Από το blog της εφημερίδας der Freitag (μετάφραση: η Παρασκευή) με ημερομηνία 29.01.2011 και τίτλο «Το μυστικό σχέδιο: Αίγυπτος και ιμπεριαλισμός». Ο αρθρογράφος εστιάζει, κυρίως στα γεγονότα και στην προπαγάνδα που ασκείται από τον Τύπο της Δύσης. Το άρθρο συμπληρώνεται από προσθήκες- παραπομπές σε παλιότερα και νεότερα δημοσιεύματα.
Τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα των Φαραώ, αναρωτιέται ο αρθρογράφος της εφημερίδας «der Freitag» , o προ αμνημονεύτων ετών νόμος της «έκτακτης ανάγκης» της δικτατορίας Μουμπάρακ, που υποστηρίχθηκε από τις φίλιες δυτικές δυνάμεις μπαγιάτεψε, κάποτε το ποτήρι θα ξεχείλιζε. Έπειτα το ερώτημα που προκύπτει εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με το blog εφημερίδας, είναι με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί στην πραγματικότητα η περαιτέρω χρηματοδότηση των εξοπλισμών με πετρελαιοδολάρια, ενώ το 90% περίπου του πληθυσμού παραμένει φτωχό; Πρόκειται για μια ιδανική σύλληψη, νεοφιλελεύθερη που πρέπει να διατηρηθεί.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ελεύθερες εκλογές. Θα χρειαστεί ένα θέαμα, όπως μια εξέγερση, σημειώνει ο αρθρογράφος. Η γενικότερη δυσαρέσκεια και οι στιγμιαίες εντάσεις προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία. Χάρη στην μακροχρόνια εμπειρία σε καταστολές εξουδετερώνονται και εξοντώνονται πίσω από το παρασκήνιο πολιτικές ομάδες που δεν είναι «δημοφιλείς» σ΄αυτούς τους κύκλους. Κατά μαγικό τρόπο, εμφανίζονται ομάδες πρόθυμες και φιλοδυτικές στα πλαίσια της δημοκρατικής υπερπροστατευτικότητας (βλ. προτεκτοράτα).
Τα δημοσιεύματα των δυτικών ΜΜΕ δείχνουν, εν μέσω της ανωμαλίας που προέκυψε, το δρόμο σημειώνει ο αρθρογράφος συνεχίζοντας ότι με απροκάλυπτο τρόπο χρησιμοποιούν όρους όπως «επίδραση ντόμινο», όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Bush στον πόλεμο του Ιράκ. Έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το Ιράν, μάλλον θα κρίνεται ως επιτυχής αυτή επινόηση των δυτικών ΜΜΕ, καθώς τη συνοδεύουν οι «ευλογίες» της δύσης.
Ακολουθούν οι προσθήκες και παραπομπές του αρθρογράφου.
Προσθήκη 1:
Η Αίγυπτος είναι η χώρα, στην οποία θα αποφασιστεί το μέλλον του ισλάμ και της Δημοκρατίας για τον αραβικό κόσμο, όχι το Ιράκ.
(βλ.) http://www.nytimes.com/2011/01/31/world/middleeast/31israel.html?_r=3&hp
«For the United States, Egypt is the keystone of its Middle East policy,» a senior official said. «For Israel, it’s the whole arch.»
Προσθήκη 2:
Η χορήγηση όπλων και εξοπλισμών στην Αίγυπτο διπλασιάστηκαν το 2009, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. (Τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί από το αρμόδιο υπουργείο της Γερμανίας)
Προσθήκη 3:
Δεν πρέπει να παραβλεφτεί η Κίνα, με την επιρροή που ασκεί στην περιοχή. Η Κίνα, με την πολιτική της, αποτελεί εναλλακτική λύση για την χρεοκοπημένη δύση, καθώς υποστηρίζει στοχευμένα την ανοικοδόμηση των υποδομών, πολιτική που μοιάζει ευπρόσδεκτη στα μάτια φτωχών ανθρώπων. Τέτοιες οικονομικές πρακτικές ασκούν τεράστιες πιέσεις στα ίδια τα δικτατορικά καθεστώτα και εξωθούν τη δύση στην κατάρτιση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων πριν χαθεί για αυτές εντελώς η επιρροή στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο αρθρογράφος επικαλείται παλιότερα δημοσιεύματα μεταξύ των οποίων στρέφει το βλέμμα του στην αυστριακή εφημερίδα «der Standard» που έγραφε στις 09 Ιουνίου του 2010 :
Δημοσίευμα από «der Standard» :
«Ο El Baradei μαζί με τη μουσουλμανική αδελφότητα και την Αριστερά σε μια βάρκα.
Ο βραβευμένος με νόμπελ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διασφάλισε για την μεταρρυθμιστική καμπάνια της Αιγύπτου την υποστήριξη των «αδερφών μουσουλμάνων» και πολλών αριστερών σχημάτων στη χώρα. Ο νέος ελπιδοφόρος πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τόνισε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με αριστερά μέλη της αντιπολίτευσης, ότι μετά από τις συναντήσεις που είχε με πολίτες και συζητήσεις με μέλη διάφορων πολιτικών ομάδων, είναι πεπεισμένος περισσότερο απ΄ό,τι ποτέ πως ο αιγυπτιακός λαός είναι έτοιμος για την μετάβαση.»΄
http://derstandard.at/1276043419185/ElBaradei-holt-Muslimbrueder-und-Linke-ins-Boot
Από την επικαιρότητα ο αρθρογράφος επιλέγει σχόλιο του Stephan Rosiny από το ινστιτούτο GIGA (German Institute of Global and Area Studies ) με έδρα το Αμβούργο. Λέει συγκεκριμένα στο σχόλιό του ο Στέφαν Ροζίνυ: «Η μουσουλμανική αδελφότητα γίνεται μάρτυρας μιας μαθησιακής διαδικασίας που επιτελείται, επί του παρόντος απορρίπτουν την πολιτική βία για την άνοδό τους στην εξουσία, έχουν συνηθίσει την πολυφωνία και τη δημοκρατία και βλέπουν ότι πρόκειται για συμβατές έννοιες στα πλαίσια του Ισλάμ.»
http://www.giga-hamburg.de/english/index.php?file=news.html&folder=imes
Σχόλιο του δημοσιογράφου:
Η μουσουλμανική αδελφότητα έχει επιληφθεί ενεργά και με επιτυχία για την υποστήριξη του φτωχού πληθυσμού (σημ. 90%). Βγάζοντας κανείς τα γυαλιά που αλλοιώνουν την πραγματικότητα από την σκοπιά της θρησκείας, η μουσουλμανική αδελφότητα είναι η Αριστερά της Μέσης Ανατολής, εξού και το όλο μίσος προς αυτήν από την καθεστηκυία τάξη της δύσης.
Τελειώνοντας ο αρθρογράφος, κλείνει με κάποια αποσπάσματα από άρθρο του Spiegel online υπό τον τίτλο «Το τέλος της δυτικής αξιοπιστίας», που δημοσιεύτηκε σήμερα (03/02/2011):
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,743164,00.html
«Εκατομμύρια ανθρώπων στην Μέση Ανατολή θέλουν ελευθερία, όπως κάποτε ήθελε και το πρώην ανατολικό μπλοκ. Τότε η δύση φάνταζε πρότυπο, σήμερα προδίδει τις αξίες της, κατ΄αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνει τον εχθρό της που είναι οι ένοπλοι ισλαμιστές
…
Δεν υπάρχουν και πολλές περιοχές στον κόσμο, όπου η διπρόσωπη ηθική υπήρξε τόσο εξόφθαλμη, όπως στην Μέση Ανατολή. Στα αφτιά των 1,5 εκ Παλαιστινίων θα πρέπει τα λόγια των δυτικών για Ελευθερία και Δημοκρατία να ακούγονται τόσο αξιόπιστα, όσο κάποτε ακουγόταν ο έπαινος από το στόμα του Μπρέζνιεφ για την Ελευθερία και τον Σοσιαλισμό στα αφτιά των κατεχόμενων Πολωνών. »
Πηγή: http://www.freitag.de/community/blogs/streifzug/geheimplan-aegypten
Υπεύθυνος για τη μετάφρασηκαι την παράθεση του άρθρου parameterλ
Τεχνική υποστήριξη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνεί με τα συμπεράσματα του αρθρογράφου) Jaquou Utopie
nolongersafe
3 Φεβρουαρίου, 2011 10:32 μμ
η Αίγυπτος των 80 εκατομμυρ’ιων κατοίκων, του πανάρχαιου πολιτισμού, της τεράστιας στρατιωτικής μηχανής, του πλούσιου σε υδατάνθρακες υπεδάφους, της θέσης κλειδί στην διώρυγα του Σουέζ που ελέγχει το μισό παγκόσμιο εμπόριο, είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο εκδηλώνονται οι επαναστατικές συνέπειες της παρούσας κρίσης του καπιταλισμού, της χειρότερης στην ιστορία του. Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες και εκτός κάθε γραμμικής πρόβλεψης και εφησυχασμού.
Οι λαοί νικούν παντού όταν εξεγείρονται ή όταν απειλούν με εξέγερση.
Ήδη σήμερα η κυβέρνηση της Αλγερίας ήρε τον σταρτιωτικό νόμο που είχε επιβάλλει το 1991 μπροστά στον φόβο νέας εξέγερσης μετά την πρωτοχρονιάτικη και κάτω από τον φόβο των αιγυπτιακών γεγονότων.
Η κυβέρνηση της Ιορδανίας πάφθηκε από τον βασιλιά που θεώρησε ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ωστόσο.
Πιο κάτω στον φτωχό αραβικό νότο, η κυβέρνηση της Υεμένης δηλώνει ότι δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές. Σήμερα πάνω από 20 χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Σαναά πανυγηρίζοντας την πρώτη επιτυχία τους.
Στο Μαρόκο, την Σαουδική Αραβία, την Μαυριτανία και την Λιβυή ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις.
Στο Χαρτούμ του Σουδάν μεγάλη φοιτητική εξέγερση με έναν νεκρό και 79 συλληφθέντες που αφέθηκαν ευθύς αμέσως ελέυθεροι κάτω από τον φόβο αποκλεισμού των στυνομικών τμημάτων.
Η κυβέρνηση του Κουβέιτ δίνει έκτακτη οικονομική βοήθεια 3χιλιάδων δολλαρίων και δωρεάν φαγητό για ενάμιση χρόνο σε όλους (ήδη έκανα την σχετική αίτηση να πάρω Κουβεϊτιανή υπηκοότητα !!! ).
Φυσικά στην Τυνησία η επανάσταση συνεχίζεται, και απορίπτει κάθε απόπειρα ελαγχόμενης μεταπολίτευσης και «Μαρκεζινοποίηση».
Και ο Λίβανος στην δίνη της κρίσης αφού η Χεζμπολά έριξε την κυβέρνηση και κατεβαίνει στους δρόμους μαζί με χριστιανούς και δρούζους.
Στην Παλαιστίνη η διεφθαρμένη και ξεπουλημένη Παλαιστινιακή αρχή καταστέλλει διαδήλωση υπέρ της επανάστασης και επιτρέπει-υποθάλπτει διαδήλωση υποστηρικτών του Μουμπάρακ.
Η νίκη της αιγυπτιακής επανάστασης είναι θέμα που αφορά όλον τον πλανήτη.
Η παγκόσμια επανάσταση ξανά στο προσκήνιο.
Και από μια άποψη η χθεσινοβραδινη επική μάχη των επαναστατημένων αιγυπτίων ενάντια στις παρακρατικές ορδές του Μουμπάρακ, παρά τον τραγικό απολογισμό σε θύματα, στον βαθμό που αποβεί τελικά νικηφόρα, θα θέσει παρακαταθήκη για χρόνια:
είναι άλλο πράγμα να νικάς ή να νικιέσαι από μια κρατική μηχανή (με την νίκη ή την ήττα πρόσκαιρη) και είναι άλλο πράγμα να νικάς την μαζική κοινωνική βάση του καθεστώτος.
Αυτό είναι μια διαδικασία που χαράσει διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία που αποτρέπουν πια κάθε συμβιβασμό.
Και δίνουν ένα ηχηρό μύνημα σε άλους τους επίδοξους παρακρατικούς παντού όπου γης: κύριοι τελειώσατε, πέρασε η εποχή σας, ο φόβος είναι πια ανάμεσα στις δικές σας γραμμες….
nolongersafe
3 Φεβρουαρίου, 2011 10:42 μμ
ξεχάστε τις χαζομάρες των ΜΜΕ περί φανατικού ισλάμ
μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:
1. Όταν βλέπεις μουσουλμάνους διαδηλωτές να προσεύχονται στην πλατεία των μαρτύρων, την πλατεία της ελευθερίας και χιλιάδες χριστιανούς συμπολίτες τους να κάνουν αλυσίδα για να τους καλύψουν και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις των παρακρατικών
2. όταν βλέπεις γυναίκες να συμμετέχουν κατά χιλιάδες στην πρώτη γραμμή των οδοφραγμάτων χωρίς κουκουλ…. εε… χωρίς μπούργκα 🙂
3. όταν το κόμμα των Αδερφών Μουσουλμάνων καταδίκαζε τις βίαιες διαδηλώσεις και δεν συμμετείχε στις πορείες μέχρι το Σάββατο
4. όταν ακόμη και το Ιράν κάνει μετριοπαθείς δηλώσεις (ακόμη και ο Ερντογάν τα είπε πιο σκληρά κατά του Μουμπάρακ.
απλά δεν παίζει το σενάριο του Ισλάμ, τουλάχιστον δεν έχει μαζική κοινωνική επιρροή ακόμη και αν επιλεχτεί προσωρινά από τις ελίτ για ομαλή εναλλαγή εξουσίας.
Και το θέμα είναι έτσι σχεδόν παντού στον αραβικό κόσμο.
Απόδειξη τόσο η εξέγερση ενάντια στην ισλαμική χούντα του Σουδάν, όσο και οι διαδηλώσεις στην Υεμένη, υποτιθέμενη βάση της Αλ Κάϊντα, που γίνονται με πορτραίτα του Τσε και όχι του Μπιν Λάντεν.
Ακόμη και η Χεζμπολά του Λιβάνου έκανε μέτωπο με χριστιανούς και Δρούζους
nolongersafe
3 Φεβρουαρίου, 2011 10:45 μμ
με δυό λόγια ξεχάστε την αστυνομική αντίληψη της ιστορίας και αποφύγεται να βάλετε ένα θεωρητικό σχήμα-κουτάκι σε ένα ζωντανό κοινωνικό επαναστατικό μετασχηματισμό κολλοσιαίων διαστάσεων που συντελλείται ενώπιων μας.
oldboy9
3 Φεβρουαρίου, 2011 10:52 μμ
…85.000.000 εκατομμύρια η Αίγυπτος No Longer Safe 😉
alexantro trollientes
3 Φεβρουαρίου, 2011 10:54 μμ
Οσοι εχετε δορυφορικη ,κοιταξτε Nile tv.
Η κρατική προπαγάνδα δεν λέει λέξη για τον πρόεδρο και το έχει ρίξει στην ξενοφοβία.
Διάφοροι λούστροι και λοιποί ταγματαλήτες μαρτυρούν ότι είδαν ξένους (ιρλανδούς, ισραηλινούς, ιρανούς) ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο αιγύπτιος Γκοτζαμανης Δημοσιοκαφρος αναρωτιέται με αποτροπιασμό, πως είναι δυνατόν αιγύπτιοι να κάνουν τόσο κακό στην πατρίδα.
Συνεχώς περνά ένα σουπεράκι »ο στρατός σας καλεί να πάτε σπίτια σας » και οι ώρες τις απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Όλοι ζητούν από τον στρατό να δώσει λύση και μάλλον πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτή την λύση προκρίνουν οι αμερικάνοι.
Ειδομεν
LAGARTSAS-A
3 Φεβρουαρίου, 2011 11:30 μμ
Το τι παπάρες γράφονται από τους ανά τον κόσμο αρθρογράφους δε λέγεται!
Που παραπέμπουν όλα αυτά;! Παρά στο:
Που πάτε ρε! Καθίστε στα αυγά σας, όλα είναι μαγειρεμένα από τους αφέντες του κόσμου.(έτσι Ε!!)
Οι κολασμένοι της γης βρίσκονται στο προσκήνιο. Ξεσηκώνονται, επαναστατούν, αναζητούν τους δρόμους της ελευθερίας, χύνουν το αίμα τους, για την αποτίναξη των ζυγών που τους κρατάν σε αιώνες υποδούλωσης.
Είναι κανείς που αμφισβητεί ότι οι ύαινες καραδοκούν για να λεηλατήσουν στο πτώμα;!
Εκεί είναι το ζητούμενο, αν η εξέγερση και η επανάσταση καταφέρει να θρυμματίσει τα κεφάλια των καραδοκούντων, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι.
Οι κυρίαρχοι, επικυρίαρχοι τύραννοι του κόσμου, τρέμουν στη σκέψη του «ντόμινο» (όχι που θα το χαρίσουμε στον Μπους) των γεγονότων. Καμιά επανάσταση διιστορικά δεν έμεινε στα όρια μιας χώρας, μα ενέπνευσε και φλόγισε επαναστάσεις όπου γης.
Η σκέψη μας και η καρδιά μας στους εξεγερμένους.
Φωτιά στα κωλομέρια των εξουσιαστών καταπιεστών της Ευρώπης και των Αμερικάνων.
oldboy9
3 Φεβρουαρίου, 2011 11:39 μμ
Σωστότατος ο lagartsas-a!
μανικακος
3 Φεβρουαρίου, 2011 11:40 μμ
μελισσουλαααααα 🙂 🙂 🙂
γουελκαμ!!!!
parameterλ
3 Φεβρουαρίου, 2011 11:52 μμ
Το βράδυ της Τρίτης που ήταν η μεγάλη διαδήλωση, παρακολουθούσα κάποια μηνύματα στο twitter, ένα από αυτά έλεγε περίπου ότι να μην ανησυχούν οι αδελφοί μουσουλμάνοι την ώρα της προσευχής, τα αδέλφια σας οι χριστιανοί θα σας προστατεύουν. Σε συνδυασμό τώρα με το γεγονός ότι μέρες πριν την εξέγερση στην Αίγυπτο σημειώθηκε έκρηξη σε χριστιανική εκκλησία(!!;;;;!), μπορεί να συμπεράνει κανείς το εξής απλό, δεν υπάρχει ίχνος θρησκευτικού φανατισμού από την 1η μέρα της εξέγερσης μέχρι σήμερα, παρά την επίθεση στην εκκλησία. Τα συνθήματα για Ελευθερία και Δημοκρατία δονούν τον αέρα της Αιγύπτου για 10η μέρα. Στο άρθρο παραπάνω αναδεικνύεται ένα πράγμα κατά τη γνώμη μου, η διαχείριση της κατάστασης, με επένδυση σε πρόσωπα και θεσμούς (βλ. ελ μπαραντέι, στρατός), από τη φιλελεύθερη δύση. Η κατάσταση είναι ρευστή και δεν πρόκειται να την αφήσουν έτσι, ειδικά οι σύμμαχοι του ισραήλ.
LAGARTSAS-A
3 Φεβρουαρίου, 2011 11:55 μμ
Χαιρετώ τους φίλους. Εδώ θα τα λέμε τώρα.
Μια ερώτηση. Πως αλλάζω το avatar; Αυτό που μου βγήκε με ροζέ μπατσάδικο σήμα μου μοιάζει.
χα! χα! χα!
koula
4 Φεβρουαρίου, 2011 12:08 πμ
καπου εδω μεσα εχει απαντηση…
(μπορεις να αγνοησεις τα πρωτα και να πας στη μεση περιπου του «ποστ»)
http://wp.me/pPn6Y-9P
parameterλ
4 Φεβρουαρίου, 2011 12:11 πμ
Ο χρήστης «περαστικός» παρέθεσε δίπλα το λινκ:
http://www.skynews.com.au/businessnews/article.aspx?id=571878&vId=
LAGARTSAS-A ,
εγγραφή στο gravatar.com, ως χρήστης- όνομα στο wordpress.
Αναρχόβλαχος
5 Φεβρουαρίου, 2011 12:21 πμ
Σήμερα στο mega »ωρύονταν» για το τι σχέδιο θα ακολουθήσει το Αμερικα για την διαδοχή του Μουμπαρακ και οι αναλύσεις έδιναν και έπαιρναν για όλους και όλα,αλλά ξεχάσανε κάτι βασικό στις »αναλύσεις» τους,και ο ιγνατιάδης και όλοι,τον αιγυπτιακό Λαό..
parameterλ
5 Φεβρουαρίου, 2011 2:04 πμ
Μια διευκρίνιση που είναι αναγκαία, για το τέλος του μεταφρασμένου άρθρου:
στην Πολωνία δεν υπήρξε κατοχή επί εποχής μπρέζνιεφ, απ΄ό,τι ξέρω ούτε την περίοδο πριν απ΄αυτόν μέχρι πίσω στο τέλος του Β΄ΠΠ. Δεν γνωρίζω ποια είναι η πηγή του δημοσιογράφου του Spiegel online, που το απόσπασμά του παρατίθεται στο προαναφερθέν άρθρο, θεώρησα σωστό στη μετάφραση να το αφήσω όπως είναι.