ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 1,2,3 ΟΚΤΩΒΡΗ
Το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού αφού ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας θα κορυφωθεί και φέτος με το καθιερωμένο τριήμερο κεντρικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Στις 1,2,3 Οκτώβρη το άλσος Γουδή (μετρό Κατεχάκη) θα γεμίσει με όλο αυτόν αυτόν τον κόσμο που θέλουμε να έρθει στο προσκήνιο.
Θα πλημμυρίσει με άτομα και συλλογικότητες που αντιτίθενται ευθέως στο πρότυπο οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θέτει τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, θα βρουν έκφραση στις 3 μέρες των δραστηριοτήτων του. Στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν εκθέσεις σκίτσου για την οικονομική κρίση απο το περιοδικό Γαλέρα, εκθέσεις φωτογραφίας απο τα κινήματα πόλης των τελευταίων χρόνων, αφιερώματα για τον Δεκέμβρη του ’08, καθώς και στιγμες απο τις κινητοποιήσεις της γαλλικής νεολαίας ενάντια στο Σύμφωνο Πρώτης Πρόσληψης καθώς και πολλά άλλα.
Παράλληλα στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν ομάδες χορού και θεάτρου.
Το φεστιβάλ ξεκινά καθημερινά με τις συζητήσεις στις 7.30
Την Παρασκευή 1 Οκτώβρη, θα διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση του Φεστιβάλ για την ιστορική μνήμη και τον Ελληνικό Εμφύλιο με ομιλήτρια την Αλίντα Δημητρίου (σκηνοθέτη) και τον Μιχάλη Λιμπεράτο(ιστορικό).
Το Σάββατο 2 0κτώβρη στις 8 θα μιλήσει
ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας και
θα χαιρετίσει ο γραμματέας του Κ.Σ, Νάσος Ηλιόπουλος
Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το ρόλο της Αριστεράς στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών μέσα στην κρίση με την Ελένη Πορτάλιου, υπ. Δήμαρχο Αθήνας και Δημοτική Σύμβουλο με την «Ανοιχτή Πόλη»
και τον Γιάννη Δραγασάκη, οικονομολόγο και πρ. Βουλευτή του Σύριζα.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα είναι το εξής.
Παρασκευή 1 Οκτώβρη
(Α’ ΣΚΗΝΗ)
ScaNonTropo
Bandista (Τουρκία)
Modena City Ramblers (Ιταλία)
(Β’ ΣΚΗΝΗ)
Χειμερινοί Κολυμβητές
Σάββατο 2 Οκτώβρη
(Α’ ΣΚΗΝΗ)
Γιώργος Μυλωνάς
Burger Project
Maraveyas Illegal
θα ακολουθήσει party με τους:
Penny and the swinging cats
(Β’ ΣΚΗΝΗ)
μουσικό σχήμα Γιάλα
Χαϊνηδες
Κυριακή 3 Οκτώβρη
(Α’ ΣΚΗΝΗ)
Θανάσης Παπακωσταντίνου
Ελελεύ
Λουκιανός Κηλαηδόνης
Take the money and run
(Β’ ΣΚΗΝΗ)
Ρεμπέτικο Γλέντι
Είσοδος 6 ΕΥΡΩ
denyal
30 Σεπτεμβρίου, 2010 6:03 μμ
το’χω απορία, η νεολαία ΣΥΝ δεν διασπάστηκε επειδή το ΔηΑρι ό,τι πιο νέο έχει είναι σε.. Μαργαρίτη ηλικία;
nolongersafe
30 Σεπτεμβρίου, 2010 6:33 μμ
θα είχε ενδιαφέρον και μια συζήτηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΝ, Αλ. Μητρόπουλο μετά τις δηλώσεις του περί «ανάγκης ελεγχόμενης μετανάστευσης».
Αλλά μάλλον δεν θα γίνει εκεί οπότε οι μεταναστευτικές οργανώσεις που θα συμμετέχουν δεν κινδυνεύουν με εξακριβώσεις στοιχείων κλπ τραβήγματα 🙂
Αρουραίος
30 Σεπτεμβρίου, 2010 7:25 μμ
Πιστεύεις nolongersafe ότι η μετανάστευση σήμερα είναι αυθόρμητη κίνηση εξαθλιωμένων μαζών από τον τρίτο κόσμο;
nolongersafe
30 Σεπτεμβρίου, 2010 7:34 μμ
Όχι αρούρη, αυθόρμητη όχι. Με το ζόρι τους διώχνουν είτε λόγω φτώχειας, είτε λόγω πολέμων, δικτατοριών κλπ.
Αλλα τώρα στα σύνορα θα κάνει face-control ο – αυτοδιαχειριζόμενος* – Μητρόπουλος, να ξεκουραστεί λίγο και ο Άδωνις που έχει ξεροσταλιάσει στην σκοπιά, και να πουλήσει κανά βιβλίο…..
* για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται ο εργατολόγος Μητρόπουλος – καθημερινός συνομιλητής του Αυτιά και υποψήφιος του ΣΥΝ, ήταν ο εισηγητής στο ΠΑΣΟΚ του γιουγκοσλάβικου αυτοδιαχειριζόμενου μοντέλου προς τον σοσιαλισμό στις αρχές των 80’ς.
Εγώ το ξαναλέω: σε όλον τον κόσμο είναι ίδια αλλά στην Ελληνική αριστερά σπάει καρύδια….
Αρουραίος
30 Σεπτεμβρίου, 2010 8:16 μμ
Nolongersafe να μην παίζουμε με τις λέξεις:
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ (Μάιος 2002) η ΕΕ θα χρειαστεί μέχρι το 2025 150 εκ. μετανάστες. Επίσης όπως είδαμε και από την πρόσφατη κίνηση του Καντάφι (http://tvxs.gr/node/64838) οι μετανάστες είναι εκτός των άλλων και όργανο οικονομικής (και πιθανά πολιτικής) πίεσης.
Επίσης όπως διαβάζουμε εδώ(http://www.europarl.europa.eu/highlights/el/502.html) «…οι Ευρωπαίοι εργοδότες όλο και περισσότερο αναζητούν ειδικευμένους και μορφωμένους μετανάστες με υψηλά προσόντα, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. »
Γιατί άραγε να ζητά η ΕΕ(!) μετανάστες ειδικευμένους στην πληροφορική;
Είσαι σίγουρος λοιπόν ότι η όλη ιστορία οφείλεται μόνο στην εξαθλίωση του τρίτου κόσμου;
Γιατί τόσες δεκαετίες δεν υπήρχαν τέτοιες ροές μεταναστών; Δεν γίνονταν πόλεμοι; Δεν υπήρχε πείνα, εξαθλίωση;
Θυμάσαι το λιμό στην Αιθιοπία το 1984 κ’ όχι μόνο; Θυμάσαι την σφαγή στην Ρουάντα με ένα εκ. πρόσφυγες στο διπλανό Ζαίρ; Πόσοι από αυτούς ήρθαν μετανάστες στην Ευρώπη; Εγώ πάντως δεν θυμάμαι να «μαύρισε η Ευρώπη», ούτε τον Καντάφι να ζητά…λύτρα.
Δεν τους πίεζαν αρκετά οι συνθήκες ή…κάτι άλλο;
nolongersafe
30 Σεπτεμβρίου, 2010 8:55 μμ
Προφανώς οι εποχές δεν είναι ίδιες. Στις μέρες μας αρούρη συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα:
1. η απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων κατά τρόπο τέτοιο που δεν υπήρχε όμοιος στο παρελθόν. Μια σειρά χώρες εξαναγκάστηκαν να χάσουν οριστικά και αμετάκλητα θεσμούς και μηχανισμούς προστασίας της εθνικής τους οικονομίας η οποία έχει υπαχθεί εξ’ολοκλήρου στην κυριαρχία του παγκόσμιου χρηματηστηριακού κεφαλαίου το οποίο έχει αποκτήσει δικαιώματα που ποτέ πριν δεν είχε.
2. Αυτό σκόρπισε παντού την πείνα και την ανέχεια. Η Αιθιοπία του 1984 ή ακόμη και η Ρουάντα του 1994 ήταν οι απαρχές μιας εφιαλτικής εικόνας του μέλλοντος το οποίο εντωμεταξύ έχει επεκταθεί παντού και όχι μόνο στην Αφρική.
Πλέον τα μεγέθη της μετανάστευσης δεν είναι διαχειρήσιμα. Στον Τρίτο Κόσμο προστέθηκε ο Δεύτερος, δηλαδή η ανατολική ευρώπη. Σε αυτόν υποβιβάστηκε και η πάλαι ποτέ «υπό ανάπτυξη» Λατινική Αμερική, η νοτιο-ανατολική Ασία κλπ
Το ότι στα σύνορα του Safe European Home υπάρχει ένας Καντάφι και ένας λιμενόμπατσος να παίρνει μίζα, δεν μου λέει τίποτα. Κάποιος θα έσπρωχνε το εμπόρευμα της λευκής σάρκας.
Το θέμα είναι τι οδήγησε την «προσφορά». Η καθολική κατάρρευση των οικονομιών στον τρίτο κόσμο λέω εγώ.
Και αυτό που περιγράφεις ως «ζήτηση» στην Ευρώπη, έχει ξεπεραστεί.
Αφορά μελέτες του 2007 με βάση τους ρυθμούς με τους οποίους έτρεχε τότε η οικονομία μέσα στα πλαίσια της χρηματιστιριακής φούσκας που γεννούσε την ζήτηση σε συγκεκριμένους κλάδους.
Για αυτό και η πρεμούρα της προς ανατολάς επέκτασης της ΕΕ σε όλη την δεκαπενταετία που προηγήθηκε.
Ο σύγχρονος ρατσισμός και η ξενοφοβία, είναι το αποτέλεσμα της πτώσης αυτής της «ζήτησης» φτηνού εργατικού δυναμικού.
Παρόλο που παίρνει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που ξέρουμε από παλιά, η πολιτική βάση του διευρύνεται σε μη-παραδοσιακά ρατσιστικούς χώρους όπως η σοσιαλδημοκρατία και η κεντρο-αριστερά.
Η αναφορά μου στις θέσεις του Μητρόπουλου, που κατεβάζει ο ΣΥΝ υποψήφιος δεν είναι τυχαία.
Αλλά και το γεγονός ότι ξενοφοβικές αντιλήψεις αρχίζουν και τσιμπάν το κατι τις ακόμη και σε «εθνικο-ανεξαρτησιακούς» είναι θέμα.
Το ΛΑΟΣ συνειδητά κατευθύνει την προπαγάνδα του στην βάση του ΚΚΕ (για αυτό και αποφεύγει μέχρι πρόσφατα τον ακραία αντικομμουνιστικό λόγο).
Δεν ξέρω αν σε κάλυψε η απάντηση μου. Εσύ τι ερμηνεία δίνεις?
Αρουραίος
1 Οκτωβρίου, 2010 10:36 πμ
Είναι μεγάλο το θέμα nolongersafe, και σίγουρα δεν είμαι κανένας πολύ ειδικός. Περισσότερο λοιπόν θέλω να βάλω κάποιους προβληματισμούς, στο βαθμό που φυσικά το έχω ψάξει, όπως άλλωστε σε όλα τα θέματα για τα οποία γράφω. Το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να πιστέψει κανείς ότι παριστάνω τον «ξερόλα», απλά ψάχνω κάποια πράγματα όπως όλοι σας φαντάζομαι σε ένα βαθμό.
Όμως να διευκρινήσω κάτι από την αρχή: Για εμένα ο αστικός ανθρωπισμός δεν παίζει. Όχι γιατί είμαι σκληρός και…αδυσώπητος, αλλά γιατί τον θεωρώ υποκριτικό σε κάθε περίπτωση. Όπως λοιπόν για μένα δεν υπάρχει «καημένος εργάτης», έτσι δεν υπάρχει και «καημένος μετανάστης».
Έβαλα λοιπόν από την αρχή κάποιους προβληματισμούς γιατί προσωπικά με αυτά που βλέπω δεν πείθομαι ότι τα σημερινά μεταναστευτικά ρεύματα είναι αυτό που είπα στην αρχή: Αυθόρμητες κινήσεις εξαθλιωμένων μαζών που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάπως καλύτερους όρους. Εμπεριέχει φυσικά και αυτό το στοιχείο, όμως δεν το θεωρώ βασικό.
Λέει ο Nls για κατάρρευση των οικονομιών του τρίτου κόσμου.
Μα για τι τύπου οικονομίες μιλάμε, αν εξαιρέσουμε την ανατολική Ευρώπη όπου παίχτηκε αλλιώς το παιχνίδι;
Για το κράτος πρόνοιας του Πακιστάν; Για τις βιομηχανίες της Σομαλίας; Για τις νέες τεχνολογίες της Νιγηρίας; Μιλάμε για χώρες που ο ιμπεριαλισμός τις είχε, αν όχι 100%, σε ένα τεράστιο ποσοστό τους στην τέλεια υπανάπτυξη εδώ και πολλές δεκαετίες. Μιλάμε για χώρες όπου οι πόλεμοι δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Μιλάμε για χώρες που η αθλιότητα εναλλασσόταν με την υπερ-αθλιότητα.
Πως λοιπόν ξαφνικά ο πρόσφυγας αντί να καταφύγει στο διπλανό ΙΡΑΝ ή Τουρκμενιστάν (Αντίστοιχα όπως η Ρουάντα πήγε στο Ζαίρ…) αποφασίζει να διασχίσει το…μισό πλανήτη;
Είναι ένα ερώτημα.
Ταυτόχρονα, όπως είπα και πριν η ΕΕ ζητά μετανάστες. Και δεν μιλάμε για την κρίση. Μιλάμε για πριν την κρίση. Τι κάνει λοιπόν η ΕΕ που ζητά μετανάστες και το λέει σε ένα σωρό έντυπα; Οργανώνει συμφωνίες όπως π.χ. η «Ελληνογερμανική συμφωνία μετανάστευσης» που φέτος μου φαίνεται έκλεισε τα 50 χρόνια;
Οοοοοχι!
Απλά ξαφνικά δεν…μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, που καταρρέουν κάτω από την πίεση των μεταναστών! Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, χώρες πολύ καλά οργανωμένες, χώρες που επί δεκαετίες δεχόντουσαν μετανάστες, με τεράστια εμπειρία στην μεταναστευτική πολιτική, ξαφνικά σηκώνουν τα χέρια! Όλως τυχαίως εισβάλλουν από παντού «ανεξέλεγκτα» μετανάστες, πιάνουν δουλειά κλπ. αλλά το κράτος δεν δύναται να οργανώσει την όλη ιστορία…έχει πρόβλημα.
Ε λοιπόν εμένα τουλάχιστον δεν με πείθουν: Δεν με πείθει ότι μια χώρα με την εμπειρία της Γερμανίας δεν μπορεί να οργανώσει μια κατάσταση ώστε να δεχθεί η ΕΕ τους μετανάστες που χρειάζεται. Δεν ΘΕΛΟΥΝ να την οργανώσουν. Γιατί αν πάει ο άλλος βάση συμφωνίας θα έχει δικαιώματα, υποχρεώσεις θα έχει ένα minimum κόστος για τον εργοδότη, δεν θα είναι ατομική διαπραγμάτευση ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον πεινασμένο. Οι μετανάστες λοιπόν σήμερα (και το πιστεύω αυτό) χρησιμοποιούνται και για οικονομικούς αλλά ΚΑΙ για πολιτικούς λόγους: για να πιέσουν προς τα κάτω τα μεροκάμματα.
Ξαφνικά λοιπόν τα κράτη «καταρρέουν». Ξαφνικά αστοί πολιτικοι γνωστοί για τις εθνικόφρονες ιδέες τους (βλ. Σαμαράς) φωνάζουν «Ανοίξτε τα σύνορα»!!
Απίστευτο;
Όχι τόσο:
«Ένα σχετικά πρόσφατο χαρακτηριστικό της μετανάστευσης στην Γαλλία είναι το κίνημα των sans-papers, των μεταναστών χωρίς χαρτιά από την Αφρική (Freedman and Tarr, 2000 – Freedman, 2004)». Το κίνημα των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην δεκαετία του 1990 ακολούησε μια σειρά από προγράμματα νομιμοποιήσεων με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την ΕΞΑΡΧΗΣ εξώθηση πολλών μεταναστών σε καθεστώς παρανομίας»
Η μετανάστευση στην Ενωμένη Ευρώπη, . Τριανταφύλλου, σελ. 113
Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν ήταν μόνο ο δικός μας Σαμαράς: Μια σειρά από ακραιφνείς λάτρεις της εθνικοφροσύνης έκαναν πέρα τις «καθαρές» αντιλήψεις τους;
Γιατί άραγε;
Γιατί η ΕΕ που έχει μια ΣΕΙΡΑ από τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη να ζητά πληροφορικάριους μετανάστες;(Όπως έβαλα προηγουμένως) Δεν μπορεί να τους παράξει μόνη της όταν η ανεργία στην ΕΕ έχει φτάσει πάνω από το 10%;
Δεν είναι λογικά όλα αυτά παιδιά, εκτός κι αν σεχθούμε ένα πράγμα:
Ότι ο ιμπεριαλισμός πρώτα ληστεύει και καταστρέφει και μετά κυριολεκτικά εξανδραποδίζει με την «θέλησή» του τον τρίτο κόσμο και τους ηττημένους ανατολικούς (δημιουργώντας άτυπους -και προσοδοφόρους…- δρόμους μετανάστευσης) , πετυχαίνοντας μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια:
Και να έχει φτηνό εργατικό δυναμικό και να τσακίσει οποιοδήποτε κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη. Γνώμη δική μου (και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα) είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να στηρίξουν (δήθεν) όπως επικαλούνται το κράτος πρόνοιας με την είσοδο εργατικών χεριών.
Θέλουν το αντίθετο: Να το κατεδαφίσουν.
Φυσικά όλα αυτά ούτε απολύτως ελεγχόμενα είναι, ούτε παίζει μόνο ένας παίκτης. Ούτε μπορείς να ανοιγοκλείνεις την κάνουλα ΑΤΥΠΑ όποτε σου γουστάρει, ούτε μπορείς να εμποδίσεις και άλλους μικρούς ή μεγάλους παίκτες να κάνουν κι αυτοί το παιχνίδι τους για τους δικούς τους στόχους. Ένας τέτοιος παίκτης είναι και ο Καντάφι που μετά από…40 χρόνια στην εξουσία θυμήθηκε ότι η υποσαχάρια Αφρική είναι εξαθλιωμένη και θέλει να μεταναστεύσει στην Ευρώπη…
Η μετανάστευση λοιπόν εκτός από απόδειξη της δυστυχίας που έχει σκορπίσει ο ιμπεριαλισμός παντού στον κόσμο, είναι και ένα όπλο στα χέρια του ιμπεριαλισμού και των αστικών τάξεων.
Ένα πολιτικό και οικονομικό όπλο.
Κι ερχόμαστε σε ένα άλλο ερώτημα: Τι κάνει κανείς απέναντι σε όλα αυτά;
Όμως απάντησέ μου πρώτα σε αυτά και το ξαναβλέπουμε….
nolongersafe
1 Οκτωβρίου, 2010 9:47 μμ
απαντώ κάτω-κάτω γιατί ξαναστενεύουν τα περιθώρια……
Back Door Man
30 Σεπτεμβρίου, 2010 11:54 μμ
Ο Μητρόπουλος ήταν η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΝ (εκτός ίσως του Αυτιά). Ο τύπος με τα αντιμνημονιακά κηρύγματα, έχει θησαυρίσει ακόμα περισσότερο εξαιτίας του μνημονίου. Ούρες οι μνημονιόπληκτοι (απολυμένοι, συμβασιούχοι, υποψήφιοι συνταξιούχοι) στο δικηγορικό του γραφείο. Από προσωπική εμπειρία φίλου που περίμενε 30 λεπτά μαζί με άλλους 20 για να τους δεχτεί ένας πιτσιρικάς δικηγόρος και να τους ζητήσει 1000 ευρώ το κεφάλι μόνο για ασφαλιστικά μέτρα.
nolongersafe
1 Οκτωβρίου, 2010 12:01 πμ
η πλάκα είναι ότι ο επίσημος ΣΥΝ κατηγορούσε τους Κουβέληδες για ΠΑΣΟΚ (όχι ότι δεν είναι) αλλά αυτός έβαλε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής.
Αρουραίος
1 Οκτωβρίου, 2010 9:44 πμ
Να ξεχωρίσουμε λίγο τις δύο συζητήσεις:
Η μία έχει να κάνει με το Μητρόπουλο και συμφωνώ απολύτως μαζί σου και η άλλη με το μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο ρώτησα τον nls.
Δεν προσπαθώ να υπερασπίσω τον Μητρόπουλο σε καμία περίπτωση μέσα από το μεταναστευτικό που έθιξα.
Δεν ξέρω αν παρακολουθείς/ανήκεις σε αυτό το χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πάντως αν του ρίχνεις μια ματιά θα πρέπει να σου είναι φανερό ότι ο Τσίπρας δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από αυτά που έκανε πάντα ο ΣΥΝ. Απλά τώρα έχει 100 «τάσεις» να του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια, είναι και σχετικά άπειρος και την πάτησε!
Η λογική του «διεμβολισμού» είναι η κεντρική λογική του ΣΥΝ από την…ίδρυσή του κιόλας, όταν προσπαθούσε να «διεμβολίσει» και πάλι το ΠΑΣΟΚ, αρχικά μαζί με το ΚΚΕ. Μετά το ΚΚΕ έφυγε, έμεινε ο ΣΥΝ που πλέον προσπαθούσε να «διεμβολίσει» τους πρώην συνιδρυτές του(!) αποτυχώς και τώρα έμπλεξε τα μπούτια του (εδώ είναι η ευθύνη Τσίπρα) και πλέον διεμβολίζει ό,τι ναναι:
Πάει για ΠΑΣΟΚ με τη Σακοράφα, μετά πάει για ΚΚΕ με τον Τσακνή, μετά πάει να στηριχθεί την τελευταία στιγμή «αξιοπρεπώς» μέσω του γνωστού κεφαλαίου «Γλέζος» και τελικά καταλήγει σε…Μητρόπουλο (πάλι δηλαδή…»διεμβολισμό» του ΠΑΣΟΚ), με το σχετικό φυσικά ρεζίλεμα, γιατί ο άνθρωπος είναι ψιλοκραγμένος.
Το κόμμα αυτό είναι καταδικασμένο νομίζω να πνιγεί μέσα στον οπορτουνισμό του. Δυστυχώς δεν έχει και πολύ άδικο το ΚΚΕ σε αυτό.
Όσο για το θέμα με τον nls, ελπίζω σε λίγο.
Back Door Man
1 Οκτωβρίου, 2010 11:32 πμ
Έχεις δίκιο για τον διαχωρισμό των συζητήσεων, αν προσέξεις όμως την διακλάδωση η απάντηση είναι στο αρχικό σχόλιο του nls για τον Μητρόπουλο, ασχέτως αν λόγο δομής εμφανίζεται στον πάτο του κουβά και φαινεται σα σφήνα στη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Όσον αφορά την ερώτηση σου αν ανήκω στο χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνω ανένταχτος αριστερός που τις 3 τελευταίες εκλογές ψηφίζει ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει ιδιαίτερα απογοητευμένος, συμφωνώντας με το σχόλιο σου.
(Την ανάρτηση για το φεστιβαλ την έκανα περισσότερο για το μουσικό του κομμάτι)
Αρουραίος
1 Οκτωβρίου, 2010 11:37 πμ
χαχα…σόρρυ, δεν είναι η πρώτη φορά που το παθαίνω…ούτε η τελευταία φαντάζομαι, παρόλες τις (μάταιες) προσδοκίες της Κούλας…
mitera
30 Σεπτεμβρίου, 2010 8:27 μμ
Θα κανω μια ενωτικη κινηση και μπορει να παω μια βολτα! 🙂
nolongersafe
30 Σεπτεμβρίου, 2010 8:57 μμ
μάδερ θενκς για την μαγειρική και τα δώρα σου συνολικά. κείνο το μπουκάλι το πιοτό έγινε άφαντο στο πιτς φυτίλι 🙂
mitera
1 Οκτωβρίου, 2010 12:05 μμ
γιου γουελ καμ, αγαπητε nls!
και πουσε;; Το πιοτο με το μετρο ε; 🙂 🙂 🙂
ποια δωρα καλε;Θα με περασουν και για δωροδοκη!!!!
Back Door Man
1 Οκτωβρίου, 2010 12:09 μμ
Tο καλό νέο της ημέρας:
http://news247.gr/ellada/article556743.ece
Anakata-dyomenh
1 Οκτωβρίου, 2010 12:26 μμ
πυξ λαξ… 🙂 Όποιος κάνει χοντρές μαλακίες στη ζωή του, έτσι γίνεται, ρεντίκολο της κενωνίας.
mitera
1 Οκτωβρίου, 2010 12:48 μμ
ο οποιος διαβασα στο indy πηγε να ανταποδωσει το φτυσημο και γυρισε πανω του!! (μαλλον φυσαγε πολυ 🙂 🙂 )
nolongersafe
1 Οκτωβρίου, 2010 9:58 μμ
Αρούρη πολλές από τις διαπιστώσεις σου πάνω στις οποίες στηρίζεται η συλλογιστική σου είναι λαθεμένες:
1. είναι ανακριβές ότι οι πρόσφυγες φεύγουν από μια χώρα και περνάνε δεκάδες γειτονικές μέχρι να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τα δύο εκατομύρια προσφύγων του αφγανιστάν η μεγάλη πλειοψηφία τους βρίσκεται ακριβώς στα γειτονικά Πακιστάν και Ιράν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ήρθαν προς εδώ.
2. δεν κατάρρευσε μόνο ο τρίτος κόσμος και η ανατολική ευρώπη, αλλά και η Κίνα. Υπολογίζονται σε 150 εκατομύρια οι κινέζοι μετανάστες από τους οποίους μόλις κανά 5 άρι ήρθε μέχρι στιγμής στην δυτική ευρώπη. Οι υπόλοιποι στριμώχνωνται κακήν κακώς, γύρω-γύρω προκαλώντας στις γειτονικές χώρες της Ν.Α . Ασίας εθνοτικές και φυλετικές συγκρούσεις. Ε, μην μου πεις ότι είχε κανένα συμφέρον το …. Θηριώδες Σιγκαπουριανό κεφάλαιο να καθυποτάξει την μικροσκοπική Κίνα, δεν στέκει ρε φίλε
3. ναι ο ιμπεριαλισμός είχε τα ¾ του πλανήτη υπό την επικυριαρχία του. Αλλά δεν συγκρίνεται με αυτό που συμβαίνει τώρα. Στις δεκαετίες 1980-2000 το πραγματικό ΑΕΠ σε προϊνόντα και υπηρεσίες αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά 10-12% ετησίως (ανισομερώς βέβαια). Ο χρηματηστιριακός τζίρος όμως με ρυθμούς 280-300%. Τι σημαίνει αυτό? Το 2007, λιγο πριν σκάσει η φούσκα, το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 55-60 τρις δολλάρια. Μέσα σε αυτό όχι μόνο οι απολύτως μετρήσιμες μονάδες των αγαθών, αλλά ακόμη και μια σειρά αμφιλεγόμενες υπηρεσίες (πχ ίδια κεφάλαια τραπεζικών ιδρυμάτων που αποτελούν έτσι και αλλιώς αφηρημένη εργασία αλλά προστίθενται δίπλα από την ζωντανή). Το «πλασματικό κεφάλαιο» δηλαδή τα ομόλογα, τα χρεόγραφα, οι μετοχές κλπ χρηματιστηριακά παράγωγα άξιζαν τότε, την ίδια στιγμή δηλαδή 600 τρις δολλάρια. Με άλλα λόγια όλος ο πλανήτης «χρώσταγε» στους χρηματιστές και τραπεζίτες 10 φορές τον πλούτο που μπορούσε να παράγει. Είναι προφανές ότι αυτό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και σφίγγει την θηλιά γύρω από όλο τον πλανήτη. Όλος ο πλανήτης πια απομυζάται με ρυθμούς ανήκουστους. Δεν συγκρίνονται τα μεγέθη προ και μετά τα 80’ς και την κατάρρευση των συμφωνιών του Μπρέτον Γουντς και την στροφή στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.
4. η κρίση δεν δημιουργήθηκε το 2007. είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης του μπρέτον γουντς στις αρχές των 70’ς. αφού για ένα διάστημα ο ιμπεριαλισμός δέχονταν το ένα χτύπημα μετά το άλλο άρχισε να αντεπιτίθεται για να πάρει πίσω αυτό που έχανε. Το 2007 απλά κατάρρευσαν τα χρηματιστηριακά εργαλεία μετακύλισης των συνεπειών στο μέλλον και η κρίση πια χτύπησε στην καρδιά του κήτους. Τότε Αρούρη άρχισε και το θέμα να μπει ένα τέλος στην έως εκείνη την στιγμή χαλαρή φρούρηση των συνόρων. Η προσφορά παραμένει όμως μεγαλύτερη σε σχέση με την ζήτηση.
5. προφανώς και οικονομίες τριτοκοσμικές που μέχρι ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 90 ήταν απομονωμένες από τον διεθνή καταμερισμό εργασίας και τους ασφυκτικούς όρους του , δεν ήταν στα χάλια που τώρα είναι. Η Σομαλία και η Αιθιοπία πχ που αναφέρεις είχαν την βοήθεια της ΕΣΣΔ και ήταν σύμμαχοι της. Μετά την κατάρρευση αποδείχτηκαν οι πιο αδύνατοι κρίκοι. Η πείνα και οι λιμοί, πρωτάκουστα πράγματα για την Αφρική, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70, πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοχές που μαίνονταν ο εμφύλιος , αλλά αυτό γενικέυτηκε παντού. Αυτή την στιγμή σε εθνικό, φυλετικό, εσωτερικό ή εξωτερικό πόλεμο βρίσκονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οι 45 από τις 58 χώρες της Αφρικής, πράγμα επίσης πρωτάκουστο. Η αναπτυσσόμενη ΝΑ Ασία κατάρρευσε με τους σπασμούς της παγκόσμις κρίσης το 1997-99. Η Λατινική Αμερική αμέσως μετά.
Ναι αυτά σε τέτοια έκαταση και τέτοια διασπορά είναι πρωτάκουστα.
Δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτό όμως που να πρέπει να εξηγηθεί με ιδιαίτερες θεωρίες συνομωσίας – που θα άφηναν πολλά περιθώρια σε ακροδεξιές αντιλήψεις – πέρα από την ανάγκη μελέτης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
Οι μαύρες τρύπες που το καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί στην φάση της ιμπεριαλιστικής σήψης του, είναι πλέον μεγαλύτερες από τους θύλακες ανάπτυξης. Αυτό είναι και η επιβεβαίωση ότι ο ιμπεριαλισμος είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού και πιο πέρα δεν πάει.
Για να απορροφηθεί η διαθέσιμη εργατική δύναμη παγκοσμίως (και ιδανικά εκεί που ζει και όχι χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά) απαιτούνται επενδύσης στην σφαίρα της παραγωγής.
Νομοτέλεια της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους αυτό γιαυτό δεν συμφέρουν αυτού του είδους οι επενδύσεις στην πραγματική παραγωγή.
Αυτό έχει σταματήσει εδώ και καιρό σε σχέση με αυτές που τοποθετούναι σε άϋλες υποσχέσεις μελλοντικής κερδοφορίας.
Ακόμη και έναν παγκόσμιο Άουσβιτς να μας επιβάλλουν δουλεύοντας το διπλάσιο και χωρίς να μας πληρώσουν, και πάλι είναι αδύνατον να ρεφάρουν τα δεκαπλάσια που απαιτούν.
Και αφού νομίζω απαντώ σε αυτά, περνάω στο παρασύνθημα:
Πιστεύεις ότι μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να δωθεί λύση? Και αν ναι τι είδους.
Ο Μητρόπουλος και ο ΣΥΝ λένε ναι: ελεγχόμενη μετανάστευση και ήδη πήραν οπλο – κράνος – εξάρτηση και κάνουν συνοριακές περιπολίες δίπλα από τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας λοιπόν?
Ο καπιταλισμός σε μια μόνη χώρα και το κλείσιμο των συνόρων?
Εγώ λέω ρητά και κατηγορηματικά όχι. Και θα καταγγέλω ως φασίζουσα κάθε τέτοια σαχλαμάρα από όπου και αν προέρχεται και θα την αντιπαλεύω ως τέτοια.
Να θυμήσω ότι τέτοιες αντιλήψεις έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και στην εξωκ. αριστερά αλλά και μέχρι πριν κάποιο διάστημα ακόμη και στο ΚΚΕ.
Όταν ο Μαρξ, μίλαγε για την κατάσταση της εργατικής τάξης σε Αγγλία και Ιρλανδία, στα πρώτα κείμενα του, στις αρχές των 1840’ς μίλησε αρκετά για την μετανάστευση και το πως τραβά κάτω τα μεροκάματα κλπ
αλλά δεν ζητούσε κανένα πογκρόμ μην τρελλαθούμε.
Ειδικά στην εποχή της διεθνοποίησης του κεφαλαίου (και συνεπώς και της ζωντανής εργασίας που αυτό εμπεριέχει) χαιρέτησε και το άνοιγμα των συνόρων, ως μια διαδικασία που φέρνει πιο κοντά τον παγκόσμιο σοσιαλισμό γιατί βάζει τα θεμέλια σε παγκόσμια κλίμακα.
Για αυτό και η ίδρυση της Α’ Διεθνής ως παγκόσμιο κόμμα της επανάστασης και όχι ως το χαλαρό συντονιστικό των εθνικών κομμάτων (αυτή ήταν και η κόντρα με τους φεντεραλιστές του Προυντόν).
Και τώρα αυτό χρειάζεται. Παγκόσμιο επαναστατικό κόμμα για την παγκόσμια επανάσταση που θα θέσει τέρμα στον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό και την παγκόσμια κρίση.
Το εθνοκεντρικό μοντέλο απέτυχε, είτε στην εκδοχή του φασιστικού «εθνικού σοσιαλισμού» είτε στην εκδοχή του σοσιαλδημοκρατικού «εθνικού κενσυανισμού»¨.
Ομοίως απέτυχε και το μοντέλο του σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα.
Είτε το πάγκόσμιο κεφάλαιο θα συνεχίσει να μας λιώνει, είτε το παγκόσμιο προλεταριατο θα επαναστατήσει και θα το ανατρέψει.
Από αυτή την άποψη δεν είναι θέμα, «ανθρωπισμού» και φιλανθρωπίας, αλλά θέμα και ανάγκη παγκόσμιου ταξικού σχεδίου και προοπτικής.
Αρουραίος
2 Οκτωβρίου, 2010 2:42 μμ
Όπως σου είπα και στην αρχή είναι ένα θέμα προς διερεύνηση για μένα, απλά δεν μπορώ να κάνω ότι δεν βλέπω μερικά πράγματα. Μάλιστα προσωπική μου επιθυμία (και βοήθεια) θα ήταν να συμμετέχουν και άλλοι με την γνώμη τους και να μην εξελιχθεί σε (άλλη μία… 😉 ) προσωπική «κόντρα».
Δεν μ’ έχεις πείσει να σου πω την αλήθεια. Πολλά απ’ αυτά που αναφέρεις είναι λίγο τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά (π.χ. ο λιμός στην Αιθιοπία ξεκίνησε την περίοδο που υπήρχε η ΕΣΣΔ και η βοήθειά της που λες, ή δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς συνδέεις την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ με αυτό που συζητάμε). Άλλα πάλι μου φαίνονται λίγο αδιέξοδα (π.χ. στην Νιγηρία έγινε εμφύλιος με 3 εκ. νεκρούς το 1967, είχε πέσει λιμός κλπ., όμως Νιγηριανούς μετανάστες που να μπορούν να κάνουν και διαδήλωση είδαμε το 2010 στην Ελλάδα) κλπ. κλπ.
Όμως δεν θα επιμείνω περισσότερο, μπορεί να κάνω και λάθος, παρόλο που οι συμπτώσεις είναι περίεργες.
Θα πω όμως δυό λόγια για τις θεωρίες συνωμοσίας γιατί μου φαίνεται υπάρχει ένα μπέρδεμα:
«Θεωρία συνωμοσίας» μπορεί να πει κάποιος μια ιστορία που καταφανώς έχει λογικά κενά, στηρίζεται σε (προ)ϋποθέσεις και δεδομένα απίθανα κλπ. Ο Λιακόπουλος π.χ. βγάζει με το κιλό θεωρίες συνωμοσίας ως γνωστόν: Ακόμη και για το σεισμό στην Ινδονησία είπε το παλικάρι ότι οφείλεται σε υπόγεια πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ.
Οκ. Ό,τι πεις.
Όμως είναι κομματάκι εκνευριστικό να μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας για οτιδήποτε ξεφεύγει από την «φυσιολογική» ροή που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Ακόμη και για τους δίδυμους πύργους θεωρείται «συνωμοσιολόγος» όποιος μιλά για ανάμιξη της Αμερικής! Δηλαδή είναι συνωμοσιολόγος όποιος μιλά για συνωμοσία σε μια υπόθεση η οποία από την ΦΥΣΗ της σχεδιάστηκε, καταστρώθηκε και εκτελέστηκε…συνωμοτικά!! Εκτός κι αν τα αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους πύργους μέσω κάποιας «φυσικής» διαδικασίας.
Όταν λοιπόν βγαίνει ο Σαμαράς και λέει «μπείτε να δουλέψετε» δεν χρειάζεται καμία φοβερή συνωμοσία για να μπουν να δουλέψουν: Αρκεί η ανέχεια για να ξεκινήσεις το (όχι και πολύ μεγάλο άλλωστε) ταξίδι. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί σχετικά εύκολα και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα αρκεί να υπάρξει το άτυπο «μήνυμα», η «άδεια».
Η φτώχεια και η δυστυχία αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Κι όπως έχουμε δει όλοι είναι τόση που πολύς κόσμος δεν διστάζει να διακινδυνεύσει και την ζωή του ακόμη.
Τέλος πάντων, αυτό είναι το πρώτο που με εκνευρίζει λίγο:
Ένας ιμπεριαλισμός που και όταν υπάρχει είναι πρακτικά…ανενεργός και υπακούει στους κανόνες της…»ελεύθερης» αγοράς!
Άντε να γίνει κανένας πόλεμος για να θυμηθούμε την ύπαρξή του! Κατά τα άλλα κάθεται ήρεμος σαν αρνάκι και παρακολουθεί τις «φυσικές» οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Κατά την δική μου γνώμη στην περίοδο του ανώτατου αυτού σταδίου η πολιτική παίρνει τα ηνία από την οικονομία. Είναι η περίοδος που το σύστημα σαπίζει και που με πολιτικό τρόπο προσπαθεί να διαιωνίσει την κυριαρχία του ακόμη κι αν οδηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου στην δυστυχία και την μιζέρια.
Η πολιτική έχει την πρωτοκαθεδρία παντού κι αυτό είναι απαίτηση της ίδιας της οικονομίας του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, δεν είναι ενάντια στην θέλησή τους: Από το ποιό προϊόν θα μπει και σε ποιό σημείο στα σούπερ μάρκετ, ποιά και πόσα όπλα θα αγοράσει μια χώρα, τι θα δεις στην τηλεόραση μέχρι το που θα γίνει πόλεμος κλπ., έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική.
Όχι την πολιτική μόνο με την έννοια που είναι γενικά γνωστή: Του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.
Η πίεση που ασκεί η Δελτα να μην υπάρχει ανταγωνιστικό προϊόν της στο ίδιο ράφι, δεν είναι θέμα κανενός οικονομικού νόμου. Είναι μονοπωλιακές πρακτικές, είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ της εταιρίας (/της πολυεθνικής/του κράτους/του ιμπεριαλιστικού κέντρου).
Η πολιτική είναι κυρίαρχη σήμερα παντού.
Τίποτε λοιπόν το «φυσιολογικό» και το «αυθόρμητο» δεν έχει μια τέτοια διαδικασία και ακόμη και βασικοί οι οικονομικοί νόμοι που ακόμη κινούν το σύστημα κατά τη γνώμη μου (π.χ. νόμος της αξίας/πτωτικής τάσης του κέρδους κλπ.) θα πρέπει να αναζητηθούν κάτω από την πραγματική οικονομία και όχι στο «φαίνεσθαι».
Π.χ.
-Μπορεί κανείς να πει σήμερα ότι ένα προϊόν πουλιέται στην πραγματική του αξία;
-Μπορεί κανείς να πει ότι ο καπιταλιστής εκμεταλλεύεται την υπεραξία των δικών του αποκλειστικά εργατών;
-Μπορεί να πει κανείς ότι το ποσοστά κέρδους παρουσιάζουν μια συνεχόμενη πτώση;
Νομίζω πως όχι, παρόλο που μάλλον ο Μητσάρας είναι πιο κατάλληλος να μας πει μια γνώμη γι αυτά…
Επίσης καλό είναι να μην λειτουργούμε με το μπαμπούλα της ακροδεξιάς:
Αυτές τις βλακείες έλεγαν κάποιοι και για την ΕΕ (θεωρούσαν…»εθνικιστικές» τις φωνές για έξοδο από τον μηχανισμό της) και σήμερα έχουν καταπιεί ολίγον τι την γλώσσα τους και ψελίζουν για έξοδο από το…ευρώ. Αναρωτιέμαι αν δεν είχε μιλήσει ο Μαρξ και ο Ένγκελς για την συγκεκριμένη χρήση των μεταναστών (πτώση μεροκάματου), μήπως θα το θεωρούσες/αμε κι αυτό «ακροδεξιά αντίληψη»;
Στο δια ταύτα τώρα:
Όχι, δεν είναι από εκείνους που λένε να βάλουμε το κράνος και να τρέξουμε στα σύνορα για το…»κυνήγι του μετανάστη» ή ότι είναι ζήτημα καταστολής και φύλαξης των συνόρων.
Εκείνο που λέω όμως είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους μετανάστες επιτέλους πολιτικά.
Δύσκολα θα μου πεις θα βρεις κάποιον να διαφωνεί σ’ αυτό. Σωστά, όμως απ’ την άλλη το αντιρατσιστικό φεστιβάλ π.χ. μόνο για πολιτικό δεν θα μπορούσε να το κατηγορήσει κανείς. Είναι φορές που θυμίζει πολύχρωμη μεν, πλην όμως εμποροπανήγυρη.
Κι αυτό με ποιά δικαιολογία;
Ότι «Ο άλλος είναι μετανάστης αλλά όχι αναγκαστικά αριστερός! Τι κολλήματα είναι αυτά!!»
Οκ. παιδιά, όμως κι εργάτες υπάρχουν πολλοί που δεν είναι αριστεροί. Δεν σημαίνει ότι όταν διοργανώνεις μια εκδήλωση την κάνεις ανοιχτή και στην…ΔΑΚΕ. Τους μετανάστες τους καλείς, στέκεσαι αλληλέγγυος κλπ. σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όμως.
Αν ο άλλος έχει φάει την παραμύθα του «Αμερικάνικου ονείρου αλα Ελληνικά», αν ήρθε να πουλήσει την πραμάτια του, να πιαστεί κλπ., εσύ δεν πας να του κάνεις τον «πελάτη» μόνο και μόνο για να μη σε πουν ρατσιστή! Παλιότερα στην γειτονιά είχαμε (και έχουμε φυσικά) ένα Αλβανό εργάτη ο οποίος απλά «κοιτούσε τη δουλειά του». Σήμερα αυτός ο ίδιος εργάτης έχει στην δούλεψή του 2 Πακιστανούς στους οποίους συμπεριφέρεται κυριολεκτικά με σκαιότατο τρόπο.
Λοιπόν;
Τι λέμε;
«Τι να κάνουμε, δεν ήρθε στην Ελλάδα ως αριστερός;»
Αυτή είναι η απάντηση;
Πολιτικοποίηση και προσέγγιση όλων των πλευρών του ζητήματος. Αυτό ζητώ εγώ.
Δεν μπορεί επειδή οι ναζίδες εκμεταλλεύονται και κάνουν παρέμβαση στους Έλληνες κατοίκους μιας περιοχής οι άλλοι να αντιμετωπίζουν (τους κατοίκους) ως κρυπτορατσιστές και κρυπτοφασίστες. Αν προσεγγίσεις το μετανάστη απολίτικα και αφήσεις τον Έλληνα στα χέρια του ναζί, δίνοντάς του μάλιστα ως «φιλοδώρημα» το υπονοούμενο ότι για τα προβλήματα ή τους προβληματισμούς του φταίει η «ακροδεξιά του παρέκκλιση» και «ρατσιστικές του διαθέσεις», έχασες.
Αυτό πιστεύω με λίγα λόγια.