ΦΑΚΕΛΟΣ Οικονομική Κρίση & Αριστερά

Posted on 16 Φεβρουαρίου, 2011 3:42 μμ από

154


Παύση πληρωμών. Αναδιάρθρωση. Ολική διαγραφή χρέους. Λογιστικός έλεγχος. Έξοδος ή παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωομόλογο…
Δεκάδες προτάσεις του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς που συχνά οδηγούν άλλοτε σε αντιπαράθεση, άλλοτε σε σύνθεση, αλλά και πολύ συχνά σε σύγχυση. Αιτήματα που δεν καταφέρνουν να βρουν διέξοδο επαφής με τη βάση, από τα παραδοσιακά media. Ομάδα μελών των «Σχολιαστών χωρίς Σύνορα» δημιουργεί ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των τάσεων της Αριστεράς, με επίκεντρο την οικονομική κρίση. Μιλάμε με οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, φορείς των κινημάτων, με σκοπό να συμβάλουμε στην έκφραση των προτάσεων της Αριστεράς στην πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Λεωνίδας Βατικιώτης
(Δημοσιογράφος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της «Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων-Πανεπιστημιακών» για την έξοδο από το ευρώ)

_____________________________________________________

Συνέντευξη: Κωστής Αναγνωστάκης, Πέτρος Παπαθανασίου

Λήψη Εικόνας: jaquou utopie

Μοντάζ: risinggalaxy

1ο ΜΕΡΟΣ: Μνημόνιο

Το Μνημόνιο υπήρξε πρωταρχική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, από το 2009, και η αιτία να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Έφερε την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν, χωρίς να έχει καν πείσει τις «αγορές». Με την εφαρμογή του, τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την προϋπόθεση ότι αυτά πηγάζουν από το λαό. Η αστική τάξη, έως και την ακροδεξιά, το στηρίζει, καθώς αυτό εξυπηρετεί τις επιθυμίες της όπως τις εκφράζει σταθερά εδώ και χρόνια.

_____________________________________________________

2ο ΜΕΡΟΣ: Ευρωομόλογο – Αναδιάρθρωση

Από μόνη της η συζήτηση για οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης σημαίνει ότι το Μνημόνιο απέτυχε ως προς τις προφάσεις του. Η φημολογούμενη επαναγορά του χρέους μεταφράζεται σε κρατικοποίησή του, ενώ και η υποστήριξη του ευρωομόλογου από την Αριστερά κινδυνεύει να αποτελέσει επανάληψη του λάθους του Μάαστριχτ. Η Γερμανία ορίζει τους όρους του, θέτοντας απαράβατες προϋποθέσεις συνταγματικού χαρακτήρα με το Σύμφωνο Ανταγωνισμού.

_____________________________________________________

3ο ΜΕΡΟΣ: Παύση πληρωμών – Επιτροπή Χρέους (ΕΛΕ)

Η χρεωκοπία είναι δεδομένη με αυτήν την πορεία. Η παύση πληρωμών με λαϊκούς όρους θα ανακουφίσει τα δημόσια οικονομικά χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στις κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες υπολείπονται των δημόσιων εσόδων, ακόμη και τώρα που υπάρχει τεράστια φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου. Ιστορικά, ο λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι λαϊκό αιτημα: Να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους να μάθουμε πού χρωστάμε, πόσο και με ποιους όρους.

_____________________________________________________

4ο ΜΕΡΟΣ: ΕΛΕ – Απεχθές χρέος – Έξοδος από το ευρώ

Απεχθές το χρέος που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Μπορεί η ΕΛΕ να μην ανατρέπει τον καπιταλισμό, αλλά σηματοδοτεί μία τεράστια μετακίνηση φορτίου στο ισοζύγιο της ταξικής πάλης. Διαψεύδεται ο Συνασπισμός στην άποψη ότι το ευρώ θωράκισε την ελληνική οικονομία. Η έξοδος από την ευρωζώνη θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, αρκεί να υπάρξουν πολιτικές για την ελάφρυνση των λαϊκών βαρών. Ούτε η έξοδος από το ευρώ, ούτε η παύση πληρωμών θα μας αποκόψουν από τις αγορές.

_____________________________________________________

5ο ΜΕΡΟΣ: Κρίση και Αριστερά Διεθνείς εξελίξεις

Η κοινοβουλευτική αριστερά δεν στήριξε την «Πρωτοβουλία Οικονομολόγων» για την έξοδο από το ευρώ.

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την οικονομική και παραγωγική τους ηγεμονία και η επιρροή τους στηρίζεται κυρίως στην πολεμική μηχανή τους. Ο ακήρυχτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος θα οξύνει τις πολιτικές αφαίρεσης κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων.