Ιαπωνία: ο σεισμός και μετά το τσουνάμι…

Posted on 11 Μαρτίου, 2011 11:24 μμ από

106


Update – 13/3/11 (21.30′) http://newsonjapan.com/html/newsdesk/article/87966.php

“Περίπου 9.500 ανθρώποι αγνοούνται στην πόλη Minamisanriku στην περιφέρεια Miyagi από τον ισχυρότατο σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, δήλωσαν αρμόδιοι το Σάββατο. Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από το μισό του πληθυσμού (17.000) της πόλης.”

=============================================

Update – 13/3/11 (20.40′)

αεροφωτογραφίες των περιοχών πριν και μετά τον σεισμό και το τσουνάμι…

(περάστε με το «ποντίκι» πάνω από τις φωτογραφίες να δείτε το «μετά»)

http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm

=============================================

Update – 13/3/11 (19.30′)

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231099309

“Η Ιαπωνία διέτρεχε και διατρέχει υψηλό κίνδυνο, δεδομένου ότι βρίσκεται στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς (Rong of Fire): ένα τόξο σεισμικών και ηφαιστειακών ζωνών γύρω από τον Ειρηνικό, πάνω από τα όρια των τεκτονικών πλακών, στο οποίο εκδηλώνεται το 90% όλων των σεισμών στον πλανήτη.

«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα» ανέφερε στο Associated Press o Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).”

αυτο εννοει…

http://www.crystalinks.com/rof.jpg

 

 

 

 

 

και η κίνηση των πλακών στην περιοχή…

http://www.abc.net.au/news/infographics/japan-quake-2011/tectonics.htm

 

 

Update – 13/3/11 (18.30′)

από τη Narrator σε σχόλιο:

«διαβάζω σε tweets από pressproject τα εξής: Περίπου πριν μισή ώρα:

-Την ώρα που καταφέρνουν να ψήξουν τον αντιδραστήρα στο Fukushima νέα ανησυχία καθώς εμφανίζονται προβλήματα στο αντιδραστήρα στην Onogawa

-Υπάρχουν ενδείξεις για διαρροή ραδιενέργειας στη θαλάσσια περιοχή της Onogawa

-Το εργοστάσιο στη Onogawa είναι το πιο σύγχρονο. Υποτίθεται ότι διαθέτει τα πληρέστερα συστήματα. Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει ακόμα

-Στην Ιαπωνία τρεις αντιδραστήρες δοκιμάζονται ενώ ένας τέταρτος διερευνάται.Τα πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο

Πριν 6 λεπτά:
-Στην Onogawa φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Οι 3 αντιδραστήρες είναι «υπό έλεγχο» σύμφωνα με την ΙΑΕΑ. Και εκεί έχει ακολουθηθεί η διαδικασία χρήσης θαλασσινού νερού μετά από αστοχία του συστήματος ψήξης και έχει γίνει αποσυμπίεση Από την ελεγχόμενη αυτή αποσυμπίεση έχει απελευθερωθεί και η ραδιενέργια που μετριέται στην περιοχή. Χαμηλά πάντως επίπεδα βλέπει η ΙΑΕΑ

============================================================

Update – 13/3/11 (18.20′)

Φωτογραφίες από τις κατεστραμμένες περιοχές στην Ιαπωνία από το:

http://abcnews.go.com/International/slideshow/japan-earthquake-recovery-13122075

(βάζω μερικές και εδώ γιατί το λινκ μπορεί να απενεργοποιηθεί κάποια στιγμή)

 

Εκκένωση των πόλεων.

Φόβοι για πάνω από 1.000 θύματα και οι αρχές προειδοποίησαν ότι μια τήξη πυρηνικού αντιδραστήρα ίσως να συμβεί σε εγκαταστάσεις, μετά από το καταστρεπτικό πέρασμα του τσουνάμι που σάρωσε μια λωρίδα της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας.

 

(STR/AFP/Getty Images)

 

(STR/AFP/Getty Images)

 

 

(JIJI PRESS/AFP/Getty Images)

 

Σωστικά συνεργεία ψάχνουν να εντοπίσουν αγνοούμενους (JIJI PRESS/AFP/Getty Images)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kenji Shimizu/The Yomiuri Shimbun/AP Photo)

 

(Kyodo News/AP Photo)

 

Τρένο που παρασύρθηκε από το τσουνάμι (Kyodo News/AP Photo)

(Kyodo News/AP Photo)

(Kyodo News/AP Photo)

 

 

(YOMIURI SHIMBUN/AFP/Getty Images)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Update – στις 13/3/11 (14.40′)

από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4622069 (Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2011 15:58)

«Την έκρηξη και τη διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στην Ιαπωνία επιβεβαίωσε και επίσημα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ανακοινώνοντας ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου δεν έχει υποστεί ζημιές και τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί. Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Νωρίτερα, οι αρχές της Ιαπωνίας είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενο τήξης στον αντιδραστήρα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματισμένους εργάτες, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία TEPCO που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα, η έκρηξη προήλθε από μετασεισμό.

Οι τοίχοι ενός κτηρίου έχουν καταρρεύσει, ενώ η ιαπωνική τηλεόραση ζήτησε από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να μην βγουν καθόλου από τα σπίτια τους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπου σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1.

«Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία» πρόσθεσε ο Καν και χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες τη χώρα του «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο διαβεβαίωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 δεν έχει υποστεί «καμία ζημιά», επικαλούμενος τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας «έχουν μειωθεί» μετά την έκρηξη.

Νωρίτερα η TEPCO, είχε προχώρήσει στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα εντοπίστηκε ραδιενεργό Κάσιο. Το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά το φονικό σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3χλμ, διαβεβαίωσε.»

……………………………….

Update – στις 13/3/11 (13.00′ )

μετάφραση ορισμένων σημείων από άρθρο στο bbc (και είναι ολίγον βιαστιkoula, οπότε αν εντοπίσετε λάθη, αφήστε σχόλιο… ):

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12709598

Ο σεισμός ήταν ο 5ος μεγαλύτερος παγκοσμίως από το 1900 και σχεδόν 8.000 φορές ισχυρότερος από εκείνον που κατέστρεψε το Christchurch στη Νέα Ζηλανδία, τον περασμένο μήνα, λένε οι επιστήμονες. ( http://wp.me/p1pa1c-6uj).

Χιλιάδες ανθρώπων που κατοικούσαν κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής Fukushima διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή (koula: σε άλλα βίντεο και άρθρα αναφέρεται ότι αρχικά είχαν εκκενώσει περιοχή ακτίνας 3km αλλά αργότερα αύξησαν την ακτίνα σε 10km).

Ιάπωνες αρμόδιοι, σχετικοί με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, είπαν ότι η πίεση στο εσωτερικό ενός «αντιδραστήρα ζέοντος ύδατος» (boiling water reactor) ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό, καθώς το σύστημα ψύξης είχε τεθεί εκτός λειτουργίας (koula: σε ορισμένες περιοχές αυτό οφειλόταν στα νερά από το τσουνάμι που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους καταστρέφοντας γεννήτριες ντίζελ αλλά και πλημμυρίζοντας τις εγκαταστάσεις).

Αρμόδιοι είπαν ότι ίσως χρειαστεί να απελευθερώσουν εκούσια κάποιο μέρος του ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η πίεση, αλλά ότι σε αυτήν την περίπτωση δε θα υπήρχε κίνδυνος για την υγεία.

…………………………….

Η Χιλαρι Κλίντον είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ είχε στείλει στην περιοχή emergency coolant (koula: λογικά εννοεί κάποιο ειδικό σύστημα ψύξης, αλλά δεν ξέρω πώς να το μεταφράσω…). Αλλά αργότερα κάποιοι αρμόδιοι των ΗΠΑ είπαν ότι δεν παρεδόθη κανένα τέτοιο σύστημα ψύξης, καθώς οι Ιάπωνες είχαν αποφασίσει ότι θα χειριστούν την υπόθεση οι ίδιοι.

…………………………….

Η υπηρεσία πυρηνικών των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι 4 πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας είχαν σταματήσει τη λειτουργίας τους ασφαλώς.

…………………………….

Το τσουνάμι «έτρεξε» διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό με ταχύτητα 800km/h, πριν χτυπήσει την Χαβάη και την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές σημαντικών καταστροφών από εκείνες τις περιοχές.

Χιλιάδες ανθρώπων διατάχθηκαν να εκκενώσουν παράκτιες περιοχές στις πολιτείες της Καλοφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον.

…………………………….

Τα μεγαλύτερα κύματα (πάνω από 2μ ύψος) κατεγράφησαν κοντά στην περιφέρεια της Καλιφόρνια, ανέφερε το Κέντρο Προειδοποιήσεων για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (Pacific Tsunami Warning Centre).

Μια προειδοποίηση για τσουνάμι επεκτάθηκε σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό προς Βόρεια και Νότιο Αμερική, όπου πολλές άλλες παράκτιες περιοχές εκκενώθηκαν, αλλά ο συναγερμός αργότερα ήρθη στις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππινών, της Αυστραλίας και της Κίνας.

…………………………..

Ισχυρά κύματα χτυπούν τις περιοχές της Miyagi και Fukushima, καταστρέφοντας ντουζίνες παράκτιων κοινοτήτων.

Ένα κύμα ύψους 10 μέτρων χτύπησε την περιοχή Sendai, πλημμυρίζοντας αγροτικές περιοχές και σαρώνοντας αυτοκίνητα σε όλο τον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου εκεί. Φωτιές ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης.

(στον χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό: με τις χρωματιστές γραμμές «κυκλώνεται» η κάθε περιοχή ανάλογα με το αν ήταν μέτρια η επίδραση (πράσινο χρώμα-πιο απομακρυσμένες από το επίκεντρο), αν ήταν ισχυρή (κίτρινο χρώμα) ή ιδιαίτερα ισχυρή (κόκινο χρώμα).

…………………………….

Στο κεντρικό Τόκιο, αρκετοί υπάλληλοι θα παραμείνουν τη νύχτα στα γραφεία τους καθώς οι ανελκυστήρες δε λειτουργούν.

Η λειτουργία των τρένων έχει ανασταλεί, περιορίζοντας εκατομμύρια εργαζόμενους (koula: εννοεί αυτούς που μετακινούνταν καθημερινά με το τρένο μεταξύ οικίας-εργασίας) στην Ιαπωνική πρωτεύουσα.

Γύρω στα 4 εκατομμύρια σπίτια μέσα και γύρω από το Τόκιο αντιμετώπισαν διακοπές στην ηλεκτρική ενέργεια.

—————————————————————————–

Update –  στις 13/3/11: βίντεο που δείχνει την ταλάντωση ουρανοξυστών στην Ιαπωνία

youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JhJzdtzl6KY

 

Update – 14.00′, στις 12/3/11: εκκενώθηκε περιοχή γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις λόγω αδυναμίας κατάλληλης ψύξης του πυρήνα του αντιδραστήρα (περιοχή Fukushima)…

 

και ορισμένα λινκ σχετικά με τα τσουνάμι:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B9

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Tsunami_comic_book_style_el.png

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Propagation_du_tsunami_en_profondeur_variable.gif

======================================================================

(αρχική ανάρτηση την Παρασκευή 11/3):

Ο σεισμός διάρκειας περίπου 2 λεπτών που συνέβη στην Ιαπωνία  σήμερα (11/3/2011) στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος)  είχε εστιακό βάθος γύρω στα 25 km (δηλαδή δεν ήταν «επιφανειακός») αλλά ταυτόχρονα ήταν και πολύ ισχυρός. Ο κύριος σεισμός ήταν 8,9 Ρίχτερ ενώ οι μετασεισμοί ήταν της τάξης των 8, των 7 και των 6 Ρίχτερ.

edit: βίντεο που δείχνει την ταλάντωση ουρανοξυστών στην Ιαπωνία

Σύντομα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι (μεγάλα θαλάσσια κύματα που δημιουργούνται μετά από σεισμό-διάρρηξη/καθίζηση του πυθμένα θάλασσας) στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τελικά τα κύματα τσουνάμι (τα πρώτα ήταν ύψους 10 μέτρων) χτύπησαν τις ακτές της Βόρειας Ιαπωνίας, βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές κάτω από τόνους νερού και κατεστραμμένων κτιρίων και οχημάτων και… οτιδήποτε βασικά υπάρχει στις πόλεις (θα καταλάβετε όταν δείτε τα βίντεο πιο κάτω)…

Με αυτές τις καταστροφές κάποια κτίρια έπιασαν και φωτιά (φαίνονται και στις φωτογραφίες στο slideshow) ακόμα και 2 τρένα με άγνωστο αριθμό επιβατών «αγνοούνται» … ενώ σε κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις κηρύχθηκε συναγερμός από τις τοπικές αρχές, χωρίς προς το παρόν να έχει επιβεβαιωθεί κάποια διαρροή ραδιενέργειας.

από enet:
Παράλληλα, διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιοχές Μιγιάτσι και Φουκουσίμα. Πυρκαγιά ξέσπασε και στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, αλλά η νομαρχία Φουκουσίμα όπου βρίσκεται το εργοστάσιο διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για δυσλειτουργία του συστήματος ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού  διέκοψαν με ασφάλεια τη λειτουργία τους και ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιες χώρες και πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

EDIT Σάββατο 12/3/11-  μεσημέρι: εκκένωση περιοχής σε ακτίνα 10 km, γύρω από εγκαταστάσεις που έχουν πυρηνικό αντιδραστήρα, καθώς παραμένει πολύ θερμός ο πυρήνας του, παρά τις προσπάθειες να τον ψύξουν…
http://cnn.com/video/?%2Fvideo%2Fworld%2F2011%2F03%2F12%2Fbpr.grant.nuclear.plants.cnn

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Ο αριθμός των θυμάτων από όσο λένε είναι μεγάλος και ήδη έχουν καταμετρηθεί εκατοντάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Κρίνοντας από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, σίγουρα τα θύματα θα αυξηθούν δραματικά καθώς ακόμα και τα κτίρια να άντεξαν τον ισχυρότατο σεισμό (σχεδόν 9 Ρίχτερ!), κάποιοι θα παρασύρθηκαν από τις μεγάλες μάζες νερού των κυμάτων που σάρωσαν τις πόλεις… και από όσο φαίνεται και στις εικόνες, ολόκληρα κτίρια, και πλοία και τρένα παρασύρθηκαν… χώρια τις φωτιές στα κτίρια και στα εργοστάσια…

Συνεπώς, είναι πολύ ιδιαίτερη η περίπτωση της σημερινής καταστροφής στην Ιαπωνία γιατί δεν ήταν «ένας σεισμός ισχυρός»… αλλά ακολούθησε «και τσουνάμι 10 μέτρων»… και επίσης και φωτιές σε πολλές εγκαταστάσεις!! και μιλάμε για μια χώρα που ομολογουμένως ξέρει να χτίζει κτίρια που αντέχουν αλλά έχει και πυρηνικές εγκαταστάσεις…

Επειδή συνήθιζε ο κόσμος να το φέρνει σαν παράδειγμα κάπως έτσι: «αν θες, φτιάχνεις αντισεισμικές εγκαταστάσεις και δεν πειράζει αν είναι σεισμογενής η περιοχή, ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορείς να φτιάξεις! δες τους Ιάπωνες»… θα πρότεινα οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μαρτυρούν αυτές τις καταστροφές,  να κρατηθούν στη μνήμη και να αποτελέσουν επιχείρημα όλων μας, την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για

«την πράσινη πυρηνική ενέργεια που ακόμα και σε σεισμογενείς περιοχές μπορεί να αποτελέσει λύση»…

ή το άλλο το  «… και στην Ιαπωνία έχουν σεισμούς, αλλά έχουν και πυρηνική ενέργεια… εμείς γιατί όχι?? χαζοί είμαστε να μην φτιάξουμε τέτοια εργοστάσια??»

Και το λέω αυτό γιατί τα πράγματα νομίζω είναι απλά… δε μπορείς να «γλιτώσεις» από την κίνηση των τεκτονικών πλακών… πάντα θα συγκλίνουν, θα αποκλίνουν ή θα «τρίβονται χωρίς να καταβυθίζεται καμία»… άρα δε «γλιτώνεις» τους σεισμούς… πάντα θα γίνονται!

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσέξεις αυτά που «φτιάχνεις» πάνω στις πλάκες… να προσέξεις πόσο εύκολα καταστρέφονται και τι θα προκύψει από ενδεχόμενη καταστροφή τους! και να μην υπολογίσεις κόστος σε ευρώ εις βάρος ανθρώπινων ζωών ή περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, ας δεχθούμε ότι το κτίριο για παραγωγή πυρηνική ενέργειας μπορείς να το φτιάξεις όσο «γερό νομίζεις ότι χρειάζεται να είναι» (βλέπε κανονισμό Αντισεισμικής Προστασίας της περιοχής)… και ας υποθέσουμε ότι νοιάζεσαι αρκετά και δεν κάνεις τσιγκουνιές στις ακριβές-ασφαλείς κατασκευές… οκ!

Τι θα κάνεις αν πιάσει και φωτιά μετά τον σεισμό?? (ναι! γίνεται! έγινε…)

και αν πούμε ότι δεν ραγίσει τίποτα γιατί ήταν σωστή η κατασκευή του…

αλλά «βυθιστεί» όλο το κτίριο με την καθίζηση του εδάφους??


και αν … βυθιστεί στα νερά από το τσουνάμι που προέκυψε από τον σεισμό???

όπως λέει και στο βίντεο «όταν βλέπεις να έρχεται… δεν έχεις πού να πας!»

(δε χρειάζονται καν μετάφραση, νομίζω, τα βίντεο…)

======================

και τελικά πόσο και κυρίως… «πόσους θα ρισκάρεις»???


 

 

 

 

 

 

 

 


 

… Μάλλον είναι πιο έξυπνο να φτιάχνουμε κτίρια σεβόμενοι τους ανθρώπους που θα πρέπει να προστατευτούν μέσα σε αυτά και να μην κάνουμε απερίσκεπτες «επενδύσεις» που θα ρισκάρουν με το μέλλον (περιβάλλον και ζωή) των επόμενων γενιών.


======================================================================

οι εικόνες στο slideshow είναι από το http://www.buzzfeed.com

και οι άλλες από το http://www.boston.com

Sarwtiko Link: http://wp.me/p1pa1c-8Bi

koula