Κάιρο, πολιτικές μεταρρυθμίσεις προ των πυλών

Posted on 12 Φεβρουαρίου, 2011 12:33 πμ από

11


Συνέντευξη του Ναγκίμπ Σαουίρις στον δημοσιογράφο Tomas Avenarius

Αν «πέσει» η Αίγυπτος, θα «χαθεί» το μεσανατολικό. Τάδε έφη Ναγκίμπ Σαουίρις στη γερμανική εφημερίδα  Sueeddeutsche Zeitung, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Wind Hellas,Wind Ιταλίας και της Orascom Τelecom Holdings, από τους πλουσιότερους της επιχειρηματικής ελίτ της Αιγύπτου (χριστιανός κόπτης στο θρήσκευμα, σημ. του δημ.) με σημαίνουσα άποψη στην πολιτική σκηνή της χώρας. Δραστηριοποιημένος στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ο ίδιος, ενώ τα αδέρφια του Σάμι και Νασσίφ, ανήκουν αντίστοιχα στους «μεγάλους» του τουρισμού και των κατασκευαστικών, πάνω από τα τρία αδέρφια και τον διεθνή όμιλο εταιριών βρίσκεται ο πατέρας τους Όνσι. Ο Ν. Σαουίρις μέλος του «Συμβουλίου των σοφών» φέρεται να έπαιξε τον ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών  μαζί με άλλες ανεξάρτητες προσωπικότητες της χώρας. Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει την μετάβαση και πρόκειται να βοηθήσει το Κάιρο στις μεταρρυθμίσεις, ο ίδιος δεν δαιμονοποιεί τον Μουμπάρακ, είναι όμως, εναντίον της ριζοσπαστικής λύσης υπό τον φόβο της επικράτησης μιας χαώδους κατάστασης. Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης από την εφημερίδα.

SZ: Μετά από το όργιο βίας, τώρα βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις. Εξαγοράζει χρόνο το καθεστώς; Επιθυμεί να συντριβεί η αντιπολίτευση κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Σαουίρις: Όχι, μια προσέγγιση με ολοκληρωτική τακτική δεν θα βοηθούσε, τα πράγματα στην Αίγυπτο έχουν αλλάξει αμετάκλητα. Οι άνθρωποι διαδήλωσαν για Ελευθερία, δεν επιθυμούν να ζουν σε ένα παλαιωμένο σύστημα. Αν κάποιος επιμένει να συνεχίσει με την καταστολή, την επομένη δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα εκ. διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά δέκα εκ.

SZ:Ο ίδιος θεωρείστε μαζί με άλλα μέλη του «Συμβουλίου των σοφών» ως διαμεσολαβητές, γεγονός που είναι περιττό από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμαν συνομιλεί με την αντιπολίτευση.

Σαουίρις: Καθόμαστε μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών, η κυβέρνηση γευμάτισε μαζί με όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, και καταφέραμε πολλά κατά τη συνάντηση μας. Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Συγκροτήσαμε μια επιτροπή, η οποία θα εγγυηθεί για τα συμφωνηθέντα.

SZ: Υπήρξαν συμφωνίες; Οι αντίπαλοι του καθεστώτος στην πλ. Ταχρίρ απαιτούν εγγυήσεις, όπως κατά της μόνιμης ατιμωρησίας και της άμεσης αποφυλάκισης όσων συνελήφθησαν.

Σαουίρις: Δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις, τα αιτήματα είναι σαφή, όλοι οι συλληφθέντες πρέπει να απελευθερωθούν, δεν πρέπει να γίνουν άλλες συλλήψεις, τι άλλο μπορεί να γίνει; Τι να εγγυηθεί η κυβέρνηση;

SZ: Εμπιστεύεστε αυτά που λέει ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν;

Σαουίρις: Ναι, εμπιστεύομαι τον Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Σαφφίκ, πρόκειται για αξιόπιστα άτομα. Τον Ομάρ Σουλεϊμάν τον γνωρίζω εδώ και δέκα χρόνια, είναι ορθολογιστής και διαθέτει συγκροτημένη σκέψη.

SZ: Ο ίδιος όμως, απορρίπτει το κεντρικό αίτημα των αντιπάλων του καθεστώτος που είναι η άμεση παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ.

Σαουίρις: Και εγώ ο ίδιος το απορρίπτω. Οι νέοι στην πλατεία Ταχρίρ κατάφεραν υπερβολικά πολλα πράγματα μέσα σε δυο εβδομάδες, ο Μουμπάρακ δεν θα είναι υποψήφιος το φθινόπωρο, ο γιός του, Γκαμάλ, αποστασιοποιείται από τα πολιτικά πράγματα, το Σύνταγμα θα μεταρρυθμιστεί, υποστηρίζουμε την ουδέτερη εποπτεία στις εκλογές, ακόμα και την διεθνή παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας. Θα υπάρξει πραγματική ελευθερία στον Τύπο και στις επικοινωνίες, θέματα που πριν από δυο βδομάδες δεν διανοούμασταν να ελπίζουμε σ΄αυτά.

«Ο Μουμπάρακ δεν ήταν τέρας»

SZ: Οι αντίπαλοι του καθεστώτος, στην πλ. Ταχρίρ δεν αρκούνται σ΄αυτές τις αλλαγές.

Σαουίρις: Κατανοώ ότι οι νέοι τα θέλουν όλα, πρακτικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η αντιπολίτευση είναι ισχυρή, ωστόσο εκατομμύρια Αιγυπτίων δεν επιθυμούν την παραίτηση του προέδρου τη δεδομένη στιγμή. Για κάτι τέτοιο οι νέοι στην πλατεία δεν είναι προετοιμασμένοι, μέχρι σήμερα δεν μιλούν πάνω σ΄αυτό με μια φωνή.

SZ: Ακούγεται σαν να πρόκειται να συνεχιστεί, ακόμα αυτή η σύγκρουση για εβδομάδες.

Σαουίρις: Όχι δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό, δεν πρέπει να υπάρξει χάος στην Αίγυπτο, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανόδου της μουσουλμανικής αδελφότητας ή η επέμβαση του στρατού, και τα δυο θα ήταν καταστροφή για την Αίγυπτο.

SZ: Ποιοι λόγοι συνηγορούν σ΄αυτήν την περίπτωση υπέρ της λύσης του Ομάρ Σουλεϊμάν;

Σαουίρις: Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Αίγυπτο που να παίξει με την ειρήνη με το Ισραήλ ή να αγκιστρωθεί στην πολιτική του Ιράν, η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, η Αίγυπτος αποτελεί το κλειδί στην περιοχή. Σε περίπτωση που «πέσει» η Αίγυπτος και κερδίσει το Ιράν, η Συρία και η χεζμπολάχ, τότε χάνεται το μεσανατολικό.

SZ:Δείχνετε εμπιστοσύνη στον Ο. Σουλεϊμάν, ισχύει το ίδιο και για τον Μουμπάρακ;

Σαουίρις: Εμπιστεύομαι τον αντιπρόεδρο, και πιστεύω αυτά που είπε ο Μουμπάρακ δημόσια στο διάγγελμά του, ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ως στρατιώτης θέλει να διαφυλάξει την τιμή του. Εξάλλου, δεν ήταν όλα, όσα έκανε σαν πρόεδρος ο Μουμπάρακ, άσχημα, ούτε Σάχης της Περσίας υπήρξε, ούτε Χίτλερ ή Μπν Αλί. Ο στρατιωτικός Μουμπάρακ, υπερασπίστηκε την πατρίδα μας το 1973 και ανακατέλαβε την περιοχή του Σινά, ο πρόδερος Μουμπάρακ οδήγησε την οικονομία στην φιλελεύθερη οικονομία, εμείς οι επιχειρηματίες χαιρετίσαμε αυτήν τη μεταρρύθμιση, ο συνολικός απολογισμός της θητείας του δεν είναι άσχημος.

SZ: Ωστόσο η Ελευθερία και η Δημοκρατία συνεχίζουν να είναι περιορισμένες στην Αίγυπτο.

Σαουίρις: Ναι, ο πρόεδρος έδωσε λίγες ελευθερίες, δεν είναι δημοκράτης, αλλά (στρατιωτικός) δικτάτορας, όλα τα αποφάσιζε μόνος του, και ο γιός του εμφανίστηκε ξαφνικά στην πολιτική σκηνή, όλα αυτά δεν λειτουργούν στον 21ο αιώνα, δεν είναι όμως, τόσο άσχημα τα πράγματα, όπως παρουσιάζονται τώρα.

SZ: Τι καλό υπήρξε;

Σαουίρις: Ο Μουμπάρακ δεν υπήρξε τέρας, για παράδειγμα στο καθεστώς του τυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλί δεν μπορούσες να κλείσεις μια δουλειά, χωρίς να πάρουν ποσοστά/ μίζα τα μέλη της οικογένειάς του, αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει στην Αίγυπτο.

SZ:Στην οικογένειά σας βρίσκονται οι σημαντικότεροι από τους επιχειρηματίες της Αιγύπτου, δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσετε μίζες στο καθεστώς;

Σαουίρις: Ποτέ, δεν πλήρωσα τίποτα.

SZ: Πόσο καλές είναι οι πιθανότητες για τερματισμό του ξεσηκωμού στην Αίγυπτο

Σαουίρις: Είμαι κατά 60% αισιόδοξος, σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, η Αίγυπτος είναι η πατρίδα μου, δεν είμαι απ΄αυτούς που με την πρώτη δυσκολία δραπετεύει στο εξωτερικό. Εδώ και χρόνια ήμουν ο μόνος επιχειρηματίας που έθετα το ζήτημα της Δημοκρατίας, πάντα έλεγα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Πηγή

Υπεύθυνος για τη μετάφραση parameter λ

Στην ανάρτηση βοήθησε ο Back Door Man

http://wp.me/p1pa1c-6ba