Κρίση χρέους στην Ελλάδα

Posted on 3 Απριλίου, 2011 2:57 μμ από

6


Για τη μετάφραση: parameter λ

Το ΔΝΤ πιέζει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, για την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια αναδιάρθρωση γίνεται όλο και πιο πιθανό, σύμφωνα με το SPIEGEL, το ΔΝΤ πιέζει να λάβουν μέρος οι πιστωτές σε μια αναδιάρθρωση χρέους της χώρας. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από ένα μέρος της απόδοσης των ομολόγων.

Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για το αν θα επιτύχει το πρόγραμμα μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και πιέζει για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Τη θέση αυτή την εξέφρασαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συζητήσεις που είχαν με υπαλλήλους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τις προηγούμενες μέρες.

Το ΔΝΤ αλλάζει την αρχική του εκτίμηση για την συγκεκριμένη πορεία. Πλέον, ανοιχτά το ταμείο δεν πιστεύει πια στη συνταγή που επέβαλε και πως το κράτος με τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα δεν μπορεί να εξυγιανθεί. Είναι απαραίτητο να μειωθεί, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του ταμείου στους Ευρωπαίους, το χρέος που ανέρχεται σήμερα στο 150% του ΑΕΠ. Πιθανό σενάριο είναι να μειωθεί το χρέος, να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες των ομολόγων ή να υπάρξουν χαμηλότερα τοκοχρεωλύσια .

Και οι τρεις προοπτικές προϋποθέτουν ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των αποδόσεων των ομολόγων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να διεξάγει συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρας και να τους ανακοινώσει την επικείμενη αναδιάρθρωση.

Το ΔΝΤ επιφυλάσσεται προς το παρόν να ανακοινώσει τις προθέσεις του ανοιχτά, καθώς φοβάται μήπως εξ αιτίας του, και η «χτυπημένη» Πορτογαλία καταλήξει σε μεγαλύτερες δυσκολίες.

Πηγή: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,754673,00.html

http://wp.me/p1pa1c-99Q