Κοοπερατίβα «Μετέχνιο» – Τόπων Μύστες

Posted on 1 Απριλίου, 2011 3:33 μμ από

40


Μια εισαγωγή από τον risinggalaxy:

Για την κοοπερατίβα Μετέχνιο δεν χρειάζονται συστάσεις. Για το σκεπτόμενο έξω από τα αστικά πλαίσια -σινεφίλ και όχι μόνο- κοινό η κοοπερατίβα αποτελεί το βότσαλο στα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής μετά-νεοτερικής δημιουργίας από τη πρώτη στιγμή της εμφάνισης της, εκεί γύρω στο 2008. Με τα -καλλιτεχνικώς αψεγάδιαστα-  πλαίσια-σχόλια που συγκροτούν για διάφορες πτυχές του κοινωνικού, όπως το δεξιό χιούμορ, οι δημιουργοί ανατροφοδοτούν στον δέκτη θεατή το προβληματισμό τους για το σύγχρονο κόσμο της θεαματικής αλλοτρίωσης.

Για το καινούργιο τους πόνημα ας αφήσουμε όμως να μιλήσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί:

«Τόπων Μύστες

Ήρεμοι πια και ευτυχισμένοι, αφεθείτε στο ταξίδι προς τη μέθεξη μέσα από τη κοφτερή ματιά του Τάσσου Σώντερς.
Στο ντοκιμαντέρ αυτό, παρακολουθούμε τις πορείες τριών φαινομενικά διαφορετικών ανθρώπων που τους ενώνει συμπαντικά η ίδια ανάγκη. Είναι η ανάγκη να ανοίξουν περάσματα προς το θείο και αυτήν ακριβώς επιχειρούν να κοινωνήσουν μέσω του ντοκιμανταίρ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η αναζήτησή τους θα τους φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με την πνευματική τους υπόσταση. Θα τους παρασύρει στη δίνη της μυσταγωγίας. Εκεί όπου χορεύεις με το χάρο αντάμα και γίνεσαι αδερφός του.
Εκεί όπου μόνο ο αγνός γίνεται αρχηγός στο πανηγύρι, γιατί μόνος αυτός μπορεί να αντέξει τον πόνο του, μόνος αυτός μπορεί να γυρίσει πίσω καλλίτερος.
Οι «Μύστες» της ιστορίας αυτής, έρχονται ο καθένας από τους χρόνους και τα βιώματά του να μας μιλήσουν για την αλήθεια τους. Μα δεν τη λένε ολάκερη. Κι εδώ έρχεται η μαεστρία του Τάσσου Σώντερς να συμπληρώσει αυτό που δεν λέγεται. Τίθεται έτσι στο θεατή – κοινωνό της μυσταγωγίας – το αρχαίο ερώτημα: Μήπως όταν προσπαθούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας ψηλά, εκεί ίσως όπου δεν φτάνει, καταφέρνουμε τελικά να δούμε μέσα μας (σύμφωνα και με την Ντορντονική διαδοχή «Θεός – Άνθρωπος – Θεάνθρωπος»);
Αντί για απάντηση ο Σώντερς αφήνει τις υπέροχες εικόνες της φύσης, των «Τόπων» όπου το θαύμα συντελείται, να πουν τη δική τους αλήθεια. Να φανερώσουν το καλά κρυμμένο μυστικό τους.
Θεός και Άνθρωπος. Ουρανός και Γη. Το αέναο πάντρεμα των δύο υποστάσεων της ζωής είναι αυτό που θα μας διαφεύγει, όσο δεν προσπαθούμε, όπως οι τρεις αντι-ήρωες της ταινίας να κοιτάξουμε τον αντεστραμμένο καθρέφτη κατάματα. Σωτήρη, Μάρκο, Γιώργο… αυτή η ταινία είναι για σας…Αφιερωμένο στον Κ.Κ!  «
Για να δείτε το «Τόπων Μύστες» πατήστε το link http://vimeo.com/21379496

Για τις παλαιότερες δημιουργίες της κοοπερατίβας παραθέτουμε ενδεικτικά
Να σημειώσουμε ότι η κοοπερατίβα Μετέχνιο ΔΕΝ επιθυμεί την αναπαραγωγή των δημιουργιών της από εμπορευματικά ΜΜΕ