Χωρίς τίτλο

Posted on 9 Δεκεμβρίου, 2010 1:34 μμ από

113


(άτιτλο σήμερα.. χάλασε το μηχάνημα 😛 )

Ας πούμε ότι κάποιος δεν γνωρίζει τίποτα από τα στάδια ζωής ενός ανθρώπου και θέλει να τα μελετήσει.. τι θα κάνει?

Το πιο απλό θα ήταν να παρακολουθήσει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο από τη γέννησή του έως τον θάνατό του.. και να καταγράψει.. ταπάνταόλα!

Αν όμως δεν υπάρχει ο “απαραίτητος χρόνος” για μια τέτοια μελέτη (δεκάδες χρόνια.. ) ή αν κάτι πάει στραβά στο πείραμα (βλέπε Εθνικές Οδοί.. 😦 ) και δεν προλάβει το υπό μελέτη άτομο να περάσει όλα τα στάδια.. ?? πάνε τα συμπεράσματα καλιά τους.. :/

Η άλλη λύση είναι η εξής:

να πάρει ο εξωτερικός παρατηρητής ένα μεγάλο – και τυχαίο!!- δείγμα από ανθρώπους..

σα μια φωτογραφία-στιγμιότυπο (είπαμε .. δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου), οπότε θα έχει ταυτόχρονα στοιχεία για ανθρώπους που βρίσκονται σε διάφορες ηλικίες! 🙂

και νεογέννητα θα “πετύχει” και ηλικιωμένους.. και έφηβους και μεσήλικες.. και από τα δύο φύλα..

Συνεπώς, θα έχει μια καλή και γενική εικόνα για το πώς μεταβαίνει “ο άνθρωπος” στα διάφορα στάδια της ζωής του και ως προς τη σειρά και ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά αυτών, δηλαδή πολύτιμες πληροφορίες για να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα.

Αυτήν την αίσθηση είχα για ένα σύνολο ανθρώπων που έτυχε να κουβεντιάζω μαζί τους και που όλοι τους είχαν διαφορετική οπτική από μένα.. και άλλη πορεία, διαφορετικές εμπειρίες, άλλο τρόπο δράσης και έκφρασης, άλλες γνώσεις και ευαισθησίες.. άλλες ηλικίες – ενδιαφέροντα – προβλήματα..

Ήταν ένα δείγμα από το «τι υπάρχει” γύρω μου.. και πώς «αυτό» κινείται και πώς συγκινείται για ποιές αιτίες και με ποιές αφορμές.. άλλες φορές εξεπλάγην με την ομοιότητα και άλλες εξερράγην με την αντίθεση.. (I survived, though.. )

Και δεδομένης της εμπιστοσύνης (παρά το σύντομο της “γνωριμίας”) και της διάθεσης όλων να ανταλλάξουν απόψεις και να ψάξουν για λύση στο οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και ασυναίσθητα κάποιες φορές ο ένας “έδινε” στον άλλον ουσιαστικές πληροφορίες.. βοηθούσε ανοίγοντας δρόμο στη σκέψη.. άλλοτε στηρίζοντας θέσεις κι άλλοτε καταρρίπτοντας.. και συχνά εξηγώντας ή ενημερώνοντας για κάτι που ο άλλος μπορεί και να μην είχε υπόψη..

Σε κάθε περίπτωση έβλεπα πόσο το ίδιο πράγμα έχει διαφορετική «βαρύτητα» για τους άλλους.. και άρα καθόριζε διαφορετικά τη σκέψη και τη δράση τους από τα αντίστοιχα δικά μου.. Οπότε, αυτήν την ανταλλαγή απόψεων την θεωρούσα πολύ σημαντική για τη δική μου κατανόηση της “συνολικής εικόνας” και θα κρατούσα την επαφή ούτως ή άλλως.. απλά προτάθηκε αυτό που γινόταν “μεταξύ μας”.. να το κάνουμε πιο ευρύ.. να μπουν κι άλλες γνώμες στην κουβέντα «μας»..

..και εγένετο blog!

Για μένα ο μόνος σοβαρός λόγος που άξιζε τον κόπο και την προσπάθεια να γίνει ένα μπλογκ από τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, που δεν ήταν “ίδιοι” και που δε θα συμφωνούσαν σε κοινή γραμμή (αυτό ήταν το μόνο σίγουρο!) ήταν ακριβώς γιατί θα είχαΜε ταυτόχρονα μια εικόνα “γενική” για διάφορα πράγματα και σκέψεις αλλά και εικόνα για τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης .. δηλαδή, όλα αυτά τα οποία υπάρχουν στην πραγματικότητα γύρω μας αλλά ίσως δεν το είχαμε ανακαλύψει? (πρακτικά ίσως τα προβλήματα.. αλλά και η γενικότερη δυσκολία ουσιαστικής επικοινωνίας)..

Μπαίνοντας λοιπόν στο μπλογκ «σήμερα»…  βλέπω ΠΟΛΛΑ διαφορετικά και συγκρουόμενα (πολλές φορές) ποστ και σχόλια.. γιατί το δείγμα (εμείς) είναι απλά παράδειγμα από το τι κυκλοφορεί “έξω” και τι σκεφτόμαστε “μέσα”.. μαζί με όλα (όλα όμως!) τα ελαττώματα αλλά και τις νέες ιδέες και τις προτάσεις και τις προθέσεις όλων και που κάποιες φορές θα με βάλουν σε δοκιμασία.. γιατί θα πρέπει να τεστάρω αυτά που ξέρω και πιστεύω έναντι στα όσα επιχειρήματα μου παραθέτουν άλλοι.. συν τη δυσκολία του «γραπτού λόγου» που πάντα «κρύβει» κάτι από το ύφος και τη διάθεση του συζητητή και βοηθάει στην παρεξήγηση..

Κάπως έτσι όλο αυτόν τον καιρό απολαμβάνω (περίπου :P) την κουβέντα και τον καβγά σε οποιοδήποτε θέμα μεταξύ πχ των υποστηρικτών κάποιου κοινοβουλευτικού κόμματος και κάποιου εξω-κοινοβουλευτικού, στον οποίο καβγά σίγουρα θα τσιμπήσει και ο αναρχικός (δηλωμένος ή μη) και θα τους γ@μήσει την κουβέντα (που λέει και ο “ποιητής” 😛 ) με τον ανένταχτο (ή έτσι λέει .. 😛 ) να περιμένει να μπει στον δεύτερο γύρο.. όταν κάποιος “εγκαταλείψει” .. προσωρινά λόγω αργής σύνδεσης (καταραμένο ίντερνετ!)..

και ταυτόχρονα παρακολουθώ πώς ο βέγκαν που χθες είχε βριστεί @σχημα με την τρώω-τα-πάντα-όλα ..συμφωνεί μαζί της απόλυτα!! 😀 και καταγγέλει τον χορτοφάγο (με τον οποίο αντάλλαξαν και συνταγές) που ήθελε να καπνίσει-όπου-γουστάρει γιατί στην τελική.. δεν είναι και κυνήγι! 😛

α! και πάντα συνοδεία μουσικής.. 😉

πάρτε κέρασμα πολυφωνικό (θενξ loop! )

Ωραία είναι! Χρησιμότατο!! γιατί πού θα συναντούσα τόσο διαφορετικό κόσμο στην καθημερινότητά μου?? αφού όλοι αυτοί συχνάζουν-ζουν-εργάζονται-σπουδάζουν σε τελείως διαφορετικούς τόπους και συνθήκες από μένα.. δεν είναι δηλαδή το κλασικό μου περιβάλλον.. για αυτό και με τα νέα στοιχεία που θα πάρω, θα “κερδίσω” ακόμα και αν ..γραφτεί και μια κουβέντα παραπάνω (“γαλλικά” ή ιταλικά.. πού’σαι βρε panoszp?? 😀 )

Πού το π (γειά σου anle! 🙂 ) η ποιητιkoula?.. θέλω απλά να εκφράσω αυτό που έχω καταλάβει απ΄τα συμφραζόμενα στα σχόλια και στα ποστ τόσους μήνες..  θα έλεγα ότι οι περισσότεροι (δεν ήθελα να τσουβαλιάσω 🙂 ) που μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουν επαέ (γκουχ.. λέμε και κάνα κρητικό μην τσαντιστούν και κάνουν καμιά απόβαση οι κουζουλοί 🙂 ) .. με ποστ ή σχόλια, δεν θεωρούν ότι τα έχουν “λύσει όλα”.. ή ότι έχουν τις σωστές+εφαρμόσιμες+άμεσα εφαρμόσιμες απαντήσεις για ταπάνταόλα (εκτός ίσως από τον Dr. Houften που είναι και klasse.. 😀 ).. κι αν το θεωρούν.. κάνουν λάθος!! 😀

Η δική μου αίσθηση είναι ότι όλο και κάποιο παράπονο έχουμε από τους χώρους (όχι μόνο πολιτικούς) που κινούμαστε γιατί.. ε, βλέπετε κάτι να λειτουργεί “τέλεια” ?? .. αλλά ταυτόχρονα έχουμε και προβληματισμούς και για αυτό εξακολουθούμε και συζητάμε.. και αυτό είναι το αισιόδοξο.. ότι ακόμα το συζητά-με! Και δεν κλείνεται ο καθένας στο καβούκι-κουτάκι του..

 

ΥΓ εγώ.. ξέρω ότι δεν εκφράζω όλους! (χα! αλλιώς θα αναιρούσα και ό,τι έγραψα παραπάνω.. χαχαχαχα 🙂 )

εσείς το ξέρετε?? 🙂

ΥΓ2 επαναλαμβάνω τη δική μου αίσθηση, ότι “κερδίζω” περισσότερα (στη σκέψη πάντα) με το να βλέπω ένα δείγμα-γενική εικόνα που μπορεί και να με τσιτώνει.. από το να βλέπω μόνο αυτά με τα οποία συμφωνώ..

..πού και πού ας ρίχνουμε και ματιές πίσω από τον τοίχο (δεν το λέω μόνο πολιτικά).. γιατί .. ‘νταξ.. you see.. αυτιά έχει.. 😀 😀 😀

 

 

 

 

 

EDIT: Αρχικά φτιάξαμε το μπλογκ «Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα» και για έναν χρόνο συνεργαστήκαμε με τους περισσότερους αρκετά καλά οπότε μπορούμε και συνεχίζουμε οι περισσότεροι από την αρχική ομάδα-παρέα με το μπλογκ  «Παραλληλογράφος«…

Sample Link: http://wp.me/p1pa1c-4tN

koula, the trell..

 

Ετικέτα: