Το μυστικό σχέδιο: Αίγυπτος και ιμπεριαλισμός

Posted on 3 Φεβρουαρίου, 2011 9:42 μμ από

14


Από το blog της εφημερίδας der Freitag (μετάφραση: η Παρασκευή) με ημερομηνία 29.01.2011 και τίτλο «Το μυστικό σχέδιο: Αίγυπτος και ιμπεριαλισμός». Ο αρθρογράφος εστιάζει, κυρίως στα γεγονότα και στην προπαγάνδα που ασκείται από τον Τύπο της Δύσης. Το άρθρο συμπληρώνεται από προσθήκες- παραπομπές σε παλιότερα και νεότερα δημοσιεύματα.

Τι ακριβώς  συμβαίνει στη χώρα των Φαραώ, αναρωτιέται ο αρθρογράφος της εφημερίδας «der Freitag» , o προ αμνημονεύτων ετών νόμος της «έκτακτης ανάγκης» της δικτατορίας Μουμπάρακ, που υποστηρίχθηκε από τις φίλιες δυτικές δυνάμεις μπαγιάτεψε, κάποτε το ποτήρι θα ξεχείλιζε. Έπειτα το ερώτημα που προκύπτει εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με το blog εφημερίδας, είναι με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί στην πραγματικότητα η περαιτέρω χρηματοδότηση των εξοπλισμών με πετρελαιοδολάρια, ενώ το 90% περίπου του πληθυσμού παραμένει φτωχό; Πρόκειται για μια ιδανική σύλληψη, νεοφιλελεύθερη που πρέπει να διατηρηθεί.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ελεύθερες εκλογές. Θα χρειαστεί ένα θέαμα, όπως μια  εξέγερση, σημειώνει ο αρθρογράφος. Η γενικότερη δυσαρέσκεια και  οι στιγμιαίες εντάσεις προσφέρουν την  ιδανική ευκαιρία. Χάρη στην μακροχρόνια  εμπειρία σε καταστολές εξουδετερώνονται και εξοντώνονται πίσω από το παρασκήνιο πολιτικές ομάδες που δεν είναι «δημοφιλείς» σ΄αυτούς τους κύκλους. Κατά μαγικό τρόπο, εμφανίζονται ομάδες πρόθυμες και φιλοδυτικές στα πλαίσια της δημοκρατικής υπερπροστατευτικότητας (βλ. προτεκτοράτα).

Τα δημοσιεύματα των δυτικών ΜΜΕ δείχνουν, εν μέσω της ανωμαλίας που προέκυψε, το δρόμο σημειώνει ο αρθρογράφος συνεχίζοντας ότι με απροκάλυπτο τρόπο χρησιμοποιούν όρους όπως «επίδραση ντόμινο», όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Bush στον πόλεμο του Ιράκ. Έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το Ιράν, μάλλον θα κρίνεται ως επιτυχής αυτή επινόηση των δυτικών ΜΜΕ, καθώς τη συνοδεύουν οι «ευλογίες» της δύσης.

Ακολουθούν οι προσθήκες και παραπομπές του  αρθρογράφου.

Προσθήκη 1:

Η Αίγυπτος είναι  η χώρα, στην οποία θα αποφασιστεί  το μέλλον του ισλάμ και της Δημοκρατίας για τον αραβικό κόσμο, όχι το Ιράκ.

(βλ.) http://www.nytimes.com/2011/01/31/world/middleeast/31israel.html?_r=3&hp

«For the United States, Egypt is the keystone of its Middle East policy,» a senior official said. «For Israel, it’s the whole arch.»

Προσθήκη 2:

Η χορήγηση όπλων  και εξοπλισμών στην Αίγυπτο διπλασιάστηκαν το 2009, σε σχέση με την προηγούμενη  χρονιά. (Τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί από το αρμόδιο υπουργείο της Γερμανίας)

Προσθήκη 3:

Δεν πρέπει να παραβλεφτεί η Κίνα, με την επιρροή που ασκεί στην περιοχή. Η Κίνα, με την πολιτική της, αποτελεί εναλλακτική λύση για την χρεοκοπημένη δύση, καθώς υποστηρίζει στοχευμένα την ανοικοδόμηση των υποδομών,  πολιτική που μοιάζει ευπρόσδεκτη στα μάτια φτωχών ανθρώπων. Τέτοιες οικονομικές πρακτικές ασκούν τεράστιες πιέσεις στα ίδια τα δικτατορικά καθεστώτα και εξωθούν τη δύση στην κατάρτιση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων πριν χαθεί για αυτές εντελώς η επιρροή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο αρθρογράφος  επικαλείται παλιότερα δημοσιεύματα μεταξύ των οποίων στρέφει το βλέμμα του στην αυστριακή εφημερίδα «der Standard» που έγραφε στις 09 Ιουνίου του 2010 :

Δημοσίευμα από «der Standard» :

«Ο El Baradei μαζί με τη μουσουλμανική αδελφότητα και την Αριστερά σε μια βάρκα.

Ο βραβευμένος με νόμπελ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διασφάλισε για την μεταρρυθμιστική καμπάνια της Αιγύπτου την υποστήριξη των «αδερφών μουσουλμάνων» και πολλών αριστερών σχημάτων στη χώρα. Ο νέος ελπιδοφόρος πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τόνισε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με αριστερά μέλη της αντιπολίτευσης, ότι μετά από τις συναντήσεις που είχε με πολίτες και συζητήσεις με μέλη διάφορων πολιτικών ομάδων, είναι πεπεισμένος περισσότερο απ΄ό,τι ποτέ πως ο αιγυπτιακός λαός είναι έτοιμος για την μετάβαση.»΄

http://derstandard.at/1276043419185/ElBaradei-holt-Muslimbrueder-und-Linke-ins-Boot

Από την επικαιρότητα ο αρθρογράφος επιλέγει σχόλιο του Stephan Rosiny από το ινστιτούτο GIGA (German Institute of Global and Area Studies ) με έδρα το Αμβούργο. Λέει συγκεκριμένα στο σχόλιό του ο Στέφαν Ροζίνυ: «Η μουσουλμανική αδελφότητα γίνεται μάρτυρας μιας μαθησιακής διαδικασίας που επιτελείται, επί του παρόντος απορρίπτουν την πολιτική βία για την άνοδό τους στην εξουσία, έχουν συνηθίσει την πολυφωνία και τη δημοκρατία και βλέπουν ότι πρόκειται για συμβατές έννοιες στα πλαίσια του Ισλάμ.»

http://www.giga-hamburg.de/english/index.php?file=news.html&folder=imes

Σχόλιο του  δημοσιογράφου:

Η μουσουλμανική  αδελφότητα έχει επιληφθεί ενεργά και  με επιτυχία για την υποστήριξη του  φτωχού πληθυσμού (σημ. 90%). Βγάζοντας  κανείς τα γυαλιά που αλλοιώνουν την  πραγματικότητα από την σκοπιά της  θρησκείας, η μουσουλμανική αδελφότητα είναι η Αριστερά της Μέσης Ανατολής, εξού και το όλο μίσος προς αυτήν από την καθεστηκυία τάξη της δύσης.

Τελειώνοντας ο αρθρογράφος, κλείνει με κάποια αποσπάσματα από άρθρο του Spiegel online υπό τον τίτλο «Το τέλος της δυτικής αξιοπιστίας», που δημοσιεύτηκε σήμερα (03/02/2011):

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,743164,00.html

«Εκατομμύρια ανθρώπων στην Μέση Ανατολή θέλουν ελευθερία, όπως κάποτε ήθελε και το πρώην ανατολικό μπλοκ. Τότε η δύση φάνταζε πρότυπο, σήμερα προδίδει τις αξίες της, κατ΄αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνει τον εχθρό της που είναι οι ένοπλοι ισλαμιστές

Δεν υπάρχουν και  πολλές περιοχές στον κόσμο, όπου η  διπρόσωπη ηθική υπήρξε τόσο εξόφθαλμη, όπως στην Μέση Ανατολή. Στα αφτιά των 1,5 εκ Παλαιστινίων θα πρέπει τα λόγια των δυτικών για Ελευθερία και Δημοκρατία να ακούγονται τόσο αξιόπιστα, όσο κάποτε ακουγόταν ο έπαινος από το στόμα του Μπρέζνιεφ για την Ελευθερία και τον Σοσιαλισμό στα αφτιά των κατεχόμενων Πολωνών. »

Πηγή: http://www.freitag.de/community/blogs/streifzug/geheimplan-aegypten

Υπεύθυνος για  τη μετάφρασηκαι την παράθεση του άρθρου  parameterλ

Τεχνική υποστήριξη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνεί με τα συμπεράσματα του αρθρογράφου) Jaquou Utopie

http://wp.me/p1pa1c-5Yn