Το αφεντικό σου σε κατασκοπεύει

Posted on 12 Νοεμβρίου, 2010 10:21 μμ από

6


απο το Center for Investigative Reporting
inflammatory

…μέσω μιας εταιρείας με την επωνυμία Social Intelligence, η οποία στις ΗΠΑ παρατηρεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Twitter, LinkedIn και άλλους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς. Έλεγχοι βέβαια οι οποίοι αφορούν το ποινικό μητρώο ή το «χρηματοπιστωτικό» ιστορικό είναι τυπικοί και μάλιστα αναμενόμενοι απο μεγάλες εταιρίες που είναι αρμόδιες για παιδιά, οίκους ευγηρίας ή δημόσιας ασφάλειας. Αλλά η εν λόγω εταιρεία που εδρεύει στη Santa Barbara της California, προχωράει την κατάσταση ενα επίπεδο παραπέρα, προσφέροντας ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που εντοπίζει «ανησυχητικές ενδείξεις»….

Το φίλτρο αναζήτησης μπορεί να προσαρμοστεί έτσι ώστε «να αντανακλά την εταιρική κουλτούρα,» και οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται από «εμπειρογνώμονες».

Ετσι πλέον είναι στη διάθεση του διαχειριστή ανθρωπίνου δυναμικού, πόσα «αρνητικά hits» έχουν αποκαλυφθεί και δίπλα στις «κόκκινες σημαίες» του τύπου «ναρκωτικά», «συμμορίες»,  «ελλειπής κρίση», «πιθανή δυνατότητα για βίαιη συμπεριφορά» αναρτώνται ονόματα εργαζομένων αλλά και αιτούντων για πρόσληψη. Το λεγόμενο Social Intelligence, είναι η τελευταία λέξη σε μια διαρκώς διευρυνόμενη τάση που υιοθετείται και απο Εταιρείες και κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανόμενου και του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security) που αφορά τη χρήση νέων εργαλείων επικοινωνίας για σκοπούς επιτήρησης.
Ακόμα κι αν ο υποψήφιος προσληφθεί, η συγκέντρωση πληροφοριών δε σταματά, διότι ουσιαστικά μόλις εκείνη τη στιγμή άρχισε. Η συμπεριφορά του εργαζόμενου τίθεται υπο παρακολούθηση σε «πραγματικό χρόνο», με εικόνες και αναφορές ειδικά προσαρμοσμένες, που θα χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση της δραστηριότητας του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας «απο τη στιγμή που κάποιος προσληφθεί στην εταιρεία, η διαδικτυακή συμπεριφορά του είναι μια εν δυνάμει απειλή γι΄αυτήν. Οι εργαζόμενοι μπορούν να επικρίνουν προϋσταμένους ή συνεργάτες σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, να ανεβάσουν αμφιλεγόμενες φωτογραφίες σε blog ή να σερφάρουν εν ώρα δουλειάς…η συστηματική παρακολούθηση δημιουργεί προσκόλληση ανάμεσα στους υπαλλήλους και ελαχιστοποιεί το «χάζεμα» στο διαδίκτυο, την εξαπάτηση ή διαρροή αρνητικής δημοσιότητας για την επιχείρηση» . Το internet.com δήλωσε στις 29 Σεπτ. πως το Social Intelligence δεν αξιοποιεί τους «διαδικτυακούς φίλους» του προφίλ του «υπο παρακολούθηση» χρήστη, για να έχει πρόσβαση σε περισσότερα «ιδιωτικά μηνύματα». Ο στόχος είναι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από εργαζόμενους ή εκείνα τα άτομα που αναζητούν εργασία και αποδεικνύονται επικίνδυνα ή αναξιόπιστα.
Ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Κυβερνητικοί ερευνητές εν τω μεταξύ χρησιμοποιούν sites κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας ενδείξεις απειλής ασφάλειας ή κατασκοπείας σε πολιτικούς οργανισμούς. Έγγραφα αποκαλύπτουν οτι η Pennsylvania είναι η πολιτεία στην οποία αξιωματούχοι χρησιμοποποιούσαν λογαριασμούς στο Twitter, για να παρακολουθούν άτομα τα οποία δεν είχαν παραβιάσει οποιοδήποτε νόμο, συμπεριλαμβανομένων και μεγαλύτερων σε ηλικία ακτιβιστών κατά του πολέμου. Η είδηση διέρρευσε αφού ο επικεφαλής ασφαλείας της πολιτείας, παραιτήθηκε κατόπιν αποκαλύψεων οτι καταβλήθηκαν χιλιάδες δολάρια για την παρακολούθηση ομάδων για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, περιβαλλοντολόγων, ακόμα και μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που συνδέοταν με τον κυβερνήτη. Τα ευρήματα των εν λόγω μηχανισμών επιτήρησης, συντάχθηκαν και σχεδιάστηκαν έτσι, ωστε να ενημερώνουν τις αρχές για πιθανή τρομοκρατία. Η κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα και ο κυβερνήτης Ed Rendell ζήτησε συγνώμη, αποκαλώντας την ολη διαδικασία γελοία, επιμένοντας οτι δεν είχε επίγνωση του θέματος.
Στη συνέχεια τον Οκτώβρη, το Electronic Frontier Foundation απέκτησε έγγραφα μέσω της νομοθεσίας Freedom of Information Act, δείχνοντας οτι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε ένα ειδικό κέντρο πριν από τα εγκαίνια της ορκωμοσίας του Obama, για την ανάλυση της πληθώρας δεδομένων που διέρχοταν-μέσω του Facebook, Twitter και άλλων διαδικτυακών τοποθεσιών, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Επίσης Ομοσπονιδακοί Ερευνητές εκπαιδεύονται με ποιό τρόπο μπορούν να προσθέσουν «διαδικτυακούς φίλους» οι οποίοι έκαναν αίτηση για την Αμερικανική υπηκοότητα και να «κατασκοπεύσουν» λεπτομέρειες που αφορούν τις προσωπικές τους σχέσεις, ωστε να διασταυρώσουν εαν αυτές επιβεβαιώνουν τα κριτήρια (απο την κυβέρνηση) για εναν επικυρωμένο γάμο (σ.σ. που ενδεχομένως δηλώνεται απο εκείνον που κάνει αίτηση για υπηκοότητα). Σύμφωνα με σχετική δήλωση «υπάρχουν χρήστες του Facebook που για λόγους ναρκισσισμού, θέλουν οσο το δυνατόν περισσότερους «διαδικτυακούς φίλους» κι ετσι προσθέτουν στο προφίλ τους λογαριασμούς ατόμων που ούτε καν γνωρίζουν. Όταν λοιπόν ποστάρουν συνδέσμους, δημιουργείται ενα χρονολογικό ιστορικό δραστηριοτήτων».
Σε αναφορές του Department of Homeland Security, περιγράφεται επίσης ενα καινούργιο πρόγραμμα που αφορά την παρακολούθηση social media sites και άλλων διαδικτυακών προορισμών. Το προσωπικό του τμήματος National Operations Center σκανάρει το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας δεκάδες λέξεις- κλειδιά, όρους και φράσεις, ανάμεσα τους «πολιτοφυλακή», «μπάτσοι», «ταραχή», «βρώμικη βόμβα», «μεξικανικός στρατός», «Ιράκ», «ριζοσπάστες» κ.α. Κατόπιν αποθηκεύονται και αναλύονται τα αποτελέσματα, μέχρι να διευκρινιστεί ακριβώς τι θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες, εξουσιοδοτημένες να λάβουν τέτοιες πληροφορίες.
Αναφορικά με το Social Intelligence, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, υποστηρίζει οτι η καταδίκη ενός manager στο Facebook, δε νομιμοποιεί μια πιθανή καταγγελία. Δικηγόροι του ΔΣ του συμβουλίου, κατήγγειλαν στα τέλη Οκτ. οτι μια εταιρεία ασθενοφόρων παραβίασε το νόμο, όταν απέλυσε μια υπάλληλο για υποτιμητικά σχόλια προς την προϋσταμένη της, στο διαδίκτυο. Κλίκαρε εδώ επίσης για να δείς μια αναφορά του Department of Homeland Security, που καταγράφει ποιά sites σκανάρονται.