Ο ‘Ανθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς

Posted on 18 Ιανουαρίου, 2011 9:00 μμ από

0


Μπροστά στο μικρόφωνο, ενώ πρέπει να απευθυνθεί στο λαό του παγώνει. Λέει δυο λέξεις, σταματά, ξεροκαταπίνει. Ξαναρχίζει, τραυλίζει. Είναι ο Δούκας Albert του York, δευτερότοκος γιος του Βασιλιά Γεωργίου του 5ου και οι δημόσιοι λόγοι είναι ότι τον φοβίζει περισσότερο. Δεκατέσσερα χρόνια μετά θα εκφωνήσει τον ραδιοφωνικό λόγο που θα καταφέρει να ενώσει και να εμψυχώσει έναν ολόκληρο λαό.

Αρχικά χωρίς υπομονή και χάρη στην πίεση του πατέρα του προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του με τη βοήθεια διάφορων ειδικών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι που η σύζυγός του του γνωρίζει τον κάπως περίεργο και εντελώς αντισυμβατικό στις μεθόδους του Αυστραλό λογοθεραπευτή Λάιονελ Λογκ. Διστακτικά στην αρχή αλλά με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα επισκέπτεται τον Λάιονελ στο «ιατρείο» του και με ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, περίεργες πρακτικές και πολλές συζητήσεις θα φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία αλλάζει και η πραγματικότητά του. Ο πατέρας του έχει πεθάνει, ο διάδοχός του Edward ο 3ος (μεγάλος αδελφός του Albert) έχει αποκυρήξει το θρόνο για χάρη του μεγάλου του έρωτα, της δις διαζευγμένης Αμερικανίδας (ανήκουστο!!) Wallis Simpson και ο Bertie γίνεται σχεδόν παρά τη θέλησή του ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος.

Μια σύντομη ματιά στη Wikipedia επιβεβαιώνει ότι η ταινία παραμένει ρεαλιστική και πραγματολογική ακόμα και στις μικρές της λεπτομέριες. Μη γελιέστε όμως. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσετε καμία βιογραφία, δράμα εποχής, ή τη ζωή των Winsdor του μεσοπολέμου. Είναι μια ιστορία ανθρώπινη, ένα σωματικό «κουσούρι» και οι περιορισμοί που θέτει, ο συμβολισμός ενός θεσμού που παραλληλίζεται με το σθένος ενός ολόκληρου λαού που σύρθηκε στον πόλεμο. Η οικογένεια και τα όρια και κανόνες που θέτει,η καταπίεση του περιβάλλοντος, η φιλία και η εμπιστοσύνη. Ένας άνθρωπος που με τεράστια επιμονή και δύναμη καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια. Ένας άνθρωπος που αποφασίζει να πράξει το καθήκον όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί το θέλει. Διανθισμένη με φλεγματικό Βρετανικό χιούμορ (το καλύτερο είδος δηλαδή), με απολαυστικότατους διαλόγους και δύο εξαιρετικές ερμηνίες που θα θυμάστε για πολύ καιρό. Ο Colin Firth στο ρόλο του τραυλού βασιλιά και ο Geoffrey Rush στο ρόλο του αντισυμβατικού δασκάλου είναι απλά υπέροχοι και περιβαλλόμενοι από ένα πολύ καλό καστ σε δεύτερους ρόλους μας προσφέρουν ένα μικρό διαμαντάκι.
5 αστέρια
10 στα 10
Αριστούργημα
και ότι άλλο μέσο βαθμολογίας χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες κριτικοί στον υπερθετικό βαθμό.

Narrator

preview: http://wp.me/p1pa1c-7VO