Το Χρήμα Σαπίζει

Posted on 13 Νοεμβρίου, 2010 10:50 μμ από

3


Σχολιάζει ο ChristosK

Το χρήμα σαπίζει… οι σχέσεις γίνονται αφόρητες, πραξικοπηματικές. η εξουσία μέσα στην ασυδοσία της υπαγορεύει συναλλαγές, όχι πλέον χρηματικές, αλλά αξιακές, ψυχικές. Γίνεται σκοτεινή και ο αποδέκτης κοιτάζει σαστισμένος. Απελευθερώνεται τυχαία και προσωρινά μόνο.  Ο έρωτας αποκοιμιέται στο κάθισμα του συνοδηγού κι ο Τόνυ, μεγαλοαστός, διευθυντής εργοστασίου, εγκλωβισμένος σε μια παρακμάζουσα ταξική απληστία, απεγνωσμένος, κάνει δειλά βήματα αποστασιοποίησης κι επανανοηματοδότησης της ενήλικης ζωής του. H φιλανθρωπία μετριέται σε φράχτες. H καλοσύνη πρέπει να ξεπληρωθεί από κάποιον. Από ποιον όμως; ο Θεός γίνεται κυνικός και «ξελευθερώνει» τους πιστούς του. Όμως ο σκοτεινός Κύριος Αφέντης θα πει την τελευταία κουβέντα.

Το φιλμ είναι ασπρόμαυρο, η παραγωγή εσθονική-σουηδική-φινλανδική, η γλώσσα εσθονικη, γερμανική και αγγλική. Ο σκηνοθέτης παίρνει μια θρησκευτική παράδοση (αυτή του Αγίου Αντωνίου) και τη μεταφέρει στο σύγχρονο καπιταλισμό. Τελικά, αδιαφορώντας να τη διαχειριστεί, την αφήνει να ξαναχαθεί σε μια θρησκευτικότητα. Οι συμβολισμοί μερικές φορές είναι τόσο ξεκάθαροι που σοκάρουν με την αμεσότητά τους. Όμως το χιούμορ, το χιούμορ σαρκάζει, γίνεται κατάμαυρο και κυριαρχεί απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η ταινία κέρδισε στις νύχτες πρεμιέρας τη Χρυσή Αθηνά, αλλά αυτό ποσώς μας ενδιαφέρει. Προσωπικά την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μπορείτε να την κατεβάσετε από τορεντ:

http://thepiratebay.org/torrent/5199768/Puha.Tonu.kiusamine.2009.DVDrip.iNTERNAL.XviD-BPDcarrier

και οποιος χρειαστεί ελληνικούς υπότιτλους, σφυράει… (μόλις τελείωσε η μετάφραση από τους αγγλικούς)

Για την ανάρτηση: MITSARAS – http://wp.me/sPn6Y-14728