Το Κράτος Ανακαλύπτει Ξανά τον Εχθρό σε Θεραπευόμενο Τοξικομανή

Posted on 28 Σεπτεμβρίου, 2010 5:17 μμ από

26


Η ελληνική «δικαιοσύνη» μετά τους Κωνσταντίνο Κατσάνο, Αχιλλέα Δεσποτάκη και Κώστα Ριζόπουλο αποφασίζει να επιδείξει ξανά τη «μεγαλοψυχία» της σε έναν τοξικομανή που βρίσκεται σε διαδικασία επανένταξης, τον Παρασκευά Φωκιανό. Η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω έχει εκδόσει το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Νέο κρούσμα καταστολής!

Θεραπευόμενος του 18 Ανω οδηγείται στη φυλακή!

Τη Δευτέρα 27/9/2010 ο θεραπευόμενος του 18 Ανω, στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης Παρασκευάς Φωκιανός του Ιωσήφ, 36 ετών, οδηγήθηκε στη φυλακή, με απόφαση του Ε’ Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Σ’αυτή τη δίκη ζητήθηκε από τον ίδιο η ανάκληση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί από το 2007. Η αίτηση ανάκλησης απορρίφθηκε παρά τη θετική εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας .

Εκπρόσωπος του 18 Ανω, που παρευρισκόταν στη δίκη, διαβεβαίωσε υπεύθυνα το Δικαστήριο ότι ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε θεραπευτική διαδικασία στην τρίτη και τελική της φάση, συμμετέχει ενεργά σ’αυτήν με πιστοποιημένη την αποχή από όλες τις ουσίες – μέσα από τοξικολογικό έλεγχο ούρων δύο φορές την εβδομάδα, εργάζεται , συντηρεί και φροντίζει την πολυμελή οικογένειά του (έχει 4 ανήλικα παιδιά).

Η απόφαση του Δικαστηρίου που τον οδηγεί στη φυλακή έρχεται να καταστρέψει όλα όσα με πολλή προσπάθεια κατακτήθηκαν μέσα από τη θεραπεία του. Ο νέος αυτός άνθρωπος χάνει τη θεραπεία του, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, η οικογένειά του χάνει του μόνους οικονομικούς πόρους που εξασφαλίζε ο ίδιος με την εργασία του.

Τελικά, το μήνυμα που περνά στην κοινωνία μέσα απ’αυτήν και άλλες ανάλογες απαράδεκτες, καταδικαστικές αποφάσεις, είναι ότι η θέση του εξαρτημένου είναι μόνο στη φυλακή, ακόμα και όταν έχει απεξαρτηθεί, ότι δεν έχει νόημα να προσπαθεί να επανενταχθεί κοινωνικά.

Είναι τυχαίο, μήπως ότι στη Μυτιλήνη τοξικομανής νέα γυναίκα καταδικάστηκε πριν λίγες μέρες σε ισόβια κάθειρξη για 12 γρ. ηρωϊνης;

Ως θεραπευτικό πρόγραμμα που το έργο του ακυρώνεται με τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις ζητάμε την ανάκλησή της και την άμεση απελευθέρωση του θεραπευόμενου.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει με όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να γίνει πράξη η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη , μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και να μην οδηγούνται στη φυλακή και στον κοινωνικό αποκλεισμό χιλιάδες νέοι άνθρωποι, θύματα και αυτοί της κρίσης της σημερινής κοινωνίας.

Για τη θεραπευτική ομάδα

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη

Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

Κατερίνα  Μάτσα

Ακολουθεί το ντοκυμαντέρ του Δημήτρη Μελέτη με τίτλο Από το Σκοτάδι στο Φως που παρουσιάζει τον αγώνα πρώην τοξικομανών για επανένταξη στην ήδη ζοφερή πραγματικότητα. Έναν αγώνα που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους τον στερήσει πόσο μάλλον ορισμένοι λακέδες  που ακούν στο όνομα δικαστές.

MITSARAS

http://wp.me/pPn6Y-2zb

Posted in: Ελλάδα, Ζωή