Live your myth in Greece

Posted on 24 Δεκεμβρίου, 2010 8:14 μμ από

15


Αλληλεγγύη στους μετανάστες-απεργούς πείνας της Α.Ε. Τζαρτζούλης στα Ιωάννινα

[Αναδημοσιευση][Updated]
Τις φωτογραφίες μας προσέφερε ο Xanadu (όπως και την αναδημοσίευση). Το κείμενο αναδημοσιέυεται όπως ακριβώς το έλαβα.

Ακολουθεί κείμενο-αναδημοσίευση από την Επιτροπή Αλληλεγγύης

Αλληλεγγύη στους μετανάστες-απεργούς πείνας

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από την Παρασκευή 10/12, 35 μετανάστες μπροστά από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα
μηνών. Η κατάστασή τους επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν στα Γιάννενα και ήδη κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Τρεις από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Οι 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν που δούλευαν σε θερμοκήπια στο Καλπάκι Ιωαννίνων έχουν μείνει απλήρωτοι ενώ το αφεντικό της εταιρίας έχει εξαφανιστεί. Συνολικά 65000 ευρώ σε μεροκάματα χρωστάει ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης στους μετανάστες που δούλευαν στα θερμοκήπια της «Κ.Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.». Τα χρήματα αντιστοιχούν σε εργασία πολλών μηνών. Πέρα από τα μεροκάματα, δεν έχουν κοληθεί τα αντίστοιχα ένσημα με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανανέωση των χαρτιών τους.

Οι 35 μετανάστες που δούλευαν στην «Κ.Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» καταγγέλουν επίσης τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και την εκμετάλλευση από το αφεντικό τους που παραβίαζε κάθε εργατικό δικαίωμα. Το μεροκάματο ήταν 20 ευρώ για 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, που συχνά παρατείνονταν «μέχρι να τελειώσει η δουλειά», χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση. Και τα χρήματα όμως αυτά δεν τους τα έχει δώσει. Και για τους 35 ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης έδινε 100 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουν τρόφιμα. Κοιμόντουσαν σε σκελετούς από θερμοκήπια σκεπασμένους με μουσαμά ή φελιζόλ, απ’όπου πέρναγε η υγρασία και η βροχή, ενώ ήταν εκτεθειμένοι στα φίδια. Για κρεβάτι τους είχαν τελάρα με αυτοσχέδια στρώματα, η θέρμανση και το μαγείρεμα ήταν επίσης αυτοσχέδια ανάβοντας φωτιά σε ντενεκέδες, ενώ το νερό ήταν περιορισμένο. Καμία μέριμνα για τουαλέτα ή μπάνιο.

Όταν στις αρχές Νοέμβρη ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης εξαφανίστηκε χωρίς να τους έχει πληρώσει και αδιαφορώντας για την τύχη τους, οι μετανάστες, χωρίς καθόλου χρήματα, αναγκάστηκαν να τρέφονται με ντομάτες και ότι άλλο έβρισκαν στα εγκαταλελειμμένα θερμοκήπια, ενώ έμειναν χωρίς νερό. Η βοήθεια σε τρόφιμα για 2 ημέρες από την εκκλησία και το δήμο στο Καλπάκι δεν έλυσε το προβλήμα. Κατήγγειλαν το αφεντικό τους στην επιθεώρηση εργασίας, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μην έχοντας άλλη λύση, κατέφυγαν σε απεργία πείνας, μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν κινήσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες. Έτσι στήθηκαν σκηνές, άναψε φωτιά για να αντιμετωπιστεί το ψύχος και παραχωρήθηκε βοήθεια σε κουβέρτες, ρούχα, νερό, τσάι και φάρμακα. Πολλοί πολίτες των Ιωαννίνων πέρασαν μπροστά από τη νομαρχία, για να αφήσουν κουβέρτες, ρούχα και οικονομική ενίσχυση για τον αγώνα των μεταναστών.

Ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης, πέρα από την «Κ.Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» στο Καλπάκι, έχει επίσης άλλη μία εταιρία στο όνομά του και είναι συνιδιοκτήτης των εταιρειών «Μετρόν Κ. Παπαθανασίου – Κ.Τζαρτζούλης Ο.Ε.» και της «Eurostyl Κ. Παπαθανασίου – Κ. Τζαρτζούλης Ο.Ε.» με έδρα και των τριών το Κανάλι Πρέβεζας και αντικείμενο τα αγροτικά προϊόντα και τον εξοπλισμό θερμοκηπίου.

Οι μετανάστες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και επίσης ζητούν πολιτικό άσυλο.

Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
  • Άσυλο για όλους τους μετανάστες – απεργούς πείνας
  • Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες

Επιτροπή Αλληλεγγύης

Ακολουθεί κείμενο – αναδημοσίευση από την κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, τριανταπέντε μετανάστες εργάτες Γής, 30 από τη Σενεγάλη και πέντε από το Πακιστάν ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Είναι απλήρωτοι από 3 μέχρι και 7 μήνες. Πρόκειται για εργαζόμενους στα θερμοκήπια της «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.»  στους οποίους χρωστάει συνολικά  €65 000 ενώ δεν έχει κολλήσει ένσημα.
Οι μετανάστες μαζί με εκπροσώπους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας(μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη), όπου εκεί στάλθηκε αγωγή στο αφεντικό και καλέστηκε στα γραφεία την επόμενη εβδομάδα. Μετά το κάλεσμα αυτό, το αφεντικό «εξαφανίστηκε» αφήνοντας τους μετανάστες σε άθλια οικονομική κατάσταση. Αυτό ήταν που τους ώθησε και στο να ξεκινήσουν την απεργία πείνας, ως ένα μέτρο πίεσης για να καταφέρουν και να πληρωθούν άμεσα αλλά και να τους δοθεί άσυλο και στέγη.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, το σύστημα και τα αφεντικά επιχειρούν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους. Στόχος τους η διάσπαση των εργατών ώστε να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης σε όλους τους εργάτες. Απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και κάτω από άθλιες συνθήκες δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα με € 20 μεροκάματο, ενώ η σύμβαση εργασίας είναι €36,40 για 8 ώρες εργασίας.

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, από την πλευρά της η κυβέρνηση ενισχύει αυτά τα περιστατικά παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού κατά των προσφύγων και των μεταναστών με ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. Λένε ότι οι μετανάστες φταίνε για την ανεργία και όχι οι βιομήχανοι και τα αφεντικά που προωθούν το Μνημόνιο και απολύουν εργαζομένους. Το ρατσιστικό νομοσχέδιο του Παπουτσή γεμίζει τη χώρα με στρατόπεδα συγκέντρωσης, σκορπά εκατομμύρια για τη συνοριακή στρατιά της Frontex, χτίζοντας στα σύνορα της χώρας τείχη θανάτου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Χρειάζεται η απάντηση από την πλευρά μας να είναι δυναμική και νικηφόρα. Να μην επιτρέψουμε στους φασίστες μέσα στις γειτονιές να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και να διασπούν την εργατική τάξη. Η ενότητα της τάξης σε αυτή την συγκυρία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για το πώς συνεχίζουμε.

Η μάχη απέναντι στο Μνημόνιο και τις επιταγές του, στις απολύσεις, στη διάλυση των ΣΣΕ χρειάζεται να δοθεί ενωτικά μαζί με τα κομμάτια των μεταναστών εργατών. Οι μετανάστες μέσα από τις γραμμές της Ένωσης Μεταναστών Εργατών δίνουν κοινό αγώνα ενάντια στα αφεντικά από τη Σκάλα Λακωνίας όπου οδήγησαν σε ήττα τα αφεντικά και το ρατσιστή Δήμαρχο μέχρι την Αθήνα με τη μαζική συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες και την αντίσταση στην επίθεση σε βάρος των μικροπωλητών.

ΚΑΛΟΥΜΕ το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων να αγκαλιάσει την κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γιατί είναι κομμάτι της αντίστασης όλης της; Εργατικής τάξης και να δώσει την απαραίτητη στήριξη ώστε να νικήσει ο αγώνας,
. Να στηρίξει το απεργιακό Ταμείο αλλά και να δώσει λόγο στη πανεργατική Απεργία στους απεργούς πείνας. Να παρέμβει ώστε να αποκτήσουν εδώ και τώρα έγγραφα νομιμοποίησης , να κατοχυρωθούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να βοηθήσουν στη περιφρούρηση και στο άπλωμα του μηνύματος του αγωνα των απεργών πείνας σε όλη τη πόλη, σε όλη τη Ελλάδα.
Στην πανεργατική απεργία στις 15/12 όλοι οι εργάτες ενωμένοι, ντόπιοι και μετανάστες συμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά, δυναμώνουμε το κίνημα ανατροπής των µέτρων, της κυβέρνησης, της Τρόικα, της Ε.Ε και του ∆ΝΤ.
Απαιτούμε:
· Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων
·Νομιμοποίηση των μεταναστών τώρα · Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες
·Να μην περάσουν τα μέτρα του Μνημονίου. Διαγραφή του ληστρικού χρέους
·Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ·Όχι στο ρατσιστικό νομοσχέδιο Παπουτσή
·Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές · Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ρατσιστικές επιχειρήσεις – σκούπα και οι απελάσεις ·Να σταματήσουν οι θρησκευτικές διακρίσεις και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

Shortlink:http://wp.me/p1pa1c-4Br

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Εχθες το απογευμα έληξε η απεργια πείνας των μεταναστων καθώς πληρωθηκανε τα δεδουλευμένα τους. Ειναι μια πολυ σημαντικη νικη για το εργατικο κίνημα και ελπίζουμε και σε άλλες τέτοιες.

Δείτε πληροφοριες στο παρακάτω link:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1241356

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1241225″

Για την μεταφορά…DrAluca.

Χαμογελάτε…