Rango – ένας μικρός και μόνος χαμαιλέων

Posted on 12 Μαρτίου, 2011 3:44 μμ από

11


Ένας ξένος -χωρίς καν όνομα- καταφθάνει σε μια μικρή πόλη στη μέση της ερήμου. Στην αρχή όλοι οι κάτοικοί της τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Προσπαθώντας να ταιριάξει με τους σκληρούς χαρακτήρες που τον περιτρυγυρίζουν αφηγείται μια ιστορία θάρρους και ανδρείας με πρωταγωνιστή τον ίδιο για να τους εντυπωσιάσει και γρήγορα θα πρέπει να υποστηρίξει τις πολυλογίες του με πράξεις. Καταφέρνοντας (έστω και από τύχη) να εξολοθρεύσει ένα «αρπακτικό» που τους απειλεί, γίνεται ήρωας και αποκτά νέα υπόσταση. Είναι πλέον ο Rango ο Σερίφης. Σύντομα θα πρέπει να τα βάλει με τους πραγματικούς εχθρούς της Dirt Town και να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για την κλοπή όλων των αποθεμάτων νερού από την τράπεζα εν μέσω ξηρασίας. Το Chinatown συναντά το spaghetti western, η έμπνευση συναντά την τρέλλα και κάπως έτσι ένας μικρός χαμαιλέοντας γίνεται ο αρχετυπικός πιστολέρο της (κινηματογραφικής) μυθολογίας του γουέστερν.

Ένα σπιρτόζικο κλείσιμο του ματιού, hommage στο -παρεξηγημένο- είδος διανθισμένο με όλων των ειδών τους χαρακτήρες και τα κλισέ που συναντάμε σε αυτό, δοσμένο με σουρεαλιστική διάθεση, χιούμορ αλλά και σεβασμό. Εντυπωσιακός φωτορεαλισμός στη σχεδίαση (από τα studio της Industrial Light & Magic), θαυμάσια πλάνα, ξεκαρδιστικές ατάκες και δράση, όλα πλαισιωμένα από την ανάλογη μουσική (ο Hans Zimmer σε κέφια) και μια μπάντα El Mariachi… Οι δεκάδες αναφορές σε ταινίες (όχι μόνο του είδους, θα συναντήσετε τα πάντα, από το «Fear & Loathing in Las Vegas» μέχρι τον «Indiana Jones» και το «Apocalypse Now!») καθιστούν την παρακολούθηση απολαυστικότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  δεν θα απολαύσετε την ταινία ακόμα κι αν δεν είστε cinefreak!! Και μέσα σε όλα αυτά μια σκηνή ανθολογίας όπου ο Rango συναντά το «Πνεύμα της Δύσης», μια animated version αυτού που πραγματικά το ενσαρκώνει στις συνειδήσεις των απανταχού κινηματογραφόφιλων!!

Φόρος τιμής σε ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια, ταυτόχρονα το Rango καταφέρνει να κάνει ουσιαστικό σχόλιο για τη σημερινή οικονομική κρίση και την εκμετάλλευση από τους κεφαλαιοκράτες. Όταν το σύστημα καταρρέι, όταν κάποιοι το εκμεταλεύονται προς ίδιον όφελος και η εμπιστοσύνη κλονίζεται ανεπανόρθωτα δεν υπάρχει κανένας από μηχανής θεός να φέρει τη λύση… και δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχει ούτε «ένας ατρόμητος σερίφης με ανέγγιχτη ηθική πυξίδα, πρόθυμος να προτάξει τα στήθη του και να αντιμετωπίσει τους κακούς«

Πραγματικός χαμαιλέοντας, ο Johnny Depp αποδεικνύει για άλλη μια φορά  -όχι ότι δεν το ξέραμε ήδη δηλαδή- ότι  μπορεί να παίξει τα πάντα. Αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργώντας ένας εντελώς αυτούσιο και αυτόνομο χαρακτήρα, ενσαρκώνει τον Rango με απίστευτη ζωντάνια και κωμικό timing.  Το όνομά του και μόνο στα credits οποιασδήποτε ταινίας είναι αρκετός λόγος για να τρέξουμε να τη δούμε, στα υπόψιν αυτό! (Ok, ας ξεχάσουμε όλοι το «The Tourist», ας προσποιηθούμε πως δεν γυρίστηκε ποτέ)

Η φράση σε italics είναι από την κριτική του αξεπέραστου, ανυπέρβλητου, απύθμενου και απαισιότατου φίλου μου  Γιάννη Βασιλείου στο cinemanews.gr

Τυχόν ομοιότητες του Rango  με ενδημικό  iguana και άλλα σαυροειδή του Blog είναι εντελώς συμπτωματικές.

Narrator

http://wp.me/p1pa1c-8Dp