Τελεσίγραφο Φιλιππόπουλου στους εργαζόμενους των Αττικών Εκδόσεων

Posted on 15 Ιανουαρίου, 2011 2:55 μμ από

0


του Γαλαξιάρχη

«10-15% μείωση μισθού ή σας απολύω». Το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου και των Αττικών Εκδόσεων, προς τους εργαζόμενους της εταιρείας είναι σαφές και «άμα σας αρέσει». Γνωστό «καρχαριάκι» του Τύπου, ο Φιλιππόπουλος απείλησε ανοικτά με ηλεκτρονικό μήνυμα όλους όσοι εργάζονται στις Αττικές Εκδόσεις, επικαλούμενος τη «μείωση της διαφημιστικής πίττας» και βέβαια καλυπτόμενος πίσω από το έκτρωμα Κατσέλη, ξεγυμνώνοντας τα γελοία επιχειρήματα περί «διαπραγμάτευσης». Μόνοι αλώβητοι οι εργαζόμενοι των 750 ευρώ (1.000 μικτά), πολύ απλά γιατί… δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς.

Η ΕΣΠΗΤ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις απειλές του ιδιοκτήτη των Αττικών Εκδόσεων και σε συνέλευση τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους

Αγαπητοί συνεργάτες,

Επιθυμώ να επικοινωνήσω μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσω για την κατάσταση της αγοράς, την πορεία του Ομίλου καθώς και για αποφάσεις που έχω λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Όπως γνωρίζετε βιώνουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας μας εδώ και δύο περίπου χρόνια. Η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμη δυσκολότερη, θα έλεγα πως θα είναι η κρισιμότερη για την χώρα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα ο κλάδος μας έχει πληγεί όπως επίσης ξέρετε ανεπανόρθωτα. Η διαφημιστική δαπάνη στα μέσα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% τα δυο τελευταία χρόνια, με τον ρυθμό μείωσης να χειροτερεύει αισθητά τους τελευταίους μήνες του 2010. Επίσης οι κυκλοφορίες των έντυπων συνολικά πλήττονται σε μερικές κατηγορίες  σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, σε άλλες κατηγορίες ευτυχώς λιγότερο.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το 2011 αναμένεται τα μεγέθη να υποχωρήσουν περαιτέρω και μάλιστα αισθητά, γεγονός που μας κάνει να μιλάμε πλέον για μια διαφορετική αγορά από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μια αγορά που περισσότερο προσομοιάζει σε μέγεθος με αυτήν του 2000 δηλ. με δέκα χρόνια πριν, όπου φυσικά οι συνθήκες ήταν συνολικά διαφορετικές.

Ο Όμιλος μας μέχρι και το τέλος της προηγούμενης χρονιάς στάθηκε αξιοπρεπώς στο ύψος των περιστάσεων. Γνωρίζετε ότι είμαι υπέρμαχος της χρηστής διαχείρισης, και θεωρώ ότι αυτό μέχρι σήμερα μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα έκτος δηλ. της ζώνης κίνδυνου μέσα στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου μας -αν και με ελεγχόμενες ζημίες.

Από το ξεκίνημα της κρίσης το οποίο προείδα σχετικά έγκαιρα, προχώρησα σε περικοπές έξοδων με δυο κριτήρια. Να μην επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας όσο αυτό είναι εφικτό, και να μην επηρεαστεί η ποιότητα των εντύπων και των ραδιοφώνων μας.

Αντίστοιχα θεωρώ ότι από όλους τους εμπλεκόμενους διευθυντές άλλα και στελέχη του Όμιλου μας έγινε η μέγιστη προσπάθεια εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων, άλλα και η μέγιστη προσπάθεια δημιουργίας νέων έσοδων ώστε να εξισορροπιστούν οι απώλειες έσοδων εξαιτίας της πορείας της διαφημιστικής αγοράς.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε εκ νέου σε αρνητικό σημείο –πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες τη χρόνια που πέρασε -και το χειρότερο με αρνητικές προοπτικές για την αγορά της διαφήμισης. Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να ανακοινώσω την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων, προκείμενου να αποφύγουμε τις οποίες περιπέτειες, και αφού έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια περικοπών από όπου αυτό ήταν εφικτό, είτε άφορα προμηθευτές είτε εξωτερικούς συνεργάτες είτε εν γένει την διαχείριση των πόρων του ομίλου.

Συγκεκριμένα οι αποδοχές θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το επίπεδο των 1.000 ευρώ μικτά. Από 1.000 ευρώ έως τα 2.500 ευρώ θα υπάρξει περικοπή 10%, και από 2.500 ευρώ και πάνω 15%.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε καταρχήν τις όποιες περαιτέρω απολύσεις. Θεωρώ ότι στην σημερινή συγκυρία οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε τηρήσει στο μέτρο του εφικτού.

Αυτό που επίσης έχουμε υποχρέωση είναι να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να προστατεύσουμε την επιχείρηση μας η οποία συντηρεί 300 οικογένειες. Απαιτείται ακόμη περισσότερη προσπάθεια, ευρηματικότητα, παραγωγικότητα, για να είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό, και να κερδίσουμε το μέγιστο μερίδιο αγοράς, ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί μέχρι την επόμενη μέρα της κρίσης.

Εξυπακούεται δε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν οι αποδοχές θα επιστρέψουν στα σημερινά επίπεδα.

Ζούμε όλοι μια πρωτόγνωρη άγρια εμπειρία. Έχοντας την ευθύνη του Ομίλου, οφείλω να σας δηλωσω οτι ειμαι αποφασισμενος να κανω το παν για να ξεπερασουμε την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Θα προσπαθήσω επίσης να λαμβάνω τις όποιες αποφάσεις με νηφαλιότητα και αίσθημα δικαίου. Θα αγωνιστώ να βγάλω το καράβι -και το σύνολο των εργαζομένων- από την θύελλα, αλλά μόνο αν όλοι οι εργαζόμενοι πιστεψουν το ιδιο θα το καταφερουμε.

Αν επικρατήσουν ατομικιστικές νοοτροπίες, τότε αφενός θα κινδυνεύσει όλη η προσπάθεια, αφετέρου θα είμαι υποχρεωμένος να θυσιάσω τα άτομα, προς το συμφέρον του συνόλου.

Θεοχάρης Α. Φιλιππόπουλος

Το e-mail του Φιλιππόπουλου από το Red Notebook

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΠHΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την επιστολή που στάλθηκε στους εργαζόμενους της εταιρείας ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε, ως συνέχεια της απόπειρας πολλών εργοδοτών για μονομερή βλαπτική μεταβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας και καταστρατήγησης της ισχύουσας ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΠΗΤ-ΣΕΠΤ, η ΕΣΠΗΤ καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμιά μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και αμοιβές τους.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στις ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. σε έκτακτη Συνέλευση την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

Εκεί, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, παρουσία των ΔΣ των Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν τους εργαζόμενους στον χώρο της επιχείρησης – συντάκτες, υπαλλήλους και τεχνικούς, θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν τις απόπειρες της εργοδοσίας για μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

Με δεδομένες τις τρέχουσες ραγδαίες εργασιακές εξελίξεις θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία των συναδέλφων που εργάζονται στις ΑTΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. στην παραπάνω Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητηθούν και αποφασιστούν από κοινού δράσεις και ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Για την ΕΣΠΗΤ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Πλαχούρης Σπύρος Κρίκος