Ελληνική Δικαιοσύνη: «Πυρηνικό» ατύχημα

Posted on 17 Μαρτίου, 2011 11:03 πμ από

5


του Γαλαξιάρχη

Συνεχίζονται τα ευτράπελα στη δίκη των «Πυρήνων», με μη καταγεγραμμένα πειστήρια να εμφανίζονται και εξαφανίζονται και καταθέσεις των μπάτσων της αντιτρομοκρατικής να κινούνται στο «περίπου».

Σακούλες εμφανίζονται από το πουθενά και αβγατίζουν, τόσο οι ίδιες όσο και τα «πειστήρια» που περιέχουν. Τίποτε δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά. Εισαγγελείς δεν ενημερώνονταν για τις επιχειρήσεις. Μάρτυρες ξεχνάνε και ξεχνιούνται. Ύποπτοι μάλλον δεν είναι τόσο ύποπτοι. Βόμβες μάλλον δεν είναι τόσο βόμβες. Και η έδρα… χτενίζεται.

Ημέρες «ελληνικής δικαιοσύνης» στη δίκη των «πυρήνων» που εκτρέπεται καθημερινά σε πυρηνικό ατύχημα.

Η σακούλα έγγυος

Οι περιβόητες σακούλες που ενοχοποιούσαν την Κ. Καρακατσάνη, που από τρεις έγιναν τέσσερις, δεν παρελήφθησαν ποτέ από την ΕΛ.ΑΣ, παρά μόνο το περιεχόμενό τους που «παρέπεμπε σε υλικά εκρηκτικών μηχανισμών» . Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το δακτυλικό αποτύπωμα της βρέθηκε σε μία από τις άφαντες σακούλες. Παράλληλα, ενώ η αρχική έκθεση κατάσχεσης ανέφερε τρεις σακούλες «μισογεμάτες» (21 Σεπ 09), το συνοδευτικό έγγραφο των πειστηρίων που στάλθηκαν στο εγκληματολογικό την επόμενη ημέρα (22 Σεπ) περιγράφει τέσσερις σακούλες, οι οποίες περιέχουν 18 επιπλέον σακούλες καθώς και εννιά σακούλες με την ένδειξη «Δεν επιβαρύνω το περιβάλλον».

«Δεν ξέρω, δεν είδα» και μία… μάλλον κατηγορούμενη

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η εδώ και ένα χρόνο προφυλακισμένη, 19χρονη Κ. Καρακατσάνη, ακούει στο δικαστήριο τον Π. Χηνόπουλο, προϊστάμενο του τμήματος εσωτερικής τρομοκρατίας, να καταθέτει με κυνισμό:

«Μου είχε υποδειχθεί μια άλλη κοπέλα που γνώριζα από τον χώρο των Εξαρχείων ότι είναι η Κ. Καρακατσάνη. Βλέποντας την κοπέλα στο μηχανάκι νόμισα ότι ήταν αυτή. Όταν όμως την συνέλαβαν είχα αμφιβολίες. Μπορεί να ήταν μπορεί και να μην ήταν»

Η επιλεκτική μνήμη του Π. Χηνόπουλου εκτείνεται σε όλο το εύρος της επιχείρησης, καθώς σε αίτημα των συνηγόρων να αναφερθούν τα ονόματα των αστυνομικών που έδωσαν τις πληροφορίες για την «ύποπτη αυξημένη κινητικότητα», ο προϊστάμενος δήλωσε ότι δεν τους θυμάται. Μάλιστα, δήλωσε ότι από τους περίπου είκοσι άνδρες στους οποίους είχε αναθέσει να παρακολουθούν την οικοδομή, θυμάται μόνο τους τρεις, που -ω, του θαύματος- πρόκειται για τους ίδιους τρεις που κατέθεσαν στο δικαστήριο και επιπλέον ανέφεραν ότι «δεν είχαν δει τίποτε το ύποπτο»! Μετά από αφόρητη πίεση των συνηγόρων να «θυμηθεί» έστω κι έναν ακόμη, ο κ. Χηνόπουλος -στίβοντας το μυαλό του- ανέφερε έναν ακόμη που όμως -πάλι, ω, του θαύματος- απεβίωσε το 2010 και ούτως ή άλλως «δεν είχε κάτι σημαντικό να καταθέσει».

Μπροστά σε αυτήν την τόσο εντυπωσιακή προχειρότητα της υπηρεσίας, οι συνήγοροι αμφέβαλαν αν έγιναν καν οι παρακολουθήσεις και ζήτησαν κάποιες πρακτικές αποδείξεις για την επιχείρηση. Ο κ. Χηνόπουλος συνέχισε να ομολογεί κυνικά, ότι δεν τηρήθηκε έγγραφη λίστα υπηρεσιών ή βαρδιών για την παρακολούθηση, δεν υπήρχε αναφορά αποτελεσμάτων επιτήρησης, καμία έγγραφη έκθεση συμβάντων, κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την παρακολούθηση, και ότι ποτέ δεν ενημέρωσε εγγράφως τον εισαγγελέα, ούτε κάποιον ιεραρχικά προϊστάμενό του αστυνομικό.

Η «αμνησία» του κ. Χηνόπουλου μάλιστα είναι μεταδοτική, καθώς ο προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφοριών δεν παρέθεσε στοιχεία που να συνδέουν τα πρόσωπα και τους χρόνους κατά τους οποίους είχαν «βάρδια» έξω από τη «γιάφκα» (όπως χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων το σπίτι στο Χαλάνδρι), ομολογώντας ότι έχει καταστρέψει ο ίδιος τις σημειώσεις του!

Εννοείται ότι ο Π. Χηνόπουλος συνεχίζει να κινείται ελεύθερος ανάμεσά μας με την ιδιότητά του ως «προϊστάμενος εσωτερικής τρομοκρατίας» και να θεωρείται εν γένει ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας και αξιόπιστος μάρτυρας για τη δικαιοσύνη.

Δικαστήριο τσίρκο

Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι μεταξύ των δικηγόρων υπεράσπισης και των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που διαμείβονται στο δικαστήριο αυτές τις ημέρες, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση της έδρας, όπως είναι αναμενόμενο, η οποία προφανώς θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Μεταφέρω από την «Ελευθεροτυπία»:

Συνήγορος (Κωνσταντόπουλος) προς αστυνομικό Χηνόπουλο: «Στοιχείο επίσημο ότι δεν κάνατε κάτι λάθος υπάρχει;».

Μάρτυρας: «Οχι. Παραδώσαμε τα πειστήρια στο γραφείο ερευνών, αλλά δεν συντάξαμε έγγραφο».

Συνήγορος (Γ. Ιωάννου): «Την υγεία σας να ‘χετε, αλλά αν ο μη γένοιτο είχατε κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν μπορούσατε να ‘ρθετε, ποιος θα μετέφερε το σύνολο των πληροφοριών που συγκεντρώσατε στον εγκέφαλό σας για όλα αυτά τα στοιχεία;».

Μάρτυρας: «Από την κατάθεση που είχα δώσει, τα πειστήρια και τους άλλους μάρτυρες».

Συνήγορος (Κωνσταντόπουλος προς μάρτυρα Γκρύζη): «Στο έγγραφο πραγματογνωμοσύνης γίνεται λόγος για σακούλα που δεν παρελήφθη».

Μάρτυρας: «Δεν ξέρω».

Συνήγορος: «Εσείς τα κατασχέσατε και τα αποστείλατε και δεν ξέρετε;».

Μάρτυρας: «Ρωτήστε τα εργαστήρια».

Συνήγορος: «Κάνατε καταγραφή πειστηρίων;».

Μάρτυρας: «Ναι».

Συνήγορος: «Δώστε τό μου εγγράφως».

Μάρτυρας: «Δεν υπάρχει έγγραφο».

Είναι τόσο προκλητική η στάση των μαρτύρων αλλά και η αδιαφορία της προέδρου του δικαστηρίου, ώστε σε κάποια στιγμή που απαγόρευσε ερώτηση των συνηγόρων σε αστυνομικό με το σκεπτικό ότι «καλείται να εκφέρει κρίση», ένας εκ των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκε έντονα:

Ράλλης: «Η κρίση των μαρτύρων εξετάζεται κατά περίπτωση; Γιατί στον Αρσένη επιτράπηκε».

Πρόεδρος: «Απ’ ό,τι έχω δει, δεν ξέρεις νομικά για να ‘χεις άποψη. Κάθισε κάτω».

Ράλλης: «Μια διευκρίνιση θέλω».

Πρόεδρος: «Αυτό είναι εξυπνάδα. Θέλεις να μας πεις ότι κάνουμε διακρίσεις; Κάθισε κάτω».

Ράλλης: «Είπα κάτι συγκεκριμένο. Κάποια προσωπική κρίση ενός μάρτυρα έχει περισσότερη ουσία από κάποιου άλλου;».

Ιωάννου (συνήγορος Ράλλη): «Δεν στερείται της ικανότητας να κρίνει».

Πρόεδρος: «Νομικά δεν μπορεί».

Ράλλης: «Δεν κρίνω, ρωτάω».

Οι τρομοκράτες με τις στρακαστρούκες

Οι βόμβες της οργάνωσης σύμφωνα με τις καταθέσεις, υποβιβάζονται σιγά-σιγά σε κατσαρόλες-στρακαστρούκες. Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, που υπήρξε θύμα της επίθεσης με τις διαβόητες «κατσαρόλες» είπε χαρακτηριστικά: «δεν μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο καθώς δεν υπήρξαν ζημιές, ούτε έσπασαν τζάμια, απλώς απέμεινε μια μαύρη μάζα στον κοινόχρηστο χώρο έξω από την πολυκατοικία». Η υπεράσπιση (Κ. Παπαδάκης) δηλώνει ότι «οι κακουργηματικές εκρήξεις από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές έχουν υποβαθμιστεί  σε φθορές ευτελούς αξίας».

Εντωμεταξύ, οι έξι πρόσφατα συλληφθέντες ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση, καταγγέλουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια (σβήσιμο τσιγάρων στο σώμα τους) στην Ασφάλεια Αττικής.

Πηγές: «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα», «Αυγή», tvxs.gr

Zaphod

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-8Nj

Posted in: Ελλάδα