Α. Μπαντιού: Η καπιταλιστική κρίση και η ιδέα του κομμουνισμού

Posted on 3 Φεβρουαρίου, 2011 10:20 πμ από

0


Η ομιλία του φιλόσοφου Αλαίν Μπαντιού στο ΕΜΠ

Από το Aformi.gr


Short URL: http://wp.me/p1pa1c-5Xz

Δείτε σε βίντεο όλη την ομιλία του Αλαίν Μπαντιού που έγινε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στο Μ.Α.Χ. του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με θέμα: «Η κρίση του καπιταλισμού και η ιδέα του κομμουνισμού».

Ο Αλαίν Μπαντιού, με την ευκαιρία της παραμονής του στην Αθήνα, η οποία συνέπεσε με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, έκανε την ακόλουθη δήλωση αλληλεγγύης:

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2011

Σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται  ακραία μέτρα ενάντια στους εργάτες που κατάγονται από ξένες χώρες.

Τούς κάνουν να πληρώσουν μια κρίση για την οποία υπεύθυνοι είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα πολιτικά του στηρίγματα. Είναι πλέον πρακτικά αδύνατον να εξασφαλίσει ένας ξένος  την νομιμοποίηση της παραμονής του σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Εναντίον των ξένων ψηφίζονται νόμοι εξοντωτικοί για την ελευθερία και  εχθρικοί απέναντι σε κάθε μορφή ισότητας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν εδώ.

Θα ήταν πολύ πιο λογικό να ζητηθούν ευθύνες από τους ιθύνοντες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και από όλους εκείνους που τον υπηρετούν,  αντί να στρεφόμαστε εναντίον των ανθρώπων οι οποίοι, σε μια παγκόσμια κλίμακα, είναι δύο φορές θύματα αυτού του κατεξοχήν άδικου  συστήματος.  Καταρχάς γιατί είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους  για να επιβιώσουν, και έπειτα, γιατί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και διωγμών στις χώρες όπου εγκαθίστανται.

Συνυπογράφω το αίτημα όλων των ανθρώπων της προόδου: σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία ή  αλλού, η δικαιοσύνη  επιβάλλει να νομιμοποιηθούν οι εργάτες που προέρχονται από ξένες χώρες, να σταματήσει η θέσπιση εγκληματικών νόμων εναντίον τους και να παύσουν οι αστυνομικές και γραφειοκρατικές  διώξεις.

Αλαίν Μπαντιού, φιλόσοφος, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ TOY AΛΑΙΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

mpantiou from www.aformi.gr on Vimeo.

Πηγή: Ο ΕΡΓΑΤΗΣ

Zaphod