Ιαπωνία: 3η εβδομάδα στις καταστροφές.

Posted on 2 Απριλίου, 2011 9:09 μμ από

16


Update (12/4/2011)

Έναν μήνα μετά την καταστροφή από τον σεισμό της 11/3 και το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε και συνεχίζει να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή ραδιενέργειας, πάλι έγινε σεισμός  (οι Ιάπωνες τον μέτρησαν σαν 7 Ριχτερ, ενω καποιοι Αμερικανοι με 6,6Ριχτερ) στα Βορειοανατολικα στις 11/4.

Απο τον σεισμο κοπηκε αυτοματα το ρευμα στο εργοστασιο Φουκουσιμα αλλά οι υπευθυνοι δηλωσαν οτι επανηλθε κανονικα στη συνεχεια, χωρις να υπαρξουν αλλα προβληματα ή καταστροφες. Εξακολουθουν οι εργατες να προσπαθουν να θεσουν υπο ελεγχο την διαρροή ραδιενεργειας (που ανιχνευεται και στη θαλασσα) και να επαναφερουν σε κανονικη κατασταση λειτουργιας τα διαφορα συστηματα των εγκαταστασεων, αλλά το βασικο προβλημα τους ειναι οτι δε μπορουν να πλησιασουν οσο θελουν καθως το νερο που ειχαν ριξει ολες αυτες τις μερες – και πλεον ειναι ραδιενεργο – βρισκεται σε διαφορα σημεια στις εγκαταστασεις.

Επειδη πρεπει να συνεχιστει η ψυξη με ριψη-διοχετευση νερου, «επρεπε» (και δοθηκε αδεια και απο την κυβερνηση) να απορριφθουν 10.000 τονοι ραδιενεργου νερου… στη θαλασσα… και αυτο, γιατι επρεπε να εξοικονομηθει χωρος για να αποθηκευθει ακομα πιο ραδιενεργο νερο… Οι αξιωματουχοι λενε οτι αυτη η απορριψη στη θαλασσα δε θα επεφερε καταστρεπτικες επιπτωσεις στους ανθρωπους ή στη ζωη στη θαλασσα (και συνεπως την αλιεια των ειδων).

Πλεον, λόγω της αδιαλειπτης διαρροης ραδιενεργειας και με το συνολικο ποσο της να φτανει το 10% (συμφωνα με κυβερνητικες δηλωσεις) αυτης που εκλυθηκε στο Τσερνομπιλ, αναγκαστηκαν να ανεβασουν το επιπεδο κατα την κλιμακα INES … απο το 5 (που αντιστοιχουσε στο ατυχημα στην Αμερικη – 3 Mile Island) στο 7 (ατυχημα Τσερνομπιλ).

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13045341

Οι νεκροι απο το τσουναμι επισημα ειναι 13,228 και 14,529 οι αγνοουμενοι.

Περισσοτεροι απο 150,000 ειναι αστεγοι λογω των καταστροφων εκεινων των περιοχων.

Σε ακτινα 20 km απο τον πυρηνικο σταθμο εχει εκκενωθει απο τις πρωτες μερες η περιοχη απο κατοικους, ενω τις τελευταιες μερες, συμβουλευτηκαν οι κατοικοι αλλων 5 κοντινων κοινοτητων να αλλαξουν διαμονη μεσα σε εναν μηνα.

ακολουθει το αρχικο ποστ…

===============================================================

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011.


Σεισμός 8,9 Ρίχτερ
στην Βορειοανατολική Ιαπωνία στα ανοιχτά της περιοχής Sendai.

Λίγη ώρα αργότερα ακολουθεί τσουνάμι που έφτασε σε ύψος τα 10 μέτρα και στη συνέχεια ξεκινούν τα προβλήματα από τις καταστροφές στους κοντινούς πυρηνικούς αντιδραστήρες εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Ο σεισμός αν και ισχυρότατος, κατά πάσα πιθανότητα δεν επέφερε πολλές καταστροφές – τουλάχιστον πολλά κτίρια ακόμα και ουρανοξύστες «συμπεριφέρθηκαν καλώς», ταλαντώθηκαν μεν αλλά δεν κατέρρευσαν. Από το τσουνάμι όμως, η καταστροφή στις περιοχές (χαμηλού αναγλύφου) ήταν ολική. Οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες καθώς με πολύ μεγάλη ταχύτητα παρέσυρε το κύμα οτιδήποτε βρέθηκε στην πορεία του: σπίτια, οχήματα, πλοία, τρένα… σαρώνοντας κυριολεκτικά πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα στεριάς.

(περάστε με το ποντίκι πάνω από τις αεροφωτογραφίες για να δείτε το «πριν» και το «μετά το τσουνάμι» http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm).

 

Και ενώ τις πρώτες ώρες τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πλημμυρισμένες περιοχές, λόγω της ισχύος του χτυπήματος από το κύμα, αρχίζει η ανησυχία για την κοντινή περιοχή (Φουκουσίμα) όπου υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες. Λογική η ανησυχία, καθώς αυτοί οι αντιδραστήρες βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα. Το τσουνάμι (αν όχι και ο σεισμός) τελικά καταστρέφει τις άκρως απαραίτητες -για την «ασφαλή λειτουργία» – εγκαταστάσεις και τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν τα συστήματα ψύξης και οι εφεδρικές γεννήτριες (όπως και άλλα συστήματα ελέγχου) επίσης έχουν βγει εκτός λειτουργίας.

Αρχικά, η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο «Tokyo Electric Power Company» (Tepco) ισχυρίζεται ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και για μεγάλο διάστημα δε δίνει στοιχεία για την κατάσταση των εγκαταστάσεών της και ειδικότερα των ίδιων των πυρηνικών αντιδραστήρων (αναφέρεται ότι ο ένας βρισκόταν εκτός λειτουργίας εκείνες τις μέρες, άλλοι ήταν εν λειτουργία και μάλλον σταμάτησαν αυτόματα λόγω του σεισμού αλλά μετά το τσουνάμι «δεν ήταν σίγουρη» η κατάστασή τους, ενώ υπάρχουν κοντά και χώροι «αποθήκευσης» των ήδη χρησιμοποιημένων ράβδων οι οποίες επίσης πρέπει συνεχώς να ψύχονται μέσω δεξαμενών νερού που είναι πιθανό να έχουν και αυτές πρόβλημα). Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση συνολικά ή τουλάχιστον, δεν δίνονται πληροφορίες σχετικές στο κοινό.

Σύντομα, για «προληπτικούς λόγους» διατάσσεται εκκένωση της περιοχής γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες (3km ακτίνα και κατόπιν σε 20 km ακτίνα). Οι ώρες περνούν αλλά δε δίνονται στοιχεία για την πιθανή διαρροή ραδιενέργειας ή για την πιθανή υπερθέρμανση κάποιου αντιδραστήρα.

Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες μέρες έκρηξη στο κτήριο του ενός αντιδραστήρα και στη συνέχεια κι άλλες αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία δεν έχει τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις και ότι όσο κυλάει ο χρόνος τόσο χειρότερα είναι για τις όποιες προσπάθειες διαχείρισης των επικίνδυνων πυρηνικών αντιδραστήρων από το ανθρώπινο δυναμικό του εργοστασίου (αεροφωτογραφία των εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα-Νταϊτσί, τραβηγμένη την 24η Μαρτίου).

 

Εξακολουθούν να μην έχουν – έτσι ισχυρίζεται η TepCo – τον έλεγχο των εγκαταστάσεων ώστε να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κάθε αντιδραστήρας αλλά πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαρροές ραδιενεργού ατμού είναι αρκετά πιθανές. Και πάλι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους οι μετρήσεις ραδιενέργειας στην περιοχή δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας για τον πληθυσμό.

Με αυτοθυσία γύρω στους 140 εργάτες του εργοστασίου προσπαθούν να πλησιάσουν όσο γίνεται πιο κοντά στους αντιδραστήρες στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, καθώς δε λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου και ψύξης, για να ψύξουν όσο γρηγορότερα και όσο καλύτερα γίνεται τους αντιδραστήρες. Αλλά συνεχώς τα μέτωπα αυξάνονται είτε με εξάπλωση φωτιών είτε με εκρήξεις και κατάρρευση μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων είτε με διαρροή ραδιενέργειας…

Ελλείψει καθαρού, ρίχνεται και άφθονο θαλασσινό νερό. Αυτό συνδέεται και με το τωρινό (σημερινό) πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί, το πώς θα απομακρύνουν το ήδη μολυσμένο νερό που χρησιμοποιήθηκε εκεί, μιας και δε χωράει πολύ περισσότερο ακόμα στις ειδικές δεξαμενές τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσουν να ρίχνουν κι άλλο!

(φωτό από το http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12911190)

 

Επίσης, υπάρχει μολυσμένο νερό (φωτό) στις εγκαταστάσεις μπροστά από τα κτίρια των αντιδραστήρων (μεγέθυνση της επίμαχης περιοχής) και συνεπώς, δε μπορούν να πλησιάσουν οι εργάτες.


Στο σχήμα αναπαρίσταται η θέση του αντιδραστήρα (αριστερά), της τουρμπίνας και πώς το νερό «βρίσκεται» στις εγκαταστάσεις και πλέον είναι μολυσμένο (και μόλις 55m από τη θάλασσα η άκρη της «τάφρου»).

Τα πολύ άσχημα νέα είναι ότι ο αντιδραστήρας Νο 3 -στον οποίο χρησιμοποιείτο μίγμα που περιείχε και πλουτώνιο- κατά πάσα πιθανότητα έχει υποστεί μερική τήξη (partial meltdown) καθώς ανιχνεύτηκαν μικρές ποσότητες πλουτωνίου στο έδαφος.

(από το παραπάνω λινκ του BBC news: «Reactor 3: Uses plutonium in its fuel rod mix – small amounts have been found in soil at the plant indicating this reactor may have suffered a partial meltdown. Sea water is being injected into the spent fuel pool and fresh water is being injected to the damaged core. Highly radioactive water has been detected in reactor»).

Έως σήμερα δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το σύνολο των αντιδραστήρων. Στην παραπάνω φωτογραφία λέει στις λεζάντες για την κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας τους – οι 5 και 6 έχουν «κλείσει», στον 4 (12/3 έκρηξη) το νερό σχεδόν έχει αποκατασταθεί, στον 3 (14/3 έκρηξη) πιθανή διαρροή πλουτωνίου, στον 2 (έκρηξη 15/3) μόλυνση νερού σε υπόγεια σήραγγα-τάφρο και πιθανή διαρροή από τον θάλαμο αποσυμπίεσης και στον 1 (12/3 έκρηξη) έχει καταστραφεί η στέγη.

===================

Ταυτόχρονα, από τις πρώτες ώρες οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες που βρίσκονται «μακριά» από τις πληγείσες περιοχές όσον αφορά στην κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και να βοηθήσουν τους πληγέντες από σεισμό ή/και τσουνάμι, οργανώνοντας και συγκεντρώνοντας δυνάμεις στρατού και σωστικά συνεργεία που θα τους απεγκλώβιζαν/νοσήλευαν/έτρεφαν/μετακινούσαν σε ασφαλείς εγκαταστάσεις. Σπεύδουν και ομάδες από άλλες χώρες (μέχρι και ο αμερικανικός στρατός έχει στείλει μονάδες, όπως φαίνεται και στο slideshow).

Δύσκολα όλα αυτά βέβαια, παρά την υπομονή και την απόλυτη συνεργασία των πληγέντων με τις δυνάμεις βοήθειας, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό και σε ορισμένες περιοχές ούτε καν επικοινωνία τις πρώτες μέρες, αλλά και γιατί έχουν γεμίσει όλοι οι χώροι (ανοιχτοί και κλειστοί) από κομμάτια και ερείπια και λάσπη.

Τις πρώτες μέρες οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000 και χιλιάδες ακόμη αγνοούνται.

 

Επίσης, οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν καθόλου, ειδικά όσους είναι παγιδευμένοι σε ερείπια. Τις αμέσως επόμενες μέρες βρέχει και χιονίζει (η φωτογραφία είναι από την προηγούμενη Κυριακή αλλά υπάρχουν και άλλες που δείχνουν τις πληγείσες περιοχές να έχουν καλυφθεί από το χιόνι των πρώτων ημερών).
=============================================================================
============================
Πέρασαν τρεις εβδομάδες από τον σεισμό (την «αρχική» φυσική καταστροφή) και η κατάσταση έχει περίπου ως εξής:

α) Σχετικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τη διαρροή ραδιενέργειας:
 • υπάρχουν ενδείξεις – μετρήσεις αυξημένων ποσοστών ραδιενέργειας σε απόσταση 300 (περίπου μέτρων) στη θάλασσα κοντά στον σταθμό, αλλά δε γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται – αν είναι όντως απευθείας διαρροή από το εργοστάσιο –

http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/30/japan.nuclear.reactors/index.html

 • έχουν πρόβλημα με το πώς θα απομακρύνουν το ήδη μολυσμένο νερό που έχουν ρίξει τόσες μέρες προσπαθώντας να ψύξουν τους αντιδραστήρες – οι ειδικές δεξαμενές είναι σχεδόν γεμάτες – καθώς πρέπει και να συνεχίσουν να ρίχνουν νερό για να τους ψύχουν όσο είναι δυνατόν.

φωτό 1: εργάτες που προσπαθούν να επιδιορθώσουν τα συστήματα παροχής ενέργειας στους Νο 1 και Νο 2 αντιδραστήρες
φωτογραφία 2: εργάτες είναι καλυμμένοι κάτω από τον μπλε «κάλυμμα»  καθώς πάτησαν σε ραδιενεργά μολυσμένο νερό κατά τις εργασίες στο Φουκουσίμα-Νταϊτσί σταθμό και τους πηγαίνουν για να τους προσφερθεί η κατάλληλη θεραπεία -decontamination- στο νοσοκομείο.
 • στο Τόκυο (13 εκ. κάτοικοι) είχαν πρόβλημα με το νερό βρύσης και είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να μην το δίνουν σε μωρά, αλλά την επόμενη μέρα «έφτασε» πάλι στα κανονικά-επιτρεπτά επίπεδα και λένε ότι είναι και πάλι πόσιμο για όλους (μέχρι και ο δήμαρχος ήπιε νερό «μπροστά στις κάμερες»).

Rim Fujimoto, 5, holds a bottle of water at a supermarket in Tokyo on Friday.
Tokyo’s 13 million residents were told this week not to give tap water to babies after contamination from rain put radiation at twice the safety level. It dropped back to safe levels the next day, and the city governor cheerily drank water in front of cameras at a water purifying plant. Despite government reassurances and appeals for people not to panic, there has been a rush on bottled water.

Επίσης, πιστεύεται – λέει στο BBC News – ότι υπάρχει συνεχής εισροή προς το έδαφος, το φρέσκο νερό και τη θάλασσα, ενώ η ραδιενέργεια έχει βρει τον δρόμο της στην ντόπια παραγωγή, στο γάλα και στο σύστημα ύδρευσης όσον αφορά στο Τόκυο (που βρίσκεται 220 km νότια).

(από bbc news:  «It is now believed leaks seeping into the soil, fresh water and the sea are continuous. Radiation has found its way into local produce, milk and tap water as far as Tokyo, 220km (140 miles) to the south»)

 • Σύμφωνα και πάλι με το λινκ του BBC News, σχετικά με το μέλλον του σταθμού στη Φουκουσίμα:

Decommissioning the plant

The good news is that mains electric power has finally been restored, which brings effective cooling of the fuel rods one step closer.

Once that has been achieved, the next step will be to decomission reactors one to four. This means removing the fuel rods, storing them and then reprocessing them at another plant. Then all non-core buildings will be demolished. Core buildings (which house the reactors) have to remain in tact for at least 40 years because dismantling them would release more radioactive material. Some Japanese nuclear experts are considering whether to cover those core buildings with a special material to stop the spread of radioactive substances.

Reactors 5 and 6 would re-open at some point after consultation with local residents.

Τα «καλά νέα» είναι ότι αποκαθίσταται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι σαφώς πιο εύκολη η ψύξη των αντιδραστήρων. Μόλις αυτό έχει επιτευχθεί, το επόμενο βήμα θα είναι ο παροπλισμός των αντιδραστήρων  υπ’αρ. 1 έως και 4, που σημαίνει την απομάκρυνση των ράβδων καυσίμου και την αποθήκευσή τους και επανεπεξεργασία τους σε άλλο σταθμό.
Τα κτίρια που δεν στεγάζουν αντιδραστήρες θα καταστραφούν ενώ όσα στεγάζουν πρέπει να παραμείνουν «άθικτα» για τουλάχιστον 40 χρόνια γιατί η αποσυναρμολόγησή τους θα απελευθέρωνε περισσότερο ραδιενεργό υλικό. Ορισμένοι Ιάπωνες ειδικοί, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλυφθούν αυτά τα κτίρια με ένα ειδικό υλικό για να σταματήσει η διασπορά ραδιενεργών στοιχείων.
Οι αντιδραστήρες 5 και 6 θα «ξανανοίξουν» κάποια στιγμή, μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής.
==================
================
β) Σχετικά με τις καταστροφές και τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό αλλά κυρίως από το τσουνάμι:
 • Εξακολουθούν να ψάχνουν για αγνοούμενους και να περισυλλέγουν πτώματα στη στεριά αλλά και στη θάλασσα.
 • Υπήρξε πρόβλημα με τον πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών και προχωρούν σε ομαδικές-πρόχειρες κηδείες (τα αποτεφρωτήρια δεν αρκούσαν για την αυξημένη ζήτηση).
 • Έχουν σπεύσει σε βοήθεια και ομάδες (στρατιωτικές και μη) από άλλες χώρες καθώς καταφθάνουν και προμήθειες από άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.
 • Πολλοί από τους πληγέντες-διασωθέντες έχουν συγκεντρωθεί σε στάδια και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που άντεξαν τον σεισμό και το τσουνάμι και εκεί τους προσφέρονται τρόφιμα, νερό και περίθαλψη, ενώ σε διάφορα σημεία περνούν και από έλεγχο για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια. Ταυτόχρονα παίρνουν μετρήσεις και στο έδαφος, στο νερό (πόσιμο ή θαλασσινό) και στα λαχανικά.

Κάπου στις φωτογραφίες θα δείτε κάποιους να στήνουν πάνελ για ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν κάποιο κτίριο, κάποιον με ‘ποδηλατάκι’ να καταφέρνει να βγάλει τη βενζίνη που χρειάζεται από τη δεξαμενή, κάποιους να διαδηλώνουν για τα πυρηνικά και την απόκρυψη της αλήθειας από την εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο μισοκατεστραμμένο εργοστάσιο, πολλούς να μπαίνουν υπομονετικά σε μια ρουτίνα «συγκατοίκησης» με εκατοντάδες συμπολίτες τους και τις γενιές να «συναντιούνται» και να προσπαθούν να ανακάμψουν, κάποιους να υποκλίνονται-χαιρετούν πριν την έναρξη συνέντευξης τύπου, πολλούς να μαζεύουν ό,τι από τα υπάρχοντά τους απέμεινε χρησιμοποιήσιμο, κάποιους να παίρνουν μετρήσεις από το έδαφος και κάποιους να εξοικειώνονται με την εικόνα των πλοίων που «στέκονται» στη στεριά… άλλοι να πενθούν, άλλοι να ψάχνουν σε στεριά και θάλασσα, άλλοι να κηδεύουν και άλλοι να παλεύουν με τη λάσπη όσο περιμένουν νέα για τους αγνοούμενους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

=====================
=======================
γ) Σχετικά με τον υπόλοιπο κόσμο…

 • Η «απάντηση» κάποιων χωρών που έχουν πυρηνικά εργοστάσια είναι ότι οι δικές τους οι εγκαταστάσεις είναι «πιο ασφαλείς»… ή όσες σκοπεύουν να φτιάξουν στο μέλλον – υπερτονίζοντας ότι οι αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα ήταν κάποιων δεκαετιών και παλιότερης τεχνολογίας… (πχ η Γαλλία καλύπτει το 70-75% των ενεργειακών της αναγκών με εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας).
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν στις ΗΠΑ αντίστοιχης τεχνολογίας αντιδραστήρες και ταυτόχρονα σε σεισμογενή περιοχή (Καλιφόρνια) και φυσικά δίπλα στη θάλασσα… άρα ακριβώς η ίδια καταστροφή (διαδοχική) θα μπορούσε να έχει συμβεί και εκεί – σύμφωνα με τον Wasserman που μιλάει στο Democrcy Now!
 • Και οι Ευρωπαϊκές χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να κάνουν εκτάκτως «τεστ αντοχής» στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους… (λες και τα τεστ αντοχής «έλειπαν» από το εργοστάσιο στην Ιαπωνία)
 • Η Κίνα λέει «αναθεωρεί» το ποσοστό που θα επιδιώξει (τις πρώτες μέρες δεν συζητούσαν καν κάτι τέτοιο): http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=263500 . Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δε μπορεί να είναι το θέμα «μόνο» το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών στο μέλλον… γιατί πολύ απλά «Διαθέτει ήδη 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ άλλοι 28 είναι υπό κατασκευή.»
 • Για τα χρηματιστήρια… βασικά, δεν έψαξα… έχει σίγουρα πολλές πληροφορίες για μετοχές και πόσο ανέβηκαν κατέβηκαν οι σχετικές με το εργοστάσιο ή και γενικά με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας και ποιές εξαγορές επιχειρήσεων κλπ κλπ κλπ…
===============
———————–
… Το δικό μου συμπέρασμα (δε σας νοιάζει βέβαια, αλλά αν δεν πω εγώ… αν δεν πεις εσύ τη γνώμη σου… πως θα μαλλιοτραβηχτούμε στα θρέντια?) είναι ότι η «Μελέτη Περιβάλλοντος» δεν πιάνει μία αν μονίμως είμαστε «Εμείς στον Κόσμο μας»…
================
Προτιμώ αυτές τις εικόνες για να κλείσω το ποστ.
ΥΓ Στον τίτλο προβληματίστηκα αλλά έβαλα το «στις»… γιατί ταιριάζει δυστυχώς καλύτερα στην περίπτωσή τους.

ΥΓ2 κάποιες εικόνες είναι από το http://www.msnbc.msn.com/id/42288410/displaymode/1247?beginSlide=1%2Ffrom%2Ftoolbar που εστάλη στο μέιλ από vassozacharof αλλά και από το http://www.msnbc.msn.com/id/42144324.

Stand Link: http://wp.me/p1pa1c-96C
koula
Posted in: Ζωή, Κόσμος