Τζάμπα καίει η λάμπα, κύριε Ρέππα

Posted on 10 Φεβρουαρίου, 2011 8:18 μμ από

0


Του Γαλαξιάρχη

«Προέχει η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή», Δ. Ρέππας
«Το “δεν πληρώνω” δεν είναι κίνημα, αλλά τζαμπατζήδες». Γ. Πεταλωτής

Δε χρειάζεται να αναλωθούμε σε αναλύσεις περί δίκαιου του αγώνα, νομιμότητας και ηθικής. Ούτε καν να βγάλουμε το τεφτέρι και να μετράμε τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, για να βρούμε ποιος χρωστά σε ποιον και πόσο. Απλά ελληνικούλια χρειάζονται και ορθή ερμηνεία των λέξεων.

Ο τζαμπατζής θα κρυφτεί. Θα προσπαθήσει να περάσει στη ζούλα. Θα ανακατευτεί με το πλήθος για να μην τον πάρουν χαμπάρι. Κι αν γίνει τσακωτός θα παριστάνει τον ανήξερο, θα κλαφτεί ή θα επιχειρήσει να μεταφέρει την ευθύνη στον άλλον, τον διπλανό του, τον άγνωστο: «Δε φταίω εγώ, αυτός με παρέσυρε». Το κυριότερο όμως: ο τζαμπατζής που ανήκει στην άρχουσα τάξη θα φτιάξει το νόμο εκείνο που θα νομιμοποιήσει την παρανομία, την ανηθικότητα και την ξετσιπωσιά του.

Παρατηρείτε τίποτε από όλα αυτά στο κίνημα «Δεν πληρώνω»; Ο κόσμος έχει δηλώσει επανηλειμένα ότι δεν κρύβει ούτε το πρόσωπό του, ούτε την πινακίδα του αυτοκινήτου του. Οι επικεφαλής του κινήματος δηλώνουν ανοικτά την ταυτότητά τους, επιδιώκοντας μάλιστα την ποινική δίωξη, γιατί γνωρίζουν (ή πιστεύουν αν προτιμάτε) ότι είναι απολύτως νόμιμοι. Εκείνοι που πάσαραν το εισιτήριό τους στον επόμενο επιβάτη των ΜΜΜ, δεν το κάνουν στα κρυφά και βέβαια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το δηλώσουν δημόσια (παρεμπιπτόντως, κι αυτοί είναι εξίσου νόμιμοι). Το ίδιο και εκείνοι που σήμερα και αύριο θα αρνηθούν την πληρωμή της υπέρογκης αύξησης του ενιαίου εισιτηρίου. Ακόμη και σήμερα που γνωρίζουν ότι η εξουσία μπορεί να τους καταστήσει παράνομους με το «έτσι θέλω» δεν αρνούνται τις συνέπειες, ούτε κάμπτονται στο δίκαιο αίτημά τους.

Αυτή είναι η κύρια και ουσιαστική διαφορά. Κι αν δεν το καταλαβαίνετε αγαπητοί νομοθέτες τζάμπα μάγκες και τζαμπατζήδες τσιράκια τους δικό σας το πρόβλημα. Στην τελική υπάρχει πάντα και το ξυδάκι. Και επιπλέον, για την ώρα, η τιμή του παραμένει προσιτή.

Υ.Γ.  Μία προτροπή προς την κοινοβουλευτική Αριστερά: Μην τρέφετε κινηματικές αυταπάτες και το κυριότερο μην τολμήσετε να επιχειρήσετε να κουκουλώσετε το κοινωνικό κίνημα ανυπακοής. Το μόνο που οφείλετε να κάνετε τώρα είναι να διαμορφώσετε ταξική συνείδηση σε αυτόν τον κόσμο που απαρτίζεται από άνεργους, μικροαστούς, εργάτες, φοιτητές, νοικοκυρές, μαγαζάτορες, καφενόβιους και μηχανόβιους, χεβιμεταλάδες, (μ)παοκτζήδες, γαύρους, χριστιανούς ορθόδοξους, γκέι και ατενίστας. Και, για όνομα του/των θεού/ων, όχι σαν ιδεολογική ελίτ που πάει να πασαλείψει με τσιτάτα ένα άγουρο ξύπνημα ταξικής αυτοσυνείδησης, ούτε όμως και σαν μαρκετινίστες κομματικής ταμπέλας. Από δίπλα σύντροφοι. Ούτε από πάνω, ούτε από… πίσω.

Ζaphod

Για μία απολαυστική ανάλυση του «τζάμπα» παραπέμπω στο εξαιρετικό κείμενο του Νίκου Σαραντάκου

Short URL: http://wp.me/pPn6Y-67V