Στην ποδιά του Γερουλάνου σφάζονται παλικάρια

Posted on 21 Ιανουαρίου, 2011 3:01 μμ από

0


[ΜΜΕ]

του Γαλαξιάρχη


Μετά από μήνες μαγειρέματος σε χαμηλή φωτιά, ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις, υποσχέσεις και υπαναχωρήσεις, αυξομειώσεις αριθμών και στελεχιακών σουρταφέρτα, ο περίφημος ανοικτός (!) διαγωνισμός της ΕΡΤ για συμβασιούχους δημοσιογράφους έλαβε τέλος. Τόσο οι προδιαγραφές του εν λόγω διαγωνισμού, όσο και η λίστα των «επιτυχόντων» προκαλούν οργισμένο γέλιο μέχρι δακρύων. Ρουσοπουλικοί, πολυθεσίτες, ποικιλώνυμα παπαγαλάκια, χρυσοκάνθαροι καριερίστες, σφουγγοκωλάριοι υπουργών και βουλευτών βρήκαν τη θέση τους στη λίστα. Διαφάνεια, ή καλύτερα στη νεοελληνική… business as usual.

Άλλος ένας διαγωνισμός εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς επίσημες διαδικασίες (μία ηλεκτρονική φόρμα του σκοινιού και του παλουκιού), χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές των θέσεων εργασίας, με άγνωστες επιτροπές και ακόμη πιο άγνωστες διαδρομές, έλαβε τέλος. Εννοείται ότι οι 190, έγιναν στην πορεία 175 για να καταλήξουν 145, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Νικητής κατά την ΕΡΤ, τον ξανθό πρίγκηπα Γερουλάνο και τον ιερέα της διαφάνειας Γιώργο Παπανδρέου, ο Πολίτης. Κι όταν λέμε Πολίτης, εννοούμε ο… Γιάννης Πολίτης.

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα ο... Πολίτης μένει!

Η φαρσοκωμωδία που θα παιζόταν στο διαγωνισμό για συμβασιούχους (ενός έτους) δημοσιογράφους στην ΕΡΤ διαφαινόταν από τις πρώτες κι όλας στιγμές, όταν αυτός ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη. Μία προφανώς φαιδρή και στο πόδι ανακοίνωση για 175 συμβασιούχους χωρίς περιγραφή των θέσεων εργασίας και γενικόλογες προδιαγραφές τυπικών και επαγγελματικών προσόντων. Μην τολμήσετε να αναρωτηθείτε για το πού βρίσκεται ο ΑΣΕΠ, γιατί θα σας τιμωρήσω με την ποινή της υποχρεωτικής παρακολούθησης -επί τετράωρο- ομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου. Αν η υπόθεση στην αρχή μύριζε άσχημα προσχεδιασμό, η συνέχεια βρωμάει διαπλοκή από χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΕΡΤ, στα πλαίσια των περικοπών για τη «σωτηρία της χώρας», είχε εκπαραθυρώσει χίλιους συμβασιούχους με συνοπτικές διαδικασίες. Από το Δεκέμβρη του ‘10 έως και τα μέσα του Γενάρη του ’11 οι διαρροές έδιναν και έπαιρναν, ενώ οι «ποιητής» Χυτήρης και η διοίκηση της ΕΡΤ άλλα έταζαν στους συμβασιούχους, άλλα άφηναν να εννοηθεί περί πρόσληψης ανέργων και βέβαια όλοι μα όλοι υπόσχονταν διαφάνεια και απαλλαγή από το ρουσοπουλικό σύστημα διαπλοκής του παρελθόντος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στο Νοέμβρη διέρρευσε η πληροφορία ότι ανάμεσα στις αιτήσεις υπήρχαν και εκατοντάδες από δημοσιογράφους που ήδη εργάζονταν σε μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, οι οποίοι έστελναν βιογραφικά αριστερά-δεξιά υπό το φόβο των μαζικών απολύσεων στα μαγαζιά τους. Πάλι, μέσω του ράδιο αρβύλα, η διοίκηση της ΕΡΤ επέμενε ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ ανέργων και πρώην συμβασιούχων της. Άλλωστε, ανάμεσα στις λιγοστές προδιαγραφές του διαγωνισμού, υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τους διπλοθεσίτες, αποκλείοντάς τους με συνοπτικές διαδικασίες. Φευ όμως!

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα και αφού είχε περάσει μία εβδομάδα του απαραίτητου μαγειρέματος και των αεροπλανικών διαδρομών με λίστες ονομάτων από κομματικό σε διοικητικό γραφείο και από βουλευτική και μιντιακή παράγκα (σ.σ. έως και το server της ΕΡΤ «έριξαν» οι αθεόφοβοι μία ημέρα πριν τις τελικές ανακοινώσεις), κυκλοφόρησε -νύχτα- η λίστα των ονομάτων. Και βέβαια, ω του θαύματος, στο πάρτι δεν έλειπε κανείς από την… παλιοπαρέα.

Με ένα γρήγορο ψάξιμο στους «επιτυχόντες» βρίσκουμε:

 • ΑΠΕΡΓΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 2715 (πολιτιστικός συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας»)
 • ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 2676 (δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» και έως πρόσφατα υπεύθυνος του ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ στον ΑΝΤ1)
 • ΔΡΑΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 568 (αθλητικογράφος στον «Ελεύθερο Τύπο»)
 • ΖΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΑΜΟΥΛΗ 3451 (γιος του Στάμου Ζούλα, πρώην διπλοθεσίτης, ΕΡΤ και Δημοτικό ρ/σ Αθήνας, με ετήσιο κασέ 58.000 ευρώ το 2009)
 • ΚΕΧΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΟΥΛΑ) του ΙΩΑΝΝΗ 611 (δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα»)
 • ΚΛΕΙΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (ΛΙΝΑ) του ΝΙΚΟΥ 2701 (κόρη πολιτικού της ΝΔ, παρουσιάστρια δελτίου της ΝΕΤ)
 • ΚΩΒΑΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 3512 (δημοσιογράφος σε θέματα πολιτικής και άμυνας στο «Βήμα»)
 • ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5268 (δημοσιογράφος του ΔΟΛ και συγκεκριμένα στο «Βήμα» και ρ/σ Βήμα FM)
 • ΜΑΛΟΥΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 2414 (αρθρογράφος στο «Βήμα»)
 • ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 430 (ραδιοφωνικός παραγωγός και επί χρόνια δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας», αρθρογραφεί στο aixmi.gr)
 • ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 3134 (αρθρογράφος στο «Έθνος»)
 • ΜΕΛΑΓΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΖΑΜΑΛ 1359 (αθλητικογράφος στο «Red Planet» και μέχρι πρόσφατα στην ΕΡΑ Σπορ)
 • ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ 1918 (αρθρογράφος στην «Ελευθεροτυπία»)
 • ΜΠΑΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (πολιτικό ρεπορτάζ στην «Παρασκευή +13»)
 • ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ 1320 (δημοσιογράφος του ρ/σ «ΝΕΤ 105,8»)
 • ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΗΛΙΑ 1859 (δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» στο ρεπορτάζ της ΝΔ)
 • ΝΤΑΒΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1123 (αθλητικογράφος στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και -τον περασμένο χρόνο- στον ΕΡΑ Σπορ)
 • ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 4532 (δημοσιογράφος στον «Ελεύθερο Τύπο» και «Ράδιο 9» 98,9)
 • ΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ 2789 (πολυθεσίτης αλλά όχι ερημοσπίτης, επικεφαλής του «πρώην καθεστώτος» και νυν δημοσιογράφος στο «Βήμα FM»)*
 • ΡΑΠΤΗ ΓΙΟΥΛΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 3553 (δημοσιογράφος του ρ/σ «City 99,5»)
 • ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 3097 (επιφυλλιδογράφος στην «Ελευθεροτυπία» και τους «4 Τροχούς»)
 • ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 4875 (συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»)

(*) Σήμερα ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από το «Βήμα FM».

Προφανώς, τόσο στην παραπάνω λίστα (αλλά και σε όλο τον κατάλογο των 145 ονομάτων), υπάρχουν αξιολογότατοι δημοσιογράφοι με μακρά εμπειρία στο χώρο, με μία όμως πολύ σημαντική λεπτομέρεια: είχαν εξασφαλισμένη τουλάχιστον μία θέση στα ιδιωτικά μέσα. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο θα εγκαταλείψουν τα πόστα τους. Δικαίως λοιπόν οι πρώην συμβασιούχοι είναι στα κάγκελα, καθώς από τους 1047 επιλέχθηκαν οι 118 (στο σύνολο των 167 θέσεων, δημοσιογράφων και τεχνικών), με τους 900 να μένουν οριστικά εκτός. Εννοείται ότι για τους μακροχρόνια άνεργους δημοσιογράφους η κοροϊδία είναι -το λιγότερο- διπλή, καθώς οι 45 στους 167 (το 26% δηλαδή) εργάζονται ήδη σε ένα ή παραπάνω μιντιομάγαζα.

Εκεί όμως που τελειώνει η λογική, αρχίζει η γελοιότητα. Τόσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν για το «καθεστώς Ρουσόπουλου» με τους πολυθεσίτες και χρυσοπληρωμένους παπαγάλους της Νέας Δημοκρατίας που ταϊζονταν με δημόσιο χρήμα. Μήπως τιμωρήθηκαν όλοι αυτοί; Το αντίθετο. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τους επιβραβεύσει για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους (και κωλοτούμπες) σε κάθε μορφή εξουσίας, προσφέροντάς τους και πάλι τα παλιά τους πόστα. Έτσι, ο διαβόητος Γιάννης Πολίτης, ο Κων/νος Ζούλας και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου επιστρέφουν μετά βαϊων και κλάδων στο κρατικό κανάλι. Οι μόνοι που λείπουν είναι ο Κοττάκης και η Παναγιωταρέα, όχι βέβαια γιατί κόπηκαν από την επιτροπή, αλλά γιατί πολύ απλά δεν έκαναν αίτηση. Ευτυχώς δηλαδή που ο Παναγόπουλος και τα τσιράκια του βρήκαν στέγη στο μαγαζί του «μονοπύθμενου» Αλαφούζου, γιατί το πιο πιθανό είναι να τους λουζόμασταν κι αυτούς για χρόνια.

Προσκήνιο και παρασκήνιο μίας πιραντελικής φάρσας

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όλον τον καιρό που μαγειρεύονταν τα αποτελέσματα το ράδιο αρβύλα έδινε και έπαιρνε. Αν και δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς ότι βουλευτές και παπαγάλοι μπαινόβγαιναν στα γραφεία της ΕΡΤ, και οι λίστες πηγαινοέρχονταν επί εβδομάδες, για τις ιστορίες που ακούστηκαν καλό θα είναι να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Σε κάθε περιπτωση η τελική ανακοίνωση των ονομάτων υποδηλώνει ότι το παρασκήνιο της κωμωδίας υπήρξε τεράστιο. Ανάμεσα σε όσα γράφτηκαν αυτές τις ημέρες ξεχωρίζει ο ισχυρισμός ότι ο αδερφός Νίκος (Παπανδρέου) έχει αναλάβει εξολοκλήρου τον έλεγχο του ραδιομεγάρου, επιβάλλοντας στην επιτροπή όχι ένα αλλά πέντε δικά του πρόσωπα. Το σίγουρο είναι ότι διατηρήθηκαν οι ισορροπίες τόσο με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με τους πιο γνωστούς μιντιάρχες, καθώς και τα παιδιά του ΔΟΛ, του Μπόμπολα και της Ελευθεροτυπίας, αλλά και γνωστοί θαμώνες των πολιτικών γραφείων βρήκαν μία θέση στην κρατική τηλεόραση. Είναι ενδεικτικό ότι στην «Ε» αναφέρονται ρητά και ξεχωριστά στους «δικούς της» που μετακομίζουν στην Αγ. Παρασκευή. Όχι μόνο δεν κρύβονται, αλλά διαφημίζονται κι όλας. Ειδικά όμως η περίπτωση με τα λεγόμενα «ρουσοπουλάκια» βγάζει μάτια.

Ήδη το επόμενο πρωί της δημοσίευσης των «επιτυχόντων» οι οργισμένες αντιδράσεις χτύπησαν κόκκινο. Ακόμη και η ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε (;) να εκδόσει χλιαρή ανακοίνωση σχετικά με το διαγωνισμό:

«Έπειτα από κυοφορία μηνών δημοσιεύθηκαν επιτέλους τα ονόματα των νέων συμβασιούχων της ΕΡΤ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για διαφάνεια, αξιοκρατία, μονοθεσία, πολλοί από τους νέους συμβασιούχους απασχολούνται σε άλλα ανταγωνιστικά στην ΕΡΤ μέσα, ορισμένοι δε είναι και στελέχη εφημερίδων ή τηλεόρασης ενώ έχουν παραληφθεί δημοσιογράφοι άνεργοι με προϋπηρεσία στην ΕΡΤ.

Καταγγέλλουμε την ευνοιοκρατική αυτή απόφαση της ΕΡΤ και ζητάμε να ισχύσουν πράγματι αξιοκρατικά και μόνο κριτήρια στην πρόσληψη των συμβασιούχων.

Η ΕΣΗΕΑ ζητά πολιτική και μέτρα στήριξης της δημόσιας Ρ/Τ, ανάμεσα στα οποία προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η πρόσληψη των συμβασιούχων συναδέλφων που σήμερα είναι άνεργοι ενώ διαθέτουν πολυετή προϋπηρεσία στην ΕΡΤ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί άκυρες τις προσλήψεις των πολυθεσιτών και επαναλαμβάνει ότι «εξυπηρετήσεις» και προσλήψεις πολλαπλής απασχόλησης, ακόμα και διευθυντικών στελεχών άλλων ΜΜΕ, συνδυάζονται με τον αποκλεισμό ανέργων συναδέλφων. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα και ότι θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.»

Με την ΕΣΗΕΑ να θεωρεί «άκυρες τις προσλήψεις πολυθεσιτών» -και με πέντε φοράδες χεσμένες στο αλώνι- η απάντηση της ΕΡΤ είναι ακόμη πιο φαιδρή, αλλά και εξοργιστική ταυτόχρονα:

«Σχετικά με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Τηλεόρασης έγιναν προσλήψεις δημοσιογράφων, μέσω δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού.

2. Οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα της ανεργίας. Και γι αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των υπό πρόσληψη συμβασιούχων, είναι άνεργοι.

3. Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης, στις οποίες συμμετείχαν o εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

4. Ελήφθησαν υπόψη και τηρήθηκαν όλα τα κριτήρια που θέτουν η προκήρυξη και οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

5. Η προκήρυξη θέτει με σαφήνεια και το θέμα των ασυμβιβάστων για τους υποψήφιους του διαγωνισμού, κυριότερο των οποίων είναι η μη απασχόληση σε ανταγωνιστικό προς την ΕΡΤ Μέσο (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό, internet). Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως τα ασυμβίβαστα αυτά θα ισχύσουν απαρέγκλιτα για όλους ανεξαιρέτως. Ουδείς πρόκειται να προσληφθεί, εάν όταν κληθεί να υπογράψει την σύμβαση του δεν αποδεχθεί ενυπογράφως πως πληρεί τα εν λόγω κριτήρια».

Ως συνήθως η γραμμή άμυνας των κομματικών μαγείρων είναι απλοϊκή και άκρως προσβλητική: οι διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας διατηρήθηκαν γιατί… το λέμε εμείς! Ποιος διαγωνισμός ήταν «ανοικτός», χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και προδιαγραφές, χωρίς έλεγχο της εξέλιξής του και χωρίς να είναι καν γνωστή η «επιτροπή αξιολόγησης»; Από πότε θεωρούνται άνεργοι αυτοί που μετακινούνται κατόπιν συνεννόησης (προφανώς) από το ένα πόστο στο άλλο; Ποιο ασυμβίβαστο διατηρήθηκε όταν παρελαύνουν στη λίστα πασίγνωστα ονόματα με πολλαπλές θέσεις σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και Internet; Μήπως θα ελεγχθούν από κανέναν «όταν θα κληθούν να υπογράψουν»;

Ανάμεσα στα πολυάριθμα ανώνυμα και επώνυμα «κατηγορώ» που κυκλοφόρησαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ξεχωρίζουν εκείνα του Γιώργου Κουβαρά και του Γιάννη Προβή. Πιο εγωκεντρικό το πρώτο, αλλά πιο ουσιαστικό το δεύτερο:

«Ειλικρινά, δεν θέλω να διαμαρτυρηθώ γιατί, αν και υπερπλήρης εμπειριών και άλλων πολλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, δεν συμπεριελήφθην -όπως φαντάζομαι και άλλοι άξιοι και άνεργοι συνάδελφοι – στην πολυαναμενόμενη και πολυκαιρισμένη λίστα των προσληφθέντων συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Όμως, θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι κυριάρχησε (και) σε αυτήν την τόσο πολυδιαφημισμένη διαδικασία αξιολόγησης η “πεπατημένη” των “κολλητών”, και, πιστέψτε με, ντρέπομαι που έστειλα αίτηση και βιογραφικό να κριθεί από έναν τόσο αφόρητα και ηλίθια ιδιοτελή και ξεδιάντροπο “μηχανισμό εξουσίας”. Αλλά, θα μου πείτε, ας πρόσεχα…

Γιάννης Προβής
Άνεργος δημοσιογράφος»

Η ουσία είναι μία: η κυβερνητική προπαγάνδα θα συνεχιστεί σα να μην έχει συμβεί τίποτε. Οι κατάλληλοι άνθρωποι τοποθετήθηκαν και πάλι από το παράθυρο στις κατάλληλες θέσεις. Η πολυδιαφημισμένη διαφάνεια του Γιώργου του Νεότερου γελοιοποιήθηκε για μία ακόμη φορά. Το φρέσκο πρόσωπο του Γερουλάνου παραπέμπει ευθέως σε μουχλιασμένο πολιτικάντη της δεκαετίας του ’50. Αλλά βέβαια ποιος θα το πάρει χαμπάρι;

Παραλίγο ΥΕΝΕΔ

Όχι ότι πέφτει κανείς από τα σύννεφα βέβαια. Οι πρακτικές του βολέματος ημετέρων στην ΕΡΤ ούτε και σταμάτησε ποτέ, ούτε όμως και πρόκειται να σταματήσει, για τον απλούστατο λόγο ότι, όσο καλά κι αν κάνουν τη δουλειά τους οι διαπλεκόμενοι μιντιάρχες του κατεστημένου, το κρατικό κανάλι αποτελεί πάντα κάστρο του καθεστώτος. Και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι ως καθεστώς, ήδη από το 1981, παραδίδει μαθήματα στη Δεξιά.

Επί μήνες, πρώην στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης κρεμιούνταν με τα μανταλάκια από τη νυν διοίκηση και την κυβέρνηση συνολικά, με τις ανακοινώσεις για τις δαπάνες και τους μισθούς των «γαλάζιων δημοσιογράφων» να εκτίθενται σε μορφή αφίσας. Τα δε μηδενικά των ποσών αυτών, ήταν ικανά να ζαλίσουν και τα πιο καλοπληρωμένα στελέχη τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Η επιστροφή της «γαλάζιας γενιάς» στα παλιά της λημέρια δεν προκαλεί δα και τόσο μεγάλη εντύπωση. Οι διπλοθεσίτες άλλωστε στην ΕΡΤ, ποτέ δεν έπαψαν να κυριαρχούν. Απλώς καλύπτονταν πίσω από τα προσχήματα της «εργολαβίας» για να μπορούν ανετότατα να διατηρούν τα προσωπικά τους ανταγωνιστικά προϊόντα ενημέρωσης, με τον Κούλογλου να αποτελεί ίσως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της νεοπασοκικής περιόδου.

Πέρα από τον εμφανώς φτιαχτό διαγωνισμό των συμβασιούχων λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μίας ακόμη πιο φαιδρής ανακοίνωσης με τη μορφή τρέιλερ: «Οι ειδήσεις Επιστρέφουν στην ΕΡΤ«!

Πού πήγαν; Ποιος τις πήρε; Από πότε; Και ποιος θα τις φέρει πίσω; Οι ειδήσεις προφανώς απήχθησαν κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου (Ανδρέα) κάπου στα βάθη της δεκαετίας του ’80. Απαγωγέας η Έλλη Στάη, η οποία ανέλαβε να τις επιστρέψει άθικτες στο κτίριο της Αγ. Παρασκευής, ίδιες και απαράλλακτες όπως τις παρέλαβε, όσο ίδια δηλαδή παρέμεινε η αιώνια παιδούλα των δελτίων ειδήσεων. Σημειώστε ότι και η Στάη είναι μία ακόμη συμβασιούχος ενός χρόνου, καθώς το Δ.Σ. της ΕΡΤ μας το κάνει σαφές:

Το Δ.Σ της ΕΡΤ κατά την χθεσινή του συνεδρίαση και παρουσία του νέου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Νίκου Σωτηριάδη αποφάσισε μεταξύ άλλων την πρόσληψη της δημοσιογράφου Έλλης Στάη ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, Υπεύθυνη Διοίκησης Έργου, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους και αντικείμενο την προετοιμασία και παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 4.000 ευρώ.


Αναφωνούμε όλοι με αγαλλίαση: Ε… Ε… ΕΡΧΕΤΑΙ!

«Το θέμα είναι να τρουπώσω»

Η περίφημη ατάκα του Βουτσά έχει χιλιοχρησιμοποιηθεί, κατά βάση χυδαία, για να περιγράψει τη φιλοσοφία του δημοσίου υπαλλήλου. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την αντίθετη και εξίσου χυδαία τακτική: να κλείσω τις τρύπες για να μην «τρουπώσει» κανείς. Έτσι φαίνεται πως σκέπτονται δεκάδες καρεκλοκένταυροι του πλέον κλειστού επαγγέλματος της δημοσιογραφίας. Ονόματα με δεκαετίες στην πλάτη ευδόκιμου βίου στην υπηρεσία κάθε μιντιάρχη της χώρας έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό για σύμβαση ενός έτους. Ούτε άνεργες καθαρίστριες τέτοια απελπισία. Περιζήτητοι τριπλοθεσίτες με εξασφαλισμένες καρέκλες και δεκάδες αρπαχτές κάθε μήνα στριμώχτηκαν στη λίστα των υποψηφίων για μία ακόμη αρπαχτή. Απειλούνταν ο Λαμπρόπουλος από το τέρας της ανεργίας; Μήπως ο Μιχαηλίδης, ο Ρουμελιώτης, ο Γιακουμής ή ο Δράκος; Η πιο σαρκοφαγική κάστα έδειξε και πάλι τον πραγματικό της εαυτό. Μέχρι να φαγωθεί και ο τελευταίος, και μάλιστα έχοντας φτάσει στο σημείο κάποιοι (και μάλλον οι περισσότεροι) πολίτες να εύχονται να συμβεί όσο το δυνατόν ταχύτερα…

Zaphod

Posted in: Ελλάδα