Κάλεσμα για την δημιουργία αγωνιστικής πρωτοβουλίας σε Χαϊδάρι – Αιγάλεω

Posted on 1 Φεβρουαρίου, 2011 11:22 μμ από

19


 

Κείμενο-κάλεσμα για την δημιουργία αγωνιστικής πρωτοβουλίας σε Χαϊδάρι-Αιγάλεω

Ζούμε σε μια εποχή που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθειά κρίση πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού. Μια κρίση που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, που αφορά εξίσου νέους, εργαζόμενους, ανέργους και μετανάστες. Σε μια τέτοια εποχή η απάντηση βρίσκεται στην εκ νέου ανακάλυψη της συλλογικότητας, της συλλογικής δράσης, του κοινού αγώνα για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα μας όνειρα, το κλεμμένο μας πλούτο, την κλεμμένη μας ζωή.

Η εν εξελίξει καπιταλιστική οικονομική κρίση, και η συνεπακόλουθη αδυναμία μας να ανταπεξέλθουμε στην κάλυψη των βασικών αναγκών μας, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα οικονομικό. Σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της πολιτικής, σχετίζεται δηλαδή με την πολιτική επιλογή κοινωνικής περιθωριοποίησης πλειοψηφικών κομματιών νεολαίας εργαζόμενων ανέργων και μεταναστών. Η ανεργία τοποθετείται ήδη στο 15%, ενώ στους νέους προσεγγίζει το 30%, η μείωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φθάνει ακόμη και το 20%, η εργασιακή ανασφάλεια, η ανύπαρκτη δημόσια υγεία και παιδεία δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.

Ταυτόχρονα ζούμε σε πόλεις όπου οι ελεύθεροι χώροι θυσιάζονται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους, ο αγοραίος πολιτισμός εμφανίζεται ως μονόδρομος, οι τέχνες, ο αθλητισμός η πνευματική δημιουργία έχουν εξοβελιστεί από την καθημερινότητά μας. Ζούμε σε απάνθρωπες πόλεις, εργαζόμαστε με όρους κοινωνικού μεσαίωνα ενώ ταυτόχρονα το μέλλον που μας επιφυλάσσει το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα είναι ακόμη πιο ζοφερό.

Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αναμονής. Η συλλογική δράση, ο κοινός αγώνας εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας και μεταναστών αποτελεί τον δικό μας μονόδρομο, την δική μας επιλογή για να επανακτήσουμε τα δικαιώματα μας για μια αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση, για μια καθημερινότητα και για ένα μέλλον χωρίς κοινωνική εκμετάλλευση, φτώχεια και εξαθλίωση.

Η διέξοδος από το λαβύρινθο της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής ομηρείας που μας έχει επιβληθεί δεν είναι ατομική υπόθεση. Ο ατομικός δρόμος, οι μοναχικές πορείες δεν οδηγούν παρά στην κοινωνική απομόνωση και στην ήττα. Ο δρόμος της συλλογικότητας, της κοινής αγωνιστικής δράσης αποτελεί το πρώτο βήμα για την μεγάλη πορεία αλλαγής της ζωής μας.

Από αυτές τις θέσεις ξεκινώντας, όλοι εμείς που απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα, επιδιώκουμε την δημιουργία μιας Πρωτοβουλίας αγωνιζόμενων ανθρώπων στις περιοχές μας, της οποίας ο πολιτικός λόγος, η φυσιογνωμία και η δράση της θα καθορίζονται :

● Από την ανεξαρτησία της από τα κόμματα που ασκούν την πολιτική εξουσία και τον καθεστωτικό συνδικαλισμό που φέρουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων

● Από την αμεσοδημοκρατική λειτουργία, την ανοικτή συλλογική συζήτηση και κοινή απόφαση στην βάση σύνθεσης των επιμέρους απόψεων για όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν

● Από την αγωνιστική συλλογική δράση και υπεράσπιση της ζωής, της αξιοπρέπειας, των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων εργαζόμενων, ανέργων, νέων και μεταναστών.

● Από την ανάγκη εμφάνισης μιας κοινωνικής και πολιτικής συλλογικότητας, ενός κοινωνικού ρεύματος που σε επίπεδο πολιτικής πρότασης, ιδεολογικής τοποθέτησης και πολιτισμού θα αγωνίζεται για την ανατροπή της πολιτικής που μας καταδυναστεύει, και όλων αυτών που την εκφράζουν. Καθώς είναι αυτή η πολιτική που γεννά την φτώχεια, την ανεργία την οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική αλλοτρίωση του κόσμου της εργασίας.

● Από την κάθετη ρήξη και αντιπαράθεση με λογικές ρατσισμού και εθνικισμού που αποτελούν κοινωνικά φαινόμενα που τα δημιουργεί το ίδιο τον κοινωνικοπολιτικό σύστημα επιδιώκοντας την πολυδιάσπαση του κόσμου της εργασίας βάσει εθνικών, φυλετικών ή άλλων διαφορών. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και μετανάστες βρίσκονται την ίδια πλευρά της όχθης και η ενότητα τους στην βάση των αναγκών και δικαιωμάτων τους είναι ο μόνος δρόμος για την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση απελευθερωμένη από τα δεσμά του κέρδους και της αγοράς.

● Από την επιλογή συνάντησης με αγωνιζόμενους ανθρώπους από χώρους εργασίας, από χώρους εκπαίδευσης και από την επιλογή να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που μας πετάει στο περιθώριο της κοινωνίας, στο περιθώριο της ζωής. Οι αγώνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα διόδια, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στον ΧΥΤΑ, αποδεικνύουν ότι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα ως καθημερινή κοινωνική πράξη, είναι η μόνη επιλογή. Ο αντίπαλος δεν είναι απρόσωπος. Βρίσκεται στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που σε ένα χρόνο συνέτριψε κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, στο κόμμα της ΝΔ που προετοίμασε το έδαφος για την πιο ανηλεή επίθεση μεταπολεμικά στον κόσμο της εργασίας, στα κόμματα που σιγοντάρουν την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνικοοικονομική καταβαράθρωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Ο αντίπαλος βρίσκεται στους εργοδότες που εκμεταλλευόμενοι την κρίση εξαπολύουν ένα σαφάρι μείωσης μισθών και απολύσεων. Στους τοπικούς δημοτικούς εκπρόσωπους που εφαρμόζουν πολιτικές εξαφάνισης των κοινωνικών παροχών, απολύουν συμβασιούχους, βάζουν λουκέτο σε χώρους άθλησης και παιδικούς σταθμούς, εκχωρούν τις πόλεις στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και έχουν μετατρέψει τους ελάχιστους χώρους πρασίνου σε μέσο κερδοφορίας. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι. Αυτούς καλούμαστε να ανατρέψουμε. Η ανατροπή τους αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την δική μας επιβίωση. Για την νίκη των αναγκών και των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους την νεολαία και τους μετανάστες για :

● Για αξιοπρεπή μόνιμη δουλειά για όλους με μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

● Για κατάργηση των απολύσεων, απαλλοτρίωση των επιχειρήσεων που κλείνουν, και πέρασμά τους σε εργατικό έλεγχο

● Για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους χωρίς κανένα περιορισμό

● Για δημόσια δωρεάν παιδεία με την γνώση και την επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών

● Για δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των εργαζομένων

Σε μια τέτοια κατεύθυνση καλούμε εργαζόμενους, ανέργους νεολαία και μετανάστες, στην δημιουργία μιας Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, που με την ματιά στην κοινωνία θα παλεύει στην περιοχή μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αποδεικνύει με τον πολιτικό της λόγο, την δράση της, τον πολιτικό πολιτισμό της ότι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα και της κοινωνικής ανατροπής είναι η δική μας ρεαλιστική επιλογή. Ταυτόχρονα κατανοώντας την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας χώρος πολιτικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής αναφοράς δηλώνουμε την πρόθεση μας να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός Πολιτικού – Πολιτιστικού στεκιού κάνοντας ανοικτό κάλεσμα ενεργητικής συμμετοχής του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας και των μεταναστών.

 

Αγωνιστική Πρωτοβουλία στα Δυτικά

 

e-mail επικοινωνίας: dytikorigma@gmail.com

blog: http://dytikorigma.wordpress.com/

 

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-5O7

το κείμενο το έστειλε ο ChristosK και «χεράκι» ανάρτησης έβαλε η koula…