Μια διαφορετική αντιμετώπιση

Posted on 4 Ιανουαρίου, 2011 7:20 μμ από

34


Βολτάρωντας στο διαδίκτυο σήμερα διάβασα ένα κείμενο που με έβαλε σε σκέψεις και θέλω να τις μοιραστώ γιατι έτσι,ίσως βοηθήσουμε έναν άνθρωπο να ξεπεράσει το πρόβλημα του..

Ελάτε να δούμε κάποια κείμενα κατ αρχήν για τον ναρκισσισμό,παραθέτω από βικιπαίδεια:

Ο ναρκισσισμός αποτελεί μεταξύ άλλων διαταραχή προσωπικότητας. Με την έννοια αυτή εννοείται να εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή καταστάσεις λόγω ναρκισσιστικής συμπεριφοράς επανειλημμένα και όχι μιά – δυό φορές, δηλαδή να δυσκολεύει τη ζωή του ατόμου, είτε στην έκδηλη είτε στην άδηλη συμπεριφορά του και στον εσωτερικό του κόσμο.

Μην βιάζεστε έχει κι άλλο..

Σχέση με τον εαυτό του: Ο ναρκισσισμός είναι η διαταραχή προσωπικότητας στην οποία το άτομο ασχολείται υπερβολικά με τον εαυτό του, την εμφάνιση του, τον τρόπο ομιλίας του, ακόμα και την γλώσσα του σώματος του και γενικότερα την εικόνα που δημιουργεί στους άλλους. Περνάει έτσι πολύ χρόνο της ημέρας του μόνος. Σκοπός του βέβαια από όλη αυτή την ασχολία του είναι να δημιουργεί θετική εκτίμηση στους γύρω του και έτσι να τους ασκεί και ένα είδος εξουσίας. Το υπερβολικό ενδιαφέρον για τον εαυτό του οδηγεί στην κατάσταση όπου ερωτεύεται τον εαυτό του, θαυμάζεται από τον εαυτό του. Αυτό είναι και ουσιαστικά ο ναρκισσισμός΄, η ψυχολογία ενός νάρκισσου (το άτομο που πάσχει από ναρκισσισμό).


Σχέση με τον κοινωνικό περίγυρο: Βέβαια το ότι ερωτεύεται από τον εαυτό του έχει τις δυσμενείς συνέπειες στο άτομο να αδυνατεί να δημιουργήσει μια σχέση αληθινή με κανέναν. Έτσι κυριαρχεί πολύ μοναξιά και είναι ο κυριότερος παράγοντας για κατάθλιψη. Στις ερωτικές σχέσεις δυσκολεύεται να αγαπήσει και χρησιμοποιεί τον σύντροφο ως μέσο για να αναδεικνύεται. Επιδιώκει ανθρώπους υψηλής κοινωνικής τάξης και αλλάζει συνήθως γρήγορα σύντροφο επιλέγοντας ,όπως πάντα με κριτήριο να κερδίσει την γνώμη των άλλων, κάποιον εξίσου σημαντικό άνθρωπο. Αρχικά μπορεί ο σύντροφος του νάρκισσου να τον θαυμάζει και η σχέση να εξελίσσεται μια χαρά αφού αυτός είναι και ο σκοπός του νάρκισσου. Στη συνέχεια όμως που θα τεθεί στη σχέση και το θέμα της αγάπης συνήθως εκεί η σχέση αρχίζει και παίρνει την κατηφόρα και μετά από λίγο καιρό διαλύεται ώσπου να βρεθεί άλλος για αυτή την περίοδο. Και εξίσου στις φιλικές σχέσεις επιλέγει άτομα υψηλής κοινωνικής τάξης για να νιώθει και ο ίδιος σημαντικός που συνήθως θα τον θαυμάζουν και θα έχουν δηλαδή θετική εκτίμηση για αυτόν ώστε για να έχει και αυτός για τον εαυτό του.

Αίτια:

Ηθική μείωση, κακοποίηση στην παιδική (ή και εφηβική) ηλικία

Έλλειψη αγάπης από τους γύρω ανθρώπους και κυρίως από γονείς

Τα παραπάνω δημιουργούν αρχικά έναν αδύναμο χαρακτήρα, που θεωρείται το θύμα. Έτσι ως αντίδραση στα παραπάνω που του συνέβησαν για να αποδείξει ότι αξίζει επιδιώκει με κάθε τρόπο να κατατάσσεται στους μη ‘κοινούς’ θνητούς αλλά στους ανώτερης κοινωνικής τάξης άτομα. Το αίτιο του ναρκισσισμού αποτελεί ψυχολογικό τραύμα, για αυτό και επιδιώκει να γίνει ‘κάποιος’ ως εκδίκηση για αυτά που του συνέβησαν στη ζωή του. Έχει αρνητική εικόνα για τον κόσμο γύρω του στο ασυνείδητο επεξηγείται ως κατώτερος που μεταφράζεται ως χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ενώ στη συμπεριφορά του, και στα σκεπτόμενα που ελέγχει ο ίδιος, το ανόμοιος το επεξηγεί ως ανώτερος καταφεύγοντας σε ιδέες μεγαλομανίας και συχνά παρανοϊκές π.χ. μπορεί να νομίζει ότι είναι απόστολος του Θεού και κατέβηκε στη Γη για μια ειδική αποστολή ή γενικά σκέψεις που τον κάνουν να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο, διαφορετικό και μοναδικό. Έτσι εκτοξεύεται λόγω του εγωκεντρισμού και της μανίας του για δόξα σε υψηλές θέσεις. Εννοείται βέβαια πως αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι ο σωστός αλλά με κατάλληλη ψυχοθεραπεία να διορθωθεί η προσωπικότητα εμβαθύνοντας. Παραδείγματα γνωστών ναρκίσσων στην ιστορία είναι η Κλεοπάτρα και ο Αδόλφος Χίτλερ ενώ πιο σύγχρονα ο Έλτον Τζον και ο Μάικλ Τζάκσον.

Επαγγελματική εξέλιξη΄ Όπως είπαμε και παραπάνω ενδιαφέρονται κυρίως οι νάρκισσοι για δουλειές που θα τους δώσουν την δυνατότητα να είναι στο επίκεντρο, να είναι διάσημοι και θα τους εντάξουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη. Δηλαδή δε θα λέγονται ‘κοινοί θνητοί’. Τέτοιες δουλειές είναι οι ταγουδιστές, τα μοντέλα, οι ηθοποιοί, οι μάνατζερ, οι επιχειρηματίες, οι παρουσιαστές κ.α

Υπομονή,τελειώνω:

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

* Η έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου που έχουν για τον εαυτό τους.

* Η έντονη ανάγκη τους για θαυμασμό.

* Η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων.

* Φαντασιώνονται ιδιαίτερη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.

* Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν και θα πρέπει και οι συναναστροφές τους να είναι ισάξιες.

* Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες.

* Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.

* Συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν.

* Εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.

Βέβαια θα μου πείτε γιατί τα παραθέτω όλα αυτά,δεν ξέρω αλλά,αυθόρμητα καθώς έπεσα σήμερα πάλι σε δηλώσεις του Πάγκαλου που έκανε,λέει,το περασμένο Μάιο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης(εδώ),αμέσως σκέφτηκα ότι δεν μπορεί,σίγουρα πάσχει απο ναρκισσισμό.Και ύστερα έβαλα τα γέλια..Όμως αν το καλοσκεφτείτε,πέρα από τις σκοπιμότητες(του) ίσως να έχω δίκιο.Έχει μια μανία να τραβάει τα φώτα πάνω του ενώ την ίδια στιγμή δείχνει οτι απεχθάνεται κάθε ‘’στημένη’’ επαφή με τους δημοσιογράφους .Το πιστεύω,κατα βάθος είναι μια βασανισμένη ψυχή που θέλει να εκφραστεί και που δεν μπόρεσε ποτέ της να δημιουργήσει μια αληθινή σχέση…

«Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν…»

Έχει και ’21:

«Οι Έλληνες που έκαναν την επανάσταση του ’21, ήταν ένα μάτσο και αδαών χωριατών που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά. Γι αυτό αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία. Και μετά την Απελευθέρωση ψήφιζαν οποιονδήποτε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, λογική που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας».

Έχει και διαδηλωτές:

«Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές της κυβέρνησης ταυτίζονται με όσους οργανώνουν δολοφονίες άλλων ανθρώπων» ενώ θεωρεί ότι «Η μόνη πηγή νομιμοποίησης είναι οι εκλογές και όσοι διαμαρτύρονται δεν μπορούν να καθορίσουν τη νομιμότητα».

Μαζι τα φάγαμε:

«“μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο”. Αυτή είναι. Τελεία. Αλλά ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση ούτε ως την τελεία να πάνε. Στη φράση αυτή επιμένω, κατά λέξη βεβαίως. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα σε αυτή τη φράση;».

Όχι πείτε μου πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις παραπάνω δηλώσεις και τα άλλα που βγαίνει και λέει συνέχεια.Αρνούμαι να δεχτώ οτι το κάνει απο συμφέρον ή οτι έχει περίεργους σκοπούς..

Είναι φανερό οτι θέλει τα φώτα της δημοσιότητας συνεχώς πάνω του,να τραβάει την προσοχή ενος ολόκληρου έθνους! ενώ μέσα του σκέφτεται ‘’τι έξυπνος και διαφορετικός είμαι,τι ωραία που τα λέω,άκου,άκου τι είπα..πσσσσσ’’.Πολύ πιθανόν να μαγνητοσκοπεί τις ομιλίες του στην βουλή για να τις ξαναβλέπει σπίτι και να θαυμάζει τον εαυτό του με τις ώρες..Δεν θα έιναι περιέργο αν ανακαλύψουμε κάποια στιγμή οτι παίρνει σβάρνα τα κανάλια και ζητάει τα αποσπάσματα που έχουν μεταδώσει με τον ίδιο ώστε να συμπληρώσει την συλλογή του,ή οτι έχει φτιάξει αναρίθμητα κολάζ κόβοντας με προσοχή τις φωτογραφίες του από τις εφημερίδες και τα περιοδικά και κρατά αρχείο από τις συνεντεύξεις του τις οποίες έχει σκοπό να τις κάνει βιβλίο..Βέβαια και τα μμε άλλο που δεν θέλουν,τον κακομάθανε.

Είναι με λίγα λόγια μια διαταραγμένη προσωπικότητα,όμως υπάρχει θεραπεία,Πάγκαλε μην χάνεις την ελπίδα σου,προλαβαίνεις να γιατρευτείς και να νιώσεις την απόλυτη αγάπη…

Βέβαια,εντάξει,εκτός από τον ναρκισσισμό του οι δηλώσεις του ίσως εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς.Ίσως να βοηθά να διατητηθεί το κλίμα ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους και με λίγη υποστήριξη από κάθε είδους μμε,ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει ρίξει όλη την ευθύνη εκεί και γελάει χαιρέκακα και βλακωδώς για τα παθήματα τους,συντηρεί τον διχασμό στην ελληνική κοινωνία.Επίσης ίσως να έχει υιοθετήσει έναν ρόλο δήθεν αποδιοπομπαίου τράγου της κυβέρνησης,που δέχεται τα περισσότερα πειρά από όλους,παίζοντας τον »κακό» για την εκτόνωση του μικροαστού ενώ ταυτόχρονα βοηθά τον Γαπ να βολιδοσκοπεί την ‘’κοινή γνώμη’’ σε θέματα που θέλει ή μέσω της εκτόνωσης να δεχτεί τελικά η κοινωνία ή ενα κομμάτι της τα όποια μέτρα ή απλά να στρέψει αλλού την προσοχή.Δεν είναι τυχαίο οτι κάθε φορά που κάνει δηλώσεις ο συγκεκριμένος κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός προς απάντησή του.Από τους εκπροσώπους των συνδικάτων μέχρι τους εκπροσώπους της αριστεράς και τις ΝΔ με ανάλογη προβολή απο τα μμε..

Όχι,όχι.Βλακείες είναι όλα αυτα.Στην συγκεκριμένη περίπτωση πέπει να εστιάσουμε στον άνθρωπο.Οπότε αν τον συναντήσετε ποτέ εκεί έξω,μην τον βρίσετε,ούτε να του πετάξετε γιαούρτια,δεν τον βοηθάτε. Αγκαλιάστε τον,ναι,και αν δεν μπορείτε να τον κυκλώσετε με ένα ζευγάρι χέρια,πάρτε και έναν φίλο σας μαζί..

Υπεύθυνος (ο αγκαλίτσας :P) αναρχόβλαχος

Short Link: http://wp.me/pPn6Y-56j