθυνος για την απεμπλοκή επενδύσεων ανακοίνωσε ότι το Παλαί  παραδίδεται στον όμιλο Χαραγκιώνη για την κατασκευή MALL, παρά τη μέχρι τώρα διαφωνία των κατοίκων της περιοχής και άλλων παρακείμενων περιοχών όπως της Ν. Ιωνίας. Ο κ. Χαραγκιώνης που δήλωσε ότι είχε χάσει τις ελπίδες του, απέστειλε επισήμως τις ευχαριστίες του!!!

Όμως, ένα ακόμα νέο έκανε την εμφάνισή του. Ξαφνικά η Λεωφόρος Βεΐκου θα αποτελεί μέρος του εθνικού οδικού δικτύου! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για ποιο λόγο γίνεται ξαφνικά αυτή η αλλαγή; Μήπως σημαίνει ότι έτσι πιθανόν θα δοθεί η ευκαιρία να φτιαχτεί ένας υπόγειος δρόμος που θα οδηγεί κατευθείαν στο χώρο «πολιτισμού» Mall κάπου εκεί κοντά στο άλσος Βεΐκου που θα πληρώσουν οι πολίτες; Μήπως αυτή η αλλαγή γίνεται για να εξυπηρετηθεί ο όμιλος Χαραγκιώνη και η επιχείρησή του; Μήπως ξαφνικά θα δούμε και διόδια στην περιοχή μας αφού… εθνική οδός θα είμαστε, τι διάολο, δε θα πληρώνουμε τίποτα; (Φυσικά, όποιος ακούει ότι η λεωφόρος Βεΐκου θα χαρακτηριστεί εθνική οδός σκάει στα γέλια και το βρίσκει απίστευτο… Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει, τι συμφέροντα παίζονται…)

Στην πραγματικότητα, Το θέμα του Παλαί «πάγωσε» τόσο καιρό  χάρη στη βούληση και τον αγώνα των κατοίκων. Αν περιμένουμε από τους επίσημους φορείς και το δήμαρχο ή τους δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στα δύο μεγάλα κόμματα… το MALL θα κατασκευαστεί άμεσα. Ας μη γελιόμαστε! Οι νόμοι πλέον κόβονται και ράβονται έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα, οπότε και η νομική οδός είναι όνειρο καλοκαιρινής νύχτας.

Η πολιτική του ξεπουλήματος και της υποβάθμισης της ζωής μας δε μπορεί να βρίσκεται υπό καμία διαπραγμάτευση και μας αφορά όλους. Μήπως, αν φτιαχτεί το MALL στο Γαλάτσι δεν επηρεάζονται και άλλες περιοχές όπως οι γειτονικές Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο και Φιλοθέη; Το κυκλοφοριακό χάος θα αφορά μόνο τη δική μας περιοχή ή θα επιβαρύνει και λεωφόρους όπως τη Λ. Κύμης και την Καποδιστρίου που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα; Δε θα έχουν προβλήματα και τα καταστήματα των γειτονικών περιοχών;  Ή έχει κανένας την ψευδαίσθηση, ότι αφού αυτό πάει να συμβεί τώρα στο Γαλάτσι, δε θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές στο μέλλον; Το ξεπούλημα της χώρας μέσω fast track επενδύσεων έχει ήδη ξεκινήσει με το χειρότερο τρόπο (δείτε τι συμβαίνει  λ.χ.  στο Ελληνικό εδώ) Πολλοί μπορεί να θεωρούν το Mall αναβάθμιση ή να λένε, σιγά το θέμα, δεν είναι δα και ΧΥΤΑ όπως στην Κερατέα. Να θυμίσω όμως ότι κάπως έτσι πέρασε και το θέμα του Παλαί… ως αναβάθμιση και ιδού τα αποτελέσματα! Κάποτε αυτά φάνταζαν ως επιστημονική φαντασία. Δε νομίζω ότι η πλειοψηφία του κόσμου που πίστεψε την υπόσχεση για το Παλαί τότε, φανταζόταν αυτές τις εξελίξεις σήμερα. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Θα κάτσουμε να απολαύσουμε το βιασμό; Θα πούμε για μια ακόμη φορά…δε βαριέσαι; Θα επιτρέψουμε το απόλυτο ξεπούλημα και την καταστροφή της ποιότητας της ζωής μας έτσι αμαχητί; Το Παλαί δρομολογείται, τα πάρκα βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο, τα Τουρκοβούνια πάνε για εκποίηση… Είναι καιρός να ξυπνήσουμε, να εξοργιστούμε και να διεκδικήσουμε!

ΟΧΙ MALL ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ! ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ! ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!

shortlink: http://wp.me/p1pa1c-9bd

Γράφει η Anakata-dyomenh που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ενημερώνει σχετικά.