SEXting

Posted on 15 Μαρτίου, 2011 7:15 πμ από

3


γράφει η inflammatory

Το «sexting» για όσους δεν το έχουν υπόψην, αφορά την ανταλλαγή φωτογραφικού -κυρίως- υλικού και κειμένου, σεξουαλικής φύσεως μέσω των κινητών τηλεφώνων και προκύπτει απο τη σύνθεση των λέξεων «sex» και «txting» , όπου το t(e)xt αντιστοιχεί στο δικό μας «sms». Το εν λόγω φαινόμενο ξεκίνησε απο νεαρές ηλικίες στα μέσα της δεκαετίας του ’00 στις ΗΠΑ, αλλά έχει κάνει την εμφάνιση του και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έρευνα «Sex and Tech» που πραγματοποίησε το κέντρο ερευνών Teenage Research Unlimited για λογαριασμό του cosmogirl.com και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy, το 2ο% των Αμερικανών έφηβων έχουν στείλει δικές τους γυμνές φωτογραφίες σε φίλους και γνωστούς τους ή τις έχουν δημοσιεύσει οι ίδιοι στο internet.

 Υπάρχουν πολλές φορές όπου οι φωτογραφίες πέφτουν σε λάθος χέρια και αναμεταδίδονται σε μεγάλο αριθμό ατόμων ή στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια του απεικονιζόμενου προσώπου, γεγονός που έχει σταθεί αφορμή ώστε να ξεσπάσουν ανησυχίες στην Αμερικανική κοινωνία για την αντιμετώπιση του sexting, βασιζόμενες μάλιστα στις πιο «ακραίες» επιπτώσεις του που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.  Για παράδειγμα η 18χρονη Jesse Logan  απο το Ohio, αυτοκτόνησε διότι δεν άντεξε την αποδοκιμασία  (μηνών) απο τους συμμαθητές της, εξαιτίας της γυμνής φωτογραφίας που διέδωσε ο φίλος της απο το κινητό του στο σχολείο όταν τερματίστηκε η σχέση τους. Απο την άλλη δε λείπουν οι νομικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το sexting, όπως έγινε στην περίπτωση τριών κοριτσιών ηλικίας 14-15 ετών απο την Pennsylvania, οι οποίες κατηγορήθηκαν για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας διότι έκαναν sexting στα αγόρια τους, τα οποία ως παραλήπτες κατηγορήθηκαν για κατοχή. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφτεί και σε Alabama, Connecticut, Florida, New Jersey, NΥ, Texas, Utah και Wisconsin. Συνεπώς το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης δεν είναι το καταλληλότερο για την αντιμετώπιση του sexting τη στιγμή που οι εισαγγελικές αρχές χρεώνουν την ίδια κατηγορία σε αυτούς που στέλνουν τις τολμηρές φωτογραφίες, σε αυτούς που τις λαμβάνουν θέλοντας και μη και σε αυτούς που τις κάνουν forward: παιδική πορνογραφία. Ποιός είναι το θύμα; Όλοι και ταυτόχρονα κανένας. Είναι το ίδιο σύστημα που αναγκάζει τους ανήλικους να καταγράφονται στα πρακτικά της πολιτείας ως «δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων» για μια δεκαετία αν όχι δυο. Ένας τέτοιος δράστης είναι κάποιος που έχει καταδικαστεί για βιασμό, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και παραγωγή/διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Σύμφωνα με άρθρο στους Washington Times, στο Vermont πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις στα πλαισια μιας προσπάθειας για την αποποινικοποίηση γραπτών μηνυμάτων σε νέους 13-18 ετών, οπότε αυτό θα μπορουσε να είναι ενα παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που ενδεχομένως εφαρμοστούν στο μέλλον, ώστε να διαχωρίζεται η «εφηβική επιπολαιότητα» απο ποινικό αδίκημα παιδικής πορνογραφίας. Και βέβαια προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά, κυκλοφορούν στο εμπόριο εφαρμογές επιτήρησης κινητής τηλεφωνίας, όπως το TextGuard που φιλτράρει τα ηχητικά και γραπτά μηνύματα του κινητού τηλεφώνου στο οποίο έχει εγκατασταθεί, ώστε να μπλοκάρεται οτιδηποτε εντοπίζεται ως «ανεπιθύμητο».

Δυστυχώς τα ειδησιογραφικά δίκτυα δίνουν διαστάσεις τρομολαγνείας στο ζήτημα, αφού η πλειονότητα των ανταποκρίσεων σκιαγραφεί το sexting ως μια «ανησυχητική», «σοκαριστική» κι «επικίνδυνη» τάση στους έφηβους,για την οποία οι γονείς τους πρέπει να είναι σε επιφυλακή διότι τα παιδιά τους διατρέχουν τον κίνδυνο να καταλήξουν με ψυχολογικά τραύματα, στη φυλακή ή…και νεκρά. Αυτός όμως ο πανικός, μάλλον αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια συντήρησης της υπάρχουσας (δήθεν) «ηθικής» τάξης αφενώς και αφετέρου τη φοβία που υποβόσκει γύρω απο την απώλεια της γονικής μέριμνας και την αμηχανία που υπάρχει όταν ο έφηβος ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητα του.

Κακά τα ψέμματα η τεχνολογία έχει εισβάλει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενδεχομένως μπορεί κανεις να υποστηρίξει οτι ήταν θέμα χρόνου να χρησιμοποιηθεί και με σεξουαλικές προθέσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως οτι το sexcasting, δηλαδη η βιντεοσκόπηση ερωτικών σκηνών έχει προηγηθεί προ πολλού στις κρεβατοκάμαρες ενηλίκων…άσχετα εαν τώρα η τεχνολογική εξέλιξη έχει διευρύνει τις «επιλογές» με τη χρήση κινητού, live webcam ή ψηφιακής κάμερας και η αποθήκευση/αποστολή του περιεχομένου πραγματοποιείται με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάρτας φωτογραφικής μηχανής, e-mail και ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Συνεπώς το sexting σίγουρα δε θα μπορούσε να προκύψει εαν η νεα γενιά δεν τύχαινε να έχει μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες απο μικρή ηλικία. Ομως η σεξουαλική συμπεριφορά και η απενεχοποίηση όλων των γενεών καθορίζεται διαχρονικά απο τον τρόπο που φιλτράρουν τα μηνύματα που λαμβάνουν απο την κοινωνία…απο τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Κάποτε η πορνογραφία για παράδειγμα ήταν περιθωριακή, ο κόσμος αγόραζε το Playboy και όταν απέκτησε βίντεο έβλεπε διακριτικά στο σπίτι πορνοταινίες. Αργότερα τα ιδιωτικά κανάλια και ο περιοδικός Τύπος με τις ευλογίες του «celebrity culture» πρόβαλαν το σεξ στα σπίτια. Οι «περιπετειες» της Paris Hilton και της Pamela Anderson αμβλύνουν τον κοινωνικό στιγματισμό και τα νέα κοινωνικά ήθη επιτάσουν να γίνεις διάσημος με οποιονδήποτε τρόπο. Η ραγδαία επέκταση του διαδικτύου διευκόλυνε τη γιγάντωση της βιομηχανίας πορνο η οποία στις ΗΠΑ έχει αξία $13 δισ. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό «New Scientist» οι πιο συντηρητικές πολιτείες της χώρας αλλά και οι κάτοικοι των 27 πολιτειών που ψήφισαν νόμους κατά των ομοφυλοφίλων, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης πορνό.

Τελικά τι είναι «πορνό» στα Αμερικανικά ήθη; Το sexting στην κοινωνία του «me, myself and I» ή η υποκρισία;

Posted in: Ζωή, Κόσμος