Απεργιακό μέτωπο εργαζομένων στα ΜΜΕ

Posted on 30 Νοεμβρίου, 2010 2:18 μμ από

0


Σήμερα οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμμετέχουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, ενάντια στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, αλλά και τις αυθαιρεσίες των «μιντιαρχών» που αποδεικνύονται οι καλύτεροι μαθητές του Μνημονίου, αποκαλύποντας και τον πραγματικό τους ρόλο πίσω από την κραυγαλέα υποστήριξη του κυβερνητικού έργου. Την απεργία έχουν κηρύξει σε όλα τα ΜΜΕ η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, οι ενώσεις συντακτών αλλά και τα αδελφά σωματεία όλων των εργαζομένων στην ενημέρωση.

Περισσότερα για τις εξελίξεις από το απεργιακό μέτωπο και τις σημερινές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων…

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

μεταφέρει ο rising galaxy

Ώρα 14:00

Η πορεία αυτή τη βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται προς το υπ. οικ.

Είναι ιδιαίτερα μαζική καθώς υπολογίζεται ότι συμμετέχουν περίπου 2.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, δέχτηκε φραστική επίθεση αλλά και… ιπτάμενους καφέδες, με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί από αστυνομικές δυνάμεις στο υπ.εργασίας.

_________________________________

ΣΚΑΪ: υπογράφεις μείωση μισθού 10% ή απολύεσαι!

Αντιμέτωποι με το δημοκρατικότατο δίλλημα «υπογράφεις ή φεύγεις» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος του Αλαφούζου, σήμερα το πρωί. Οι συνάδελφοι στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ κλήθηκαν εκβιαστικά να υπογράψουν μόνοι τους τις μειώσεις των μισθών τους κατά 10%. Η εναλλακτική; Μα, φυσικά η απόλυση.

Ετσι έως τις 4.00 το απόγευμα, οι συνάδελφοι καλούνται να υπογράψουν το χαρτί που τους δίδεται από το λογιστήριο (καταργώντας τις συμβάσεις). Μέχρι ώρας έχει υπογράψει η πλειοψηφία των συναδέλφων της τηλεόρασης ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτο συμβούλιο του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ.

Στον ΔΟΛ πάλι, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Ψυχάρη με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ παρουσία του εκπροσώπου των εργαζομένων του ΒΗΜΑτος (με απόφαση των ίδιων των εργαζομένων κατά την γενική συνέλευση του Σαββάτου), ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα. Αν και όπως μαθαίνουμε, ο εκδότης ζήτησε αρχικώς να μην παρίσταται ο εκπρόσωπος, συμβιβάστηκε τελικώς (!) με την παρουσία του χωρίς δικαίωμα λόγου…

http://diakladikimme.wordpress.com

Η επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΣΚΑΙ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο μετά τις τελευταίες εξελίξεις:
Ήταν 23/11 όταν δεσμευτήκαμε οι δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάϊ 100,3 ότι δεν υπογράφουμε τις «ατομικές συμβάσεις» εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτούσε για τη μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας μας κατά 10%. Στη διάρκεια των επτά αυτών ημερών, έγιναν πολλές συνελεύσεις και συζητήσεις τόσο με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό όσο και με τη διοίκηση του σταθμού ή πιό σωστά του ομίλου, καθώς η αποκαλούμενη «τυφλή περικοπή» του 10% αφορούσε και την τηλεόραση και τους διοικητικούς. 

Η διοίκηση του σταθμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, για να τους αποσπάσει την υπογραφή τους, σ’ ένα πιο βελτιωμένο από το αρχικό, ιδιωτικό συμφωνητικό περικοπής της μισθοδοσίας τους. Κι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο και οι «επιτελάρχες» του σταθμού εργαζόταν υπερωριακά, με στόχο την εξώθησή τους στην υπογραφή, η ΕΣΗΕΑ, και για την ακρίβεια η πλειοψηφία της, επέλεγε το δρόμο της ηχηρής σιωπής και της «ευγένειας». Τις πιο δύσκολες ώρες, παρότι είχαν ενημερωθεί για το τέλος που ερχόταν, απουσίαζαν. Δεν κηρύχθηκε καμία απεργία στον όμιλο για την κρίσιμη σημερινή ημέρα, ούτε στάση, ούτε καν συνέλευση. Κι όταν κλήθηκαν επιτακτικά να παραστούν από τους εργαζόμενους που αντιστεκόταν και δεν υπέγραφαν, παρά την εξάντληση των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση του σταθμού, έμειναν απ΄ έξω από την πόρτα … Καθώς ο κ. Πάνος (σ.σ Σόμπολος) δεν αντέδρασε στην «πρόκληση» του Χρήστου όπως τον αποκάλεσε (σ.σ Παναγόπουλου) να απαγορεύσει την είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Επί της ουσίας, συναδελφοί μας (όπως μέλλουσες μητέρες και όχι μόνο) με τη διακριτική ενθάρρυνσή μας υπέγραψαν ή άλλοι με δάκρυα στα μάτια σύρθηκαν –τελευταίοι- ως το λογιστήριο για να υπογράψουν τη μη απόλυσή τους. Κάποιοι –λιγοστοί αντέχουν ακόμα. Ως άτομα. Γιατί ξέρουν οτι το σωματείο τους εξαντλήθηκε στο «Θα» και την κωλυσιεργία.

Δήμητρα Κουντή
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι 100,3

Κωνσταντίνος Δαυλός
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι TV

_________________________________

Ο Ψυχάρης τα παίρνει όλα!

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη έγινε η συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με τον Στ.Ψυχάρη αφού η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί μιας και μεσολαβεί η αυριανή απεργία. Από όσα μαθαίνουμε ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ ξεκίνησε με γκολ από τα αποδυτήρια δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν απολύσεις. Πριν προλάβουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να κάνουν σέντρα ο Ψυχάρης πέτυχε δεύτερο γκολ λέγοντας ότι η ιστορία με τις μειώσεις 10-15% των μισθών στον ΔΟΛ που πρότεινε ο Π.Καψής τον έβρισκε έτσι και αλλιώς αντίθετο εξ αρχής και ότι ακόμη και αν αύριο το πρωί έρθουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό και του πουν ότι αποδέχονται αυτή τη μείωση εκείνος δεν δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει απολύσεις.

Τη στιγμή που τα μέλη της ΕΣΗΕΑ προσπαθούσαν να οργανώσουν την άμυνα τους και έθεσαν το ζήτημα για το εργασιακό καθεστώς όσων τελικά παραμείνουν ο Ψυχάρης με ένα σουτ έστειλε τη μπάλα στο Γ λέγοντας τους σε έντονο ύφος ότι αυτά είναι θέματα που δεν συζητάει και δεν τους αφορούν!
Ετσι η αγωνία των εργαζομένων στον ΔΟΛ συνεχίζεται και δεν φαίνεται ότι θα μάθουν κάτι χειροπιαστό ούτε την Τετάρτη ούτε τα επόμενα 24ωρα αφού από όσα γίνονται είναι φανερό ότι πέρα από τις όποιες απολύσεις θα γίνουν δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο και με προοπτική σχέδιο για την επόμενη μέρα τόσο στο ΒΗΜΑ όσο και στον Οργανισμό γενικότερα.

enimerosi24

_________________________________

Short URL: http://wp.me/pPn6Y-4ey