Τα Απόρρητα του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών

Posted on 3 Νοεμβρίου, 2010 11:34 πμ από

2


Μεταφράζει ο parameter λ

Η νεοφιλελεύθερη παράταξη FDP, του υπουργού Βέστερβελλε, φέρεται να παρεμπόδισε τη διαλεύκανση υπόθεσης για τη συμμετοχή πρώην μελών του κόμματος στον ναζισμό. Ο υπουργός προσφέρει ασυλία στους προκατόχους του.

Η έρευνα ιστορικών για λογαριασμό του υπουργείου εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το παρελθόν των πρώην αξιωματούχων φέρνει σε δυσμενή θέση το κόμμα των φιλελευθέρων FDP. Οι ερευνητές ιστορικοί κατηγορούν τους φιλελεύθερους, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, ότι παρεμπόδισαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης περί εμπλοκής διπλωματών στον ναζισμό. Ο υπουργός Βεστερβέλλε παίρνει υπό την προστασία του, τους προκατόχους του, Σέελ, Γκένσερ, Κίνκελ.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής των Ιστορικών αναφέρονται σε ολόκληρα δίκτυα, με άτομα που βαρύνονται για το παρελθόν τους με την κατηγορία της συμμετοχής τους στον ναζισμό, που φτάνουν μέχρι τους κόλπους του κόμματος FDP, επίσης ότι προσπάθησαν να προστατέψουν τους ενόχους κατά τις αρχές της δεκαετίας του 70. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, οι ερευνητές ασκούν κριτική για το γεγονός ότι μέχρι  και τη συγκυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών με τους πράσινους το 1998, οι προσπάθειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης εμπλοκής διπλωματών με τον ναζισμό παρεμποδίστηκαν από συνεργάτες του υπουργείου εξωτερικών. Συγκεκριμένα οι τέως υπουργοί εξωτερικών (που βαρύνονται με τις κατηγορίες) των φιλελευθέρων Βάλτερ Σέελ (1969-74), Χάνς- Ντίτριχ Γκένσερ (1974-92), Κλάους Κίνκελ (1992-98) αρνούνται να πάρουν θέση πάνω στο πόρισμα της Επιτροπής των ιστορικών.  Η υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών παραιτήθηκε από την αναψηλάφηση της υπόθεσης για την εμπλοκή πολιτικών με τον ναζισμό σε όσα αφορούν τους τρεις πρώην πολιτικούς που υπηρέτησαν τη γερμανική εξωτερική πολιτική για 29 ολόκληρα χρόνια, παρόλο που ο ίδιος ο Σέελ ανακοίνωνε το ίδιο από το 1970. Το αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι ότι τόσο Γκένσερ όσο και Σέελ υπήρξαν μέλη του ναζιστικού κόμματος NSDAP επί εποχής Χίτλερ. Ο δε νυν υπουργός εξωτερικών απλώνει ασπίδα προστασίας για τους συγκεκριμένους προκατόχους του, λέγοντας ότι τους υπολήπτεται και θαυμάζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τους που χαρακτηρίζεται από τόλμη και διορατικότητα, όταν αυτοί υπήρξαν υπουργοί.

Παράλληλα το υπουργείο υπεραμύνεται της κατηγορίας ότι πιθανώς να απέκρυψε σημαντικά στοιχεία και επιβαρυντικά ντοκουμέντα από τα ιστορικά αρχεία του υπουργείου.

Ο υπεύθυνος της επιτροπής κ. Eckart Conze εξήγησε ότι δεν γνωρίζει, αν η επιτροπή του είδε ό,τι θα μπορούσε να έχει δει, κατά την έρευνα στο αρχείο της υπηρεσίας. Με δήλωσή τους οι υπάλληλοι της υπηρεσίας υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Eckart Conze είχε υπογραμμίσει σε ενδιάμεση έκθεσή του ότι η συνεργασία μεταξύ της ερευνητικής επιτροπής και των υπαλλήλων της υπηρεσίας είναι ιδιαιτέρως γόνιμη. Πράγματι, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, υπήρξαν προστριβές κατά την έναρξη των εργασιών της ερευνητικής επιτροπής μεταξύ των αρχειοθετών  και των ιστορικών, γεγονός που η υπηρεσία θεώρησε ότι ξεπεράστηκε.

Για την κριτική που ασκείται από την επιστημονική επιτροπή αυτή τη στιγμή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και συνεργάτες του υπουργού Βεστερβέλλε δηλώνουν έκπληκτοι. Με αφορμή την κριτική από τον κ. Eckart Conze, το κόμμα των «Πρασίνων» επιθυμεί να ενσωματωθεί το αρχείο του υπουργείου εξωτερικών με το Εθνικό Αρχείο που βρίσκεται στην πόλη Koblenz. Ο πρόεδρος του Εθνικού Αρχείου χαιρέτισε αυτήν την πρόταση.

Πηγή: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,725900,00.html

Διαβάστε επίσης: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6177134,00.html

Για την ανάρτηση: MITSARAS – http://wp.me/p1pa1c-3wl