Μέλος της κλίκας του Μουμπάρακ ύποπτο ότι διηύθυνε την αντι-χριστιανική επίθεση στην Αλεξάνδρεια

Posted on 9 Φεβρουαρίου, 2011 6:17 μμ από

6


Του Χισάμ Χάμζα

(τη μετάφραση έκανε το Καπυμπάρα)

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη υποψιάζεται τον πρώην υπουργό εσωτερικών ότι οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση που αποδόθηκε στην Αλ-Κάιντα

Εδώ και τριάντα χρόνια και μέχρι τις 31 του φετινού Ιανουαρίου υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης. Προχθές άρχισε η έρευνα για την εμπλοκή του Αιγύπτιου πρώην υπουργού εσωτερικών, Χαμπίμπ Ελ-Άντλι στην αντι-κοπτική επίθεση της Πρωτοχρονιάς που προκάλεσε το θάνατο εικοσιτεσσάρων ατόμων στην Αλεξάνδρεια. Ο γενικός εισαγγελέας Αμπντελμαγκίντ Μαχμούντ θεώρησε ότι υπάρχουν επαρκή και σοβαρά στοιχεία για να ανοίξει η έρευνα σχετικά με τον πρώην ισχυρό άνδρα του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Σε συνέντευξή του στο Αλ-Τζαζίρα, ο Ραμζί Μαμντούχ, Κόπτης δικηγόρος, δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία με αυτό το περιεχόμενο, αμέσως μετά την παρουσία άρθρων στον λιβανέζικο κυρίως τύπο, που έσπειραν κάποιες περίεργες φήμες: Άγγλος διπλωμάτης διηγούταν σε Γάλλους ομολόγους του ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα επιθυμούσε να δει τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείπει την εξουσία εξαιτίας μιας εμπιστευτικής πληροφορίας που αποκτήθηκε πρόσφατα από τη βρετανική πρεσβεία στο Κάιρο. Ζητώντας πολιτικό άσυλο, ο υπολοχαγός Φάτχι Αμπντελουάχιντ, πρώην μέλος της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, αποκάλυψε ότι η επίθεση στην Αλεξάνδρεια είναι προϊόν ενός μηχανισμού, που οργανώθηκε από τον πρώην υπουργό εσωτερικών. Στόχος ήταν να κερδισθεί η αλληλεγγύη των δυτικών κυβερνήσεων με την πρόκληση μιας επίθεσης από εξτρεμιστές ισλαμιστές, οι οποίοι θα είχαν στρατολογηθεί -και θα είχαν τελικά παγιδευτεί- από έναν ενδιάμεσο.

Εσωτερική δουλειά

Κατά ειρωνεία της τύχης, ήταν στις 25 Ιανουαρίου, την πρώτη μέρα της εξέγερσης που συντάραξε τη χώρα, που παρουσιάστηκε στον αιγυπτιακό τύπο μια συνέντευξη, πολύ ενημερωτική όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ, ο Χαμπίμπ Ελ-Άντλι κατηγόρησε την Αλ-Κάιντα και τον «Ισλαμικό Στρατό της Γάζας» ότι ήταν οι οργανώσεις που ευθύνονταν για την επίθεση. Επιμένοντας στο γεγονός ότι απουσιάζουν από την εθνική επικράτεια πυρήνες συνδεόμενοι με την οργάνωση του Μπιν Λάντεν, ο υπουργός παρουσίασε αντίθετα την λωρίδα της Γάζας σαν ένα πραγματικό φυτώριο τρομοκρατών συνδεόμενων λιγότερο ή περισσότερο με τη Χαμάς και την Αλ-Κάιντα. Μια ρητορική που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Για δύο εβδομάδες, αυτές οι απόψεις θα μπορούσαν ακόμα να εμφανίζονται στην παραδοσιακή ρητορική που συνίσταται στη μεγέθυνση της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή. Αντίθετα υπό το φως της δικαστικής υποψίας που βαρύνει τον Χαμπίμπ Ελ-Άντλι, αυτές οι κατηγορίες και οι συνεπαγωγές του τύπου «τρομοκράτες – ισλαμιστές – αγωνιστές της παλαιστινιακής υπόθεσης» μοιάζουν από δω και μπρος να αποκαλύπτονται ως μια προπαγάνδα τελείως ψευδής. Η έρευνα που άνοιξε από τη δικαιοσύνη, από δω και πέρα φαίνεται να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη: Δεν αφορά μόνο την εξακρίβωση του συγκεκριμένου ρόλου του πρώην υπουργού –στον οποίο έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα- αλλά και τον προσδιορισμό των κρατικών –εθνικών είτε διεθνών- συνεργών, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε για να καταστρώσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Μέσα στις επόμενες μέρες, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις του γαλλικού πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου σε σχέση με αυτήν την απίστευτη πληροφορία. Ενώ είναι γεγονός ότι απουσιάζει κάθε επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Αλεξάνδρεια, αυτή η άγνωστη στο ευρύ κοινό πληροφορία (υπογραμμίστηκε μόνο από το «Oumma» και το «La Vie»), δεν εμπόδισε τις περισσότερες γαλλικές εφημερίδες να αναπαράγουν την επίσημη εκδοχή της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Όπως έπραξε και ο Νικολά Σαρκοζί, εργαλειοποιώντας αυτήν την τραγωδία, ήταν χωρίς αμφιβολία ευκολότερο να μην ελέγξει κανείς αυτήν την πληροφορία και να ικανοποιηθεί προειδοποιώντας την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο μιας «θρησκευτικής εκκαθάρισης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει παρόλ’ αυτά και μια αχτίδα ελπίδας: Σε αντίθεση με τη γαλλική διανόηση, οι Κόπτες, στον τόπο των γεγονότων, δεν φαίνεται να έπεσαν στην παγίδα να παρουσιάσουν όλους τους συμπατριώτες τους σαν μέλη μιας μουσουλμανικής κοινότητας, που μετατρέπεται ξαφνικά σε εχθρική και επικίνδυνη. Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια δεν πέτυχε πλήρως το στόχο αυτών που τη σχεδίασαν.

Από το γαλλικό μουσουλμανικό σάιτ «Oumma.com»

Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-668