Update (12/4/2011)
Έναν μήνα μετά την καταστροφή από τον σεισμό της 11/3 και το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε και συνεχίζει να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή ραδιενέργειας, πάλι έγινε σεισμός (οι Ιάπωνες τον μέτρησαν σαν 7 Ριχτερ, ενω καποιοι Αμερικανοι με 6,6Ριχτερ) στα Βορειοανατολικα στις 11/4.
Απο τον σεισμο κοπηκε αυτοματα το ρευμα στο εργοστασιο Φουκουσιμα αλλά οι υπευθυνοι δηλωσαν οτι επανηλθε κανονικα στη συνεχεια, χωρις να υπαρξουν αλλα προβληματα ή καταστροφες. Εξακολουθουν οι εργατες να προσπαθουν να θεσουν υπο ελεγχο την διαρροή ραδιενεργειας (που ανιχνευεται και στη θαλασσα) και να επαναφερουν σε κανονικη κατασταση λειτουργιας τα διαφορα συστηματα των εγκαταστασεων, αλλά το βασικο προβλημα τους ειναι οτι δε μπορουν να πλησιασουν οσο θελουν καθως το νερο που ειχαν ριξει ολες αυτες τις μερες – και πλεον ειναι ραδιενεργο – βρισκεται σε διαφορα σημεια στις εγκαταστασεις.
Επειδη πρεπει να συνεχιστει η ψυξη με ριψη-διοχετευση νερου, «επρεπε» (και δοθηκε αδεια και απο την κυβερνηση) να απορριφθουν 10.000 τονοι ραδιενεργου νερου… στη θαλασσα… και αυτο, γιατι επρεπε να εξοικονομηθει χωρος για να αποθηκευθει ακομα πιο ραδιενεργο νερο… Οι αξιωματουχοι λενε οτι αυτη η απορριψη στη θαλασσα δε θα επεφερε καταστρεπτικες επιπτωσεις στους ανθρωπους ή στη ζωη στη θαλασσα (και συνεπως την αλιεια των ειδων).
Πλεον, λόγω της αδιαλειπτης διαρροης ραδιενεργειας και με το συνολικο ποσο της να φτανει το 10% (συμφωνα με κυβερνητικες δηλωσεις) αυτης που εκλυθηκε στο Τσερνομπιλ, αναγκαστηκαν να ανεβασουν το επιπεδο κατα την κλιμακα INES … απο το 5 (που αντιστοιχουσε στο ατυχημα στην Αμερικη – 3 Mile Island) στο 7 (ατυχημα Τσερνομπιλ).
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13045341
Οι νεκροι απο το τσουναμι επισημα ειναι 13,228 και 14,529 οι αγνοουμενοι.
Περισσοτεροι απο 150,000 ειναι αστεγοι λογω των καταστροφων εκεινων των περιοχων.
Σε ακτινα 20 km απο τον πυρηνικο σταθμο εχει εκκενωθει απο τις πρωτες μερες η περιοχη απο κατοικους, ενω τις τελευταιες μερες, συμβουλευτηκαν οι κατοικοι αλλων 5 κοντινων κοινοτητων να αλλαξουν διαμονη μεσα σε εναν μηνα.
ακολουθει το αρχικο ποστ…
===============================================================
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011.
Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Βορειοανατολική Ιαπωνία στα ανοιχτά της περιοχής Sendai.
Λίγη ώρα αργότερα ακολουθεί τσουνάμι που έφτασε σε ύψος τα 10 μέτρα και στη συνέχεια ξεκινούν τα προβλήματα από τις καταστροφές στους κοντινούς πυρηνικούς αντιδραστήρες εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο σεισμός αν και ισχυρότατος, κατά πάσα πιθανότητα δεν επέφερε πολλές καταστροφές – τουλάχιστον πολλά κτίρια ακόμα και ουρανοξύστες «συμπεριφέρθηκαν καλώς», ταλαντώθηκαν μεν αλλά δεν κατέρρευσαν. Από το τσουνάμι όμως, η καταστροφή στις περιοχές (χαμηλού αναγλύφου) ήταν ολική. Οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες καθώς με πολύ μεγάλη ταχύτητα παρέσυρε το κύμα οτιδήποτε βρέθηκε στην πορεία του: σπίτια, οχήματα, πλοία, τρένα… σαρώνοντας κυριολεκτικά πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα στεριάς.
(περάστε με το ποντίκι πάνω από τις αεροφωτογραφίες για να δείτε το «πριν» και το «μετά το τσουνάμι» http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm).
Και ενώ τις πρώτες ώρες τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πλημμυρισμένες περιοχές, λόγω της ισχύος του χτυπήματος από το κύμα, αρχίζει η ανησυχία για την κοντινή περιοχή (Φουκουσίμα) όπου υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες. Λογική η ανησυχία, καθώς αυτοί οι αντιδραστήρες βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα. Το τσουνάμι (αν όχι και ο σεισμός) τελικά καταστρέφει τις άκρως απαραίτητες -για την «ασφαλή λειτουργία» – εγκαταστάσεις και τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν τα συστήματα ψύξης και οι εφεδρικές γεννήτριες (όπως και άλλα συστήματα ελέγχου) επίσης έχουν βγει εκτός λειτουργίας.
Αρχικά, η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο «Tokyo Electric Power Company» (Tepco) ισχυρίζεται ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και για μεγάλο διάστημα δε δίνει στοιχεία για την κατάσταση των εγκαταστάσεών της και ειδικότερα των ίδιων των πυρηνικών αντιδραστήρων (αναφέρεται ότι ο ένας βρισκόταν εκτός λειτουργίας εκείνες τις μέρες, άλλοι ήταν εν λειτουργία και μάλλον σταμάτησαν αυτόματα λόγω του σεισμού αλλά μετά το τσουνάμι «δεν ήταν σίγουρη» η κατάστασή τους, ενώ υπάρχουν κοντά και χώροι «αποθήκευσης» των ήδη χρησιμοποιημένων ράβδων οι οποίες επίσης πρέπει συνεχώς να ψύχονται μέσω δεξαμενών νερού που είναι πιθανό να έχουν και αυτές πρόβλημα). Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση συνολικά ή τουλάχιστον, δεν δίνονται πληροφορίες σχετικές στο κοινό.
Σύντομα, για «προληπτικούς λόγους» διατάσσεται εκκένωση της περιοχής γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες (3km ακτίνα και κατόπιν σε 20 km ακτίνα). Οι ώρες περνούν αλλά δε δίνονται στοιχεία για την πιθανή διαρροή ραδιενέργειας ή για την πιθανή υπερθέρμανση κάποιου αντιδραστήρα.
Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες μέρες έκρηξη στο κτήριο του ενός αντιδραστήρα και στη συνέχεια κι άλλες αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία δεν έχει τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις και ότι όσο κυλάει ο χρόνος τόσο χειρότερα είναι για τις όποιες προσπάθειες διαχείρισης των επικίνδυνων πυρηνικών αντιδραστήρων από το ανθρώπινο δυναμικό του εργοστασίου (αεροφωτογραφία των εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα-Νταϊτσί, τραβηγμένη την 24η Μαρτίου).
Εξακολουθούν να μην έχουν – έτσι ισχυρίζεται η TepCo – τον έλεγχο των εγκαταστάσεων ώστε να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κάθε αντιδραστήρας αλλά πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαρροές ραδιενεργού ατμού είναι αρκετά πιθανές. Και πάλι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους οι μετρήσεις ραδιενέργειας στην περιοχή δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας για τον πληθυσμό.
Με αυτοθυσία γύρω στους 140 εργάτες του εργοστασίου προσπαθούν να πλησιάσουν όσο γίνεται πιο κοντά στους αντιδραστήρες στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, καθώς δε λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου και ψύξης, για να ψύξουν όσο γρηγορότερα και όσο καλύτερα γίνεται τους αντιδραστήρες. Αλλά συνεχώς τα μέτωπα αυξάνονται είτε με εξάπλωση φωτιών είτε με εκρήξεις και κατάρρευση μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων είτε με διαρροή ραδιενέργειας…
Ελλείψει καθαρού, ρίχνεται και άφθονο θαλασσινό νερό. Αυτό συνδέεται και με το τωρινό (σημερινό) πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί, το πώς θα απομακρύνουν το ήδη μολυσμένο νερό που χρησιμοποιήθηκε εκεί, μιας και δε χωράει πολύ περισσότερο ακόμα στις ειδικές δεξαμενές τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσουν να ρίχνουν κι άλλο!
(φωτό από το http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12911190)
Επίσης, υπάρχει μολυσμένο νερό (φωτό) στις εγκαταστάσεις μπροστά από τα κτίρια των αντιδραστήρων (μεγέθυνση της επίμαχης περιοχής) και συνεπώς, δε μπορούν να πλησιάσουν οι εργάτες.
Στο σχήμα αναπαρίσταται η θέση του αντιδραστήρα (αριστερά), της τουρμπίνας και πώς το νερό «βρίσκεται» στις εγκαταστάσεις και πλέον είναι μολυσμένο (και μόλις 55m από τη θάλασσα η άκρη της «τάφρου»).
Τα πολύ άσχημα νέα είναι ότι ο αντιδραστήρας Νο 3 -στον οποίο χρησιμοποιείτο μίγμα που περιείχε και πλουτώνιο- κατά πάσα πιθανότητα έχει υποστεί μερική τήξη (partial meltdown) καθώς ανιχνεύτηκαν μικρές ποσότητες πλουτωνίου στο έδαφος.
(από το παραπάνω λινκ του BBC news: «Reactor 3: Uses plutonium in its fuel rod mix – small amounts have been found in soil at the plant indicating this reactor may have suffered a partial meltdown. Sea water is being injected into the spent fuel pool and fresh water is being injected to the damaged core. Highly radioactive water has been detected in reactor»).
Έως σήμερα δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το σύνολο των αντιδραστήρων. Στην παραπάνω φωτογραφία λέει στις λεζάντες για την κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας τους – οι 5 και 6 έχουν «κλείσει», στον 4 (12/3 έκρηξη) το νερό σχεδόν έχει αποκατασταθεί, στον 3 (14/3 έκρηξη) πιθανή διαρροή πλουτωνίου, στον 2 (έκρηξη 15/3) μόλυνση νερού σε υπόγεια σήραγγα-τάφρο και πιθανή διαρροή από τον θάλαμο αποσυμπίεσης και στον 1 (12/3 έκρηξη) έχει καταστραφεί η στέγη.
===================
Ταυτόχρονα, από τις πρώτες ώρες οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες που βρίσκονται «μακριά» από τις πληγείσες περιοχές όσον αφορά στην κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και να βοηθήσουν τους πληγέντες από σεισμό ή/και τσουνάμι, οργανώνοντας και συγκεντρώνοντας δυνάμεις στρατού και σωστικά συνεργεία που θα τους απεγκλώβιζαν/νοσήλευαν/έτρεφαν/μετακινούσαν σε ασφαλείς εγκαταστάσεις. Σπεύδουν και ομάδες από άλλες χώρες (μέχρι και ο αμερικανικός στρατός έχει στείλει μονάδες, όπως φαίνεται και στο slideshow).
Δύσκολα όλα αυτά βέβαια, παρά την υπομονή και την απόλυτη συνεργασία των πληγέντων με τις δυνάμεις βοήθειας, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό και σε ορισμένες περιοχές ούτε καν επικοινωνία τις πρώτες μέρες, αλλά και γιατί έχουν γεμίσει όλοι οι χώροι (ανοιχτοί και κλειστοί) από κομμάτια και ερείπια και λάσπη.
Τις πρώτες μέρες οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000 και χιλιάδες ακόμη αγνοούνται.
- υπάρχουν ενδείξεις – μετρήσεις αυξημένων ποσοστών ραδιενέργειας σε απόσταση 300 (περίπου μέτρων) στη θάλασσα κοντά στον σταθμό, αλλά δε γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται – αν είναι όντως απευθείας διαρροή από το εργοστάσιο –
http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/30/japan.nuclear.reactors/index.html
- έχουν πρόβλημα με το πώς θα απομακρύνουν το ήδη μολυσμένο νερό που έχουν ρίξει τόσες μέρες προσπαθώντας να ψύξουν τους αντιδραστήρες – οι ειδικές δεξαμενές είναι σχεδόν γεμάτες – καθώς πρέπει και να συνεχίσουν να ρίχνουν νερό για να τους ψύχουν όσο είναι δυνατόν.
- στο Τόκυο (13 εκ. κάτοικοι) είχαν πρόβλημα με το νερό βρύσης και είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να μην το δίνουν σε μωρά, αλλά την επόμενη μέρα «έφτασε» πάλι στα κανονικά-επιτρεπτά επίπεδα και λένε ότι είναι και πάλι πόσιμο για όλους (μέχρι και ο δήμαρχος ήπιε νερό «μπροστά στις κάμερες»).
Επίσης, πιστεύεται – λέει στο BBC News – ότι υπάρχει συνεχής εισροή προς το έδαφος, το φρέσκο νερό και τη θάλασσα, ενώ η ραδιενέργεια έχει βρει τον δρόμο της στην ντόπια παραγωγή, στο γάλα και στο σύστημα ύδρευσης όσον αφορά στο Τόκυο (που βρίσκεται 220 km νότια).
(από bbc news: «It is now believed leaks seeping into the soil, fresh water and the sea are continuous. Radiation has found its way into local produce, milk and tap water as far as Tokyo, 220km (140 miles) to the south»)
- Σύμφωνα και πάλι με το λινκ του BBC News, σχετικά με το μέλλον του σταθμού στη Φουκουσίμα:
Decommissioning the plant
The good news is that mains electric power has finally been restored, which brings effective cooling of the fuel rods one step closer.
Once that has been achieved, the next step will be to decomission reactors one to four. This means removing the fuel rods, storing them and then reprocessing them at another plant. Then all non-core buildings will be demolished. Core buildings (which house the reactors) have to remain in tact for at least 40 years because dismantling them would release more radioactive material. Some Japanese nuclear experts are considering whether to cover those core buildings with a special material to stop the spread of radioactive substances.
Reactors 5 and 6 would re-open at some point after consultation with local residents.
- Εξακολουθούν να ψάχνουν για αγνοούμενους και να περισυλλέγουν πτώματα στη στεριά αλλά και στη θάλασσα.
- Υπήρξε πρόβλημα με τον πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών και προχωρούν σε ομαδικές-πρόχειρες κηδείες (τα αποτεφρωτήρια δεν αρκούσαν για την αυξημένη ζήτηση).
- Έχουν σπεύσει σε βοήθεια και ομάδες (στρατιωτικές και μη) από άλλες χώρες καθώς καταφθάνουν και προμήθειες από άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.
- Πολλοί από τους πληγέντες-διασωθέντες έχουν συγκεντρωθεί σε στάδια και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που άντεξαν τον σεισμό και το τσουνάμι και εκεί τους προσφέρονται τρόφιμα, νερό και περίθαλψη, ενώ σε διάφορα σημεία περνούν και από έλεγχο για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια. Ταυτόχρονα παίρνουν μετρήσεις και στο έδαφος, στο νερό (πόσιμο ή θαλασσινό) και στα λαχανικά.
Κάπου στις φωτογραφίες θα δείτε κάποιους να στήνουν πάνελ για ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν κάποιο κτίριο, κάποιον με ‘ποδηλατάκι’ να καταφέρνει να βγάλει τη βενζίνη που χρειάζεται από τη δεξαμενή, κάποιους να διαδηλώνουν για τα πυρηνικά και την απόκρυψη της αλήθειας από την εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο μισοκατεστραμμένο εργοστάσιο, πολλούς να μπαίνουν υπομονετικά σε μια ρουτίνα «συγκατοίκησης» με εκατοντάδες συμπολίτες τους και τις γενιές να «συναντιούνται» και να προσπαθούν να ανακάμψουν, κάποιους να υποκλίνονται-χαιρετούν πριν την έναρξη συνέντευξης τύπου, πολλούς να μαζεύουν ό,τι από τα υπάρχοντά τους απέμεινε χρησιμοποιήσιμο, κάποιους να παίρνουν μετρήσεις από το έδαφος και κάποιους να εξοικειώνονται με την εικόνα των πλοίων που «στέκονται» στη στεριά… άλλοι να πενθούν, άλλοι να ψάχνουν σε στεριά και θάλασσα, άλλοι να κηδεύουν και άλλοι να παλεύουν με τη λάσπη όσο περιμένουν νέα για τους αγνοούμενους.
- Η «απάντηση» κάποιων χωρών που έχουν πυρηνικά εργοστάσια είναι ότι οι δικές τους οι εγκαταστάσεις είναι «πιο ασφαλείς»… ή όσες σκοπεύουν να φτιάξουν στο μέλλον – υπερτονίζοντας ότι οι αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα ήταν κάποιων δεκαετιών και παλιότερης τεχνολογίας… (πχ η Γαλλία καλύπτει το 70-75% των ενεργειακών της αναγκών με εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας).
- Άλλοι δεν προτίθενται να αλλάξουν το πλάνο τους για παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών (έχουν πέσει οι υπογραφές, άλλωστε… (Reuters) – Russian President Dmitry Medvedev said on Wednesday that nuclear energy is safe provided power stations are built in the right place and are designed and managed properly, despite the nuclear accident inJapan. ) και κάποιοι θα αναστείλουν τη λειτουργία των πιο γηρασμένων από αυτούς τους αντιδραστήρες ή θα αναβάλλουν την κατασκευή «νέων» για λίγο καιρό…
- Και οι Ευρωπαϊκές χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να κάνουν εκτάκτως «τεστ αντοχής» στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους… (λες και τα τεστ αντοχής «έλειπαν» από το εργοστάσιο στην Ιαπωνία)
- Η Κίνα λέει «αναθεωρεί» το ποσοστό που θα επιδιώξει (τις πρώτες μέρες δεν συζητούσαν καν κάτι τέτοιο): http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=263500 . Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δε μπορεί να είναι το θέμα «μόνο» το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών στο μέλλον… γιατί πολύ απλά «Διαθέτει ήδη 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ άλλοι 28 είναι υπό κατασκευή.»
- Για τα χρηματιστήρια… βασικά, δεν έψαξα… έχει σίγουρα πολλές πληροφορίες για μετοχές και πόσο ανέβηκαν κατέβηκαν οι σχετικές με το εργοστάσιο ή και γενικά με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας και ποιές εξαγορές επιχειρήσεων κλπ κλπ κλπ…
vassozacharof
2 Απριλίου, 2011 10:39 μμ
-kalokoula, πολυ καλη δουλεια! αναρωτιεμαι ομως, ποιο κομματι της χωρας θα μεινει ως κατοικησιμο και πως θα διαχειριστουν την αναποφευκτη ελλειψη απαλλαγμενων απο ραδιενεργεια τροφιμων…τραγικο…θα διαρκει αιωνες.
koula
2 Απριλίου, 2011 11:19 μμ
δεν ειμαι καθολου αισιοδοξη για το «κατοικισιμο» της περιοχης (ή αντίστοιχα αλλων) και πώς θα το ορίζουν, με ποιά κριτήρια δηλαδή…
χαρακτηριστικό παράδειγμα το «εκκένωση σε ακτίνα 20km γύρω από το εργοστάσιο»… που όμως δε λέει τίποτα, καθώς ζουμε ολοι αναγκαστικά σε (κάποιο) οικοσυστημα! δε μπορεις να «κλεισεις» μερικες λειτουργιες του… δε μπορεις να «ασφαλισεις» με το νοητό μέτρο της απόστασης στην επιφάνεια της γης (ή καθ’ύψος) μια περιοχή από το να μολυνθεί.. δεν υπάρχουν σύνορα…
koula
2 Απριλίου, 2011 11:55 μμ
άλλο παράδειγμα
sto BBC news live feed- http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12307698
«1753: Six workers at the Fukushima Daiichi nuclear plant have been exposed to more than 100 millisieverts of radiation (Japan’s normal limit for those involved in emergency operations) the AP news agency reports.
As the crisis escalated, the government raised that limit to 250 millisieverts.»
100 millisieverts ήταν το «κανονικό όριο – στην Ιαπωνία – για όσους εργατες βρίσκονται να εργαζονται σε καταστασεις εκτακτης αναγκης», σύμφωνα με το πρακτορείο AP…
και τις πρωτες μερες μετα τον σεισμο και αφου ηταν «αχρηστα» τα συστηματα ελεγχου στις εγκαταστασεις και άρα ηταν εν μεσω κρίσης… αυξήσε η κυβερνηση το «κανονικο οριο» στα 250millisievert…
*υποψιν, δεν εψαξα πολυ να βρω «νεοτερο» στοιχειο απο το παραπανω σχετικα με το οριο που τωρα εχουν για «κανονικο»… αλλά δε φανταζομαι να το μειωσαν ξανα (τοσο συντομα και πριν ληξει το θεμα με το εργοστασιο).
vassozacharof
3 Απριλίου, 2011 12:03 πμ
υπαρχει στο spiegel international, αρθρο, οπου αναφερεται οτι πιεζεται η κυβερνηση να επεκτεινει τα ορια στα 25km αλλα και παλι συμφωνω, οτι δεν ειναι τοπογραφικο το ζητημα, αυτα ειναι ψευτοπροβληματα.Γι’ αυτο και εθεσα το ερωτημα-εδω εχουν ανιχνευθει ‘μικροποσα’ ραδιενεργειας στην απεναντι ακτη των ΗΠΑ, στο γαλα.
Και με τη διαρροη του καυσιμου στη θαλασσα τι γινεται;
Πραγματικα απορω με τη ψυχραιμια αυτου του λαου!
koula
3 Απριλίου, 2011 12:30 πμ
εγω νομιζω οτι καταρχην δεν τους ενημερωνουν ακριβως οπως τα μαθαινουν οι εξω απο τη χωρα (ταυτοχρονα και τα ξενα δικτυα θα μπορουσαν να υπερβαλουν, στην προσπαθεια να σοκαρουν ή επειδη υπαρχουν άλλα συμφεροντα…)
γιατι πολυ απλά κερδιζουν χρονο για το πως θα ανακοινωσουν κατι τοσο σοβαρο σε πληθυσμο πολλων εκατομμυριων (κι ας μην επληγεισαν ολες οι περιφερειες), οπως θα εκαναν σε ολες τις χωρες, νομιζω…
οποτε ο κοσμος σχετικα παραμενει ψυχραιμος εξαιτιας της «καθησυχαστικης πληροφορησης» (αλλωστε, μαλλον δεν εχουν συνηθισει να μην τηρουνται οι κανονισμοι και να λεγονται ψεματα, οποτε δεν ειναι τοσο καχυποπτοι οσο θα ειμασταν ας πουμε εμεις…)
επισης, σε χρονο ντετέ οι αρχες ειχαν ετοιμες-λειτουργικες ομαδες διαχειρισης της κρισης (απο τον σεισμο και το τσουναμι) και συντομα (για το ποσο εκτεταμενες καταστροφες ειχαν) μπηκαν σε καταφυγιο-σταδια οι πληγεντες… αμεσως δηλαδη υπηρχαν φωτογραφιες απο ομαδες που ειχαν φτασει στην περιοχη για να βοηθησουν..
και γενικα, βαζω εμενα στη θεση τους… αν εβλεπα ολη τον νομό μου σαν ενα μιγμα απο ξυλα και αυτοκινητα και λασπη και στην κορυφη και ενα πλοιο…
ε… θα εκανα υπομονη γιατι δεν θα ειχα να κανω και τιποτα αλλο… και θα βοηθουσα στην ανασυρση άλλων… οποτε για τις πρωτες βδομαδες μπορει και να μη με απασχολουσε «κατι αλλο» (σε κατασταση σοκ παντα)… ή και να μην ενημερωνομουν (δε φανταζομαι να εχουν ιντερνετ εκεινες οι περιοχες)
τις επομενες βδομαδες θα φανει αν εχουν υπομονη… ποση ειναι… και αν θα συνεχισουν ¨»αταραχο騻…
koula
3 Απριλίου, 2011 12:32 πμ
α! σημαντικη λεπτομερεια… περιβαλλονται απο ωκεανους!
αν υπηρχε προσβαση μεσω στεριας… ισως βλεπαμε ουρες αυτοκινητων που θελουν να εγκαταλειψουν τη χωρα…
mitera
3 Απριλίου, 2011 1:29 μμ
Ωραια δουλεια κανατε κυρια Κουλα,εμπεριστατωμενη με διαχυτο το ανθρωπινο στοιχειο!
Μεγαλη φρικη βιωνουν οι ανθρωποι εκει…..κι ο πρωθυπουργος να εγγυαται οτι το νερο ειναι ποσιμο….
Πιστευω οτι η ψυχραιμια των ανθρωπων ωφειλεται πιο πολυ στο σοκ που εχουν υποστει,παρα στις διαβεβαιωσεις των «υπευθυνων»οτι μπορουν να αντιμετωπισουν τα προβληματα.Ποσο ευκολοπιστοι μπορει να ειναι οταν τους λενε οτι το νερο εχει μολυνθει με ραδιενεργεια και καπακι να λενε οτι τωρα ειναι ενταξει;;; (δεν ειναι θεμα κουλτουρας ειναι θεμα επιβιωσης)
Αληθεια ξερει κανενας αν υπαρχει τροπος να καθαριζεται το νερο απο την ραδιενεργεια;;;
koula
3 Απριλίου, 2011 2:25 μμ
«χρονος ημιζωης (ή υποδιπλασιασμου) ειναι ο χρονος που απαιτειται ωστε ο αριθμος των ραδιενεργων πυρηνων να ελαττωθει στο μισο του αρχικου αριθμου. »
δηλαδη, αν εχω 100 στην αρχη και ο χρονος ημιζωης των συγκεκριμενων ειναι 2 ωρες…
τοτε μετα απο 2 ωρες θα εχω 50 (το μισο των αρχικων)
και μετα απο ακομα 2 ωρες θα εχω 25…
και μετα απο ακομα 2 ωρες θα εχω 12,5… κοκ (8 ωρες μετα δηλαδη… απο αρχικα 100 εμειναν περιπου 7…)
και επειδη οι χρονοι ημιζωης ποικιλουν… αναλογα με το στοιχειο μπορει να ειναι ο χρονος ημιζωης κατω απο δευτερολεπτο (αρα πολυ συντομα να μην εχω πολλους απο τους αρχικους ραδιενεργους πυρηνες).. ή μερικες μερες… ή χρονια … ή εκατονταδες και χιλιαδες χρονια…
αρα θα μπορουσε να ισχυει οτι το νερο σε λιγες ωρες ηταν «στα επιτρεπομενα» πλαισια ποσιμο…
koula
3 Απριλίου, 2011 1:43 μμ
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12949783
– βρέθηκαν την περασμενη Τεταρτη στο ισόγειο του κτιρίου του αντιδραστήρα 4, τα πτώματα των 2 εργατών που αγνοούνταν από την ώρα που χτύπησε το τσουνάμι (21 και 24 ετών, πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία από χτυπήματα στο κεφάλι) σύμφωνα με το Ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Πριν δοθουν οι νεκροι στους οικείους τους, επρεπε να απολυμανθουν απο ραδιενεργεια
– εχουν ανασυρθει τις τελευταιες μερες 60 πτωματα αλλά παραμενουν πανω απο 16.000 οι αγνοουμενοι
– το Σαββατο (χθες) ο Ιάπωνας πρωθυπουργος επισκεφτηκε την περιοχη Φουκουσιμα
και συγκεκριμενα ενα κεντρο για τους κατοικους που εκκενωσαν την περιοχη και μια βάση για τους εργατες που προσπαθουν να σταθεροποιησουν τον πυρηνικο σταθμο , λιγο «μεσα» απο το οριο των 20km που αντιστοιχει στην αποκλεισμενη περιοχη γυρω απο το Φουκουσιμα Νται-ιτσι
(την προηγουμενη φορα ειχε περασει πανω απο τις χτυπημενες απο το τσουναμι περιοχες με ελικοπτερο)
«Mr Kan, who flew into Rikuzentakata on a military helicopter from Tokyo, visited an evacuation centre and the base camp for workers trying to stabilise the plant, just inside the 20-km exclusion zone around Fukushima Daiichi.»
και διαβεβαιωσε τους πληγεντες οτι η κυβερνηση θα κανει ό,τι μπορει για να τους βοηθησει…
– αναφορά της Tepco:
υπάρχει μια ρωγμή 20 εκατοστών στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα 2 και από κει διαρρέεται νερό που έχει ραδιενεργό ιώδιο (γενικα, ειχαν την υποψια οτι υπαρχει συνεχης διαρροη προς τη θαλασσα απο «κάποιο σημειο του εργοστασιου «… τωρα το βρηκαν το πού)
– οι μετρησεις στον αέρα πανω απο το συγκεκριμενο νερο δείχνουν ραδιενέργεια 1000 μιλισιβερτ . (1000 μιλλι σιβερτ=1 σιβερτ)
«On Saturday, Tepco officials said water contaminated with radioactive iodine was leaking from a 20cm (8in) crack in the pit at reactor 2.
They had earlier said they suspected radioactive material was escaping continuously from the plant.
Measurements showed the air above the radioactive water in the pit contained 1,000 millisieverts of radioactivity.»
– για να κλείσουν την ρωγμή προσπάθησαν αρχικά να ρίξουν (πολύ) τσιμέντο… αλλά δεν ηταν επιτυχής η προσπάθεια…
και τωρα σκεφτονται να χρησιμοποιησουν ενα ειδικο απορροφητικο πολυμερες για να σφραγισουν το «κενο»
Οι αρχες λενε οτι το ραδιενεργο υλικο που φτανει στη θαλασσα απο τη ρωγμη, θα διαλυθει συντομα και ειναι απιθανο να αποτελεσει κινδυνο για την υγεια…
αλλά οι δεξαμενές με το ραδιενεργο νερο που βρισκονται μεσα στον σταθμο, παρεμποδιζουν τις προσπαθειες της σταθεροποιησης (μεσω ψυξης) των αντιδραστηρων.
«Meanwhile, officials are still struggling to stop contaminated water leaking into the sea from a crack in reactor 2.
They now intend to try using an absorbent polymer to plug the gap.
Initial attempts to stop the leak by pouring concrete into the containment pit have failed.
The authorities say the radioactive material will rapidly dissipate in the sea and is not thought likely to endanger health.
But the pools of contaminated water within the nuclear plant are hampering efforts to stabilise the reactors.
«
koula
4 Απριλίου, 2011 2:22 μμ
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_JAPAN_EARTHQUAKE?SITE=PAYOK&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
«Engineers have turned to a host of improvised and sometimes bizarre methods to tame the nuclear plant after it was crippled in Japan’s magnitude 9.0 quake and tsunami on March 11.
Efforts over the weekend to clog the leak with a special polymer, sawdust and even shredded newspapers failed to halt the flow at a cracked concrete maintenance pit near the shoreline.
Suspecting they might be targeting the wrong channel to the pit, workers tried to see if they confirm the leak’s pathway by dumping into the system several pounds (kilograms) of salts used to give bathwater a milky hue, plant operator Tokyo Electric Power Co. said Monday.»
Οι μηχανικοι για να καταφερουν να φραξουν τον δρομο που εχει «βρει» το μολυσμενο νερο και διαρρεει απο το εργοστασιο στην θάλασσα… (αφου τα συστηματα τα ειδικα δε λειτουργουν) αυτοσχεδιαζουν στο Φουκουσιμα…
αρχικα δοκιμασαν με τσιμεντο … αλλά επειδη δεν ειδαν διαφορά… προσπαθησαν και με ενα ειδικο υλικο (πολυμερες)… αλλά και με πριονιδι και κομματια εφημεριδων (προφανως θελαν να βουλωσουν καποια διοδο…)
Υποθετουν οτι ισως δεν εχουν ανακαλυψει την πραγματικη διαδρομη- καναλι που ακολουθει το νερο αυτο και οτι ισως ριχνουν σε λαθος σημειο τα υλικα προς φραξη…
οποτε για την ανιχνευση-ταυτοποιηση της διαδρομης ριχνουν πολλά κιλά αλάτων που εχουν γαλατωδη υφη… και αρα θα ειναι πλεον χρωματισμενο το νερο και θα μπορει να «ταυτοποιηθει» το καναλι-διαδρομη που ακολουθει (λογικα θα εχουν ορισει καποια «σημεια ελεγχου¨» στα διαφορα καναλια των εγκαταστασεων οπου «περιμενουν να δουν το χρωματισμενο νερο» )
Επισης, θα χρησιμοποιησουν τα συστηματα που περιοριζουν τις πετρελαιοκηλιδες στη θαλασσα… οχι γιατι αυτα περιοριζουν τη ραδιενεργεια, αλλά γιατι θα μπλοκαρουν την κινηση του μολυσμενου νερου, θα το περιορισουν καπως…
===================
«»We must keep putting water into the reactors to cool to prevent further fuel damage, even though we know that there is a side effect, which is the leakage,» Nishiyama said. «We want to get rid of the stagnant water and decontaminate the place so that we can return to our primary task to restore the sustainable cooling capacity as quickly as possible.»
«Πρεπει να συνεχισουμε να ριχνουμε νερο στους αντιδραστηρες για να ψυχθουν για να μην υποστει περαιτερω καταστροφη το καυσιμο, καιτοι γνωριζουμε οτι η παρενεργεια ειναι η διαρροη», ειπε ο Nishiyama. «Θελουμε να ξεφορτωθουμε το λιμναζον νερο και να απολυμανουμε τον χωρο ωστε να επιστρεψουμε στον αρχικο μας στοχο να αποκατασταθει η βιωσιμη ικανοτητα ψυξης το συντομοτερο δυνατον»
To that end, the plant’s operator, Tokyo Electric Power Co., said Monday it planned to jettison into the sea about 10,000 tons of water with radiation levels above the legal limit. The move will clear space in a waste storage building to put even more highly contaminated water, TEPCO spokesman Junichi Matsumoto said.
«Για τον σκοπο αυτο, η Tepco που διαχειριζεται τον σταθμο, ειπε την Δευτερα οτι σκοπευει να απελευθερωσει στη θαλασσα περιπου 10.000 τονους νερου με επιπεδα ραδιενεργειας πανω απο το νομιμο οριο.
Η μετακινηση θα απελευθερωσει χωρο σε ενα κτιριο αποθηκευσης αποβλήτων ωστε να προστεθει εκει ακομα πιο ραδιενεργο νερο, ειπε ο εκπροσωπος της TepCo.»
The government decided to allow the step as «an unavoidable emergency measure,» Chief Cabinet Secretary Yukio Edano said.
«Η κυβερνηση αποφασισε να το επιτρεψει το βημα σαν ¨»ενα μέτρο έκτακτης ανάγκης που δε μπορει να αποφευχθει», ειπε ο Επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιούκιο Edano.»
An additional 1,500 tons will be dumped from a trench under the plant’s units 5 and 6. That water is threatening to interfere with the workings at those units, whose reactors are under control.
«Επιπλεον 1.500 τονοι θα πεταχτουν απο την ταφρο κατω απο τους αντιδραστηρες 5 και 6.
Αυτο το νερο απειλει τις εργασιες που γινονται σε εκεινες τις εγκαταστασεις, των οποιων οι αντιδραστηρες ειναι υπο έλεγχο».
Radioactivity is quickly diluted in the ocean, and Edano said the dump should not affect the safety of seafood in the area.»
«Η ραδιενεργεια ειναι γρηγορα διαλυομενη στον ωκεανο, ειπε ο Επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιούκιο Edano, οποτε η απόθεση δε θα (πρεπει να)* επηρεασει την ασφαλεια των θαλασσινων της περιοχης».
* το should not .. εχει περιεργη μεταφραση…
koula
4 Απριλίου, 2011 2:41 μμ
» Up to 25,000 people are believed to have died in the disaster, and tens of thousands lost their homes. Thousands more were forced to flee a 12-mile (20-kilometer) radius around the plant because of the radiation.»
«Σχεδον 25.000 ανθρωποι πιστευεται οτι εχουν σκοτωθει στην διπλη καταστροφη (σεισμος-τσουναμι) και δεκαδες χιλιαδες εχουν μεινει αστεγοι καθως καταστραφηκαν τα σπιτια τους. Χιλιαδες εχουν εξαναγκασθει να εκκενωσουν μια περιοχη ακτινας 20km γυρω απο τον σταθμο εξαιτιας ραδιενεργειας.»
Γιανκα
4 Απριλίου, 2011 4:13 μμ
Για τον σκοπο αυτο, η Tepco που διαχειριζεται τον σταθμο, ειπε την Δευτερα οτι σκοπευει να απελευθερωσει στη θαλασσα περιπου 10.000 τονους νερου με επιπεδα ραδιενεργειας πανω απο το νομιμο οριο.
Η μετακινηση θα απελευθερωσει χωρο σε ενα κτιριο αποθηκευσης αποβλήτων ωστε να προστεθει εκει ακομα πιο ραδιενεργο νερο, ειπε ο εκπροσωπος της TepCo.”
Η θαλασσα και ο ωκεανος ανηκει στην Τepco ? η νομοθεσια της θαλασσας τι προβλεπει ?μολυνση στην μολυνση με ραδιενεργο υλικο…το προβλημα ειναι τοσο μεγαλο ….που εχουν οδηγηθει πλεον σε σπασμωδικες κινησεις με την συγκαταθεση της κυβερνησης και την ευθυνη να διαχεεται σε παγκοσμιο επιπεδο.
koula
11 Απριλίου, 2011 3:05 μμ
…είχαμε μεινει στο οτι εχουν την αδεια να ριξουν 10.000 τονους μολυσμενο νερο στη θαλασσα… για να εξοικονομηθει χωρος να αποθηκευτει πιο ραδιενεργο νερο που βρισκεται στις εγκαταστασεις της Φουκουσιμα και δε μπορουν να πλησιασουν αρκετα οι εργατες για να θεσουν τα συστηματα υπο ελεγχο.
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_JAPAN_EARTHQUAKE?SITE=NYMID&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
«The Fukushima Dai-ichi plant is still leaking radiation after its cooling systems were knocked out by tsunami,
and the government on Monday urged people in five additional communities near the plant to leave within a month, citing concerns about long-term health risks from radiation.
People who lived within a 12-mile (20-kilometer) radius around the plant already have been evacuated.
With workers still far from bringing the plant under control, the bodies of thousands of tsunami victims yet to be found and more than 150,000 people living in shelters, there was little time for reflection on Japan’s worst disaster since World War II.»
στο αρθρο στο AP λεει οτι απο το τσουναμι οι νεκροι φτανουν τις 25.000 και ακομα αναμενεται να ανασυρθουν και πολλες χιλιαδες που ειναι ακομα αγνοουμενοι (περασε ενας μηνας απο τον σεισμο) και οτι ειναι 150.000 οσοι μενουν σε καταφυγια…
η διαρροη απο το εργοστασιο συνεχιζεται
ενω ειδοποιηθηκαν οι κατοικοι σε αλλες 5 κοινοτητες γυρω απο τον σταθμο, να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους μεσα στον επομενο μηνα… ( οσοι βρισκονταν σε ακτινα 20 km απο αυτον εχουν ηδη εκκενωσει την περιοχη)
οι εργατες στο Φουκουσιμα ακομα ειναι μακρια απο το να θεσουν υπο ελεγχο τους αντιδραστηρες…
==========
Σημερα που κλεινει μηνας απο τον πρωτο σεισμο των 8,9 Ριχτερ και το τσουναμι
εγινε κι αλλος σεισμος .
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231103119
«Νέος σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Ιαπωνία, έναν μήνα ακριβώς μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου. Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι.«
Δεν ξερω αν εννοει «νεος» σεισμος και οχι «μετασεισμος» του πρωτου, αλλά και παλι ειναι στην ευρυτερη περιοχη που εχει ηδη πληγει στις 11/3 και απο τον σεισμο και απο το τσουναμι και απο την ακολουθη καταστροφη με τη διαρροη της ραδιενεργειας…
στο αλλο άρθρο (πιο πανω) , αναφερει οτι δεν υπηρξε προβλημα στην ολη επιχειρηση για την αποκατασταση των ζημιων εκει κλπ
και οτι το ρευμα κοπηκε αυτοματα λογω του σεισμου αλλά επανηλθε συντομα
το επικεντρο ηταν 160 km βορεια του Τοκυο και συμφωνα με τους Ιαπωνες ειναι 7 Ριχτερ ενω οι Αμερικανοι εχουν μετρησεις για 6,6Ριχτερ.
«Officials said operations were not endangered at the tsunami-flooded Fukushima Dai-ichi nuclear complex, where power was cut by the aftershock but quickly restored. Japan’s meteorological agency measured the aftershock at a magnitude of 7.0, but a U.S. monitor said it was 6.6. The epicenter of was just inland and about 100 miles (160 kilometers) north of Tokyo.»
koula
12 Απριλίου, 2011 10:41 μμ
… η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία (Φουκουσίμα – Νται-ιτσι)
από το 5 της κλίμακας (οπως ηταν το ατυχημα στο 3Mile Island),
πλέον αξιολογείται στο 7, όπως το Τσερνομπιλ…
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13045341
αναγκάστηκαν να το κανουν αυτο, καθως μιλαμε για συνεχη διαρροη ραδιενεργειας απο την αρχη, ενω υπαρχει διαδοση απο αερα, λαχανικα, νερο βρυσης και ωκεανο…
««We have upgraded the severity level to seven as the impact of radiation leaks has been widespread from the air, vegetables, tap water and the ocean,» said Minoru Oogoda of Japan’s Nuclear and Industrial Safety Agency (Nisa), the government’s nuclear watchdog.»
αρχικα ειχαν αντιστοιχισει την καθε περιπτωση-αντιδραστηρα ξεχωριστα, αλλά πλεον θεωρουν την κατασταση στους 1,2,3 ως «ενιαιο γεγονος» και τον 4 τον αντιστοιχουν στο 3 της κλιμακας INES .
Reporting the commission’s decision, the IAEA said previous level five ratings had been provided separately for accidents at Reactors 1, 2 and 3 but had now been combined as a single event. Another affected unit, Reactor 4, has retained its level three rating, it said.
Ενας αξιωματουχος της TepCo ανεφερε οτι η διαρροη ραδιενεργειας δεν εχει σταματησει και θα μπορουσε ενδεχομενως τελικα να ξεπερασει εκεινη του Τσερνομπιλ (συμφωνα με το Reuters).
One official from Tepco said that radiation leaks had not stopped completely and could eventually exceed those at Chernobyl, Reuters news agency reported.
Ομως, ενας εκπροσωπος του οργανισμου πυρηνικης ασφαλειας δηλωσε στους ρεπορτερ οτι οι διαρροες ειναι ακομα μικρες σε σχεση με εκεινες στον πυρηνικο σταθμο της Σοβιετικης Ενωσης (πια, ειναι Ουκρανια).
«Σε σχεση με τον ογκο των ραδιενεργων υλικων που απελευθερωθηκαν, οι εκτιμησεις μας δειχνουν οτι ειναι στο 10% αυτων που απελευθερωθηκαν κατα το δυστυχημα στο Τσερνομπιλ», δηλωσε.
However, a nuclear safety agency spokesman told reporters the leaks were still small compared to those at the plant in Ukraine, then part of the Soviet Union.
«In terms of volume of radioactive materials released, our estimate shows it is about 10% of what was released by Chernobyl,» he said.
Η αποφαση να ανεβασουν το επιπεδο απειλης, παρθηκε αφου ραδιενεργεια της ταξης των 630.000 τεραμπεκερελ εκτιμηθηκε οτι αντιστοιχει στον «χτυπημενο» πυρηνικο σταθμο.
Δεν ειναι ξεκαθαρο το ποτε «εφτασε» στο επιπεδο αυτο. Το επιπεδο εχει πεσει αισθητα και ειναι στο 1 τεραμπεκερελ την ωρα, συμφωνα με τις αναφορες.
The decision to raise the threat level was made after radiation of a total up to 630,000 terabequerels had been estimated at the stricken plant.
It was not clear when that level had been reached. The level has subsequently dropped to less than one terabequerel an hour, reports said.
η Ιαπωνικη κυβερνηση ειπε οτι στο Τσερνομπιλ ειχε απελευθερωθει ποσο της ταξης των 5,2 εκατομμυριων τεραμπεκερελ.
In comparison the Japanese government said the release from Chernobyl was 5.2 million terabecquerels.
Αυτες οι μετρησεις δεν εχουν καποια σχεση με πιθανες ιατρικες επιπτωσεις στους ανθρωπους, οι οποιες μετρωνται σε sieverts (σιβερτ).
These measurements do not necessarily have any bearing on the likely medical impact on humans, which is measured in sieverts.
koula
12 Απριλίου, 2011 10:56 μμ
Update (12/4/2011)
Έναν μήνα μετά την καταστροφή από τον σεισμό της 11/3 και το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε και συνεχίζει να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή ραδιενέργειας, πάλι έγινε σεισμός (οι Ιάπωνες τον μέτρησαν σαν 7 Ριχτερ, ενω καποιοι Αμερικανοι με 6,6Ριχτερ) στα Βορειοανατολικα στις 11/4.
Απο τον σεισμο κοπηκε αυτοματα το ρευμα στο εργοστασιο Φουκουσιμα αλλά οι υπευθυνοι δηλωσαν οτι επανηλθε κανονικα στη συνεχεια, χωρις να υπαρξουν αλλα προβληματα ή καταστροφες. Εξακολουθουν οι εργατες να προσπαθουν να θεσουν υπο ελεγχο την διαρροή ραδιενεργειας (που ανιχνευεται και στη θαλασσα) και να επαναφερουν σε κανονικη κατασταση λειτουργιας τα διαφορα συστηματα των εγκαταστασεων, αλλά το βασικο προβλημα τους ειναι οτι δε μπορουν να πλησιασουν οσο θελουν καθως το νερο που ειχαν ριξει ολες αυτες τις μερες – και πλεον ειναι ραδιενεργο – βρισκεται σε διαφορα σημεια στις εγκαταστασεις.
Επειδη πρεπει να συνεχιστει η ψυξη με ριψη-διοχετευση νερου, “επρεπε” (και δοθηκε αδεια και απο την κυβερνηση) να απορριφθουν 10.000 τονοι ραδιενεργου νερου… στη θαλασσα… και αυτο, γιατι επρεπε να εξοικονομηθει χωρος για να αποθηκευθει ακομα πιο ραδιενεργο νερο… Οι αξιωματουχοι λενε οτι αυτη η απορριψη στη θαλασσα δε θα επεφερε καταστρεπτικες επιπτωσεις στους ανθρωπους ή στη ζωη στη θαλασσα (και συνεπως την αλιεια των ειδων).
Πλεον, λόγω της αδιαλειπτης διαρροης ραδιενεργειας και με το συνολικο ποσο της να φτανει το 10% (συμφωνα με κυβερνητικες δηλωσεις) αυτης που εκλυθηκε στο Τσερνομπιλ, αναγκαστηκαν να ανεβασουν το επιπεδο κατα την κλιμακα INES … απο το 5 (που αντιστοιχουσε στο ατυχημα στην Αμερικη – 3 Mile Island) στο 7 (ατυχημα Τσερνομπιλ).
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13045341
Οι νεκροι απο το τσουναμι επισημα ειναι 13,228 και 14,529 οι αγνοουμενοι.
Περισσοτεροι απο 150,000 ειναι αστεγοι λογω των καταστροφων εκεινων των περιοχων.
Σε ακτινα 20 km απο τον πυρηνικο σταθμο εχει εκκενωθει απο τις πρωτες μερες η περιοχη απο κατοικους, ενω τις τελευταιες μερες, συμβουλευτηκαν οι κατοικοι αλλων 5 κοντινων κοινοτητων να αλλαξουν διαμονη μεσα σε εναν μηνα.
koula
12 Απριλίου, 2011 11:03 μμ
για προληπτικους λογους…