Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν

Posted on 27 Μαρτίου, 2011 10:52 μμ από

17


“Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη. Στην τρέλα, ο άνθρωπος νοιώθει πως δεν έχει να επιστρέψει πουθενά.

Δεν είναι πια. Ήταν.”

«Η μεθοδολογία και η προσέγγιση της τρέλας μοιάζει πάρα πολύ με τρέλα. Δηλαδή πρέπει μετά από 15-20 χρόνια νοσηλείας να αρχίσουμε να θεραπεύουμε ό,τι με τη θεραπεία προκαλέσαμε στον ασθενή. Είναι σχεδόν ανόητο αυτό που κάνουμε. Το να εγκλείεις την τρέλα μοιάζει με μια προσπάθεια να βάλεις ένα μεγαλύτερο κουτί μέσα σε ένα μικρότερο, αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Γι’αυτό έχουμε φτάσει σε αδιέξοδα».

“Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν” του Σταύρου Ψυλλάκη είναι μια βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους ασθενείς του Ψυχιατρείου Χανίων.

Περιγραφή από tvxs.gr/webtv/ :

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών φιλοξενεί τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Στο χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά.

Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία.

Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί να ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει.

Διακρίσεις στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Οκτώβριος 2000)

Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ Η Άδεια) από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Dr. Γιώργος Κοκκινάκος, Dr. Αντώνης Λιοδάκης, Ινστιτούτο Επέκεινα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Παλμάς
Μουσική: Νίκος Βίττης
Ηχοληψία: Επαμεινώνδας Χατζηνικολής
Επεξεργασία Εικόνας-Ήχου: Δημοσθένης Ράπτης
Αφήγηση: Αποστόλης Ασημάκης
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Σταύρος Ψυλλάκης
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Διεύθυνση παραγωγής: Σταύρος Ψυλλάκης

Έχω φυλακή

αρχίζω να κρυώνω

εκεί που η μόνωση

μπαίνει στην απομόνωση μου

Λευκά κελιά λευκά φώτα

Απονιά.

Χρόνια κουβαλώ την ψυχοπάθειά μου

τη χαρίζω στους γιατρούς.

Εγώ κρατώ τ’ αστέρια

που τρεμοσβήνουν στις αισθήσεις μου

και το φεγγάρι

να σέρνεται σ’ ανώγεια του μυαλού μου

Κορμί ψυχή και μοναξιά

Όποιος αντέξει.

(Γιώργος Φαλελάκης Ατέρμονη Ροή, 1996)

 

υγ: αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές,μιας και τους περισσότερους τους συνάντησα άθελα μου σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου….

http://wp.me/p1pa1c-8YU

Advertisements