Αντίλογος

Posted on 25 Ιανουαρίου, 2011 1:57 πμ από

0


Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, στο ειδικό σχολείο Ηλιούπολης πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μιας ομάδας πρωτοβουλίας. Η συνέλευση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την απόφαση να συγκροτηθεί η συλλογικότητα «Αντίλογος – ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης«.  Η όλη συζήτηση κατέληξε, εκτός των άλλων, στη διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός κειμένου, που έχει τη θέση μιας στοιχειώδους ιδρυτικής διακήρυξης και πράξης αυτοπροσδιορισμού. Δρομολογήθηκε, επίσης, η διαδικασία για την οριστική επιλογή του χώρου που θα στεγάσει τη συλλογικότητα, καθώς και για την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων. 

Το ιδρυτικό κείμενο:

Στην εποχή του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ. όπου η κρίση είναι πλέον η τραγική πραγματικότητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατάρρευση. Η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία με τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και ημιαπασχολούμενων, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης, η ακρίβεια, τα ελαστικά ωράρια, τα λουκέτα, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτής της τραγικής πραγματικότητας την οποία μας καλούν οι κυρίαρχοι να αποδεχτούμε.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, όπου η ηττοπάθεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα περισσεύουν, μια ομάδα πολιτών της Ηλιούπολης ξανασυναντήθηκε. Μια ομάδα πολιτών που έχουν δώσει και παλιότερα το «παρών» σε αγώνες της πόλης μας για το Κ.Υ.Τ., την περιφερειακή Υμηττού, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τη δημόσια περιουσία, αλλά και σε συνολικότερους αγώνες για ζητήματα όπως αυτά της ανεργίας, του ρατσισμού, της καταστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι κανένας αγώνας δεν δίνεται μόνος του, κανένας αγώνας δεν είναι ξεκομμένος απ’ τη συνολική κοινωνική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και θέλοντας να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει μια συλλογική απάντηση σε όλα αυτά, απήυθυνε ένα κάλεσμα συνάντησης προς τους συμπολίτες μας στην Ηλιούπολη.

Σ’ αυτό το πρώτο δημόσιο κάλεσμα, που έγινε την Κυριακή 21 Νοέμβρη 2010, στο ειδικό σχολείο της Ηλιούπολης, ανταποκρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών της περιοχής μας, με μια ποικιλομορφία στην πολιτική ένταξη και προέλευση (ή και χωρίς καμία ένταξη) και συζήτησαν εξαντλητικά για την ανάγκη ενός νέου εγχειρήματος, τα χαρακτηριστικά του, τις προοπτικές του, αλλά και για τις επόμενες δράσεις του.

– Με την πρωτοβουλία αυτή και όσες ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια συλλογική απάντηση σε όσα περιγράψαμε παραπάνω, μέσα από έναν ανοιχτό χώρο συζήτησης αλλά και δράσης.

– Έναν χώρο όπου θα μπορούμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας και να συνδημιουργήσουμε εναλλακτικά πολιτιστικά και κοινωνικά δίκτυα και γεγονότα.

– Έναν χώρο ο οποίος θα μπορεί να προσδώσει τα τόσο αναγκαία χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της συνέχειας στους επερχόμενους αγώνες, που θα είναι τόσο έντονοι, όσο έντονη είναι και η επίθεση που δέχεται και θα δεχτεί το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.

– Έναν χώρο που δεν μπορεί παρά να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, αδιαμεσολάβητα, αντιεραρχικά, με ισοτιμία των μελών στις αποφάσεις και βέβαια πάνω απ’ όλα κινηματικά.

Στην εποχή των ατομικών λύσεων και της γενικότερης απάθειας, εμείς εξακολουθούμε να προτάσσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης και το συλλογικό μας όραμα.

19/12/2010

«Αντίλογος»

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης

antilogosilioupolis.blogspot.com – antilogos.ilioupolis@gmail.com

http://wp.me/p1pa1c-5Cb

loophole