Μερική έκλειψη Ηλίου – 4/1/11

Posted on 3 Ιανουαρίου, 2011 6:59 μμ από

70


Αύριο έχει … μερικό κρυφτούλι του Ήλιου! (ξέρετε, εκείνο το κοντινότατο σε μας αστέρι που «όλη μέρα» πάνω απ’το κεφάλι μας είναι…)

Βασικά, απλά η Σελήνη θα βρεθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο για κάποιες ώρες και έτσι θα δούμε (αν δεν έχει σύννεφα!) μόνο  ένα μέρος του ηλιακού δίσκου αντί για ολάκερο που «βλέπουμε» καθημερινά, αν και τελευταία δεν πολυκοιτάμε και ψηλά, ε?…

Θα καλυφθούν μόνο τα 2/3 του ηλιακού δίσκου = το στρογγυλό στον ουρανό που μας “τυφλώνει” τη μοναδική μέρα που έχουμε ξεχάσει τα γυαλιά ηλίου στην άλλη τσάντα… :/

Το φαινόμενο της έκλειψης του Ήλιου (που δε θα’ναι ολική!)  θα διαρκέσει από τις 8.57′ έως 11.58′ με αποκορύφωμα γύρω στις 10.23′.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν τυχόν θέλετε να παρακολουθήσετε την έκλειψη φορέστε ειδικά γυαλιά!!!

Να φορέσετε ειδικά γυαλιά που έχουν ειδικά φίλτρα και προστατεύουν τα μάτια κατά τη διάρκεια της έκλειψης ηλίου! Όχι απλά τα “γυαλιά ηλίου” που φοράτε καθημερινά! (θα σκοτεινιάσει λίγο αλλά όχι ότι θα βραδιάσει κιόλας! 🙂 και η ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μάτια μας!)

Σημείωση: Η  εντυπωσιακή εικόνα είναι «εικόνα του Ήλιου» με διάφορα ειδικά φίλτρα/όργανα και ΔΕΝ πρόκειται να τον δούμε έτσι αύριο στον δρόμο! απλά είναι ωραία τα χρωματάκια… και ανοίγει «λίγο το μυαλό» νομίζω, οπότε… 😉

τι άλλο?… α ναι!

γράφει η koula, που μάλλον δε θα παρακολουθήσει την έκλειψη αύριο…

 

Ψυχραιμία λοιπόν! Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου (η συνtrellεια είναι ήδη «εδώ» στο μπλογκ!)

Πρόκειται απλά για τη σκιά της Σελήνης (ο γνωστός δορυφόρος της Γης που κινείται γύρω της) που θα πέφτει πάνω στη Γη.

Λεπτομέρειες για Εκλείψεις Σελήνης και Ήλιου μπορείτε να βρείτε στα:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B7_%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85και από όπου είναι και η » Προσομοίωση της έκλειψης ηλίου της 29ης Μαρτίου 2006 «

Σχετικά με το φαινόμενο των ηλιακών εκλείψεων, ο διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, αναφέρει:

«Η αιτία των ηλιακών εκλείψεων είναι η περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη και η σκιά που αφήνει πάνω στον πλανήτη μας, όταν τα τρία ουράνια σώματα (Γη-Σελήνη-Ήλιος) ευθυγραμμίζονται. Η σκιά αυτή αποτελείται από έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται κύρια σκιά, και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται παρασκιά. Όταν μια έκλειψη του Ήλιου παρατηρείται από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά (όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση της 4ης Ιανουαρίου, συμβαίνει στην Ελλάδα), η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του Ήλιου και τότε λαμβάνει χώρα μια μερική έκλειψη του Ήλιου.

Όταν ο παρατηρητής κοιτάζει τον Ήλιο από μια περιοχή που καλύπτεται από την πλήρη σκιά της Σελήνης, τότε ο Ήλιος είναι τελείως αθέατος και η έκλειψη του Ήλιου είναι ολική. Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης από μία δεδομένη γεωγραφική περιοχή είναι αρκετά σπάνια και γίνεται κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια.»

Συμπέρασμα? Αν η koula αυτές τις μέρες:

α) τρακάρει, θα φταίει που δεν πρόσεχε στον δρόμο, που είχε πιει ίσως, που δεν άλλαξε λάστιχα-τακάκια όταν έπρεπε, που μιλούσε στο κινητό της ή έστελνε SMS, που μάλωνε με τον συνοδηγό και άλλες καφρίλες που νομίζε ότι “μπορεί” να κάνει εν ώρα οδήγησης… γιατί είναι «μάγκισσα οδηγάρα»!

β) υπογράψει κάποιο συμβόλαιο που τελικά της βγει ξινό, θα φταίει που δεν διαβάσε τα ΨΙΛΑ γράμματα στο τέλος και που εμπιστεύθηκε κάποιον που χαμογελούσε συνέχεια και της τόνωνε το ηθικό με ιστορίες για κέρδη/δώρα/γρήγορο ξελάσπωμα…

γ) χωρίσει, θα φταίει κάτι στη συμπεριφορά της ή του ή και των δύο και το ότι συνέπεσε η μέρα χωρισμού με την αυριανή (μέρα) θα είναι πραγματικά ΤΥΧΑΙΟ!

δ) απολυθεί ή υποστεί μείωση μισθού/επιδομάτων/δώρων… φταίει ο Ήλιος… αλλά ο Πράσινος!…

ε) κάψει (πάλι) το φαγητό, θα φταίει ότι «κόλλησε» στο ίντερνετ καθώς ο υπολογιστής δεν είναι στην κουζίνα!

Πάντα υπάρχει απλή απάντηση, αρκεί να έχεις τα μάτια ανοιχτά και τα κατάλληλα «γυαλιά» 🙂

=========================================================================

Επειδή είναι πολύ σημαντικό αντιγράφω όσα λέει και στο σχετικό άρθρο για την ασφάλεια των ματιών μας:

«Ασφάλεια

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις συνέπειες της άμεσης παρακολούθησης της έκλειψης στα μάτια.

Ακόμα και πέντε δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα μάτια,

ακόμα και τύφλωση, λόγω καταστροφής των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για άμεση παρατήρηση είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων ηλιακών φίλτρων, που τοποθετούνται στον εξοπλισμό των τηλεσκοπίων, των κιαλιών ή των ειδικών γυαλιών.

Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία.»

Sun Link: http://wp.me/p1pa1c-54W

ηλιαkoula
Ετικέτα: ,