Νέα Ζηλανδία – 6,3 Ρίχτερ…

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2011 5:49 πμ από

18


Φονικός σεισμός με 65 νεκρούς (μέχρι στιγμής… γιατί είναι πολλοί οι παγιδευμένοι στα ερείπια)

[Αναδημοσίευση] όλο το άρθρο στο enet.gr

«Η χειρότερη φυσική καταστροφή από το 1931 σημειώθηκε σήμερα (σημ: Τρίτη 22/2) στη Νέα Ζηλανδία, όταν σεισμός, ο δεύτερος μέσα σε 5 μήνες, 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και πάλι την πόλη Κράισττσέρτς (Christchurch). Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή με το στρατό και τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν τους πολλούς εγκλωβισμένους.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  από το σεισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, ο οποίος προέβλεψε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Περισσότεροι από 200 είναι οι εγκλωβισμένοι σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Μπομπ Πάρκερ, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να ανασύρουν τουλάχιστον 150 άτομα.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η καταστροφή είναι μεγαλύτερη από αυτή του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι, αλλά και θύματα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή πιάσει φωτιά.»

«Σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί , ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η παροχή ρεύματος έχουν διακοπεί, ενώ υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων και χρησιμοποιούνται ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν.»

«Από το σεισμό αποκολλήθηκε ένα κομμάτι 30 εκατ. τόνων πάγου από το μεγαλύτερο παγετώνα της Νέας Ζηλανδίας. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο Εθνικό Πάρκο Κούκ δήλωσαν ότι η αποκόλληση έγινε από το Όρος Αοράκι και η πτώση τους στη λίμνη δημιούργησε κύματα ύψους 3,5 μέτρων τα οποία χτυπούσαν τις όχθες επί τουλάχιστον μισή ώρα .»

«Σημειώνεται ότι στη Νέα Ζηλανδία καταγράφονται περισσότεροι από 14.000 σεισμοί το χρόνο από τους οποίους περίπου 20 ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ

 

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-6uj

μετέφερε και υπογράμμισε η koula…