του Mind the Gap
Ο Godzilla Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη γιαπωνέζικη ταινία και ειναι δημιούργημα του Ishirō Honda το 1954, έγινε το δημοφιλέστερο τέρας του κινηματογράφου και επηρέασε την pop παγκόσμια κουλτούρα απο τη μουσική μέχρι τα comics και τα video games. To cult τέρας που συνδέθηκε με την Ιαπωνία περισότερο απο κάθε άλλο ήρωα, γεννήθηκε μέσα απο τον φόβο για την πυρηνική ενέγεια και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην χώρα που δέχτηκε τα μοναδικά, στην εως τώρα ιστορία της ανθρωπότητας, πυρηνικά χτυπήματα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Συμβολικά ο Godzilla παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα μετάλλαξης απο κάποια πυρηνική δοκιμή στον ωκεανό και να τρέφεται με τα πυρηνικά καύσιμα απο ατομικούς αντιδραστήρες. Ο Godzilla είναι το προϊόν της ανθρώπινης υπεροπτικής παρέμβασης στη φύση και το αποτέλεσμα της αυτοκαταστροφικής ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, μια μεταφορική αλληγορία που αποτυπώνει τον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό και κυρίως εμπεριέχει απίστευτη για τα δεδομένα της εποχής οικολογική ανησυχία.
Αντικρύζοντας σήμερα την καταστροφή στην Ιαπωνία και τον πυρηνικό όλεθρο και έχοντας μεγαλώσει βλέποντας τον επιβλητικό και τεράστιο Godzilla στα ξεπεσμένα συνοικιακά σινεμά της δεκαετίας του 70, όπου είχε πάντα την τιμητική του, άλλοτε να ισοπεδώνει το Τόκιο και άλλοτε να παλεύει με άλλα τέρατα που σε αρκετές ταινίες της σειράς εμφανίζονται επίσης ως εποτέλεσμα της πυρηνικής ρύπανσης, δεν μπορώ παρά να κάνω συνειρμικές συνδέσεις. Έρχεται απο τον μολυσμένο Ωκεανό, έχει ραδιενεργή ανάσα που καίει τα πάντα, τρέφεται με πυρηνικά καύσιμα απο αντιδραστήρες, είναι σχεδόν άτρωτος και καταστρέφει ολόκληρες πόλεις. Τότε με τα πεινασμένα παιδικά μου μάτια, καταπίνοντας γεμάτος αφέλεια τα εντυπωσιακά για την εποχή εφέ, δεν είχα δώσει ποτέ σημασία στο φερμουάρ της στολής του Godzilla, που ορισμένες φορές ξεχωρίζει σε κάποια κακοτραβηγμένα ασπρόμαυρα πλάνα, ούτε στις χάρτινες φλεγόμενες μακέτες που αναπαριστούσαν τους θερμοπυρηνικούς σταθμούς που ποδοπατούσε … Σήμερα είδα τον άνθρωπο μέσα απο το τέρας να καταστρέφει τον εαυτό του και να παρατηρεί ανήμπορος τις «ασφαλείς» κατασκευές του να καταρρέουν και να εκμηδενίζονται. Θυμάμαι πως τον ζωγραφίζαμε στα παιδικά τετράδια και σχεδόν όλοι τον αποδίδαμε με πράσινο χρώμα, μη έχοντας δει ακόμη έγχρωμες ταινίες του, ίσως γιατι το πράσινο τον έκανε ένα φιλικό ερπετό στα μάτια μας … Τώρα πια ξέρω πως είναι γκρίζος με την γαλάζια ακτινοβολία Cherenkov στα αγκαθωτά πτερύγια της ράχης του να φέγγει απειλητικά κάθε φορά που ετοιμάζεται να φτύσει την ραδιενεργή ανάσα του ….
Ο Godzilla είναι πλέον μετά την καταστροφή ένας ευθύς συμβολισμός, πέρα απο την Ιαπωνία, πέρα απο τον κινηματογράφο, και την επιστημονική φαντασία, αν η πασίγνωστη κραυγή του μπορούσε να μεταφραστεί θα ούρλιαζε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, δεν υπάρχουν πυρηνικά «ατυχήματα» παρα μόνο θυσίες ανθρώπων στο όνομα της «ανάπτυξης» και πως η φύση απλά μας φιλοξενεί και δεν είμαστε οι επικυρίαρχοι του πλανήτη και του σύμπαντος.
Αναδημοσιεύω ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τον Godzilla, το φανταστικό τέρας σύμβολο της σύγχρονης Ιαπωνίας που τώρα βρίσκει την απόλυτη ταύτιση με την πραγματικότητα με την υποψία πως σύντομα θα λάβει και συμβολική θέση στα αντιπυρηνικά κινήματα.
Με απόλυτο σεβασμό στο δράμα τον συναθρώπων μας που δοκιμάζονται στην πατρίδα του Godzilla και την ελπίδα να γίνει η καταστροφή έστω ένα πικρό μάθημα της τελευταίας στιγμής για το μέλλον.
Mind the Gap
Σύντομο URL : http://wp.me/p1pa1c-8Kb
katy
15 Μαρτίου, 2011 9:15 μμ
Το γεγονός ότι άλλοι πλανήτες είναι ακατοίκητοι, πολύ πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός, ότι οι πυρηνικοί τους επιστήμονες, ήταν πιο προχωρημένοι από τους δικούς μας.
Salon Gahlin, Σουηδός συγγραφέας.
koula
15 Μαρτίου, 2011 9:34 μμ
οι άλλοι πλανητες ειναι ακατοικητοι… γιατι ολοι ηρθαν στη Γη…
😛 oula
tolos
16 Μαρτίου, 2011 1:34 μμ
χαχαχαχα. Πολύ καλό κάτυ
koula
15 Μαρτίου, 2011 9:21 μμ
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, δεν υπάρχουν πυρηνικά “ατυχήματα” παρα μόνο θυσίες ανθρώπων στο όνομα της “ανάπτυξης” και πως η φύση απλά μας φιλοξενεί και δεν είμαστε οι επικυρίαρχοι του πλανήτη και του σύμπαντος.»
σωστός!
καπως ετσι με τον εγωισμο μας για δυναμη?αναπτυξη?επιβολη… εγινε ο Ειρηνικος (κατ’ευφημισμον) ωκεανος -> πειρηνικος εγωκεανος…
γιατι δεν ειναι μονο η Ιαπωνια που εχει πυρηνικα, στο βιντεακι που ειχε βαλει ο λ νωριτερα λεει ο Αμερικανος καλεσμενος του Democracy Now οτι παρομοια αποτελεσματα μπορουσαν να εχουν και εκει, καθως εχουν στην Καλιφορνια πυρηνικους αντιδραστηρες… και φυσικα η Καλιφορνια (οπως και στο Σαν Ντιεγκο) ειναι σεισμογενης περιοχη… και διπλα στον ωκεανο, as well…
themanfrombenaki
15 Μαρτίου, 2011 10:12 μμ
Δεν ξερω κατα ποσο υπαρχει αλλη λυση σε ενα ενεργειακα υπερσπαταλο πλανητη παρα την ριψοκινδυνη χρηση της ατομικης ενεργειας. Οι διαφορες επιδημιες που ξεσκεπαζουν και το διατροφικο προβλημα ειναι ενδεικτικες ενος πλανητη που δεν μπορει να διαχειριστει τις συνηθειες του. Η ενναλακτικες μορφες ενεργειας παντως, σιγουρα δεν μπορουν να καλυψουν τις αναγκες μας και το συγχρονο ελληνικο φιασκο με τα φωτοβολταικα ειναι το καλυτερο επιχειρημα. τωρα αν ολα αυτα τα λεφτα για δοκιμες απο το 1945 και μετα πηγαιναν καπου αλλου..
DrAluca
15 Μαρτίου, 2011 11:12 μμ
Πριν την διαχειρηση ενεργειας μπορει να υπαρχει διαχειρηση καταναλωσης….
Και ηδη υπαρουν δεκαδες αντιπροτασεις στα επιμερους αντι της πυρηνικης…..ΟΙ εναλακτικες μορφες ενεργειας ΜΠΟΡΟΥΝ να καλυψουν τις αναγκες…αλλα οι πολιτικες διαχειρησης των απεδειχθησαν βλακωδεις και λυστρικες….
Αυτο ομως δεν ακυρωνει τις μεθοδους, αλλα τις πολιτικες….
Χαμογελατε…
galex
16 Μαρτίου, 2011 12:17 πμ
«Πριν την διαχειρηση ενεργειας μπορει να υπαρχει διαχειρηση καταναλωσης………………………….»
ΣΩΣΤΑ, ΣΩΣΤΑ, ΣΩΣΤΩΤΑΤΑ
themanfrombenaki
16 Μαρτίου, 2011 4:07 μμ
Συμφωνω απολυτα, φυσικα και χρειαζεται διαχειριση της καταναλωσης, το προβλημα ειναι οτι η κουλτουρα μας βασιζεται σε υπολογισμενα ρισκα, και γιαυτο αναφερα και την διατροφη, ολοι ξερουμε τι μαλακιες τρωμε, αλλα δεν αλλαζουμε διαιτα.
Τωρα για το αν αυτη τη στιγμη, με οικονομοτεχνικες μελετες βασισμενες στο υπαρχων οικονομικο συστημα νπιστευεις οτι οι εναλακτικες μορφες μπορουν να καλυψουν τις αναγκες, καλως. Εγω θα διαφωνισω.
DrAluca
17 Μαρτίου, 2011 11:00 μμ
Δυστυχως ομως η πυρινικη ενεργεια δεν ειναι ρισκο….
Ειναι ρωσικη ρουλετα…απλα αναμενεις ποιος θα την παθει…..
Χαμογελατε…
DrAluca
15 Μαρτίου, 2011 11:10 μμ
«Με απόλυτο σεβασμό στο δράμα τον συναθρώπων μας που δοκιμάζονται στην πατρίδα του Godzilla και την ελπίδα να γίνει η καταστροφή έστω ένα πικρό μάθημα της τελευταίας στιγμής για το μέλλον.»
Αυτο και τα Βιντεα της κυριας koulas με εχουν καλυψει απολυτα…..
solidarity…..
Χαμογελατε…
koula
16 Μαρτίου, 2011 12:51 πμ
η κυρια koula απλά ειδε τα βιντεακια που εβαλε ο «λ» νωριτερα…
Lotea
15 Μαρτίου, 2011 11:21 μμ
Πάντως για να σταματήσουμε να λέμε αμετροέπειες, υπήρχαν καμιά δεκαριά άλλα εργοστάσια στην περιοχή , τα οποία δεν πάθανε τίποτα. Αυτό που έπαθε την ζημιά, ήταν 40 χρονών και παλιάς τεχνολογίας, και έπρεπε να είχε κλείσει.
Οπότε αν η κατακλείδα μεταφράζεται στην ευχή η Ιαπωνία, να σταματήσει να έχει πυρηνικά εργοστάσια, δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
μανικακος
15 Μαρτίου, 2011 11:23 μμ
ασε να το πουν αυτοι που ζουν εκει….
Lotea
15 Μαρτίου, 2011 11:25 μμ
Αυτό θα πούνε…
μανικακος
15 Μαρτίου, 2011 11:28 μμ
καλα,αμα γεμισουν τα νοσοκομεια παιδακια χωρις μαλλια τα ξαναλεμε….
kixwtis
15 Μαρτίου, 2011 11:44 μμ
Μανικάκο ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις
Οι Ιάπωνες μετά το Ναγκασάκι δεν είπαν όχι στα πυρηνικά
Ούτε τώρα θα πουν όχι.
Ο άνθρωπος φαίνεται νοιώθει ότι όπως η ζωή του καθενός είναι σύντομη,
έτσι συμβαίνει και με τη ζωή στη γη γενικά
Οπότε λέει να τη «γλεντήσει» λίγο
Τώρα τι γλέντι περίεργο είναι αυτό όπου αεροπλάνα περνάνε πάνω από πυρηνικούς σταθμούς και τους βομβαρδίζουν δε το ξέρω ούτε θέλω να το ζήσω
DrAluca
15 Μαρτίου, 2011 11:50 μμ
Οι Ιαπωνες ….μονο οι ιδιοι ξερουν τι ειπαν…και τι και πως τους το υποσχεθηκαν….
Αλλα το γεγονος ειναι οτι το θεμα δεν ειναι μονο οι «Ιαπωνες»….αλλα ποια η σταση ημων στο θεμα των πυρηνικων….
Των ασταθων εκεινων μορφων ενεργειας που η ζοχαδα ενος και μονο μοριου μπορει να τιναξει στον αερα το συμπαν…..
Χαμογελατε…
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 12:26 πμ
Ναι Dr μπορεί να πέφτω σε παγίδα που δεν καταλαβαίνω.
Η νεοκλασσική οικονομία του ατομικού κέρδους οδηγεί σε αλτσχάιμερ και αυτισμό.
Οικονομικά σκεπτόμενοι ανοίγει τεράστιος χώρος για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στην Ιαπωνία αυτή τη στιγμή. Και μιας και δημιουργείται πρόβλημα ηλεκτροδότησης να τι έχει ζήτηση και από που θα βγάλουμε κέρδος: ενέργεια
Και με λίγες ράβδους ουρανίου 238 εμπλουτισμένες σε ουράνιο 235 και ακολουθώντας τα διάφορα γραφειοκρατικά έχουμε κάνει τη δουλειά μας και τα κέρδη που θα έρθουν θα μας φτάσουν για 13 γενιές. Και μην ανησυχείς για την επένδυση. Κάποιοι φορολογούμενοι θα την πληρώσουν, όπως και το κλείσιμο του εργοστασίου, με όποιο τρόπο κι αν κλείσει…
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 12:30 πμ
Οταν οι οροι οικονομια….και ουρανιο μπαινουν στην ιδια προταση σε χανω…
Οταν η οικονομια και μια εικονα ενος νεογεννητου με καρκινο στο λεμφικο προσπαθουν να με πεισουν οτι η οικονομια στην ενεργεια ειναι πανακια……..τοτε κατι λαθος γινεται…
Αλλα ειλικρινα σε αυτο το σχολιο σου σε εχασα….
Εγω ειπα οτι μονο οι Ιαπωνες μπορουν να αποφασισουν για τους Ιαπωνες….και πως τωρα ειναι καιρος να παρουμε θεση και «εμεις» πριν το μπαμ γινει στην αυλη μας….
Χαμογελατε…
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 12:32 πμ
Το παραπάνω βέβαια σκεπτικό δε συμβαίνει μόνο στους Ιάπωνες.
Αυτό εννοούσα.
Και οι Έλληνες έτσι σκέφτονται.
Δε θέλουμε να βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας και χωρικά και χρόνικα.
Μόνο το άμεσο κέρδος, μόνο το άμεσο κέρδος και μόνο για μας.
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 12:35 πμ
Δεν πιστευω οτι εχει εθνικα χαρακτηριστικα…
Αλλωστε….αν εδω ερθει πυρηνικο εργοστασιο, και εγω μαζι με 9 εκατομυρια ελληνες και ξενοι εργατες ενομενοι διαμαρτηρηθουμε,και παει μετα ο υπουργακος και βαλει την υπογραφη του δεν παει να πει οτι ο Ελληνας κοιταει το συμφερον του….
Χαμογελατε…
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 12:39 πμ
Dr
η General Electric, η Tοshiba και όποια άλλη κατασκεύαζε πυρηνικούς αντιδραστήρες το έκανε με ανθρώπους που έχουν δει πιο φρικαλέα πράγματα από μας. Μίλαμε για experts της φρίκης.
Απλά πάνω από τον άνθρωπο είναι το κέρδος. Αυτό το πράγμα λέω απλά
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 12:46 πμ
Dr
Τα κινήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Και αυτό το πράγμα ακριβώς που λέω είναι ότι την επομένη θα είναι όλοι στη δουλειά τους. Ελάχιστοι θα διαμαρτύρονται.
Θα γίνουν 2-3 δηλώσεις από πολιτικούς, θα γίνει και καμιά θεματική βραδιά με το Χατζηνικολάου της Ιαπωνίας και ύπνο.
Μοναδική εξαίρεση η Γερμανία, όπου κάτι ψιλογίνεται (γίνεται;)
Lotea
15 Μαρτίου, 2011 11:27 μμ
Και όχι μόνο αυτό αλλά η συζήτηση πάει και στο εξής: το εργοστάσιο είχε χτιστεί πριν 40 χρόνια, αναγκαστικά με αμερικάνικα μέσα, λόγω των όρων υποτέλειας. Να δείτε ότι θα μεταφραστεί και σε εθνικιστικά αντανακλαστικά. Τα δικά μας εργοστάσια δουλέψανε, το αμερικάνικο όχι.
DrAluca
15 Μαρτίου, 2011 11:32 μμ
Ακομα μια λαθος κατευθυνση για «εθνικη» συζητηση….
Διοτι οταν θα βγει το πρωτο θυμα απο Γιαπωνεζικο εργοστασιο….θα ειναι πλεον αργα….και η δικαιολογια για παλαιομενο συστημα θα ειναι ασπιρινη σε καρκινο για το θυμα αυτο….
Χαμογελατε…
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 12:05 πμ
Στον Onagawa που ειναι πιο σύγχρονος και ιαπωνικός πάλι παρουσιαστικαν προβλήματα.
Κάτι που κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει και κάθε μηχανικός μαθαίνει από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών του είναι ότι δε μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη κατασκευή με άπειρο όριο αντοχής.
Είναι ένα πολύ απλό επιχείρημα γραμμένο σε μία πρόταση και αρκεί μόνο αυτό και ας ξεχάσουμε τα κατάλοιπα. Είναι αρκετή η παραπάνω πρόταση για να αρνηθούμε την ύπαρξη αυτών των κατασκευών.
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 12:08 πμ
Και επαυξανω την προταση…..
Χαμογελατε…
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 12:15 πμ
Μπα… τώρα λένε ότι τα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας στον Onagawa ήταν φερτά από τον Fukoshima.
http://www.reuters.com/article/2011/03/13/japan-quake-onagawa-idUSTKG00708020110313
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 12:23 πμ
Επίσης δεν χρειάζεσαι άπειρη αντοχή, αν δεν έχεις άπειρη δράση 😀
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 8:54 πμ
Lotea και σεισμοί και τσουνάμι να μην υπάρχουν
κανείς δε μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει πόλεμος.
Και στον πόλεμο ανά πάσα στιγμή είναι εκτεθημένοι οι αντιδραστήρες σε βομβαρδισμούς
DrAluca
15 Μαρτίου, 2011 11:24 μμ
Αγαπητη lotea…..
Με ευχολογια σιγουρα δεν αλλαζει ο κοσμος…
Ομως δεν ειναι μακρυα η μερα που το σημεριναο «παλιο εργοστασιο» θα δωσει την σειρα του αμεσως επομενο «παλιας» (για την τοτε εποχη) «τεχνολογιας» και θα εχουμε το επομενο ιδιο περιστατικο….
Αν οχι αυριο…σε δεκα χρονια….αν οχι σε δεκα σε 20.
Γιατι να ρισκαρω το μελλον του εγγονου μου?
Ενω η συζητηση σε αλλη βαση μπορει να εξοικονομησει απλετη ενεργεια…
Χαμογελατε…
no longer posting
16 Μαρτίου, 2011 12:10 πμ
no longer posting
16 Μαρτίου, 2011 12:14 πμ
Μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street καθώς οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.
Η διεθνής ανησυχία κορυφώνεται για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ιαπωνία και το οικονομικό κόστος μετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία της χώρας.
Την ίδια στιγμή ο πυρηνικός εφιάλτης δείχνει να μην έχει τέλος μετά τις νέες εκρήξεις στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Tokyo Electric Power Co. στη Φουκουσίμα με τη ραδιενέργεια να απειλεί ακόμη και το Τόκιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Naoto Kan προειδοποίησε τον πληθυσμό της χώρας για «σημαντική» διαρροή ραδιενέργειας.
Ο ιαπωνικός Nikkei Stock Average έχασε σχεδόν 11% στις συναλλαγές της Τρίτης γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 και προκαλώντας αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας αλλά και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones υποχωρούν 269 μονάδες, ενώ του Standard and Poor’s χάνουν 34,50 μονάδες. Τα futures του Nasdaq υποχωρούν 69 μονάδες.
Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο τίτλος της General Electric Co. υποχωρεί σε ποσοστό σχεδόν 7%.
Η GE έχει σχεδιάσει όλους τους αντιδραστήρες στους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal η GE είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην ιαπωνική κυβέρνηση και έχει σε ετοιμότητα μηχανικούς της στην Ουάσιγκτον.
Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα σήμερα τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ οι αναλυτές δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η Fed στο κείμενο που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Στα μάκρο της ημέρας, συνέχισε να βελτιώνεται το Μάρτιο η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State αναρριχήθηκε στις 17,5 μονάδες από τις 15,43 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν τον δείκτη στις 16 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καθώς ενισχύθηκε το κόστος σε ενέργεια, βιομηχανικές παροχές και τροφίμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, η αύξηση των τιμών εισαγωγών αναθεωρήθηκε καθοδικά σε 1,3%, από το αρχικό 1,5%.
Παράλληλα, τους τελευταίους πέντε μήνες οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ σε ετήσια βάση εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 8,5%.
Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει μέσες εκτιμήσεις για αύξηση 0,9%.
Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγών πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20,6% σε ετήσια. Οι τιμές εισαγωγών στα τρόφιμα σημείωσαν αύξηση 0,8% τον περασμένο μήνα, ενώ έχουν ενισχυθεί κατά 15,8% τους τελευταίους 12 μήνες έως το Φεβρουάριο.
Πηγή:www.capital.gr
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 12:28 πμ
Οκ πολιτική διαχείρισης. Σταματήστε να καίγεστε όλη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή, βγάλτε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε, και μην ανάβετε φώτα στο σπίτι που δεν χρειάζεστε.
Ωραία να τα λέμε, πόσοι τα κάνουνε; Να μην μιλήσω για εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας, και ανακύκλώση, που απαξιώνονται συνέχεια.
Αν θέλετε τεχνολογία και blackberry βρείτε και πώς θα τη συντηρήσετε, γιατί από μεγαλοστομίες και ευχολόγια, ξέρουμε να λέμε όλοι….
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 12:33 πμ
Lotea…..αυτο που λες δεν ειναι πολιτικη διαχειρησης….
Μηπως γνωριζεις για τα συμβολαια ανθρακα και τη νπρασινη αναπτυξη στο παγκοσμιο σκηνικο?
Αυτο ειναι πολιτικη διαχειρησης…..
Το να κλεισω εγω πχ το πισι εχει πιστευεις μεγαλυτερο αντικτυπο(ακομα και αν «εγω» ειμαι 1 μυριο ανθρωποι)
η αν μειωσει 10% τους ρυπους του(με ηδη υπαρχοντες τροπους) η αλησιδα κατασκευης αμαξιων στην Γερμανια…?
Χαμογελατε…
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 12:45 πμ
Υπάρχει το λεγόμενο «αποτύπωμα» άνθρακα, που αντιστοιχεί στον κάθε άνθρωπο. Δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνει, λόγω τον δραστηριοτήτων του. Αν καταναλώνει πολύ ενέργεια η αυτοβιομηχανία στη Γερμανία, πολύ απλά δεν χρειάζεται να πάρεις αμάξι από εκεί. Τί είναι η ενέργεια, με την οποία θα παραχθεί το αμάξι, μποστά στην ενέργεια, που θα καταναλώσει, τα 20 χρόνια, που θα το έχεις στην κατοχή σου;
Και πόση ενέργεια θα γλυτώναμε, αν αντί να αγοράζαμε καινούρια αντικείμενα, επαναχρησιμοποιούσαμε ή ανακυκλώναμε τα παλιά; Για αυτό και η προσωπική συμπεριφορά, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, σε μια καταναλωτική κοινωνία.
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 12:51 πμ
Lotea…..Δεν διαφωνω στην ατομικη ευθυνη…απλα λεω οτι η ατομικη ευθυνη ΔΕΝ ειναι πολιτικη διαχειρησης….
Ατομικη ευθυνη ειναι πχ η ανακυκλωση…
Πολιτικη ειναι η ευρεση κινητρων ΓΙΑ ανακυκλωση….
Ατομικη ευθυνη ειναι το να μην αγοραζεις το αμαξι που καταναλωσε πολυ ενεργεια για να φτιαχτρει…
Πολιτικη ειναι να εχει ΜΜΜ για να μην χρειαζεσαι αμαξι παρα μονο για ελαχιστες περιπτωσεις…
Ατομικη ευθυνη ειναι κλεινω τις συσκευες που εχω σε αναμονη….
Πολιτικη ειναι δινω εναλακτικες….
Αυτο εννοω….
Και διαφωνω στο οτι η προσωπικη συμπεριφορα εχει μεγαλυτερη σημασια….Τεραστια ναι…αλλα οχι μεγαλυτερη απο τις μεγαλες κηλιδες ρυπανσης των εταιριων…
(κατι μαρμελαδες ακομα τσι περιμενω)
Χαμογελατε…
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 1:01 πμ
Είναι τεράστιο θέμα, που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο.

Αλλά θα συμφωνήσω για το θέμα των ΜΜΜ, γιατί έχουμε δει και στην Ελλάδα, τώρα τελευταία, που πάει το πράγμα. Ζήτω η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι (την τρέλα μου μέσα)….
Πάντως όταν ξεκινάμε να πάμε για το περίπτερο, στα 200 μέτρα με το αυτοκίνητο, ναι κάτι δεν πάει καλά με τις επιλογές μας…
Δεν είχαν και οι παππούδες μας αμάξι. Εμείς γιατί έχουμε γίνει τόσο εξαρτημένοι από αυτό;
Δεν σου έδωσα τις μαρμελάδες; Ψεύτη! 😉
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 1:06 πμ
Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
Με διαδυκτιακη μαρμελαδα νομιζεις θα γλιτωσεις????????????
Δεν γιναμε μονοι μας εξαρτημενοι lotea….
Αυτο το μαμημενο το χαζοκουτι, με την χαζοφυλλαδα και την ποληωρη διαφιηση…..μας τυραγναει το κεφαλι ολη μερα….
Καποια στιγμη οι πολλοι λυγανε και γινονται εστωπεριστασιακα ρομποτς….
Χαμογελατε…
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 1:12 πμ
Εεε είναι και η καλοπέραση….μην το λες.
Συν η προαστιοποίηση των Αθηνών μας κάνει να εξαρτώμαστε ακόμα πιο πολύ από το αυτοκίνητο.
Πάει ως εξής: υποβάθμιση του κέντρου-ο κόσμος μετακινείται προς ταπροάστια.
Όσο η πόλη μεγαλώνει γίνεται, θέλει ακόμα πιο πολλά λεφτά για καινούριες γραμμές μετρό και λεωφορείων, που είναι δύσκολο να βρεθούνε.
Άρα τί πρέπει να γίνει; Να μείνει ο κόσμος στο κέντρο, και να σταματήσει να μεγαλώνει η τερατούπολη—> θέμα πολιτικής εδώ, έχεις δίκιο.
Βρε γιατρέ μου, πες μου σου είπα, πού να στις φέρω τις μαρμελάδες, να σταματήσεις να με τυραγνάς 😉
DrAluca
16 Μαρτίου, 2011 1:16 πμ
Ειχε πει ενας αρχιτεκτονας(δεν θυμαμαι λοιπα στοιχεια) πως η λυση για αυτο ειναι τα πολλα κεντρα…Γυρω απο ενα μεγαλο κεντρο, να υπαρχουν επιμερους….και ενα δυκτιο που να τ ασυνδεει…
Στην απεικονηση του το ειχε περιγραψει πολυ ομορφα και απ οσο το ειχα μελετησει δεν ειχε κατι ακραιο….
Για την καλοπεραση….δεν θεωρω καλοπεραση το αμαξι για το περιπτερο, αλλα πατατιαση….μπουχτισμα….
Δεν ειναι φυσιολογικο να παιρνεις το αμαξι για 200 μετρα….και οταν το κανεις μονος σου…κατι δεν παει καλα με εσενα….
Αλλα οταν το κανουν μπολικοι….τοτε κατι δεν παει καλα κοινωνικα(σε θεμα διαχειρισης πολιτειας)
Οσο για τσι μαρμελαδες…μολις βρω χρονο θα σε στειλω ενα pm για να φαγω
🙂 🙂
Χαμογελατε…
kixwtis
16 Μαρτίου, 2011 9:08 πμ
Dr
μεταπόλεις λέγονται
Η αττική με την επέκταση της Αθήνας και τους αυτοκινητόδρομους στον Υμμητό που θα συνδέει το κέντρο με τα προάστια γίνεται μεταπόλη 😛
Lotea
16 Μαρτίου, 2011 1:28 μμ
Η Αθήνα λίγο πολύ κάπως έτσι είναι ήδη. Κάθε γειτονιά είναι ξεχωριστή, με το δικό της κέντρο. Πάλι υπάρχει η ανάγκη πυκνού δίκτυου μεταφορών.
Η μόνη λύση είναι θα ήταν το αποκεντρωμένο κράτος….πχ στην Γαλλία δεν θεωρείτε αυτονόητο, ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να είναι είναι συγκεντρωμένες στο Παρίσι. Αντίθετα πάρα πολλές βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις. Αλλά αυτό είναι μεγάαααλη κουβέντα….
Anakata-dyomenh
16 Μαρτίου, 2011 3:21 πμ
Για θυμηθείτε κι αυτό… http://tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1
koula
21 Μαρτίου, 2011 2:23 μμ
http://img251.imageshack.us/i/j26m.jpg/
koula
11 Μαρτίου, 2012 8:03 μμ
koula
11 Μαρτίου, 2012 8:13 μμ
koula
11 Μαρτίου, 2012 8:17 μμ
koula
11 Μαρτίου, 2012 8:31 μμ
koula
11 Μαρτίου, 2012 8:43 μμ