Φόρουμ Μεταναστών–Χούντα: 2 – 0 (σε εξέλιξη)

Posted on 29 Ιανουαρίου, 2011 4:28 μμ από

0


από τον Kris


Μέσα Οκτώβρη, πληροφορούμαι ότι μετανάστες από το Φόρουμ στην Κρήτη ετοιμάζονται να προβούν σε απεργία πείνας, μετά από συνελεύσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, όταν ο λαός απολάμβανε τα μπάνια του, τα camping του, έχοντας καταπιεί μειώσεις μισθών, συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων, 692 ευρώ στα παιδιά του κτλ κτλ. Πώς το λέει να δεις… Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν;

Λίγα λόγια για το ΦΜΚ

Αντιγράφω απόσπασμα από μια εισήγησή τους σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πριν 1,5 χρόνο (η έντονη/υπογραμμισμένη γραμματοσειρά δική τους)…

«…Δεν πρόκειται για σοφία ή για αλήθεια που μόνο εμείς είδαμε. Πρόκειται για την ικανοποίηση μιας ανάγκης. Της ανάγκης να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα σαν απόλυτα αυτόνομο και ξεχωριστό ζήτημα. Δηλαδή, όχι σαν μέρος γενικότερων κοινωνικών ζητημάτων, του εργατικού π.χ. Πραγματικά, ως μετανάστες νιώθαμε την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούμε από τους αλληλέγγυους χώρους όπως μας αντιμετωπίζουν και οι διάφορες εξουσίες: ως μετανάστες. Μπορεί να είμαστε εργάτες, μπορεί να είμαστε άνεργοι, μαθητές ή και φοιτητές, αλλά για τον οργανωμένο και «ανοργάνωτο» ρατσισμό, είμαστε πάνω από όλα μετανάστες. Και αυτό σημαίνει ότι για αυτούς, όσο περνάει από το χέρι τους, δεν θα είμαστε ποτέ σαν όλους τους άλλους εργάτες, άνεργους, μαθητές ή φοιτητές. Να το πούμε αλλιώς, είμαστε μετανάστες και αυτό δεν είναι μία ιδιότητα δίπλα σε άλλες, είναι ταξική θέση. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το Φόρουμ απαρτίζεται κυρίως από παράνομους μετανάστες, και αυτό από μόνο του αρκεί νομίζουμε για την κατανόηση της οπτικής μας.
Έτσι λοιπόν, το Φλεβάρη του 2007, μέσα από το χώρο του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων, έλληνες και μετανάστες, που ένιωθαν ότι αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από μία τέτοια κλασική δομή του αντιρατσιστικού χώρου, συγκρότησαν το Φ.Μ.Κ. Η σύστασή του προέκυψε λοιπόν ως μια προσπάθεια αυτοοργάνωσης μεταναστών προς αυτήν την κατεύθυνση: να παλέψουν συλλογικά και αγωνιστικά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα δικά τους δηλ. προβλήματα, με λίγα, και απλά ίσως, λόγια. Επειδή ακριβώς είχε αυτή τη δομή και αυτούς τους στόχους, γρήγορα η συλλογικότητα μεγάλωσε και έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην πόλη. Ιδιαίτερα μετά την κινητοποίηση ενάντια στην Ντιρεκτίβα του Αίσχους, όταν το Φ.Μ.Κ. οργάνωσε την μεγαλύτερη πορεία σε ολόκληρη την Ευρώπη (η οποία είχε και πολύ συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα, καθώς σταμάτησε για μήνες τις «σκούπες» στην πόλη), ζήσαμε μια πρωτόγνωρη, θετική εξέλιξη. Μετά από αυτήν την νίκη, πολλά μέλη του Φόρουμ νιώσανε έτοιμα να συμμετέχουν ενεργά σε οποιαδήποτε κινηματική διαδικασία συντελείτο, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις μέχρι ανοιχτές συνελεύσεις αναρχικών. Είτε ως άτομα, είτε ως συλλογικότητα. Μόνο δηλ. αφού πειστήκαμε ότι αντιμετωπίζουμε τα αληθινά δικά μας προβλήματα που μας καίνε, νιώσαμε έτοιμοι επί ίσοις όροις να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται για να γίνει πιο δίκαιος και όμορφος αυτός ο κόσμος. Αν και είναι πιο σωστό να μην αναγνωριστεί από εμάς αυτό, θα θέλαμε να προσθέσουμε και το εξής: η ενεργή συμμετοχή μεταναστών σε κινηματικές διαδικασίες που δεν έχουν να κάνουν «άμεσα» με το μεταναστευτικό, συνέβαλε σε μια πιο στενή τον τελευταίο καιρό συνεργασία κομματιών του κινήματος διαφορετικών καταβολών, μια συμμαχία δρόμου που ενεργοποιείται όταν προκύπτουν ζητήματα. Αυτή η συμμαχία δρόμου βοήθησε τα μέγιστα τον αγώνα των 15 απεργών πείνας τον Νοέμβρη… »

Για το κράτος πάλι δεν υπάρχουν λόγια

Υπάρχει ολοκληρωμένο βίντεο για την απεργία πείνας των 15 στα Χανιά το Νοέμβρη του ’08, αλλά δεν το βρήκα στο διαδίκτυο, το έχω, αλλά είναι λίγο μεγάλο για να το ανεβάσω(400MB). Υπάρχει αυτό, το οποίο έχει δηλώσεις φορέων για το θέμα τότε. Αnyway, η ουσία είναι ότι τα παραπάνω λόγια του ΦΜΚ αντιστοιχούν και σε μια ανάλογη πραγματικότητα. Το λέω αυτό, γιατί στην αριστερά και τον α/α χώρο, έχουμε μπουχτίσει από ριζοσπαστικούς λόγους, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τη δόμηση μιας ενός αντίστοιχου σκηνικού. Ε, στα Χανιά, αυτό το σκηνικό στήνεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια από μια χούφτα «παράνομων» μεταναστών και αλληλέγγυων. Δεν περνάει μήνας που να μην λάβω email/ενημέρωση από μια καινούρια δράση του ΦΜΚ, από απλή καταγγελία, μέχρι πρωτοβουλίες για την αυτοοργάνωση μεταναστών που εργάζονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Η στήριξη δε, του τοπικού Πασοκ (δες παραπάνω λινκ) στην απεργία πείνας 15 «παράνομων» μεταναστών στα Χανιά το Νοέμβρη του ’08, νομίζω είναι ενδεικτικό για τη δουλειά που γίνεται από αυτούς τους ανθρώπους στην Κρήτη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα

Για τους μη γνωρίζοντες, ισχύουν τα εξής: Μια χούφτα μεταναστών και αλληλέγγυων ξεκινάνε από τα Χανιά και αποβιβάζονται στο λιμάνι. Το κράτος δεν επεμβαίνει, μας λένε  γιατί δεν μπορεί να συλλάβει ή να σταματήσει κάποιους απλά επειδή δεν έχουν χαρτιά. Φυσικά, όποιος γνωρίζει την καταστολή που τρώνε καθημερινά οι μετανάστες επειδή απλά κυκλοφορούν ή κάνουν ειρηνική διαμαρτυρία (βλέπε καταστολή καθιστικής διαμαρτυρίας Αφγανών πρόσφατα), ή ακόμα περισσότερα, όποιος θυμάται την πόρτα που έφαγαν οι αγρότες πρόπερσι από το ίδιο υπουργείο, όταν πήγαν να βγουν από το λιμάνι του Πειραιά, δεν το έφαγαν το παραμύθι. Ο Παπουτσής, η ΓΑΔΑ, ασφαλίτες, τροχονόμοι και λοιποί, γνώριζαν όχι μόνο αυτό που είχε αναγγελθει στις αρχές Γενάρη, αλλά και πολλά ακόμη. Αυτά τα «ακόμη» είναι ο λόγος. Απεργια πείνας κάνουν και Αφγανοί στα προπύλαια και δεν ασχολείται κανείς. Τι πάθανε τώρα; 300 αγωνιστές, αυτοοργανωμένοι μετανάστες με «βεβαρημένο» παρελθόν, αυτό πάθανε! Ναι, η χούντα και οι μηχανισμοί της είναι σε πανικό, φοβάται!

Για να μη μακρυγορώ..

Φόρουμ Μεταναστών – Κράτος: 1 – 0 . Ένα γεγονός, για το κράτος υπάρχει, αν δημοσιοποιείται μαζικά και έντονα στην πλατιά μάζα των πολιτών του. Οι μετανάστες θέτουν το θέμα στη δημοσιότητα, πιο δημοσιότητα δε γίνεται. Όταν πάμπολλες απεργίες πείνας το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι σα να μην υπάρχουν, όταν οι κάτοικοι της Κερατέας είναι σαν να βρίσκονται σε άλλη χώρα, όταν όταν… Η κυριαρχία πλέον δεν μπορεί να το
αγνοεί, ακόμα κι αν μεταφέρθηκε εκτός ασύλου.

Φόρουμ Μεταναστών – Κράτος: 2 – 0. Οι μετανάστες απεργοί πείνας μεταφέρονται από τη νομική, προστατευόμενοι και έχοντας εξασφαλίσει τα εχέγγυα της ασφαλούς συνέχισης του αγώνα τους. Η πονηριά του Ραγκούση και της Αννούλας Νταλάρα να τους πάνε σε χώρο που προσφέρεται για 3 μόνο μέρες και στην ουσία θα είναι φυλακή, χωρίς αλληλέγγυους να έχουν πρόσβαση, δεν πέρασε.

To be continued…

Μετέφερε ο loophole (χωρίς να ταυτίζεται απαραίτητα με όλα όσα γράφονται). Ευχαριστούμε πολύ τον Kris που μας έστειλε το κείμενο.

http://wp.me/p1pa1c-5M8