ΛΙΒΥΗ: Ο γιός του Gaddafi προειδοποιεί για εμφύλιο.Αρνείται ο δικτάτορας οτι διέφυγε για Λατινική Αμερική

Posted on 21 Φεβρουαρίου, 2011 7:00 μμ από

39


updated ανανέωση ροής ειδήσεων απο inflammatory

(05:17 πμ) Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της Λιβυής, ο Seif al-Islam Gaddafi, μετά απο 6 ημέρες αιματηρών συγκεντρώσεων ενάντια στο καθεστώς κυρίως στην Benghazi και Al Bayda , προειδοποίησε τους διαδηλωτές οτι ρισκάρουν την ανάφλεξη ενός εμφυλίου πολέμου όπου ο πλούτος πετρελαίου της χώρας «θα καεί«, τονίζοντας οτι ο πατέρας του θα επικρατήσει και επισημαίνοντας οτι «δεν είμαστε Τυνησία ή Αίγυπτος«. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, εκδηλώνονται πυρά εναντίον πολιτών που έχουν κατέβει στην Πράσινη Πλατεία και σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας στην Τρίπολη να διαδηλώσουν. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών έχει φτάσει συνολικά απο την Πέμπτη τους 230 και οι τραυματίες τους 1000, σηματοδοτώντας τη σκληρότερη καταστολή στο ντόμινο εξεγέρσεων που εκδηλώθηκαν στον Αραβικό κόσμο με αφετηρία την Τυνησία.

Η χώρα έχει αποκλείσει τη δυνατότητα στους ξένους ανταποκριτές να αναμεταδώσουν τα γεγονότα, ενω δεν λείπουν και οι περιοδικές διακοπές στο internet. Ωστόσο bloggers και ακτιβιστες αναμεταδίουν βίντεο και πληροφορίες απο μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter. Ο πρέσβης της Λιβύης στο Κάιρο Λύβιος αντιπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου Abdel Moniem el- Honey, δήλωσε την παραίτηση του απ’όλα τα πόστα του στο Κάιρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις της χώρα του, ενώ γίνεται λόγος για δυνάμεις του στρατού που τάχθηκαν υπέρ των πολιτών και «απελευθέρωσαν» την πόλη  Benghazi, νοτιοανατολικά της Λιβυής, από τις προσκείμενες στον Gaddafi στρατιωτικές δυνάμεις. Εν τούτοις υποστηρικτές του Gaddafi επιτέθηκαν σε τραυματίες σε νοσοκομεία. Παράλληλα, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η πληροφορία οτι το Alarabiya Net μετέδωσε πως ο Gaddafi πέταξε με ιδιωτικό τζέτ με προορισμό την Βενεζουέλα ή τη Βραζιλία. Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί απο κανένα άλλο μέσο. Κλίκαρε εδω για να ακούσεις μαρτυρία απο την Τρίπολη.

(17:10 μμ) Εδώ και μερικές ώρες ο πρέσβης της χώρας στην Κίνα, Hussein Sadiq al-Musrati, δήλωσε στον αέρα στο Αραβικό AlJazeera την παράιτηση του καλώντας τους διπλωματικούς αντιπρόσωπους να κάνουν το ίδιο. Επίσης πραγματοποιήθηκε σύλληψη ενός επικεφαλής στρατού στο σπίτι του, του Abu Bakr Yunis, ενώ γίνεται λόγος για πυρπολισμό 60 στρατιωτών, επειδή δεν ακολούθησαν διαταγές. Παραιτήθηκε επίσης ο υπουργός δικαιοσύνης Mustafa Abdul Jaseel, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες απο το καθεστώς 

(18:26 μμ) Επιβεβαιωμένη η παραίτηση Λίβυου πρέσβη στην Ινδία, ανεπιβεβαίωτη αυτή διπλωματικού αντιπρόσωπου στη Σουηδία (σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις αντικαθεστωτικές συγκεντρώσεις)

(18:38 μμ) απολογισμός απο International War Coalition Against Criminals: 519 νεκροί, 3980 τραυματίες, 1500 αγνοούμενοι

(18:56 μμ) Επιβεβαιωμένο: πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη και πυροβολούν διαδηλωτές

(19:17 μμ) Η Λιβυή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, όπου πολυεθνικές σαν την βρετανική BP Plc, την Αμερικανική Exxon, την Ιταλική ENI ανάμεσα σε άλλες, έχουν επενδύσεις στη χώρα. Χτές ο ηγέτης της φυλής Al-Zuwayya, που βρισκεται ανατολικά της χώρας, Shaikh Faraj al Zuway, απείλησε με διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου μέσα σε 24 ώρες εάν το καθεστώς δεν σταματήσει την καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απεργεία εργατών σε μονάδες παραγωγής πετρελαίου.  Συνεχίζεται εν τω μεταξύ το ντόμινο παραιτήσεων διπλωματών, παρασύροντας τη Μεγάλη Βρετανία και Ινδονησία.

(19:42 μμ) στο Reuters αρνείται η φήμη απο κυβερνητικό εκπρόσωπο της Βενεζουέλας οτι ο Gaddafi ταξιδεύει προς την περιοχή. Ωστόσο σύμφωνα με την Telegraph ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε οτι  δεν έχει πληροφορίες οτι είναι εκεί, αλλά οτι ήταν καθ’οδόν.

(20:43 μμ) οι ταραχές στη Λιβυή έκλεισαν το 6% της παραγωγής πετρελαίου του 3ου μεγαλύτερου παραγωγού στην Αφρική ενω διεθνείς εταιρείες ενέργας στέλνουν ενα μέρος του προσωπικού τους πίσω στη χώρα τους, ανεβάζοντας την τιμή του πετρελαίου πάνω απο $105 το βαρέλι. 

(20:54 μμ.) πάνω απο 100 πτώματα στρατιωτών βρέθηκαν στο στρατώνα Fandhi στην Benghazi, επειδή αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγές σε βάρος διαδηλωτών.

(21:02 μμ.) Επιβεβαιωμένη και η παραίτηση του πρέσβη της Λιβυης στο Bangladesh

(21:13 μμ.) απο Reuters & AlJazeera: 2 πιλότοι προσγειώθηκαν στη Μάλτα αρνούμενοι να καταστείλουν τους διαδηλωτές

(21:29 μμ.) καταδικάζει ο υπουργός Εξωτερικών του Qatar την επίθεση του καθεστώτος της Λιβυής ενώ άσκησε κριτική στη διεθνή κοινότητα για τη σιωπηρή στάση που τήρησε. Παράλληλα ζήτησε απο τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Amr Moussa, να συγκαλέσει επείγουσα σύνοδο κορυφής. Σύμφωνα με το Μέσο Ενημέρωσης «Enduring America» αυτή ειναι και η μόνη μέχρι τώρα επίσημη καταδίκη της Λιβυής απο αραβικό κράτος.

(21:47 μμ) συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, συνομίλησε με τον πρέσβη της Λιβυής Omar Jelbam, ο οποίος δήλωσε για τις φήμες παραίτησης οτι «Είμαι ακόμα ο πρέσβης. Έχω ακόμα τον έλεγχο. Δεν υπήρξαν παραιτήσεις απο την πρεσβεία. Είναι ενα ψέμμα που ξεκίνησε απο το BBC, απο μια γυναίκα που παλιότερα εργαζόταν εδώ«.

(22:13 μμ.) κονβόι με φαρμακευτικές προμήθειες, 5 ασθενοφόρα και 30 γιατρούς αποχώρησε πριν απο 2 ώρες απο την Αίγυπτο με προορισμό την ανατολική Λιβυή.

(22:20 μμ.) κυκλοφορεί η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία οτι Ισραηλινό F-16 στοχοποιούσε διαδηλωτές

(22:26 μμ.) πρέσβεις της Λιβυής στην Κίνα και Πολωνία δηλώνουν την παραίτηση τους. Εν τω μεταξύ και η κυβέρνηση της Λιβυής διαψεύδει οτι ο Gaddafi ήταν καθ’οδόν για Βενεζουέλα. Συνεπώς οι κυβερνήσεις της Λιβυής και της Βενεζουέλας το διαψεύδουν, ενώ ο βρετανός υπουργός εξωτερικών το επιβεβαιώνει.

(23:55 μμ) κυκλοφόρησαν στο yfrog.com σοκαριστικές εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων. Θεωρήθηκε σκόπιμη εκ μέρους μου η ενημέρωση, αλλά αμφιλεγόμενη η αναδημοσίευση.

Τρίτη 22/2

(01:02 πμ) Ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε οτι μίλησε με τον ομόλογο του στη Λιβυή, Moussa Koussa, ο οποίος του επιβεβαίωσε οτι ο Gaddafi παραμένει στη χώρα «ασκώντας την εξουσία που του έχει δοθεί  απο το κράτος και αντιμετωπίζοντας την κατάσταση στη χώρα, κάτι που αντικρούει τα σχόλια που έκανε στον Τύπο με ανεύθυνο τρόπο ο βρετανός  υπουργός εξωτερικών William Hague». Ωστόσο σε βίντεο της Telegraph καταγράφεται οτι οι βρετανοί διπλωμάτες εξακολουθούν υποστηρίζουν τις θέσεις τους.

(02:02 πμ) αναμένεται ομιλία του Gaddafi στην κρατική τηλεόραση της Λιβυής η οποία σύμφωνα με το Reuters σκοπεύει να αντικρούσει φήμες που έχουν κυκλοφορήσει.

(02:39 πμ) διπλωματικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δηλώνει στο AlJazeera πως αργησαν να κάνουν επίσημη δήλωση για τα γεγονότα στη Λιβυή εξαιτίας…της έλλειψης δυνατότητας για άμεση και ακριβή ενημέρωση (αφού απαγορευτηκε η πρόσβαση σε ξενους δημοσιογραφους)

(02:51 πμ) 15 δευτερολέπτων μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση έκανε ο Gaddafi στην κρατική τηλεόραση της Λιβυής, καθισμένος σε ενα παλιό αυτοκίνητο και κρατώντας ανοιχτή μια ομπρέλα διαψεύοντας οτι βρίσκεται εκτός Τρίπολης και δηλώνοντας οτι τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «σκυλιά». Δες εδω το βίντεο το οποίο χαρακτηρίστηκε απο το δίκτυο France24 ως «περίεργο» ενω η βρετανική Telegraph σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί εαν είναι αυθεντικό.

(03:37 πμ) περίπου 15.000 Αιγύπτιοι της Λιβυής επέστρεψαν στα σύνορα τη Δευτέρα, ενώ ο Αιγυπτιακός στρατός έστησε χώρους υποδοχής προσφύγων κοντά στα σύνορα με τη Λιβυή, καθώς και δυο κινητά νοσοκομεία στην περιοχή Salloum.

 

Για προσωπικές μαρτυρίες κλίκαρε εδώ

Πλάνα απο νοσοκομείο στην Τρίπολη

5 πυρπολημένοι στρατιώτες απο το ίδιο το καθεστώς στη Benghazi, επειδή αρνήθηκαν να εκπυρσοκροτήσουν σε διαδηλωτές. (update: 01:59 ο γυρω κόσμος φωνάζει «σκυλί» στα αραβικά αναφερόμενος στον Gaddafi)

 

Οι δολοφονίες του καθεστώτος Καντάφι

 

Βίντεο απο Τρίπολη 21/2

Μήνυμα απο Λιβυή (19/2)