του Καπυμπάρα
Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω, αγαπητέ αναγνώστη, μπορεί και να σου φανούν λιγουλάκι κοινότοπα, ίσως και βαρετά, όμως αποφάσισα να τα γράψω μετά από κάποιες τυχαίες συναντήσεις μου σε ταξί, περίπτερα, λεωφορεία, σελίδες εφημερίδων, δελτία ειδήσεων και «ενημερωτικές» εκπομπές με αυτό που οι μαρξιστές αποκαλούν με το εντυπωσιακό όνομα «κυρίαρχη ιδεολογία» και οι εκλαϊκευτές του φιλελεύθερου λόγου «κοινή λογική».
Αυτό το πράγμα, τέλος πάντων, συγκροτείται από κάποιες ευρέως αποδεκτές απόψεις και συμπεράσματα, που επικρατούν, όχι λόγω της αποδεικτικής δύναμης των συλλογισμών από τους οποίους προκύπτουν, αλλά χάρη στην μονότονη, δίκην ινδουϊστικής μάντρα, επανάληψή τους. Για να μιλήσω με παραδείγματα, νομίζω ότι το γεγονός ότι η πρόταση «χρωστάμε, γιατί έχουμε πολλούς δημόσιους υπάλληλους», φαίνεται πιο πειστική -σχεδόν αυτονόητη- από την πρόταση «γίνονται σεισμοί, γιατί υπάρχουν πολλοί γκέι», οφείλεται απλώς στο ότι την ακούμε πολύ πιο συχνά (ενδέχεται, σε κάποιες πολιτείες των Η.Π.Α. να ισχύει και το αντίστροφο).
Αυτός ο κυρίαρχος λόγος, στις μέρες μας και στο καθεστώς φιλελεύθερης οικονομίας και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που ζούμε (τον καλύτερο, για πολλούς, δυνατό κόσμο), όπου ο φιλελευθερισμός δείχνει να έχει πάρει διαζύγιο από τη δημοκρατία (ή τουλάχιστον να βρίσκονται σε διάσταση), όταν υπερασπίζεται τη «δημοκρατία μας», μοιάζει να συγκροτεί μια ρητορική κατά βάθος αντιδημοκρατική.
Όλα ξεκινούν κατά τη γνώμη μου από μια τραγική παρεξήγηση. Δημοκρατία, θεωρείται απλά το καθεστώς στο οποίο η κυβέρνηση αναδεικνύεται από αδιάβλητες εκλογές και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, εξαιτίας αυτής της διαδικασίας που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις αυτές έχουν κάνει κάποιου είδους εμβόλιο ενάντια στον αυταρχισμό και την κατάχρηση εξουσίας και τις στελεχώνουν καλοσυνάτοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι.
Θα ‘λεγε κανείς ότι περιέργως πως, δεν ακούμε εξίσου συχνά πως δημοκρατία είναι επίσης και το πολίτευμα, όπου ο λαός παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις, μέσα από τις ενώσεις του με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και απεργίες (τους γνωστούς σε όλους μας ωμούς εκβιασμούς). Πρόκειται για τα γνωστά δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι, του συνέρχεσθαι και της απεργίας. Το γεγονός αυτό, πρέπει να οφείλεται στο ότι στους κυβερνώντες και τους φίλους τους δημοσιογράφους, θα άρεσε η παρέμβαση του λαού στην πολιτική ζωή να περιορίζεται στις επιστολές σε προοδευτικές εφημερίδες και στο να μουντζώνουμε τους πολιτικούς στην τηλεόραση.
Δεν ακούμε ακόμα τόσο συχνά ότι δημοκρατία είναι επίσης το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία θέτει περιορισμούς στον εαυτό της, όπως είναι π.χ. το απόρρητο των επιστολών και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου. Αντίθετα, αυτό που ακούμε όλο και συχνότερα είναι ότι αφού ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας και κυβερνάνε οι κατά τεκμήριο «καλοί», δεν πειράζει να μας παρακολουθούν κάμερες (ή και περισκόπια στη λεκάνη της τουαλέτας μας θα πρόσθετα), αφού άλλωστε, αν δεν είμαστε εχθροί της δημοκρατίας, δεν έχουμε και τίποτα να κρύψουμε. Θα μπορούσε μάλιστα να συμπληρώσει κανείς ότι στη δημοκρατία μας ούτε το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χρειάζεται και πολύ, αφού οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Ε.Υ.Π. και της αστυνομίας διορίζονται από το κόμμα που πλειοψήφησε στη Βουλή, δηλαδή από μας, και δεν πειράζει να γνωρίζουν οι συμπαθείς αυτοί θεσμοί το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων μας.
Φτάνουμε έτσι, στο πολύ βολικό συμπέρασμα ότι οι αυτοπεριορισμοί της εξουσίας είναι πολύ χρήσιμοι σε καθεστώς δικτατορίας (όπου όμως δεν ισχύουν –αλλιώς τι σκατά δικτατορία θα ήταν;) ενώ είναι άχρηστοι και περιττοί σε καθεστώς δημοκρατίας και άρα, δεν υπάρχει κανένα πεδίο εφαρμογής τους στο σύγχρονο κόσμο μας. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν λίγο υπερβολικά, αλλά η συζήτηση π.χ. για το πανεπιστημιακό άσυλο, στην οποία πρωταγωνιστούν γλυκύτατοι δημοκράτες και εμπειρογνώμονες πάνω στο θέμα, σαν τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, είναι πολύ ενδεικτική της αντίληψης αυτής.
Μια καινούργια ανακάλυψη των φιλελεύθερων υπερασπιστών της δημοκρατικής νομιμότητας είναι και η φαεινή ιδέα ότι οι σωστές πολιτικές είναι οι δυσάρεστες πολιτικές, που τις προτείνουν αυτοί που ξέρουν και οφείλουμε να τους εμπιστευόμαστε, όπως ο ασθενής τον γιατρό του. Άλλωστε, πρόσφατα ο κ. Στρως-Καν μας πληροφόρησε ότι πρέπει να τον βλέπουμε σαν τον γιατρό μας και πως μπορεί το φάρμακο που μας έγραψε να είναι δυσάρεστο στη γεύση, αλλά θα μας κάνει καλό. (Η παραπλανητική ομοιότητα με κάποιους άλλους γιατρούς, που παλιότερα μας έβαλαν στο γύψο για να γιάνουμε, είναι απόλυτα συμπτωματική και δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στις παρομοιώσεις τις σχετικές με την ιατρική επιστήμη).
Επειδή καλώς ή κακώς ψηφίζουμε μόνοι μας στο παραβάν, για να μην κάνουμε κάποιο λάθος, συχνά διάφοροι έγκριτοι αναλυτές μας υπογραμμίζουν ότι ο μεγάλος ηγέτης είναι αυτός που κάνει το σωστό για τον τόπο «χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος», ενώ κάθε πολιτική πρόταση υπέρ των συμφερόντων μας είναι ανευθυνότητα και λαϊκισμός. Είναι να απορεί κανείς, που για τους σύγχρονους ογκόλιθους της φιλελεύθερης διανόησης, όπως π.χ. ο Πάσχος Μανδραβέλης, η Βόρεια Κορέα αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη τους, μια πραγματική «φιλελεύθερη δυστοπία», τη στιγμή που στη χώρα αυτή ο λαοπρόβλητος και αναμφίβολα μεγάλος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ έχει προχωρήσει αυτή τη λογική πολλά βήματα μπροστά και εφαρμόζει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο μπορεί να παίρνει άνετα δυσάρεστες αποφάσεις χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος. Ίσως βέβαια, να μην αρέσει γιατί οι αποφάσεις του είναι ευχάριστες, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ.
Μια άλλη σκέψη που θα ήθελα να μοιραστώ έχει να κάνει με την αυστηρή εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας, που όπως λέγεται συχνά – πυκνά αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας μας, η οποία δυστυχώς στις μέρες μας, λόγω της υπερβολικής ανοχής που μας κληροδοτήθηκε από τη Μεταπολίτευση, αυτοκαταστρέφεται, όπως έγραψε και ο γνωστός ρήτορας Ισοκράτης σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο», με αφορμή τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.
Κάθε παράνομος τρόπος διεκδίκησης, που συν τοις άλλοις εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό και διώχνει τους τουρίστες, πρέπει να καταστέλλεται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Άλλωστε, στις Η.Π.Α. του 19ου αιώνα, η κυβέρνηση μπορούσε να στέλνει την εθνοφρουρά να πυροβολεί τους απεργούς (αφού η απεργία τότε ήταν παράνομη), χωρίς κανείς επαγγελματίας ευαίσθητος να αμφισβητεί ότι οι Η.Π.Α. ήταν μια δημοκρατική χώρα. Σκέφτομαι μάλιστα, πως η απεργία μάλλον, καθιερώθηκε σαν δικαίωμα, όχι λόγω της άσκησής της με αποφασιστικότητα από τους εργάτες, όταν ήταν ακόμη παράνομη, αλλά απ’ ότι φαίνεται, επειδή ωρίμασε σαν σκέψη στο μυαλό του νομοθέτη.
Και στο θέμα αυτό προβληματίζομαι γιατί στη φιλελεύθερη σκέψη η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν απορρίπτεται συλλήβδην, ενώ αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα καθεστώτος, με ένα σύνταγμα που εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και όπου κάθε δράση που ξεφεύγει από τα όριά του καταστέλλεται παραδειγματικά. Νομίζω ότι είναι κρίμα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έχει πει κατά καιρούς κάποια δυσάρεστα πράγματα για τους Εβραίους, να εμποδίζει τη φιλελεύθερη διανόηση από το να υιοθετήσει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από το καθεστώς του, που αν ενσωματώνονταν δημιουργικά στην ελληνική έννομη τάξη, θα μπορούσαν σύμφωνα με τις κυρίαρχες σήμερα αντιλήψεις, να θωρακίσουν και να εμβαθύνουν τη δημοκρατία μας.
Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός μιλώντας για πράγματα κοινότοπα και διόλου επαναστατικά, αλλά μου φαίνεται ότι σε εποχές σαν τη σημερινή, ακόμα και τα αυτονόητα έχει μια αξία να τα λέμε που και που.
Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-990
kixwtis
3 Απριλίου, 2011 5:40 πμ
Είσαι τρελό τρολάκι
Eddie
3 Απριλίου, 2011 8:38 πμ
capy for president 😀
http://eparistera.blogspot.com/
3 Απριλίου, 2011 8:38 πμ
Η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τελευταία, και τα αντιλαϊκά μέτρα που τη συνοδεύουν, δεν αποτελλούν παρά την κορυφή του παγόβουνου της γενικευμέμης κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας. Η κρίση αγκαλιάζει όλους τους τομείς. Οικονομικό. παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτικό. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο πλέον. Βεβαίως η κρίση αυτή δεν είναι ελληνικό μονοπώλιο και ούτε φυσικά ελληνικό φαινόμενο. Από τη δεκαετίατου 1970 ξεκίνησε και σιγά σιγά γιγαντώνεται. Στη χώρα μας μάλιστα άργησε να φτάσει. Τα ζητήματα δημοκρατίας και η υποχώρησή της συνδέονται στενά με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στον καπιταλισμό από τη δεκαετία του 1970 και εκφράστηκαν, αλλά και καθοδηγήθηκαν, κυρίως από τον Hayek στην Ευρώπη και τον Strauss στην Αμερική. Μαζί με όλα τα άλλα πρέπει να παλέψουμε πια και για την προάσπιση των, αυτονόητων παλιότερα, αστικοδημοκρατικών ελευθεριών.
Eddie
3 Απριλίου, 2011 8:57 πμ
Πάντως και οι επαναστάσεις, ιστορικά αν το δει κανείς (από τις αστικές του 18ου αιώνα, μέχρι αυτές του αραβικού κόσμου στις μέρες μας), για τέτοια αυτονόητα και «διόλου επαναστατικά» πραγματάκια έγιναν. Ακριβώς γιατί δε γινόταν να πραγματοποιηθούν από τα ανατραπέντα καθεστώτα.
Μου φαίνεται πρέπει να συζητήσουμε και εμείς οι «από κάτω» για την δικιά μας «επανάσταση του αυτονόητου» 😉
Γαλαξιάρχης (ex Zaphod)
3 Απριλίου, 2011 10:48 πμ
Best of the best of the best, αν και δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το γνωστό λαϊκίστικο προφίλ των Παραλληλογράφων 😛
oldboy9
3 Απριλίου, 2011 11:02 πμ
Αυτά που διάβασα αγαπητή Gabybara, δεν τα βρίσκω καθόλου, μα καθόλου κοινότυπα. Και ναι, τα αυτονόητα ΠΡΕΠΕΙ να τα τονίζουμε…όσο και αυτονόητα μπορεί να είναι!
Γιαννκα
3 Απριλίου, 2011 11:39 πμ
capybara……. εδω ληστρικες μεταρυθμισεις και χαοτικες αλλαγες διαδραματιζονται στο ονομα της «επαναστασης του αυτονοητου»…και δεν θα μιλαμε για τα αυτονοητως «αυτονοητα»?
πολυ ωραιο κειμενο ….
oldboy9
3 Απριλίου, 2011 11:56 πμ
Αμάν το «σκότωσα» το καημένο τρωκτικό!
Capybara το σωστό 😉
vassozacharof
3 Απριλίου, 2011 5:58 μμ
και καρυβαρια να τολεγες , θα καταλαβαινε…-)))
parameterλ
3 Απριλίου, 2011 1:46 μμ
Ξεσπώντας η κρίση που έχει το όνομα πασοκ, είδαμε λοιδορίες από εταίρους (ξεπουλήστε να σωθείτε), προσωνύμια διόλου κολακευτικά (γουρούνια piigs), στερεότυπες αντιλήψεις (οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, βγαίνουν στα 45 στη σύνταξη κ. α, τρώνε τα λεφτά των ευρωπαίων), δυσφήμιση (συνεχώς απεργούν και καταστρέφουν την οικονομία τους) και όλα αυτά από χώρες που οι ηγεσίες τους ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της εε. Συμπληρώνοντας το σκεπτικό του Capybara, δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί μια ρητορική ακραία και συκοφαντική σ΄αυτό τον σκληρό πυρήνα, που σκοπό έχει να στοχοποιήσει και άλλες χώρες/ λαούς και τις δημοκρατίες τους εντός εε (όχι μόνο του Νότου). Ειδικά, όμως, όποιος διαβάζει τις ηλεκτρονικές εκδόσεις στο διαδίκτυο, τους τελευταίους 12- 15 μήνες, θα δει ότι στη ρητορική αυτή κυριαρχούν δυο όροι, consensus και integration, ελληνιστί συναίνεση ή παλιότερα σύγκλιση και τώρα ενσωμάτωση. Δεν τα αναφέρω για να αναδείξω αυτά τα newspeak ως τωρινή γλωσσική κατασκευή, περισσότερο τα αναφέρω ως παγιωμένες πια αρχές εντός εε, που άλλαξαν νόημα εντός της κρίσης που προέκυψε. Δεν μιλάμε πια για σύγκλιση εντός εε, αλλά για συναίνεση μέσα στους λαούς της εε, πχ μεγαλύτερη συναίνεση για αποδοχή νέων μέτρων, ώστε να σωθεί η οικονομία ή ενσωμάτωση, ποια ενσωμάτωση; Παλιότερα η ενσωμάτωση αναφερόταν σε εθνοτικές ομάδες που ζούσαν και ζουν σε χώρες της εε ως οικονομικοί μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς, αλλά ποτέ τους δεν αναγνωρίστηκαν ως ισότιμοι πολίτες. Ποιά ενσωμάτωση λοιπόν; Σήμερα η ενσωμάτωση αναφέρεται στις οικονομίες που πρέπει να ενσωματωθούν στο άρμα της μέρκελ, αφού πρώτα συναινέσουν οι λαοί για περισσότερα μέτρα λιτότητας και λιγότερες κοινωνικές υπηρεσίες. Την εργολαβία αυτή φυσικά την έχουν αναλάβει τα μμε, κάνοντας πλύση εγκεφάλου στους αναγνώστες και θεατές τους, καθώς παίζουν με νοήματα τα οποία διαστρεβλώνουν κατά το δοκούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα χαρτογιακάδων που επιδίδονται σε αυτήν τη ρητορική της παράνοιας είναι, με σειρά προτεραιότητας, γαπ, μέρκελ, βανρόμπει, σαρκοζί, γιούνκερ, μπαρόζο, στρως καν και δεν συμμαζεύεται. Οι πολίτες έχουν βγει απ΄το πλάνο τους, υπάρχουν μόνο οι οικονομίες, οι πολυεθνικές, οι οίκοι αξιολόγησης, το consens και το integration κι ας έχουν στην τελική στόχο την κοινωνική συνοχή, αυτά με αφορμή την παραπομπή του Capybara στον Ισοκράτη.
Capy +++
koula
3 Απριλίου, 2011 2:40 μμ
«για το πανεπιστημιακό άσυλο, στην οποία πρωταγωνιστούν γλυκύτατοι δημοκράτες και εμπειρογνώμονες πάνω στο θέμα, σαν τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, είναι πολύ ενδεικτική της αντίληψης αυτής.»
τετοια λετε Capybara και μενει η εντυπωση σε μερικους οτι ειναι «γλυκυτατοι» οι βοριδηδες!
αισχοσ!!!
ου ρε! 😛
catalternative
3 Απριλίου, 2011 3:23 μμ
Εξαιρετικό το κείμενο Capybara!!! Και ναι μπορεί για πολλούς εδώ μέσα αυτά να είναι αυτονόητα, αλλά για πολύ κόσμο εκτός δεν είναι…και κάποιος πρέπει να τους τα πει, μπάς και προβληματιστούν… 😀
vassozacharof
3 Απριλίου, 2011 6:02 μμ
δυστυχως ο ‘κοσμος’ , βλεπει αυτα που τον βολευει να βλεπει, ποσο μαλλον εχει τη δυνατοτητα να αναλυει και να συνθετει…
giorgalis
3 Απριλίου, 2011 10:50 μμ
Μία συγκλονιστική παρέμβαση υπέρ της διμοκρατηασ (κατά βάθος..) από έναν πνεβματικό* άνθρωπο.
*ο ανθρωπος του πνέβματος, ο κατ εκσακολούθηση πνεβματώδης.
giorgalis
3 Απριλίου, 2011 10:51 μμ
όχι ο τρωκτικός…
αυτός: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=264650
Γαλαξιάρχης (ex Zaphod)
4 Απριλίου, 2011 11:40 πμ
Τι μας παρέδωσε η γενιά ΠΑΣΟΚ (25 χρόνια, μην ξεχνάμε);
Μία ορδή «φιλόσοφων» του μάρκετινγκ. Ο «πνευματικός κόσμος» όχι απλώς ως μέρος του προβλήματος, αλλά ως ΠΡΟΒΛΗΜΑ ο ίδιος. Κι όταν λέω «πνευματικός κόσμος» αναφέρομαι σε ανθρώπους που στην καλύτερη παράγουν αρθρογραφία Κλικ με πλούσιο λεξιλόγιο. Αν και το τελευταίο, όχι πάντα.
Oblivion
4 Απριλίου, 2011 10:37 μμ
Ξέρω πως ο Νίκος Δήμου με αυτή του την επιστολή θα τσάντισε αρκετούς, αλλά νομίζω πως έχει δίκιο.Βέβαια, είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλο πλήθος αριστερών, αν αυτοί αντιλαμβάνονται πως η όλη φάση είναι ένα θέατρο Σκιών, όπου 5-6 μεγαλοκαπιταλιστές και οι δημοσιογράφοι τους καταφέρνουν να εξωτερικεύσουν την ιδεολογία τους στις μάζες.Φενακισμένες από την «κυρίαρχη ιδεολογία» είναι σίγουρα φενακισμένες όλες οι τάξεις.(αν και ο ίδιος όρος «κυρίαρχη ιδεολογία» είναι εντελώς αδόκιμος)
Capybara
4 Απριλίου, 2011 10:51 μμ
Γιατί έχει δίκιο; Αυτό που μας λείπει είναι η ανάδειξη των ευθυνών της αριστεράς και η αθώωση του Πάγκαλου; Ή μήπως οι κάτοικοι της Κερατέας μας αποπροσανατολίζουν, ενώ θα έπρεπε να δεχτούν να γίνει ΧΥΤΑ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο;
Όσο για το δεύτερο σκέλος, νομίζω πως συμφωνώ, δε μου φαίνεται ότι οι νεοφιλελεύθεροι είναι μαρξιστές στην ανάλυση, που απλά διαλέγουν το άλλο στρατόπεδο. Πάντως, πάντα αναρρωτιώμουν τί ποσοστό πιστεύουν από αυτά που λένε…
Oblivion
4 Απριλίου, 2011 11:43 μμ
Για το πρώτο φίλε/η Capybara θα σου συνιστούσα να μην σκέφτεσαι με δίπολα (apologize αν κάνω λάθος).Το ότι αυτά που λέει είναι σωστά,δεν συνεπάγεται ότι ο Πάγκαλος είναι αθώος σε καμία περίπτωση.Άλλωστε το λέει και πιο κάτω πως η πολιτική ευθύνη είναι μεγαλύτερη (άλλο θέμα το ότι η πολιτική έχει γίνει επάγγελμα, και ως εκ τούτου οι μάζες αφήνονται..).Επίσης οι κάτοικοι τις Κερατέας σίγουρα δεν αποπροσανατολίζουν.Δεν νομίζω να το εννοεί έτσι (αν το κάνει διαφωνώ).Αυτό που νομίζω πως λέει είναι πως μια αντίδραση χωρίς πολιτικό πρόταγμα είναι απλά αντίδραση, η οποία αργά ή γρήγορα θα ενσωματωθεί στο «σύστημα».Και η αριστερά έχει ευθύνες στον βαθμό που περιορίστηκε σε αυτήν.Περιορίστηκε στην αντιρατσιστική ρητορεία,στον αντι-σεξισμό και γενικότερα κρατούσε μια αμυντική στάση.Ήταν αυτή που φώναζε όταν κάτι γινόταν στραβά χωρίς να προτείνει κάτι (το ΚΚΕ το αφήνω προφανώς εκτός).
Για το δεύτερο.
Δεν νομίζω πως ο πρετεντέρης έχει ξεκαθαρίσει την κατάσταση, γνωρίζει την δύναμη του λαού και το δίκαιο της δημοκρατίας και λόγω μοχθηρίας ή παρτακισμού τα αντιμάχεται.Δεν νομίζω πως ο Κώνστας είναι ένα ιδιαίτερα φιλοσοφημένο άτομο.Δεν νομίζω πως ο Μαρινάκης ,του ολυμπιακού ,είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο ή μορφωμένο άτομο.Πριν 5 μέρες τον είδα να προσπαθεί να κάνει ένα λόγο για την superleague (τα είχε και σε χαρτί) και δεν τα κατάφερνε.Επομένως η απάντησή στην ερώτησή σου είναι :τα πιστεύουν.Και όχι απλά τα πιστεύουν, με την έννοια που η μάνα μου πιστεύει στον θεό.Για αυτούς ΔΕΝ είναι κάτι το υπερβατικό.Είναι απλά ορθολογικό.
Ο καστοριάδης είχε πει πολύ σωστά πως το νόημα της κοινωνίας είναι παράλογο να το ψάχνουμε έξω από την δραστηριότητά της.Η ίδια της η δραστηριότητα είναι ο φορέας του νοήματος.
Capybara
5 Απριλίου, 2011 12:26 πμ
Στο δεύτερο θα με βρεις σύμφωνο. Στο πρώτο, επίτρεψέ μου να θεωρώ ότι ο Νίκος Δήμου δεν ενδιαφέρεται να βρει η αυθόρμητη αντίδραση πολιτικό πρόταγμα, πολύ περισσότερο να δυσπιστώ στο ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί φοβούμενος μήπως οι αντιδράσεις του «υπερσυναισθηματικού λαού» μας ενσωματωθούν στο «σύστημα». Μου φαίνεται μάλιστα ότι οι όροι που χρησιμοποιεί («υπερσυναισθηματικός», «ηρωικός» κ.λπ.) υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζει το λαό ελιτίστικα, ωσάν ο Δήμου να είναι ένας δάσκαλος με κατανόηση προς τους υπερκινητικούς και ανώριμους εφήβους μαθητές του. Με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι υποτιμά τόσο τους Κερατιώτες (που αν είχαν δήθεν, την ευρύτερη οπτική που έχει ο Νίκος Δήμου θα δέχονταν τον ΧΥΤΑ στον τόπο τους), όσο και τους «δεν πληρώνω», που παρουσιάζονται σαν να μην έχουν κανένα πολιτικό σκεπτικό.
Ίσως οι διατυπώσεις του να διαβάζονται και αλλιώς, αλλά ο χοντροκομμένος ελιτισμός πολλών άλλων άρθρων του (π.χ. όταν υπερασπίζεται εγκλήματα πολέμου) ορίζει, νομίζω, με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο δικαιούμαστε να τοποθετούμε αυτά που γράφει.
Η συζήτηση για την αριστερά, όπως τη θέτεις, έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν νομίζεις ότι είναι λίγο άσχετη με τις «συμβουλές» του Νίκου Δήμου; Προσωπικά, δεν αισθάνομαι ότι με αφορά πως ονειρεύεται ένας δεξιός την ιδανική αριστερά.
Oblivion
5 Απριλίου, 2011 12:36 πμ
Θεωρείς νομίζω να είναι δεξιός ο Δήμου.Ίσως να υπάρχει ένας υφέρπον ελιτισμός.Και εγώ τον έχω ακούσει να λέει μπαρούφες (και μάλιστα την ρατσιστική περι ομοφυλοφιλίας στην Α.Ελλάδα,το γνωστό «οι αρχαίοι ήσαν πούστηδες» ή ότι η ψυχανάλυση είναι κάτι σαν την αστρολογία) και γενικότερα δεν μπορώ να πω πως δέχομαι με ανοιχτές αγκάλες την κριτική του σε διάφορα θέματα.Απλά μην κάνουμε το λάθος να καταφεύγουμε σε ad hominem τακτικές ως αντεπιχείρημα σε αυτό που λέει ο άλλος.Τα έχουμε ακούσει και για άλλους αυτά.Δεν με ενδιαφέρει ,για να στο πω πιο απλά, αν είναι «αστός» ,όπως θα έλεγαν αρκετοί «»»σύντροφοι»»».Με ενδιαφέρουν αυτά που λέει.Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όχι πως θέλω να υποβαθμίσω τον αγώνα των κατοίκων της κερατέας, αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα εκ μέρους τους (στο internet που όλα βγαίνουν στην φόρα) που να αποτελεί πολιτική ροπή.Προφανώς και δεν συμφωνώ με το νταβατζιλίκι όμως που πάει να γίνει εκεί με το ΧΥΤΑ.Το κίνημα «δεν πληρώνω» και της Κερατέας μόνο ως σπίθες μπορώ να τα εκλάβω.
Για να στο πω και διαφορετικά ,συνθήματα τύπου «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» δεν με εκφράζουν, και δεν θα έπρεπε να εκφράζουν κανένα.Δεν είναι συνθήματα αυτά για να ακούγονται στον δρόμο.(προφανώς γιατί μια σοσιαλ-«δημοκρατική» ολιγαρχία θα μπορούσε να το ικανοποιήσει, όταν εκτονωθεί επαρκώς η κρίση.Αυτό όμως θέλουμε?)
Capybara
5 Απριλίου, 2011 1:25 πμ
Νομίζω ότι επειδή στην Ελλάδα έχουμε ταυτίσει τη δεξιά με την εθνικόφρονα λαϊκή δεξιά (επειδή ιστορικά, μόνο τέτοια είχαμε με μαζικούς όρους), αν κάποιος είναι φιλελεύθερος δεξιός (σαν τον Δήμου καλή ώρα), περνάει ίσως και για αριστερός.
Όσον αφορά την κριτική ad hominem, νομίζω ότι έκανα κριτική κυρίως σ’ αυτά που είπε, υπό το φως και όσων λέει κατά καιρούς (δεν είναι κακό νομίζω).
Όσο για την κριτική του, δεν με αφορά γιατί δεν προέρχεται από μια γνήσια ανησυχία να υπηρετήσει αποτελεσματικά η αριστερά το λαό.
Έχει δίκιο στο ότι σαν αριστερά δεν έχουμε πρόταση (που να πείθει τους εργαζόμενους λέω εγώ). Μόνο που εννοεί ότι δεν έχουμε πρόταση που να πείθει τον Νίκο Δήμου.
Βέβαια, αυτά τα «η αριστερά δεν έχει προτάσεις, είναι όλο στείρα άρνηση και λέει όχι σε όλα» όση αλήθεια κι αν περιέχουν, είναι και λιγάκι απλουστευτική γκρίνια, που αγνοεί το γεγονός ότι την εξουσία την έχουν οι αστοί, αυτοί θέτουν το πλαίσιο του ρεαλισμού, την ατζέντα και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Όταν, σαν αριστερά, προτείνεις κάτι ριζικά άλλο, δεν μπορείς να είσαι ο σοφός που θα το έχει διαμορφώσει από πριν, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ερήμην του λαού, που υποτίθεται ότι θες να το πραγματοποιήσει.
(Αν το δούμε και αντίστροφα, αν «βγει ο κουμμουνισμός» και πει στους αστούς ότι θα σας πάρω το εργοστάσιο, κι αυτοί όλο «στείρα άρνηση» θα είναι).
giorgalis
5 Απριλίου, 2011 12:52 πμ
H επιστολή του Δήμου είναι επιπέδου «κλικ» και «σκάι» (με γερή δόση ελιτισμού) στο πρώτο μέρος της και με τις γνωστές νουθεσίες προς τους απλοϊκούς στο δεύτερο (όλους τους μη πνεβματηκούς δλδ)
Φυσικά πιστεύει τις μαλακίες που λέει κι αυτός κι οι όμοιοι του, τον κάνει και η ανάγκη «χριστιανό» μάλιστα (τουλάχιστον γιά ότι αφορά τους ανήθικους άλλους).
giorgalis
5 Απριλίου, 2011 12:53 πμ
όπως τα λέει ο capybara…
Oblivion
5 Απριλίου, 2011 2:28 πμ
@Capybara
Οκ ας αφήσουμε τον Δήμου.Μπορεί να επικαλείται την αριστερά για να είναι καλυμμένος.
«Βέβαια, αυτά τα “η αριστερά δεν έχει προτάσεις, είναι όλο στείρα άρνηση και λέει όχι σε όλα” όση αλήθεια κι αν περιέχουν, είναι και λιγάκι απλουστευτική γκρίνια, που αγνοεί το γεγονός ότι την εξουσία την έχουν οι αστοί, αυτοί θέτουν το πλαίσιο του ρεαλισμού, την ατζέντα και τους κανόνες του παιχνιδιού.»
Ίσως παρέλειψα να αναφέρω πως μέχρι ενός σημείου,δικαιολογημένα η αριστερά είναι στην θέση που είναι, μιας και δεν μπορεί να αρνηθεί την ιστορία της εκεί που εφαρμόστηκε, όπως και ο Χριστιανισμός δεν εξαντλείται στο τι λέει ο Χριστός και η Παλαιά Διαθήκη.
Τώρα για τους αστούς που λες, διαφωνώ κάθετα στο ότι θέτουν το πλαίσιο του ρεαλισμού ή τους κανόνες του παιχνιδιού, έτσι ωμά όπως το λες.Το υποκείμενο που βρίσκεται δηλαδή?Τι λέγαμε πιο πάνω και συμφωνούσες (υποτίθεται?).Τις τάξεις μην τις αντιλαμβάνεσαι με όρους οικονομικούς (υλική ευμάρεια) αλλά με τον βασικό όρο : ποιος πολεμάει το σύστημα,με τους τρόπους του (στην δουλειά,στις σχολές κλπ).Ο Αναρχικός τραπεζίτης του Πεσσόα δηλαδή ήταν εχθρός :P?Αυτός ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί δυνάμει έναν «επαναστάτη» μπορεί να μην θέλει να το κάνει,να βρίσκει νόημα στην υπάρχουσα κατάσταση.Δεν υπάρχει κάποιος νόμος ή Λόγος ή δεν ξέρω γω τι που να του υπαγορεύει μια κάποια υποχρέωση (προς το έθνος,το προλεταριάτο κλπ).
(στην Ελλάδα, και γενικότερα στην δύση, οι αστοί με την έννοια που το λες εσύ είναι ελάχιστοι,η «αστική» νοοτροπία (φαντασιακό καλύτερα) είναι όμως διάχυτο)
Capybara
5 Απριλίου, 2011 7:38 μμ
Μάλλον δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς. Συμφωνώ στο ότι ακόμη και οι αστοί -μεγάλο μέρος τους τουλάχιστον- πιστεύουν στην αστική ιδεολογία που αναπαράγουν, όπως και ο Πάπας είναι πιθανόν στ’ αλήθεια Καθολικός (παρότι ταυτόχρονα βγάζει και λεφτά από αυτό).
Από την άλλη θεωρώ ότι υπάρχουν τάξεις, που καθορίζονται από οικονομικά και όχι από ιδεολογικά κριτήρια, καθώς και από τη θέση του καθενός στην παραγωγή. Άλλο πράγμα οι τάξεις και άλλο οι πολιτικές/ιδεολογικές συλλογικότητες. Δεν με πειράζει βέβαια, να υπάρχουν και αναρχικοί τραπεζίτες.
katy
5 Απριλίου, 2011 7:02 πμ
«Είναι κρίμα, που όλοι αυτοί που ξέρουν πραγματικά, πώς πρέπει να κυβερνάται αυτή η χώρα, είναι απασχολημένοι με το να οδηγούν ταξί και να κουρεύουν μαλλιά».
George Burns (1896-1996), Αμερικανός Κωμικός.
simon
5 Απριλίου, 2011 8:08 πμ
😀 😀 😀 😀 😀
koula
5 Απριλίου, 2011 10:56 πμ
αχαχαχαχχαχαχαχα
μπραβο ρε katy! 😀 😀 😀